Last news in Fakti

23 Август, 2022 20:19 3 522 40

Политико: ЕС гние отвътре

  • европейски съюз-
  • европейска комисия

Евросъюзът трябва да гарантира върховенството на закона и демокрацията за себе си, само тогава той ще бъде достатъчно силен, за да ги възстанови във всички свои членове

Политико: ЕС гние отвътре - 1
Снимка: Shutterstock

Върховенството на закона е в упадък в целия свят и Европа не прави изключение. Демокрацията не се справя по-добре, а въпросителната, която стои зад концепцията на политическия икономист Франсис Фукуяма за края на историята, се увеличава.

Напоследък изглежда, че Европейският съюз дори е готов да продаде последните остатъци от върховенството на закона в Полша, в отговор на безспорно смелата позиция на страната да помага на украинските бежанци и да се изправи пред непосредствената заплаха от война по границите си. Но ако простото спазване на закона се обозначава като постижение, за което като награда се изпращат огромни суми от плана за възстановяване на ЕС, това не е полезно за възстановяването на върховенството на закона.

Критиката на мерките на блока за подобряване на върховенството на закона и демокрацията в Европа е често срещано явление в науката за правото на ЕС в днешно време. А изправени пред хибридните режими в ЕС, очакванията за силен ангажимент към основните ценности на блока, залегнали в член 2 от Договора за ЕС, твърде често са посрещани с разочарование, особено от Европейската комисия.

Но най-важната и досега до голяма степен пренебрегвана причина, поради която резултатите на ЕС в областта на възстановяването и защитата на основните европейски ценности не са достатъчни, е, че самият ЕС страда от сериозни дефицити именно по тези въпроси.

Демократичните недостатъци на ЕС бяха основен предмет на обсъждане през 90-те години на миналия век, докато Договорът от Лисабон не осигури някои важни подобрения в тази насока, например чрез засилване на ролята на Европейския парламент.

И все пак последният кръг от избори за Европейски парламент, който беше представен така, сякаш щеше да бъде приложена системата на шпиценкандидатите, както и процесът, чрез който беше окончателно избран настоящият председател на Европейската комисия, бяха голямо разочарование за демокрацията на равнище ЕС.

Най-важната политическа фигура в ЕС беше издигната почти изневиделица. Тя беше коронясана от правителствата - или по-скоро от някои от правителствата - на държавите членки в Съвета (с цената на много разходи), а Парламентът нямаше много думата.

Смисълът тук не е в това, че системата на шпиценкандидатите - един доста специфичен начин за конструиране на политическа отчетност - е чудодейното решение на всички проблеми на демокрацията в Европа. Въпреки това дълбоката липса на пряко приписвана демократична политическа отчетност за ключова европейска институция - Европейската комисия - е важен проблем.

В наши дни и върховенството на закона не се справя много по-добре.

През последните години Комисията безброй пъти не успя да предприеме адекватни мерки, за да се противопостави на противниците на върховенството на закона. А последица от огромната липса на демократична отчетност на ЕС е, че други участници трябваше да се намесят, за да смекчат най-сериозните последици от отслабеното или липсващо върховенство на закона в конкретни държави членки.

Досега тази роля се падаше единствено на Съда на Европейския съюз (СЕС) - може би поради предимството, че разбира значението на върховенството на закона за една либерална конституционна демокрация - който трябваше да се намеси многократно.

Цената за тези намеси обаче е висока. За да защити върховенството на закона в някои държави членки, СЕС, съвсем парадоксално, трябваше да изложи на риск върховенството на закона на равнище ЕС, тъй като трябваше да разшири собствения си мандат, меко казано, доста значително, за да може да защити съдебната независимост на отделните си членове.

Макар че последиците от тези решения в известен смисъл трябва да бъдат приветствани - нека само за момент си представим как би изглеждала ситуацията, ако Съдът изобщо не защитаваше независимостта на съдебната власт - това все пак застрашава върховенството на закона на равнище ЕС. И с всяка прогресивна стъпка, предприета от Съда на ЕС, търпението, за съжаление, се изчерпва в другите членове на ЕС, които сега трябва да приемат по-силната позиция на Съда на ЕС, дори и да са "добре възпитани".

Върховенството на закона и демокрацията са взаимно зависими; следователно те могат да бъдат защитени и поправени само заедно. А поправянето им е от решаващо значение, за да може блокът да овладее предизвикателството на "хибридния режим", пред което е изправен в момента от своите държави членки, тъй като посочените по-горе примери не са единични събития.

С риск да се повторим, от съществено значение е също така да се подчертае ясно, че ерозията на върховенството на закона и демокрацията не засяга само страните членки, но и самия ЕС. Такива примери варират от пренебрегването на системата на шпиценкандидатите в парламентарните избори за председател на Комисията и отстраняването на генералния адвокат Елинор Шарпстън, до факта, че Комисията не приложи механизма за обвързване с върховенството на закона спрямо Унгария (и все още не желае да го направи по отношение на Полша) и се пази да започне процедури за нарушение срещу членове, които явно нарушават правото на ЕС.

Това е жалко, защото, както сме свидетели от години, когато демокрацията и върховенството на закона са в упадък, нищо не се подобрява от само себе си. Да си заравяме главата в пясъка, да отвръщаме поглед, да стискаме палци или да чакаме бурята да отмине, не са много обещаващи тактики. Ако не се предприеме нищо, за да се предотвратят посегателствата срещу върховенството на закона и демокрацията, ситуацията просто ще се влоши.

На ниво ЕС и на национално ниво върховенството на закона и демокрацията са дълбоко преплетени по много начини. Това е последица от десетилетията на европейска интеграция. Ето защо упадъкът им в определени държави - членки на ЕС, е отровен за останалите, както и за самия ЕС.

Разгледайте само един прост пример: Ако изборите в дадена страна членка не са свободни и честни, политическите актьори, които са били избрани на власт, ще действат и на ниво ЕС - както в Парламента, така и в Комисията.

ЕС трябва да гарантира върховенството на закона и демокрацията за себе си. Само тогава той ще бъде достатъчно силен, за да ги възстанови във всички свои членове.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИКО

    57 4 Отговор
    ТОВА Е ИСТИНАТА БЕЗ КОМЕНТАР
  • 2 ес е като хралупа

    60 5 Отговор
    кухо, идеята беше добра но с джендъри работа да вършиш.....

    Коментиран от #18

  • 3 Танк

    60 2 Отговор
    Загрява е, ама трудно. Урсулкее, разбра ли:загниваш
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Европейският съюз

    67 4 Отговор
    стана безличен и е тръгнал към своят край, с това слугуване на интригите на САЩ! ЕС срина демокрацията! Наложи цензура и потъпка свободата на словото! Наруши неприкосновенността на частната собственост и запчна да граби и краде! Започна репресии, срещу спортисти, певци, артисти! С тези действия, срина тотално демокрацията! Ако Европа не застане зад принципи, ще се разпадне като съюз!
  • 6 Георги

    45 4 Отговор
    Борисов го прегръщаха и целуваха защото носеше активи на ЕНП а хората ревяха за кражбите и безобразията на ГЕРБ и ДПС .Но кой го интересува и във Брюксел и София прокуратура и съд спят нахранени дори преяли.
  • 7 Пич

    55 3 Отговор
    Навремето поне им се подиграваха , че ядат жаби и охлюви , европейците !!! Сега започнаха да ядат скакалци и други насекоми , а мъжете им да попълват анкети , дали са бременни !!!???? Егати падението !!! Какво правим при такива напълно изтрещели ???!!!
  • 8 Рошко

    36 5 Отговор
    Е, товс не е дойче зеле. Да очакваме утре да се организират Ана толи денизчо и Мария с контранастъпление. Корупция се премахва само силово не с джендър идеологии
  • 9 Ххххх

    50 5 Отговор
    ЕС е терористична организация! Дайте пример за нещо свършено от ЕС в полза на членовете й! Оръжие ,пари за фашистка Украйна ,с това се занимават!
  • 10 манфред вернер

    10 24 Отговор
    Само моя приятел Бойко от България може да спаси ЕС.
  • 11 сирене

    33 8 Отговор
    Русия е изхода, другари...

    Коментиран от #26

  • 12 Тъпата акушерка фон дер....

    33 4 Отговор
    Да каже нещо

    Коментиран от #13

  • 13 ха ха

    23 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тъпата акушерка фон дер....":

    Много е проста
  • 14 Мдааам

    40 2 Отговор
    Политико - Гласът на Америка. Ама разбира се - ЕС под ръководството от неизбраните от хората огромен брой еврокомисари - приликата с комисарите(министри) в едновремешен СССР е съвсем (не)случайна, трябва да осигурява слугинажа. Икогато Вашингтон свирне, слугите започват песни и танци за подобрят настроените извинете - икономиката и благосъстоянието) му.
  • 15 шолци глупака

    37 4 Отговор
    ЕС деградира и се превръща в натовски сателит. Превръща се в лудница , отвратително място за идиоти.
  • 16 Някой

    37 3 Отговор
    Каква демокрация какви пет лева. ЕС е слугата на САЩ. Правото работи на принципа на двойния аршин.
  • 17 Много запознат

    6 26 Отговор
    Защото там управляват комунисти от интернационала затова. Но спокойно, след като русия бъде победена лидерите в ЕС взимали пари от нея ще си получат заслуженото.
  • 18 тъп рублофил

    5 30 Отговор

    До коментар #2 от "ес е като хралупа":

    ЕС е пропит от руски слуги и лобисти, което съсипа идеята "ЕС".

    Коментиран от #21

  • 19 Обесен_пор

    3 16 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен _Язовец":

    Ти миришеш, пак си прекалил с водката.
  • 20 Баце

    18 2 Отговор
    т.е. планът на чичо сам върви точно по план и с много добри темпове!
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор

    До коментар #18 от "тъп рублофил":

    Африканските и Афганиските "брадати майки" ли имаш предвид ‼️‼️‼️
  • 22 Да бе да

    7 19 Отговор
    "ЕС гние отвътре"😂😂

    По старите от нас си спомнят , че лягахме и ставахме с тази мантра при бай тошо!

    Само дето ссср се разпадна а не запада !
    Пасквила също не обяснява, защо пред вратите на ЕС има опашка ?

    Азиатските режими винаги са били ретроградни и безчовечни , днес с войни опитват да спасят съществуването си ..... но никой не се натиска да се присъедини към катуните им😁

    Коментиран от #30

  • 23 Милен

    14 2 Отговор
    ЕС с уверени крачки се е устремил към възраждането на СССР, просто столицата е изместена малко по на запад.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Европеец срещу Русията

    4 19 Отговор
    Поредните глупости - резултат на руската пропаганда в Европа. Навсякъде е проникнала кремълската подлост...

    Коментиран от #28, #38

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Урсула

    12 0 Отговор
    Рибата се вмирисва от главата в случая скоро ще има голяма воня с това споделено къпане
  • 28 Евроатлантик

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Европеец срещу Русията":

    Каде е тази европа
  • 29 Мнение

    11 1 Отговор
    Нищо й няма на ЕС...заблудени са нещо.Хипнотизирани.Нещо са й направили на Урсула и гледа като зомби,а преди така не беше.Ще се осъзнаят.За Шолц май се усетиха и официално обявиха как спират доставките на оръжие.
    "Що се отнася до доставките от складовете на Бундесвера, ние достигнахме до допустимата граница“, каза говорител на военния министър Кристин Ламбрехт, добавяйки, че доставките на оръжия не трябва да бъдат за сметка на собствената отбранителна способност."
  • 30 Беше ЕС

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Да бе да":

    Вече го няма ЕС
  • 31 Истина

    16 1 Отговор
    Няма как да не се разпадне с това джендърско ръководство,всичките клекнали пикаят . Урсула играе за Америка. Липсват политици като Орбан.
  • 32 Нови избори в САЩ

    11 1 Отговор
    Тръмп на власт и нещата бързо ще се оправят
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИЛЮМИНАТ

    1 6 Отговор
    Че то още страни искат в гниещия...ЕС....що ли????
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Роко

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен _Язовец":

    А русия и държави като нея на какво вонят.Май от тях излиза най неприятната миризма
  • 38 Киро Умният от Канада

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Европеец срещу Русията":

    Преди да си абсолютно убеден провери кой е собственика на "Политико". Гарантирам, че доволен ще останеш!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.