3 Август, 2022 18:48 2 090 19

Кой и защо иска да разруши Босна и Херцеговина?

  • сребреница-
  • сърбия-
  • босна и херцеговина-
  • милорад додик

Заплахите са недвусмислени: Милорад Додик, политическият лидер на босненските сърби, работи целенасочено за откъсването на Република Сръбска от Босна и Херцеговина

Кой и защо иска да разруши Босна и Херцеговина? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Както босненските сърби, така и босненските хървати са си поставили за цел да се откъснат от държавата Босна и Херцеговина. Докъде би могло да доведе това и дали ЕС може да се противопостави?

Възпоменание за жертвите от клането в Сребреница през юли т.г.

Заплахите са недвусмислени: Милорад Додик, политическият лидер на босненските сърби, работи целенасочено за откъсването на Република Сръбска от Босна и Херцеговина. Миналият век, заяви неотдавна Додик, беше век на страдания за сръбския народ - през този век ще последва обединение с братския народ в Сърбия.

Но актуалните атаки срещу босненската държава имат и втори фланг. Драган Чович, лидерът на Хърватската демократична общност на Босна и Херцеговина (HDZ BiH), партията на босненските хървати, призовава за "териториална реорганизация" на страната. След края на войната Босна и Херцеговина се състои от Федерацията на бошняците и хърватите, Република Сръбска и областта Бръчко. Чович твърди, че хърватите са недостатъчно добре представени. Стратегическа цел на партията му е създаването на трета, доминирана от хървати единица - още едно етническо разделение, което ще направи многонационалната държава още по-нефункционална.

От известно време партиите на Чович и на Додик си сътрудничат за все по-радикалното разчленяване на Босна. Хърватските и сръбските екстремисти работят съвместно и по отношение на отричането на геноцида в Сребреница.

Вътрешни и външни врагове

Националистическите програми на Сърбия и Хърватия се подхранват отвън, което връща спомените от 90-те години на миналия век. Време, в което двете страни започнаха война за разделянето на Босна.

Официален Загреб например провежда на практика политиката на бившия хърватски президент Франьо Туджман, казва режисьорът Дино Мустафич, съосновател на мултиетническата гражданска партия Наша странка (NS). В босненската война Туджман настояваше за създаването на доминираната от хървати държава Херцег-Босна. Това доведе до извършването на множество военни престъпления като етническо прочистване. Мнозина от отговорните бяха осъдени от Международния трибунал в Хага, но въпреки това "апетитът" на националистите в Загреб и Белград за босненски територии все още съществува, убеден е Мустафич.

Хърватия злоупотребява с Брюксел

При намесата в босненските дела се използва и Брюксел: Хърватия, която е член на ЕС, умишлено използва европейските институции, за да се противопостави на демократичните реформи в Босна и да лобира за специални права за хърватите.

Загреб може да разчита на подкрепата най-вече на комисаря по разширяването Оливер Вархеи - довереник на унгарския премиер Виктор Орбан, който пък открито подкрепя сепаратиста Милорад Додик не само политически, но и с финансови инжекции за Република Сръбска.

При това призиви за прекратяване на дестабилизиращото влияние на съседните държави върху Босна се отправят отдавна. Най-цялостното предложение за това в момента е на бившата хърватска външна министърка Весна Пусич. В концептуален документ от края на май тя препоръча "балтийския модел" не само за Босна, но и за всички шест страни от Западните Балкани. През 90-те години на миналия век северните европейски държави подпомагаха Литва, Латвия и Естония по пътя на интеграцията им в ЕС. Този модел би могъл да бъде приложен и в региона, смята Пусич.

Може ли "европейският принцип" да надделее?

Босненският активист и анализатор Самир Бехарич е на мнението, че политиката на укрепване на етнонационалистите трябва да бъде пресеченалично от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Германският Бундестаг също вече не желае приема етнонационалното статукво в Босна и Херцеговина. В резолюция, внесена и приета миналата седмица, Драган Чович и Милорад Додик бяха посочени като рушители на страната. А Хърватия и Сърбия бяха призовани да ограничат националистическото си влияние.

Адис Ахметович, депутат от Социалдемократическата партия, чиито родители са избягали в Германия по време на войната, заявява: "Етническият принцип не проработи, сега трябва да надделее "европейският принцип". Изглежда обаче, че Европейската комисия все още не е стигнала до същия извод и провежда политика, която не е в интерес на гражданите, казва Сенадин Лавич, политоложка от Сараево.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теодор Рузвелт

    4 6 Отговор
    Русия, Китай, Турция, Иран са първите в срисъкаискащи да разрушат Босна
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Байденко

    14 3 Отговор
    Вчера НАТО беше готово да нахлуе в независимо Косово.
    Демокрация не е това което си мислим.
    Демокрация е което правим, когато имаме оръжие в ръцете.

    Коментиран от #9, #12

  • 5 Комуниста

    11 2 Отговор
    Dwе гласът на чичо Сам в Европа.
  • 6 Пропагандистите на соро.снята

    13 3 Отговор
    ДВ е пропагандиска черна станция на САЩ.
  • 7 Няма такава държава

    5 3 Отговор
    Какви са тия босненски сърби хървати... Се едно в Македония признават македонските българи .. на балканите се води политика разделяй и владей.. държави като Косово Македония Румъния Словения Словакия не трябва да ги има ... Румъния е Влашко някога била автономна област на Българската империя при Калоян и след това ... Влахите са с български корени като шопи каракачани и подобни,но по самостоятелна политика отвъд река Дунав

    Коментиран от #10, #14

  • 8 ЧЪКАТ СЪРБИЯ

    6 2 Отговор
    РЪЧКАТ СЪРБИЯ ЗА ДА ИМА ОЩЕ ЕДИН КОНФЛИКТ КАТО ТОЗИ В УКРАЙНА. НО АКО УКРАЙНА БЪДЕ РАЗКЪСАНА- СЪРБИЯ ЩЕ БЪДЕ СМАЧКАНА ВЪОБЩЕ. ТЕ НАЛИ СЪРБИТЕ КАНДИДАТСТВАХА ДА СА РЕПУБЛИКА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ - НО ИМ ПОКАЗАХА СРЕДЕН ПРЪСТ.

    Коментиран от #13, #15

  • 9 Теодор Рузвелт

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Байденко":

    НАТО все още има войски в Косово подържащи мира, а доклокто нахлуването те вече са суверенна държава заради националиста Милошевич, а до колкото че Русия не ги е признала то никой не ги брои за нещо в ООН като се превърнаха в терористична държава
  • 10 Няма такава държава

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Няма такава държава":

    Румъния никога няма да го призная за нещо по различно от мешена скара в момента изкуствено създадена от Франция през 18 век ...
  • 11 Запознат

    9 3 Отговор
    Такава държава Босна и Херцеговина никога не е съществувала това са измислените държави на цереуто спящи конфликти какро ги наричат удобни за активиране когато поискат!
  • 12 Какво ще нахлува

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Байденко":

    То си е там. В косово се намира най-голямата военна база на щатите в европа.
  • 13 Нещо се обърка

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЪКАТ СЪРБИЯ":

    Не сме 1999г и президента на Русия е Владимир Путин, а не продажника Борис Елцин. Никой няма да пита за военен коридор ако тръгнат руснаците от Север на запад - юг

    Коментиран от #16

  • 14 Дянков

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Няма такава държава":

    Все свършит . Поинтересувай те се за тези думи и ще разберете за какво става дума .
  • 15 Няма такава държава

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЪКАТ СЪРБИЯ":

    Конфликта ще е от САЩ.. те обичат да правят конфликти .. доколкото Косово това е област 52 щат на САЩ... Разбирам че там живеят албанци но редно ли беше да се прави държава без история ... Реално каквито и претенции да е имало област Косово трябваше да е пределите на Сърбия или Албания ... Няма друго решение ... Се едно ся в Румъния Трансилвания да стане държава...
  • 16 Нгж

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Нещо се обърка":

    Да днес е Путин, който не може да превземе Донбас, а щял да тръгне от север на юг. Приказки за сън.
  • 17 Усташи и бранници заедно с мюсулмани

    2 0 Отговор
    Насилствено създадена държава от НАТО. Ще има война.
  • 18 ДОСТ

    3 0 Отговор
    НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ УНИЩОЖИМ СЪРБИТЕ И ЩЕ СВЪРШИ ЦЕЛИЯТ ПАНАИР. ЩОМ ТОВА ТЪРСЯТ ТОВА ЩЕ НАМЕРЯТ.
  • 19 ПреЗидан

    2 0 Отговор
    Хърватите са католици тях някак ще си ги отърват а ще оставят православните да се избиват с мюсюлманите както е било и по други времена.