Last news in Fakti

2 Декември, 2022 18:04 946 11

Световните цени на храните продължават да се понижават през ноември

  • индекс-
  • храни-
  • световни-
  • цени-
  • понижение

Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните се понижи незначително

Световните цени на храните продължават да се понижават през ноември - 1
Източник: Shutterstock

Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните се понижи незначително през ноември, отбелязвайки осми пореден месечен спад след рекордно високо ниво през март, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 135,7 пункта миналия месец, спад от 135,9 за октомври, съобщи агенцията днес.

Данните за октомври остават непроменена спрямо предишната оценка на ФАО.

По-ниските стойности за зърнените храни, месото и млечните продукти през ноември компенсираха по-високите цени на растителните масла и захарта, каза още ФАО.

Споразумението от миналия месец за удължаване на подкрепяния от ООН коридор за износ на зърно от Украйна с още 120 дни смекчи притесненията за прекъсване на войната в мащабната черноморска търговия.

Лекият спад през ноември означава, че хранителният индекс на ФАО сега е само с 0,3 процента над нивото си от година по-рано, каза агенцията.

Индикаторът обаче остава на исторически високи нива, след като достигна 10-годишен връх през 2021 г. поради неуспехите при реколтата и бурното търсене, водено от Китай.

ФАО предупреди миналия месец, че очакваните рекордни разходи за внос на храни през 2022 г. ще накарат най-бедните страни да намалят доставените обеми.

В отделни оценки на търсенето и предлагането на зърнени култури ФАО понижи прогнозата си за глобалното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,756 милиарда тона от 2,764 милиарда, изчислени миналия месец.

Прогнозата беше с 2 процента под очакваното производство за 2021 г. и ще отбележи тригодишно дъно, заяви ФАО.

Преразглеждането надолу на глобалната прогноза за реколтата от зърнени култури отразява главно слабите перспективи за царевица в Украйна, като войната прави операциите след прибиране на реколтата прекалено скъпи, се казва в съобщението.

Прогнозираните световни запаси от зърнени култури до края на сезон 2022/23 г. бяха ревизирани надолу с 1,1 милиона тона до 839 милиона тона, с 2,2 процента под предходния сезон и най-ниското ниво от три години.

Глобалното съотношение запаси за използване на зърнени култури за 2022/23 г., често използвано като индикатор за предлагане, ще спадне до най-ниското си ниво от 2013/14 г., но при прогноза от 29,3 процента то все още ще бъде на относително комфортно ниво, добави ФАО.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    3 2 Отговор
    Това е почти безплатно украинско зърно. Но украинското зърно скоро ще свърши.

    Коментиран от #8

  • 2 Майна

    6 1 Отговор
    При ,,насилствено закриване,, ,,,приватизиране,, на 3000 ферми в Холандия ,дали цените ще продължават да падат...
    Няма страшно- ще ядете ,,буболечки,, все пак там се ,,инвестира,,..
    А пък и Бил Гейтс изкупи почти всичката ,,обработваема земя ,, в САЩ, а както се убедихте , той МИСЛИ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО , а???!!!!
  • 3 Стефан Фарашев

    11 0 Отговор
    Не виждам да падат цените в магазина а точно обратното.
    Стига с тази пропаганда. Не е нормално най-бедната страна в ЕС да плаща едни от най-високите цени в магазин
  • 4 нннн

    8 0 Отговор
    А нашите защо растат? Ние от друг свят ли сме? Или искат да ни пратят на Оня свят?

    Коментиран от #6

  • 5 Механик

    5 0 Отговор
    А у нас, продължават да растат. Което ме навежда на мисълта, че или ние не сме от тоя свят, или некой лъже, ама за световно.
  • 6 Механик

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "нннн":

    Точно, колега.
  • 7 Рожко

    3 0 Отговор
    Сиренето поевтиня до 2 буци за лев.Хлябът го раздават безплатно.Отоплението падна с 18,7%.Фащ докараха газ без въобще да се плаща. ЕС обяви, че всички плюскат на корем и са щастливи да не им дават парите от заплатите, а направо за крупието , което унищожи осевата линия на екватора.
  • 8 Лалето

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Котка ученият":

    Кое зърно е безплатно?То не е украинско, а е на Фащ фирмите Монсанто и Каргил.Укрите нямат нищо вече, а е отдавна на Хънто дън.
    Зеленият е само търговски клоун менажер.
  • 9 Гошо

    5 0 Отговор
    А бе льловци ние какво по магазини не ходим цени не гледаме ,чакаме вие от БТА да ни ги кажете

    Коментиран от #10

  • 10 Преминаващ оттук

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Не се сърди на БТА. Както на всички български медии така и тази агенция е спусната линия която трябва да следват. Утре медиите да ти кажат, че живота в България е нормален, трябва да вярваме нали сме европейска държава. Заплати и пенсии са като в Европа и хората се чудят къде да си похарчат парите.
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    къде се понижават в България няма такова нещо сиренето което купувам от 17 лв за една седмица стана 19.60
Новини по държави: