Last news in Fakti

5 Декември, 2022 18:48 870 10

Правителството на Финландия ще гласува устава на НАТО, докато чака решението на Унгария и Турция

  • нато-
  • швеция-
  • финландия

Обикновено мнозинство в парламента ще бъде достатъчно за приемането на договора за създаване на НАТО, тъй като не изисква незабавни промени в съществуващото законодателство

Правителството на Финландия ще гласува устава на НАТО, докато чака решението на Унгария и Турция  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Финландия съобщи днес, че е поискало от парламента официално да приеме учредителния акт на НАТО, подготвяйки по този начин страната за членство в алианса, след като то бъде одобрено от Унгария и Турция, предаде Ройтерс.

"Напредъкът с членството ни в НАТО е важно за нас, финландците, но също така и за членовете на НАТО", каза на пресконференция министърът на външните работи Пека Хависто.

През май Финландия и съседна Швеция кандидатстваха за членство в отговор на руската инвазия в Украйна, но при условие, че получат одобрението на всичките 30 страни членки, от които 28 досега са дали положителен отговор. Докато Унгария заяви, че очаква да даде зелена светлина през февруари, Турция отправи обвинения към двете скандинавски страни, че дават подслон на екстремисти, търсени от Анкара, и каза, че трябва да бъде направено повече, преди да бъдат одобрени молбите за членство.

През май 188 от 200 финландски депутати дадоха подкрепата си за молбата за членство, като имаше само 8 гласа против.

Обикновено мнозинство в парламента ще бъде достатъчно за приемането на договора за създаване на НАТО, тъй като не изисква незабавни промени в съществуващото законодателство на Финландия или правомощия за определяне на външната и отбранителната политика, според външното министерство на страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 3 Отговор
    Млатене само по алкохолните мужици‼️
  • 2 Ученият котка

    4 2 Отговор
    По време на масирана атака на Руската федерация по територията на Украйна, една от руските ракети падна близо до молдовския град Бричени... Могат ли да улучат Софето, ако стрелят по Одеса?

    Коментиран от #5

  • 3 Адам Хилтън

    5 2 Отговор
    Министрите им са предимно жени, дайте им време за размисъл - често си променят мнението.
  • 4 Скоро сте част от Русия

    3 4 Отговор
    Няма как Мечокът да допусне държава с такава дълга обща граница в НАТО.
  • 5 Ти чакай още малко

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ученият котка":

    и си глей сеира.Днеска слушах ген.Съби Събев по нета .И дадат ли им ония химарсове на 300 км и ши са самопотапят руските крайцери,които стрелят ракети.Пак ши има приказки за пожар от цигара и потънал кораб.

    Коментиран от #6

  • 6 Ми да

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ти чакай още малко":

    Бомбардировките на руснаците са безнаказани,или почнат ли да бъдат наказвани,тогава ще спрат така да воюват с мирно население и може би ще се съсредоточат на фронта,както би било редно кат във всяка война

    Коментиран от #8

  • 7 Айде влизайте

    1 3 Отговор
    по-бързо. И за вас за обяд ще има гъби!
    Една или две за такава малка страна са достатъчни!
  • 8 Да но...

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ми да":

    Големите не воюват на фронта. Да си видял САЩ да воюват на фронт? Те само бомбят.
  • 9 сноу

    2 1 Отговор
    Всичкото министърки сложени на стола от курабийкина,но първо в картотеката на цру..
  • 10 сноу

    2 3 Отговор
    Имаше едно време нещо като "пролетарии от всички страни..и т.н." Е...сега е "всички англосаксонски бандити на една маса ,каквото сме плячкосали да си го поделим"
Новини по държави: