26 Септември, 2024 14:20 1 092 13

Най-големият износител на петрол се готви за спад на цените в световен мащаб

  • саудитска арабия-
  • петрол-
  • спад-
  • цени

Саудитска Арабия подготвя увеличение на производството, за да се справи с очаквания спад на цените и запазване на пазарния дял.

Най-големият износител на петрол се готви за спад на цените в световен мащаб - 1
Снимка: Shutterstock

Саудитска Арабия е на път да се откаже от неофициалната си цел за поддържане на цената на петрола около 100 долара за барел, като се подготвя да увеличи добива от 1 декември. Страната изглежда приема възможността за по-ниски цени на суровината, съобщава The Financial Times, цитирано от Фокус.

Първоначалните планове на кралството бяха да стартира увеличението на производството през октомври, но двумесечното отлагане породи различни спекулации. В същото време, цената на петрола Brent се понижи до нива под 70 долара за барел, което е най-ниското ниво от декември 2021 г.

Въпреки това, Рияд планира да започне увеличаването на производството през декември, дори ако това доведе до по-дълъг период на ниски цени на петрола.

Тази промяна в политиката е значителна за Саудитска Арабия, която в последните години, заедно с други членове на ОПЕК+, редовно намаляваше добива, за да поддържа цените на високото ниво.

Средната цена на петрола Brent за 2022 г. беше 99 долара за барел – най-високото ниво за последните осем години, до голяма степен заради геополитическото напрежение, породено от войната в Украйна. Въпреки това, предлагането на петрол извън ОПЕК, особено от САЩ, както и намаленото търсене от Китай, постепенно оказаха натиск върху цените.

Саудитска Арабия се нуждае от цена около 100 долара за барел, за да поддържа балансиран бюджет и да финансира амбициозните мегапроекти на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, посочва МВФ.

Въпреки това, кралството не желае да продължава да губи пазарен дял в полза на други производители. Саудитска Арабия смята, че има достатъчно други финансови източници, за да се справи с евентуален период на по-ниски цени на петрола.

Важно е да се отбележи, че страната е поела значителна част от съкращенията на производството в рамките на ОПЕК+, намалявайки добива с два милиона барела на ден през последните две години – повече от една трета от общите съкращения в организацията.

В момента Саудитска Арабия произвежда 8,9 милиона барела на ден – най-ниското ниво от 2011 г. Според новия план, страната ще увеличи добива с 83 000 барела дневно от декември и постепенно ще достигне общо увеличение с един милион барела на ден до края на 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 12 Отговор
    Цени не от 100 долара за барел , а дори от 80 значат единствено ускорено преминаване на ВЕИ !! Точно както цените над 400 долара за 1000 куб газ доведоха до искорено отказване от газа !! Съвсем скоро дори 60 долара за барел ще са мечта за държавите бензиностанции !! В момента вече ВЕИ дават цени от 4-5 ЦЕНТА на киловат и то с печалба !! И растат с темпове , които само след десетина години ще са предостатъчни за ЦЯЛОТО потребление на държавите на енергия !!

    Коментиран от #2, #7, #8, #10

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    13 10 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ще си заредя кораба със ВЕИ ще плавам.

    Ще си заредя доменните печи със ВЕИ и ще топя стомана.

    Самальотите ще се зареждат от нарещната струя.

    Залепете си си ъпите мацуни с глюпостите.

    Петролът винаги ще се търси !!!

    Коментиран от #4, #6

  • 3 ИванКайман

    10 8 Отговор
    Сакън недейте! Ще измъкнете и последния сухар от муцуната на Рашата!!!
  • 4 баш

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    едеот си 🤡
  • 5 Баце ЕООД

    4 5 Отговор
    Демократите са в ступор! тоест, още повече дълг, още повече насилие из САЩ
  • 6 Баце ЕООД

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    ехааа. я кажи кой вец, може да произведе енргия за да има достатъчно топлина за да се топи стомана?

    Коментиран от #9

  • 7 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Точно заради ВЕИ цените на тока за бизнеса в България са най високите в Европа.
  • 8 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Кога бе норвежец,нощес ли ще захраниш с ВЕИ? Поздрави на Грета.
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Баце ЕООД":

    Оня в Козлодуй дето ще го затрият и него щото е политНекоректен.

    Построен е от неправилният строител.
  • 10 Kaлпазанин

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    И то сложи една перка ,знаеш къде и почвай да бръмчиш да си произвеждаш ток

    Коментиран от #12

  • 11 хикс

    1 1 Отговор
    Тази цена я прогнозирах много отдавана , но всички ми се смяха защото тогава покачваше към 100 долара .Сега пак ми се смеят защото казах за златото , че до Нова година ще е 1500 долара за трой унция . Гледаме и сравняваме какво съм казал .
  • 12 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Kaлпазанин":

    Ми няма нужда да си слагам никаква перка , защото в България само за последните десет години са изградени ВЕИ от над 10 000 Мегавата !! Колкото 10 ядрени блока !! И още толкова са пред завършване в следващите 1-2 години !! А има ОДОБРЕНИ заявки с платени гаранции за още 42 (четиридесет и два ) Мегавата , които чакат само разширението на мрежата , за да могат да се включат в нея и ще бъдат построени ВЕДНАГА след това !! Още сега има цели дни със БЕЗПЛАТЕН ток в слънчевите дни , а след построяването на одобрените паркове това ще е ежедневие !!

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Норвежец,затова ли цената на тока върви нагоре,а цената на петрола бензина и дизела надолу?Колко фотоволтаични панела продаде Теслю адреналинката електричка с Ник гост?