Last news in Fakti

10 Август, 2022 21:09 4 718 51

Русия иска пълзящ пожар на Балканите

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • балкани-
  • косово-
  • сърбия-
  • милорад додик

Войната в Украйна и сблъсъкът между Европа и Русия, до който доведе тази война, увеличиха взривоопасния потенциал на плановете за отцепване на 63-годишния Милорад Додик

Русия иска пълзящ пожар на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Путин се опитва да превърне Балканите в полигон на своята разложителна дейност и да раздуха там ново кризисно огнище, а в региона има множество лидери, които са приятелски настроени към руския президент.

Румен Радев и Виктор Орбан проявяват разбиране към Путин и с тази своя нагласа се вписват сред онези балкански лидери, които са приятелски настроени към Кремъл – президентите на Сърбия и на Хърватия Александър Вучич и Зоран Миланович; най-верен на Москва обаче си остава лидерът на босненските сърби Милорад Додик, пише Аделхайд Вьолфл в началото на обширния си анализ в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ).

С топла връзка към Москва

Додик е безскрупулен националист, който поддържа топла връзка с Москва, а руското ръководство подкрепя неговите цели: загърбване на Запада и отцепване на Република Сръбска, което пък води до разрушаването на Босна и Херцеговина, пише авторката и анализира:

„Войната в Украйна и сблъсъкът между Европа и Русия, до който доведе тази война, увеличиха взривоопасния потенциал на плановете за отцепване на 63-годишния Додик. В момента е кризисно почти навред на Балканите. В Босна и Херцеговина се шири страхът от война, конфликтът между косоварите и сърбите отново се разгаря, в България беше свалено правителството на реформаторите, включително и поради присъединяването му към твърдия курс по отношение на Русия. На тази карта на рисковете като особено уязвима точка се очертава Босна, където през октомври ще има избори.“

В статията се цитират политически наблюдатели и военни стратези, според които Додик може да провъзгласи независимост по подобие на случващото се в Донецк и Луганск и да получи военна подкрепа от Русия. „По този начин Кремъл би могъл да раздуха кризисно огнище в Европа, с което ЕС и НАТО трябва да се занимават и да отклонят вниманието си от Украйна. Накратко: Русия иска пълзящ пожар на Балканите, а подпалвачът трябва да бъде Додик“, пише авторката.

Босна я грози съдбата на Украйна?

От статията научаваме още, че между Додик и руския ръководител Путин са били постигнати договорености, а руският посланик в Босна и Херцеговина Игор Калабухов е предупредил, че Босна я грози съдбата на Украйна, ако реши да влезе в НАТО. На този фон един експерт по сигурността казва пред НЦЦ, че НАТО не бива да допуска грешката с Украйна, която получи обещание, но не и членство в НАТО. Експертът предупреждава и за строежа на ново летище близо до Требине в Босна (само на 30 километра от хърватския Дубровник), където ще могат да кацат и големи руски военни самолети.

Аделхайд Вьолфл цитира и предупрежденията на британския премиер Джонсън, че Путин се опитва да превърне Балканите в полигон на своята разрушителна дейност; че Русия разпалва отцепнически тенденции и иска да ликвидира напредъка, който донесе стабилност в цяла Европа. Но Додик и неговите кремълски приятели не са единствената опасност, пише авторката и отбелязва подривната роля на лидера на босненските хървати Драган Чович и на хърватския президент Миланович, който заявил „Путин е неразрушим“.

"Сръбски свят"

До съвсем същите изводи стига в коментара си за виенския „Дер Щандарт“ Александър Ротерт: „Сръбският президент Александър Вучич и хърватският му колега Зоран Миланович са изплели цяла лобистка мрежа срещу Босна – мрежа, която се простира чак до Брюксел.

Милорад Додик и Драган Чович работят за разрушаването на страната и тамошния следвоенен ред, установен от Дейтънския мирен договор. Додик се опитва да отцепи Република Сръбска и да я присъедини към Сърбия. А сръбският вътрешен министър Александър Вулин се бори за създаването на Велика Сърбия, на един „сръбски свят“, където всички сърби живеят в единно политическо и държавно пространство“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2222

    79 31 Отговор
    Не Русия го иска, а САЩ. Заради Сърбия, която не иска да се подчини на НАТО.

    Коментиран от #32

  • 2 На сапун бе

    14 5 Отговор
    Копаййй!!!
  • 3 Соломон Паси

    52 22 Отговор
    Чакам братушките на Орлов мост с 🍞 и сол.

    Коментиран от #23

  • 4 Я пишете точно кой го иска

    67 19 Отговор
    Една пропаднала държава с цели 33 трилиона дълг иска войнаи да затрие света
  • 5 Ку-ку,ку-ку

    25 4 Отговор
    Кукуригоууу...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванушка  🇷🇺

    54 19 Отговор
    :...сблъсъкът между Европа и Русия..." - когато мухата се има за СЛОН )) Скъпи нонейм европейчета, сблъсъкът е между САЩ и Русия, а вие сте просто дойна краеа и пушечно месо, а Украйна е бойното поле и полигон за нови оръжия, стратегии и технологии. 20г Украйна уверяваше Света че е готова да се сражава и умре за Евроатлантическите ценности, точно това се и случва по нейни желание - Умира абсолютно доброволно и съзнателно. ))

    Коментиран от #13

  • 9 Пъци

    24 16 Отговор
    Руски мир,Сръбски свят...
    Независима е Сърбия,колкото ние от САЩ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Оф вече писна

    43 13 Отговор
    Четеш че е статия на Дойче веле, и директно ...на коментарите !
    Обаче нито на журналята нито на народа му пука,.. подлогите гушкат кинти и драскат квото им каже ЕС и баи пън, а народа незнаен как бензин и ток да плати, ..точно за укритие хич не го е грижа !
  • 12 Танк

    33 11 Отговор
    DW.защо коментирате неща, които не разбирате

    Коментиран от #37

  • 13 100 милиарда евро палячи

    7 16 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка  🇷🇺":

    Ще ти се изясни
    След 1 година руската сухопътна армия ще е излишна..новия калибър на пантерата е 140 милиметра и хвърля една торба цимент на 10 километра

    Коментиран от #17

  • 14 Добър вечер другари

    17 23 Отговор
    Ушанката такъв газ даде на един танк че падна във езерото..критично пияни хора воюват във момента във Украйна

    Коментиран от #31

  • 15 Хисторик

    35 16 Отговор
    Пожара на Балканите го разпалват говедарите вече 32 години.
  • 16 Лафонтен

    23 12 Отговор
    Братя Обреновичи са предсказали че,в края на 19 век Сърбия ще води тежка и изтощителна война.Накрая ще останат толкова сърби колкото да се съберат под една слива.Така че сръбете ще ядат хурката.

    Коментиран от #30

  • 17 Иванушка  🇷🇺

    17 16 Отговор

    До коментар #13 от "100 милиарда евро палячи":

    "..След 1 година..." - от Германия, Европа и "пантерата" ще останат само влажни спомени. Нещо като оная баба дето се метна от борда на Титаник накрая 😄😄😄

    Коментиран от #21

  • 18 факти и само истински

    18 2 Отговор
    не ви ли писна от кухи факти
  • 19 ПРОСТО Е

    31 15 Отговор
    Всъщност изострянето на този конфликт беше вдъхновено от американците точно сега с две цели. Първо - Русия да се нарани за пореден път и да се отклонят нейните ресурси от украинската посока. Второ, ако е възможно, са се докара Сърбия до приемането на антируските санкции. Но сърбите не са забравили бомбандировките от САЩ през 1999г. и никога няма да простят.

    Коментиран от #26

  • 20 От страни

    33 12 Отговор
    Е как стана така че уж Русия е искала? Значи Косово са получили нареждане да разръчкат Сърбия а виновна Русия? Мале, мале...Наистина Гьобелс е малко момченце по сравнение с Зелето.
  • 21 Бухахаха хахаха мухаха

    15 11 Отговор

    До коментар #17 от "Иванушка  🇷🇺":

    Тия работи сме ги чували и 70 години
    Само че умря ссср..да няма повторение
  • 22 Глупости

    15 7 Отговор
    Не си заслужаваше да го прочета.
  • 23 555555

    8 15 Отговор

    До коментар #3 от "Соломон Паси":

    Това с хляба и солта вече се изтърка.Предлагам ти да заемеш стойка подходяща за опрашване,на братята ти много ще им хареса,не се претиснявай удоволствието ще бъде вzаимно.
  • 24 Като видях заглавието

    16 10 Отговор
    100 DW нищо вярно. Пропаганда.кой обстрелва аеца според вас руснаците. Ай със здраве.
  • 25 Tутанкамон

    13 18 Отговор
    Путин ще разпали война на балканите, това е повече от сигурно

    Коментиран от #46

  • 26 Всички знаят

    15 12 Отговор

    До коментар #19 от "ПРОСТО Е":

    Още по-просто е: защо НАТО нападна Сърбия, май не знаеш!?

    Коментиран от #48

  • 27 Многополюсен свят

    17 14 Отговор
    Американците и агресивния НАТО направиха пожара на Балканите и бомбардираха Сърбия с обеднен уран! ДВ излиза с поредната манипулация и лъжа!

    Z
  • 28 Сърбите са долни ора

    17 8 Отговор
    Ще живеят сърбите в един свят, ама "оня" свят - както стана преди тридесет години при оня "обединител" Милошевич или убиецът с бебешкото лице...

    Коментиран от #43

  • 29 !!!?

    16 17 Отговор
    Раболепието към Кремъл и "Газпром" - Стокхолмският синдром на русофилите !!!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 555555

    14 10 Отговор

    До коментар #14 от "Добър вечер другари":

    Пропагандата ражда стадата,дава им чувство че са значими.русначетата са заседнали някъде в средновековието и няма шанс да излязат от там.
  • 32 Помниш в Цветна гора кво стана

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "2222":

    Руски полковници с опит в делата как ги изловиха и ги изритаха persona non
    grata.Мухахааа
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 🇧🇬🇷🇺

    20 7 Отговор
    Дойче веле сороски подлоги забрана за вас
  • 35 Кольо,

    8 2 Отговор
    Така ни се пада с продажни политици и овчедушие....
    Нека да дойдат....
  • 36 Сатана Z

    8 12 Отговор
    А Украинските терористи заплашват да направят от Европа радиоактивна пустиня.
    "В Киев заплашват да ударят Запорожката АЕЦ

    🇬🇧🇺🇦 Украинските бойци ще разрушат електропроводите на Запорожката атомна електроцентрала, ако Русия започне да изключва електроцентралата от украинската енергийна система. Това заяви ръководителят на украинската държавна компания Енергоатом Петр Котин.

    „Това ще бъде правилното решение от гледна точка на Украйна - да им разрушим линиите, които ще свързват. Мисля, че нашите въоръжени сили ще бъдат готови да направят това, ако възникне необходимост“, каза той.

    🔺 Такава реакция от страна на Киев последва съобщението на Москва за началото на процеса на изключване на Запорожката атомна електроцентрала от украинската енергийна система и свързването й с руската.

    🔺 Междувременно лидерите на европейските страни от „Голямата седморка“ се обърнаха към Русия с призив да прехвърли АЕЦ „АЕЦ“ под контрола на украинските власти.

    🇺🇸 По-рано прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер призова Руската федерация да върне пълния контрол над Запорожката атомна електроцентрала на украинските власти, отбелязвайки, че Вашингтон е готов да работи по този въпрос.

    Z

    Коментиран от #45

  • 37 Някой

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "Танк":

    Аз да попитам: Факти да не са филиал на DW? Голяма част от статиите публикувани тук са на тази медия, която също си има сайт. Който се интересува от тахното мнение може да се информира от там.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Някой

    9 9 Отговор
    Аз пък смятам, че пълзящ пожар е необходим на САЩ. Европа е васал на САЩ, тъй че тяхното мнение няма значение.
  • 40 киро

    2 8 Отговор
    ТОЙ ПАК ЩЕ СИ ВЪРНЕ Б--Я И ДРУГИТЕ СТРАНИ ДЕТО БЯХА В СОЦА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 милена

    5 5 Отговор

    До коментар #28 от "Сърбите са долни ора":

    Не лошо да си измериш IQ имам чувството , имаш на че 4-5 годишно дете преди да коментираш.

    Коментиран от #47

  • 44 Пруткин

    3 2 Отговор
    Гоинта иска пълзящ пожар на Балканите! Ама като го питаш какво са Балканите тази Печка отговаря Урал!!! Гагагагааааааа
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ГЕРБ=ДПС =ИТН=РАДЕВ

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "милена":

    Сърбите винаги са се стремяли да откъснат големи парчета от България, те заедно с Русия направиха чрез терор и пари изкуствената нация македонска, те ни нападнаха през 1885 г.с благословията на Русия,вие явно не сте българка а комунистка,10 год.война водиха сърбите с другите народи в бивша югославия,с подкрепата на Москва.
  • 48 ГЕРБ=ДПС =Възраждане. =Русия

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Всички знаят":

    Не НАТО нападна Сърбия,а Сърбия нападна първо Словения,после Хърватска,Босна и Херцеговина,направи етническо прочистване в Косово,Босна,Вуковар,екзекутира 8600 млади момчета мюсюлмани в Босна,невинни младежи,трябваше да ги оставят да избият всички и да ги прогонят от родните им места.
  • 49 Одит

    0 2 Отговор
    След войната в Югославия НАТО и ЕС заложиха бомби със закъснител на Балканите. Фалшиво създадените републики от Тито бяха приети като статукво без да се приемат очевидни териториални грешки и проблеми на етническа база. Далмация и Славония не са били Хърватско но сега са! Принудиха Черна гора да се отдели от Малка Югославия а Крайна да е част от Босна и Херцеговина. Същото е и със сърбите в Косово.
    На Балканите поради запада от 150 години е барутен погреб.
  • 50 Българин

    1 0 Отговор
    Сърби я Сърбия. Трябва да се начеше! Най мръсната и подла роля изигра Боко Тиквата с осигуряването на газопровод за руски газ за Сърбия.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания