Last news in Fakti

8 Декември, 2022 19:00 3 237 28

Турция: все повече СПИН. Но се правят, че не съществува

  • турция-
  • спин

Ежегодно новите случаи са между 2500 и 3000, предполага се, че общо заболелите в Турция са около 32 000

Турция: все повече СПИН. Но се правят, че не съществува - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За 10 години броят на заразените със СПИН в Турция е нараснал с цели 460%. Въпреки това там смятат този проблем за периферен. В консервативни общества, като турското, го игнорират и се правят, че не съществува.

Обществото в Турция смята проблема СПИН за периферен, поради което и почти не му се обръща внимание. Помощните организации твърдят, че държавата бездейства. Принципно възможности за лечение има, но инфекцията най-напред трябва да бъде идентифицирана, до което често така и не се стига, казват запознати. Нужна е на първо място просвета, но такава почти не се води.

Броят на заразените е нараснал с 460% за 10 години

„През последните десет години броят на заразените с вируса ХИВ в Турция се е увеличил с 460 процента“, казва Йондер Бора от обединението „Ние сме позитивни“. То полага грижи за заразените хора и се занимава с просветна дейност. Големият ръст на заболяванията се потвърждава и от официалната статистика. Това е причина и за критиките към държавата, които отправя Арда Карапинар от помощното дружество „Червената лентичка“: „През последните години в световен мащаб броят на новите заболявания спада – с изключение на Северна Африка, близкия изток и ... Турция! Ние не отбелязваме особени успехи нито при тестването, нито по отношение на лечението на заразените“.

Ежегодно новите случаи са между 2500 и 3000. Предполага се, че общо заболелите в Турция са около 32 000. Имайки предвид, че става дума за държава с население от 85 милиона души, броят не изглежда голям. Но проблемът, както казва Бора, е в нерегистрираните случаи. Тъй като познанията за болестта СПИН са оскъдни, те навярно са много. „В училище принципно има сексуално обучение, но то е много повърхностно. Всъщност никой не научава нищо. За вируса ХИВ въобще не се говори и държавата изобщо не се старае да просвети хората“.

Освен това мнозина се притесняват да си направят тест, тъй като положителният резултат е трудно да се укрие. При неанонимните тестове резултатите веднага се изпращат в здравното министерство. А анонимни тестове по линия на помощните организации има само в големите градове, казва Арда Карапинар.

Опитват се да го запазят в тайна

Ако някой бъде тестван позитивно, той се старае максимално дълго да запази информацията за себе си и не се подлага на лечение, за да не бъде разкрит. Тъй като опасенията от обществени последствия са големи, а и оправдани, смята Карапинар. Той дава пример със следната история: „Няколко месеца след позитивния тест някой се решава да сподели проблема си със своите колеги в службата. И тутакси го уволняват – под предлог за недостатъчно добра работа“. А ако оттам нататък човекът реши да се обърне към съда заради дискриминация, за инфекцията му ще се разчуе още повече – точно това се опитват да избегнат мнозина.

Според Йондер Бора най-голям е рискът от зараза за хората от ЛГБТИ общността. И грижи трябва да се полагат най-вече за тях, което обаче в Турция не се случва. „Точно тези групи трябва да бъдат просветени относно вируса на СПИН и да бъдат тествани максимално често. Но в консервативните общества, като турското, игнорират проблема и се правят, че не съществува.“

При това в Турция се правят относително много тестове. Желаещите да сключат брак трябва да се подложат на медицински преглед. Той принципно не включва и тест за ХИВ, но често се прави.

Проблемът с рисковите групи

Хората от рисковите групи обаче рядко научават за своето заболяване точно по този начин. Грижа за тях имат основно неправителствени организации като „Ние сме позитивни“ и „Червената лентичка“. Те се финансират със средства от ООН или ЕС. „От турската държава не получаваме нищо“, казва Карапинар, но той и не очаква помощ от този вид – достатъчно ще е държавата поне да не поставя пречки пред дейността на организациите.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ало, ало, ало

    16 7 Отговор
    Ало, внимавайте онлайн свалячките, че турчетата много си падат по българки от всички възрасти.
  • 5 русофили/туркофили

    8 3 Отговор
    вай вай
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 То не беше лук

    12 19 Отговор
    То не беше инфлация то не беше какво ли не. Няма ли кой да каже на зелето, че вероятността обрязан да хване СПИН е 150 пъти по-малка отколкото на другите
  • 8 Бай Ганьо

    10 7 Отговор
    Задния двор си е хубаво за паркиране
  • 9 Експерт

    13 8 Отговор
    В Турция е проблем да си купиш булка, ако си беден и "обратните" се множат експоненциално! Отделно има натурални, които религията ги мачка,а и украинските про.с.т.и.т.у.т.ки им донесоха ХИВ.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 иваило

    6 8 Отговор

    До коментар #9 от "Експерт":

    Трудно ли? значи аз съм късметлия.булка съм на 4 турци
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 10 Отговор
    Девушките на путанита с памперса сеят зарази и прокази по целия свят и то само срещу 30 рубль‼️
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А в германия

    19 3 Отговор
    Която е съезмерима по население с Турция новите случаи са над 150хил.годишно. Ама там дори и футболният отбор половината е от неопределени.
  • 16 Адам Хилтън

    12 5 Отговор
    Какво съвпадение - то и в Западничания са толкова на държава (само че там болните от СПИН са предимно сред "специалните хора", и не ги записват защото опровергава новата им религия че "разнообразието е сила")
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иво

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Много рускини избягаха в Турция нормално да се вдигнат нивата на СПИН.В Русия има 1 млн серопозитивне.
  • 19 Леля Гошо

    13 6 Отговор
    Украйна: много СПИН. Но се правят че не съществува.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хасковски каунь

    5 3 Отговор
    В Турция много г?с много СПИН
  • 23 И как е

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "пуяците ползват":

    Харесва ли ти?
  • 24 Лафонтен

    7 3 Отговор
    То в аналодола са най много.
  • 25 Механик

    7 2 Отговор
    Ох, Али! Не боли!
    Продължавайте с експеримента! И не збаравяйте, че германците, скандинавците и най-вече САЩ, вече работят по въпроса много яко!
  • 26 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    Ми като НЕ СИ СГАДАТ,КАДЪНИТЕ,А ТЪРСЯТ,ТЕСНО ДУПЕ,ТЪЙ ЩЕ Е.
  • 27 Истината

    0 0 Отговор
    А Дойче Зеле ясно!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.