27 Септември, 2022 16:20 6 366 40

Защо силният долар би трябвало да ни тревожи

  • долар-
  • евро-
  • паунд-
  • икономика-
  • инфлация

Общата европейска валута продължава да върви надолу, а страховете от рецесия в еврозоната стават все по-сериозни

Защо силният долар би трябвало да ни тревожи - 1
Снимка: Shutterstock

Доларът е на път да постигне нов исторически успех: твърде вероятно е още преди края на тази година за първи път в историята 1 британски паунд да струва колкото 1 щатски долар. Защо това е притеснително:

Доларът е на крачка от пореден исторически връх - равенство с британския паунд. Твърде вероятно е още преди края на тази година за първи път в историята 1 британски паунд да струва колкото 1 щатски долар.

Спадът на паунда следва обезценяването на еврото, което за пръв път от 20 години насам се изравни с долара. Общата европейска валута продължава да върви надолу, а страховете от рецесия в еврозоната стават все по-сериозни.

Защо доларът расте?

"Доларът преживява най-голямото си покачване от 1980-те насам", казва Джордж Саравелос от Дойче банк. Репутацията на долара като сигурен пристан във времена на икономически затруднения играе голяма роля за това развитие. Нарастващите притеснения от рецесия, особено в еврозоната - най-вече поради покачващите се цени на енергията и храните, накара централните банки да врътнат кранчетата си. И така инвеститорите тръгнаха да търсят убежище в относително сигурния щатски долар, който в момента е по-малко застрашен от глобални рискове.

Агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ също е значим фактор. Централната банка затяга с бясна скорост паричната си политика в опит да намали рязко покачващата се инфлация. Американската позиция е в контраст с тази на Японската централна банка, която продължава да поддържа ниски лихвени проценти, както и с тази на Европейската централна банка, която много дълго се противопоставяше на рязкото повишаване на лихвените проценти. Това доведе до голяма разлика в нивата на лихвените проценти в САЩ и еврозоната, което накара инвеститорите, преследващи по-висока възвръщаемост, да преместят парите си в САЩ.

Какво означава стабилният долар за потребителите?

Повишаването на курса на долара засилва затрудненията на европейските домакинства и компании, които и без това се борят с високи разходи. По-слабото евро оскъпява вноса, който се обслужва предимно в долари. Когато става дума за суровини или междинни продукти, по-високите разходи могат допълнително да повишат местните цени. Туристите, пътуващи до САЩ пък, трябва да се настроят за по-скъпи екскурзии в Щатите.

Обикновено слабата валута се смята за добра новина за износителите и експортно ориентираните икономики като Германия. На фона на глобалните смущения във веригата на доставките, санкциите и войната в Украйна обаче това едва ли ще бъде голяма утеха.

Скъпият внос допълнително повишава инфлацията, което кара централните банки да прилагат още по-агресивна парична политика, за да намалят търсенето. По-високите лихвени проценти ще повишат разходите за ипотечни и други заеми.

За американските туристи, които посещават Европа, по-силният долари е добре дошъл. В европейските страни те ще могат да си позволят повече за своите долари, отколкото преди година например. Американските компании, които извършват голяма част от дейността си в чужбина обаче, ще бъдат засегнати, тъй като печалбите, които реализират в други държави, ще намалеят при превалутирането им в долари.

Как ще реагират развиващите се икономики?

Силният долар вещае проблеми за развиващите се икономики, особено за тези, които имат голям обем дълг в американската валута - страни като Турция, Аржентина и Гана. Поскъпването на долара би могло да направи разходите по обслужване на дълга в някои от тези страни неустойчиви.

"Като цяло това е негативна среда за развиващите се пазари, въпреки че уязвимостта в отделните страни е много различна", казва Уилям Джаксън, главен икономист за развиващите се пазари в "Capital Economics". "Рисковете са концентрирани в гранични пазари като Шри Ланка (където тези рискове вече станаха ясни) и Гана, както и в обичайните заподозрени като Аржентина и Турция", казва експертът.

Кога доларът ще спре да расте?

Джордж Саравелос от Дойче банк твърди, че "необходимо условие" за прекратяване на покачването на долара е достигането на "окончателен пик" на инфлационния риск в САЩ - той би накарал Федералния резерв да забави агресивния цикъл на затягане. Нужни са обаче и други фактори - включително пик на енергийната несигурност в Европа и прекратяване на политиката за нулев Ковид в Китай, което продължава да нарушава веригите за доставки и да подпомага глобалното забавяне.

"Поне някой от тези фактори трябва да е налице, за да се забави безпрецедентното нарастване на притока на сигурни активи към САЩ. Опасяваме се, че нито един от тях засега не се е случил", казва икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 29 Отговор
    Сега като мобилизират руснаците (ако успеят дс ги изловят по границата де), кой ще работи? Поливната избягаха, друг гара половина на фронта.. а на работа?

    Коментиран от #5, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    41 15 Отговор
    Силният долар, който от 350 рубли за половин година стана 60 рубли.
  • 4 Бесен-_ Язовец

    45 6 Отговор
    Спряха газта и петрола за, ЕС и долара скочи еврото вече не е силно честито на ЕС!
  • 5 Теле

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Гладни мигранти от ЕС (бели разбира се)

    Коментиран от #15

  • 6 Пенчо

    47 3 Отговор
    Ето ви една добре заработена схема. Американците добре, Руснаците добре, Европа зле
  • 7 Коста Копейката

    31 8 Отговор
    САЩ печелят от всичко. Война? Печелят. Газ и нефт? Печелят. Просто са майстори на парите и винаги излизат печеливши от всяка ситуация.
  • 8 Трън

    41 3 Отговор
    Не се качва долара, а падат еврото и паунда. И е нормално при тази политика на евробюрократите. Защо не се качва спрямо рублата?

    Коментиран от #36

  • 9 Псевдоним

    18 1 Отговор
    Някой помни ли кога за последно доларът беше по-скъп от еврото?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТаУмВзе

    19 3 Отговор
    Черния лебед е неизбежен за краварчето! Z
  • 12 Хаха

    60 8 Отговор
    🔔🇧🇬 В България масово хората не знаят кой срещу кого воюва.

    Воюва сащ срещу европа.
    А НЕ 🇷🇺Русия срещу украйна.

    ⚡️ Кой ще бъде потърпевш след края на войната и по време на войната?

    - Европа. В момента ср. инфлация над 10% , очаква се затваряне на 15% от всички ес предприятия и колапс на индустрията на Германия , т.е верижен колапс на индустриалния ес.

    ⚡️Кой печели и кой губи от войната?

    🇷🇺Русия е спечелила над 90$ млрд от износ на енергоносители за ес

    🇺🇸сащ станаха най-големия доставчик на СПГ за европа на цена 750% над домашната си.

    🇪🇺Европа е загубила над 500$ млрд директно и над трилион опосредствано.

    ⚡️Защо сащ обяви война на европа?

    Защото външния дълг надминава 30$ трилиона долара, до 2г там ще има гражданска война и световната финансова система се де-доларизира.

    ⚡️Какво ще спечели сащ от войната?

    Ще има нов план Маршал 2.0 където фалирала европа ще бъде подчинен пазар и кредитополучател на сащ, занулявайки му дълга.

    Това ще ги укрепи и позволи да избегнат разцепване и гражд.война.

    Точка.Айде сега слагайте минус чета, щот толкова ви е акъла когато ви се говори не щели не спасят никой го не е еня за нас и европа

    Коментиран от #19, #23

  • 13 ТаУмВзе

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Плавник! Кажи им на координаторите ти, поне да ти дават по Смислени Измислици. Хахахаха Z
  • 14 Саш напечатаха трилиони

    23 2 Отговор
    И показаха на света че можеш са печаташ огромни количества пари и въпреки това те да поскъпват
  • 15 Кофчкк

    4 17 Отговор

    До коментар #5 от "Теле":

    Като гледам опашките са на изхода от Русия, не на входа…
  • 16 Котка ученият

    25 3 Отговор
    Това ще ускори изоставянето на долара в Индия, Русия, Турция, Иран, Саудитска Арабия и Китай. Новият световен ред благочестиво погребва стария.
  • 17 Aлфа Bълкът

    21 4 Отговор
    Значи е време за гражданска война във САЩ.
  • 18 Би трябвало да тревожи - глупаците

    5 20 Отговор
    Защото това е целта на руската пропаганда. Да манипулира стадото да мисли че поскъпването на долара е тревожно.

    Разбира се, само поскъпването на рублата е хубаво
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Индийски БИВОЛАР

    4 1 Отговор
    БИ БИЛО ЛОГИЧНО ДА ТРЕВОЖИ ДРУГИ -ЗАД ОУШЬНА -ИКОНОМИЧЕСКА ЛОГИКА
  • 21 Хахаха

    23 2 Отговор
    Сами си го причинихме (европейците), а сега да започваме да се тревожим. Сами се надупихме на ФЕД и американците, сега "доларът бил силен". Ами силен е това си поискаха, това им дадохме.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Aлфа Bълкът

    3 13 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Нали се сещаш, че туко що доказа твърдението ми, че Путин е агент на ЦРУ!
    И Русия не спечелила нищо, изнасяше стоки за ЕС за $270млрд.

    Коментиран от #25, #39

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хахс

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Aлфа Bълкът":

    Спечели и то доста повече там си е споменато
  • 26 Уран235

    14 3 Отговор
    Защото откраднаха много пари от Русия, а това означава война.
  • 27 това не е тревожно а е добра новина

    3 20 Отговор
    Колкото е по силен доларът толкова по лесно ще смачка руската рубла

    Коментиран от #32

  • 28 Е тва да го четат разни професори

    3 6 Отговор
    По икономика дървени глави дето твърдят че като печаташ мноого пари и валутата се обезценя😄😄😄
  • 29 оня

    17 2 Отговор
    Защото смучат злато от цял свят и печатат долари:))
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Фалшиви игри

    11 2 Отговор
    Еми защото няма покритие! Обезбечен е само от дългове,петрол и страх! Войните са му необходимост за да стой на пиедестал! И санкциите помагат ако си хванат в клещите на НАТО и ЕС!
  • 32 Наркос

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "това не е тревожно а е добра новина":

    Е какво да им мачка повече, като те изключат от Swift не можеш да си купиш нищо извън страната, нито можеш да си поръчаш онлайн

    Коментиран от #35

  • 33 Котка ученият

    9 1 Отговор
    Все още не е ясно колко дълго, как и на каква цена САЩ ще поддържат хегемонен статус. Но всички разбират, че тази хегемония няма светло и щастливо бъдеще. Това вбесява Deep America и я принуждава безразсъдно да извърши трагични грешки.
  • 34 Време е за Възраждане

    5 2 Отговор
    Защото Европа си даде задните части на САЩ

    Коментиран от #40

  • 35 ртъу

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "Наркос":

    Аман от жалки клоуни с калпави опорки... Да ви опресня паметта- руски гражданин съм, с бизнес в Русия, със скромен оборот от над €300 млн. годишно (тази година вече прескочих €350млн. оборот и очакванията са за €420млн. до декември) и грижи с пазаренето и плащането НЯМАМ.

    Банката ми е изключена от суифт и това създаваше неудобства на контрагентите ми от чужбина- намериха решение буквално за 3 дни. За мен проблеми нямаше НИКАКВИ- като всяка голяма фирма имам представителства и сметки в разни държави и банки по света и си купувам нужното без грижи.
    Да ви открехна нещо- много от "избягалите" доставчици на разни неща "случайно" създадоха фирми-посредници в удобни държави като Турция, смениха табелите на офисите в Русия, преназначиха персонала си от старите в новите ЮЛ и работят с пълна пара... Сложно е в момента само със продукцията която подлежи на сертификация понеже старият сертификат за стока Х е невалиден за стока с име Хх независимо, че фактически е 1:1 с разлика в една буквичка...

    А, да- пазаруването от Али-то (и където и да е онлайн) не е никакъв проблем. Отделяш 5 мин. време в приложението за онлайн-банкиране на коя да е руска банка, създаваш си виртуална сметка в $ и си плащаш през нея...

    Та толкова за "изключването от суифт"- нищо страшно. Създава неудобство за 2 дни и това е- после забравяш за него
  • 36 уйъхтг

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Трън":

    Грешиш- еврото и паунда не падат... Те се СРИВАТ В ПРОПАСТТА... Работата обаче е там, че и $ пада спрямо другите НЕ европейски валути- тоест "запада" потъва, просто европа потъва по-бързо...
  • 37 Деций

    12 1 Отговор
    В Сащ централната банка вдига лихвите ,да погаси инфлацията,а как в инфлация се вдига цената на долара?Това е финансов абсурд.Те в момента изсмукват Европа ,за да спасят банкрутиралата си държава.
  • 38 Защото си ги печатат

    4 3 Отговор
    Кога им намалеят.И за това при тях инфлация няма.Елементарно Уотсън
  • 39 Дянков

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Aлфа Bълкът":

    Еврото до 6 месеца , равно на 1 турска лира .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.