Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 19:00 6 603 39

Турция е в икономически капан - инфлация или рецесия

  • турска лира-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • инфлация-
  • икономика-
  • турска икономика-
  • истанбул-
  • жилища-
  • рецесия

Инфлацията създава проблеми в ежедневието и на по-младото поколение

Турция е в икономически капан - инфлация или рецесия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Кризата обърка толкова много неща и отне най-голямото ми удоволствие", разказва турският пенсионер Юсел Парлак, докато седи на брега на Босфора с въдица в ръка. Още от малък той се е занимавал с риболов - дейност, която винаги е практикувал за забавление. Сега обаче е различно. Парлак е принуден да бъде рибар, за да има какво да сложи на масата. Рибата, която улавя, е неизменна част от векидневния му хранителен режим. Без нея, понякога 66-годишният мъж е принуден да се задоволява само с хляб, разказва той пред германския седмичник "Ди Цайт".

Пенсията му от 140 евро на месец никога не е била достатъчна, за да си купува много неща. Но рязкото покачване на цените на храните е направило ситуацията катастрофална. Един килограм месо струва почти три пъти повече отколкото преди година. В никоя друга страна от ОИСР цените на храните не са се повишавали толкова рязко, колкото в Турция, където 64-те най-консумираните храни са скочили средно с повече от 150 процента.

Парлак работи 30 години като строителен работник и помага за превръщането на Истанбул в процъфтяващ мегаполис. "Сега парите ми не струват почти нищо", казва той пред "Ди цайт" и добавя, че това го огорчава. Мнозина споделят чувствата на Парлак.

Цената на отричането на ортодоксалната икономическа теория

Инфлацията в страната продължава да нараства вече 17 месеца. Но за разлика от много други държави в подобна ситуация, Турската централна банка е решила твърдо да не повишава лихвените проценти. Президентът Ердоган се придържа към крайно нестандартната икономическа теория, която се противопоставя на поскъпването с намаление на лихвите. За него това е единственият начин икономиката да расте, обяснява "Ди Цайт".

Какви са резултатите от тези икономически разбирания? Турският статистически институт "Тюркстат" отчете инфлация от 83,45% за септември.

Според един от критиците на икономическата политика на Ердоган - университетският преподавател и икономист Вейсел Улусой ситуацията е дори по-лоша. Изследователската група на Улусой "Енаг" обяви, че инфлацията в Турция всъщност е 186,27%. Резултатите от това независимо проучване са една от причините, поради които през юни Ердоган забрани публикуването на статистически данни, различни от правителствените, пише "Ди Цайт".

Септемврийската инфлация е предизвикана основно от цените на транспорта, които са нараснали с близо 118% на годишна база, пише "Ройтерс". В същото време, хранителните продукти и безалкохолните напитки са скочили с 93,05 процента. И въпреки непрекъснатото поскъпване, миналата седмица Ердоган обяви, че отново е посъветвал централната банка да понижи основния лихвен процент.

Проблеми и с жилищата

Инфлацията създава проблеми в ежедневието и на по-младото поколение. 23-годишната Мерве от Истанбул все още живее с родителите си, въпреки че е искала тази година да наеме свое жилище. "Но не мога да си намеря квартира, всичко е твърде скъпо", казва тя пред "Ди Цайт".

Наемите на жилищата са скочили значително. Според данните на ОИСР, наемите в най-големия турски град са се увеличили най-много в световен план - с над 66% за последните 18 месеца. Преди две години апартамент под наем в мегаполиса е струвал средно 145 евро на месец. Днес цената му сега е 240 евро.

Правителството е въвело таван на наемите, за да предотврати скока на наемите с повече от 25 процента годишно. Но когато едно жилище бъде освободено и наето отново, този регламент не се прилага и цената може да се удвои или утрои. Мерве се принуждава да излиза често от вкъщи - и през деня, и през нощта - за да не дели непрестанно тесните пространства на апартамента на родителите си с всички в домакинството.

Икономическият капан: инфлация или рецесия

Mерве работи в магазин за дрехи в центъра на града. "Туристите купуват все повече и повече, защото валутата ни е толкова евтина. Купуват по 10, а някои дори и по 20 тениски наведнъж. Могат да си позволят това, което родителите ми не биха купили и за една година", разказва момичето пред "Ди Цайт".

Обменният курс на лирата продължава да се понижава и едно евро вече струва 18 лири. Това означава, че стойността на турската валута е намаляла повече от два пъти в последните две години.

Турският президент Ердоган обаче е в своеобразен капан в икономически план. Ако сега вдигне лихвените проценти, това би означавало поскъпване на кредитите, което от своя страна би намалило допълнително вътрешното търсене на стоки. Безработицата също ще се увеличи. Икономистът Вейсел Улусой също предупреждава за риска от рецесия. "За икономика, която се развива благодарение на евтини кредити, като турската, възможните последици от една рецесия биха били фатални."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ватник

    23 37 Отговор
    Кой се е хванал с ватниците, хаир не е видял!

    Коментиран от #14, #26

  • 2 Кило домати -

    68 14 Отговор
    -в БГ - 4 лв. , в Турция 60 ст. Къде е инфлацията?

    Коментиран от #10

  • 3 Адам Хилтън

    51 9 Отговор
    Турция която си има промишленост и ресурси няма от какво да я е страх. По-скоро Германия трябва да я е страх от 60%-товият си външен дълг спрямо БВП, особено когато им следва не само рецесия, но и демографска катастрофа благодарение на всичките мигранти които пуснаха.
  • 4 Само споко

    56 11 Отговор
    Турция е произвеждаща икономика, а генератор на най-многото фалшиви новини е Дойче веле!
  • 5 интересно

    42 8 Отговор
    Защо ли Зелето никога не пише....., примерно за бедните африкански страни,как хората живеят бедно,а в същото време в страните им се добиват всякакви полезни изкопаеми, като злато,елмази, петрол......и кои забогатяват на гърба на Африка. Примерно в африкански страни защо хората са принудени парите им да са франкове и защо говорят френски и е официален език.Тези хора в Африка,по малко хора ли са от турците,че толкова сте се притеснили за тях.

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    18 1 Отговор
    До днес си мислих, че инфлацията е спътник на рецесията.
  • 7 Рошко

    36 6 Отговор
    Прочетох заглавието, предположих че е дойче зеле плъзнах надолу, познах и се убедих и минах на коментари без да чета, @омии не чета
  • 8 Рошко

    26 4 Отговор

    До коментар #5 от "интересно":

    Щото ония вече са поробени, а турците, не
  • 9 Той е

    15 5 Отговор
    На снимката от Турция, КОЙ е със зелената тениска, небръснат, с ръка на кръста, не купува дюнери, оглежда курса на турската лира? Ще купува байрактари вместо храна.

    Коментиран от #16, #19

  • 10 Констатирал

    29 8 Отговор

    До коментар #2 от "Кило домати -":

    Това е супер неграмотност!! Не са важни цените ,а какво и колко можеш да купиш с това което получаваш!!

    Коментиран от #22, #29

  • 11 Значи

    26 5 Отговор
    Само като видях че статията е на de 😂и няма смисъл да се чете

    Коментиран от #13

  • 12 Иван

    37 8 Отговор
    Стига с тези лъжливи новини на Запада срещу Турция,.Защо не отразявате за разрежа на турската икономика по сведения на световната банка или не ви харесва ,че чичо Ердоган създаде истинска социална държава с истинско безплатно лечение,на 55години може да се пенционираш,високи теохнологии,бързи влакове 250км в ч по Анадола.
    Вече не купуват оръжие от Запада.
    1мил апартамента по цялата страна ще бъдат продадени на нуждаеЩи на половин цена
    Апартамента 80кв ще струва 30.Хил евро на ключ,забележете на ключ
    Предимно за млади хора
    Кой се оплаква,ами тези които живеят на издръжка от Сорос и Запада,,,чии Ердоган е велик

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ватник":

    За какви ватници говориш.... Турция се опъна на краварите заради различната политика от САЩ заради връзките с Путин и покупката на С400 и те спретнаха инфлацията.Ако има свръхинфлация ще намалее и производството а доколкото виждаме цяла България се е юрнала да купува стоки от Турция Явно инфлацията е изкуствена .Прочети в миналото статии защо и как се срина турската лира

    Коментиран от #17

  • 15 Значи

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Едно голямо браво,
  • 16 Прозрял

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "Той е":

    Не е той! Руско езичен мюсюлманин, избягал от режима на Путин, беден като църковна мишка и гладен!!
  • 17 Значи

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    Ето това е коментар
  • 18 Дойче дойчеее

    16 1 Отговор
    Пак приказки под шипковият храст 😂😂😂😂
  • 19 шшшшшшттттт

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Той е":

    Сега ще плъзнат руски агенти по дирите му
  • 20 Сандо

    18 3 Отговор
    Абе то целият свят е на този хал,ама вие само ги менкате - ту Турция,ту Русия,отвреме-навреме Китай,ей така я карате - да си върви пропагандата,че без мангизи закъде в тая я инфлация,я рецесия ...
  • 21 Васил

    11 19 Отговор
    Да не забравяме че Турция се управлява от същият огледален диктатор като Путлер за това са и дружки. Краставите магарета се надушват от далече.
  • 22 Ами давам пример

    37 3 Отговор

    До коментар #10 от "Констатирал":

    Един пенсионер в Турция може да си купи 1500 хляба с пенсията си. Колко хляба може да си купи пенсионер в България?

    Коментиран от #32, #39

  • 23 Сабри

    23 4 Отговор
    Колкото и да очернят Турция тя си гледа интереса купува евтин газ и петрол от Русия , руснаците правят Атомна централа производството върви и търговията също. Да цените се вдигнаха навсякъде но колко струва едно олио в Турция и колко в Германия?

    Коментиран от #27, #34

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 маден

    17 3 Отговор
    Дойче веле=продажници!!!
  • 26 Само напомням

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ватник":

    "Турция е в икономически капан - инфлация или рецесия"

    Същото се отнася и за САЩ и ЕС. Даже и двете май вече официално са в рецесия С инфлация - стагфлация.





    😉
  • 27 Олиото с хляба върви

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Сабри":

    Демек колкото един екмек в Германия толко и в Бг и в Турция.
  • 28 САЩ са заплаха за света

    11 1 Отговор
    Ердоган призова за мирно уреждане на украинския конфликт и веднага започна антируската пропаганда...
  • 29 Ти като

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Констатирал":

    си грамотен би ли изчислил: на средна заплата 7500 лири или 811 лв цената на Шаурма (дюнер) е 5 лири 0.54 лв. срещу цени в София за пример Аладин 5.40 лв.
  • 30 Иванушка 🇷🇺

    3 15 Отговор
    Тъпия фес ще го обесят на мегданя с краката на горе като страхливото жуже с памперса много скоро!
  • 31 Инфлация или рецесия няма значение

    9 3 Отговор
    Турците получават повече за парите си от българите. В Турция готови български продукти няма, докато същото не може да се каже за България.
  • 32 Манол

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ами давам пример":

    Напиши цени на хранителни продукти в Турция и ще видиш цената на килограм брашно в долари - 1. 27, ако можеш го сметни , по два хляба от кг. брашно, без да слагаш разходите за направата му, грубо 100 хляба, зависи и колко човека е семейството.
  • 33 2022/2023

    6 0 Отговор
    Ами то Турция сваля постоянно лихвите и не прави това ,което искат световните с парите ,които искат да си правят каквото искат с държавите . Винаги главният им ход е бил икономиката и правили същото и преди . Този ,който им се опълчва или го свалят от власт ,елиминират или прецакват страната ,цивилни войни или с икономика. Другите неща тъй ,като не станаха остава само икономиката. Но колкото да искат Турция ще продължава да се опълчва на тези и те ще продължават да правят такива новини .
  • 34 Рошко

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Сабри":

    В германия е 4 евра вече, и на етикета пише само за кратко 🤔🤔🤔🤔
  • 35 DW Днес е ден да Ревете и оплсквате

    1 0 Отговор
    Турция!! Ревете като платени"опевачки" на Погребение!! Турция построи и откри най голямото летище в Европа, Пуска си Атомната централа, има си достатъчно газ и ток, за разлика от Германия!! Ще направят и Новия плавателен канал Успореден на Босфора!! НЕ ИСКАТ ВЕЧЕ ТУРЦИТЕ ДА РАБОТЯТ ЧЕРНАТА РАБОТА В ГЕРМАНИЯ, ИМАТ СИ БИЗНЕС, ПО НЯКОЛКО ЧЕРНИ МЕРСЕДЕСА, ИМАТ СИ СОБСТВЕНИ ЖИЛИЩА, ДЕЦАТА ИМ СА РОДЕНИ В ГЕРМАНИЯ И ОБРАЗОВАНИ!! НЕ МОЖЕ ДА ГИ КОНТРОЛИРАТЕ ВЕЧЕ!!????
  • 36 До 35 да оплаквате

    0 0 Отговор
    Да оплаквате
  • 37 Алито от София

    0 1 Отговор
    Всъщност не ме интересува колко процента е инфлацията у Турция, поне за мен е важно да си останат така цените на морето и като ходим у Люлебургас и Чинаккале на разходки, да ни стигат парите, поне за сега, що нещо се говори у Турция че може да махнат някоя нула, но да се оправят, чудно ми е как още не са се вдигнали на стачки и да свалят Ердоган, тогава и Бойко ще си отдъхне, заради случая Месин, цяла България страда с газовия поток
  • 38 Навалний

    1 1 Отговор
    Важното е, че Ходжата се прави на велик икономист!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.