Last news in Fakti

23 Август, 2022 10:14 3 629 34

Всичко поскъпва: докога ще растат цените в Германия?

  • инфлация-
  • цени-
  • пари-
  • ес-
  • германия-
  • еврозона-
  • храни-
  • енергетика-
  • продукти

Всички потребители трябва да се настроят за по-скъпи стоки и услуги

Всичко поскъпва: докога ще растат цените в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

В еврозоната никога преди не е било по-скъпо: през юли 2022 цените са били с 8,9% по-високи от тези през лятото на 2021 година. В Германия - основно заради намесата на държавата - динамиката на цените е малко по-слабо изразена: поскъпването е с 7,5%. Но в края на август изтича действието на държавната отстъпка върху бензина и дизела, както и на т.нар. "билет за 9 евро". В сферата на услугите, например при фризьора, се очаква по-високите цени на енергията да доведат до вдигане и на цените на услугите. Освен това се очертават и доплащания във висок размер за режийните разходи, когато догодина наемодателите изготвят уравнителни сметки за 2022 година. Облекчения засега не се очертават.

Складираните стоки също поскъпват - например селскостопанската продукция. Ако експертите са очаквали, че през годината поскъпването ще става по-бавно, значи са се лъгали. През последния месец цените са скочили с нови 5,3%. И тук основната причина е поскъпналата енергия - за една година средно с цели 105%. Разбивката показва, че най-силно е поскъпнал природният газ - със 164 на сто, следван от тока (125%) и минералните горива, които са поскъпнали средно с 42 процента.

Достигнат ли е пикът?

В същото време някои суровини започват да поевтиняват - например стоманата. А това е знак, че през следващите месеци може да бъде достигнат пикът на цените, смята Ралф Солвен, експерт от Комерцбанк. Той вижда в това "първи, много предпазлив признак, че през следващата година поскъпването вече няма да е с такива темпове".

Дотогава обаче икономистите очакват цените да продължат да нарастват - с до 9 или повече процента. "Очакваме инфлацията и след това да се задържи трайно над два процента, тоест очертава се по-продължителна фаза с висока инфлация", казва Солвен.

През юли Европейската централна банка повиши лихвите в еврозоната - за първи път от 11 години насам. Очакванията са, че през септември централните банкери ще повторят това упражнение и ще вдигнат основната лихва вероятно с 50 базисни пункта. И това вероятно съвсем няма да е последното повишаване на лихвите.

По-малко стока за същите пари

Но и крайните потребители, т.е. всички ние, ще трябва да се настроим за по-скъпи стоки и продукти. През юли производствената цена при хранителните стоки се е повишила с 21 процента спрямо същия месец на миналата година. За това поскъпване ще платят изцяло купувачите. В някои случаи увеличението на цените става крайно непрозрачно, твърдят от Потребителската централа в Хамбург: някои производители използват трик, според който намаляват грамажа на опаковките, т.е. продават по-малко съдържание за същите пари. Наблюденията на Армин Фалет от централата в Хамбург сочат, че тези скрити увеличения на цените (англ. shrinkflation) засягат между 11 и 33 процента от всички наблюдавани хранителни стоки.

Досега това се наблюдаваше основно при марковите продукти, но напоследък палитрата се разширява. Освен това паралелно с намаляването на грамажа биват повишавани и цените - най-вече при захарните изделия, снаксове или дрогерийни стоки. Засега не са засегнати основните хранителни продукти. "Литърът прясно мляко все още си е литър прясно мляко", казва Фалет. Той очаква тази практика да продължи още известно време. През есента и зимата със сигурност няма да е отмине, допълва експертът.

Автор: Бригите Шолтес


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вашето мнение

    37 3 Отговор
    Всичко ще поскъпва, дойчовците е се къпят веднъж месечно и ще каканижат глупости докато германия е колония на шаш.
  • 2 да де

    38 4 Отговор
    Дреме ми за тях точно толкова колкото на тях за нас.

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Зевс

    46 3 Отговор
    Нека изчакаме да захладнее, пък тогава пак ще си говорим за цени. Между другото много хранителни продукти в Германия са по-евтини отколкото тук, качеството изобщо няма да го споменавам.

    Коментиран от #14

  • 5 Истината

    19 0 Отговор
    През есента и зимата със сигурност няма да е отмине.
    Факти, как да разбираме това?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Браво !

    25 2 Отговор
    Докато им дойде акъла! А и на нас също!
  • 9 МмммА

    29 2 Отговор
    Аз се чудех кога ще стигнем техният стандарт а, то май те тръгнаха да гонят нашият.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 да де

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "КОй":

    В Германиоя специално до момента потребителите не губят никакви кинти.
    Както ти казваш, индексират се зпалатите с изпреварваща инфлацията стъпка, други неща поевтиняват или дори стават безплатни - напр. транспорта на ток.
    Явно еврото ще се обезценява и ще трябва да превалутираме 1 към 1 с нашия лев. Иначе ще ни скапят заплатите с 50% до 12 месеца.

    Коментиран от #25

  • 12 Бъдеще

    19 4 Отговор
    С положението в Украйна, САЩ си разчиства пътя от конкуренцията на Европа. Кликата от европолитици, слушащти и изпълнявайки заповедите които идват през океана, закопава Европа за дълго. Няма друго обяснение за глупавата политика....
    Искрено се надявам на обикновения европеец да му просветне, и на следващите евроизбори да изберат хора, които ще защитават интересите на обикновения човек, Дано да не е прекалено късно обаче...
  • 13 Коментар

    27 3 Отговор
    Докато не бият шута на краварите от Германия и ЕС!!!
    До тогава!!!

    Не може кукловодите на Бай Дън, да инвестират милиарди в т.нар. Майдан през 2014 в Украйна, а ЕС да се прави кат ощипана ученичка, че единствената страна агресор била Русия, затва дай да я санкционираме, нищо че по тоя начин се застрелваме в слепоочието???!!!

    Излезе Бил ваксинатора и каза, че се очаква пандемия, година преди ковид, и хоооп ето че стана??? Гоуем екстрасенс бил Бил?!
    Нищо, че се оказа, че същия има бая изгода от Файзер?!
    За това не се споменава, явно не ги интересува?!

    Глобалистическите кукловоди са вредни за света, във всяко едно отношение!!!

    Коментиран от #23

  • 14 Ами яж

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зевс":

    български розов домат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 дрфтгъх

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "Лъжа ти в Германия ли си?":

    10% беше инфлацията у Швабия преди 2 месеца, вече минава 13%...

    А тези дето ми обясняват как там вдигали заплати, давали помощи и т.н. очаквам да ми покажат ДОКАЗАТЕЛСТВА- заплатата им преди 12 месеца и сега, а после разходите си преди 12 месеца и сега... Всичко това го пише в банковото извлечение за съответните периоди- покажете да видим и да ви повярваме...

    Няма да го направите щото ви е заповядано да лъжете и мажете навсякъде, а като ви кажат "докажи го" или заповедите са да се покривате или да почвате да обиждате...

    Коментиран от #34

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 един от многото

    18 1 Отговор
    Пишете за България , за германия изобщо не ми дреме!

    Коментиран от #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Раз мисъл

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    И на мен ми дреме за тях точно толкова, колкото и на теб, лошото е, че сме вързани за тях, като за воденични камъни на врата си, единия камък е валутния борд, другия камък са политическите решения на ЕС, водещи до кризи и инфлация. Някой е решил да унищожи средната класа в Европа, а ние тук ще усетим последствията още по-силно.
  • 23 История

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Коментар":

    Може, може, всичко може! Едните са победители във ВСВ, другите са победени, с такива следвоенни договори са ги вързали, че победените не могат да мръднат даже, те не вземат собствени решения, а правят каквото им кажат победителите.
  • 24 гост

    10 2 Отговор
    Цените ще се успокоят когато 1000 куб.м. станат 5000 инфлационни евро.Печатането на хартия му е майката.За сега.

    Коментиран от #31

  • 25 Без спор

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "да де":

    Европа и Еврото са в колапс - виж борсовата статистика за последните 2 г. Скоро нищо хубаво не ни чака с тая политическа из .. мет, която взема решения от наше име и за наша сметка

    Коментиран от #28

  • 26 Ссссст

    7 0 Отговор
    Накрая трябва да нямат нищо и да са щастливи!Това важи и за нас.
    Звучи ли Ви познато;)
    Нооо, плановете ще се объркат по някое време.
  • 27 Хартия тапети евродолари

    9 2 Отговор
    Цените ще растат докато не прекратят да печатат необезпечени долари и евро.

    Коментиран от #29

  • 28 проста

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Без спор":

    БЪЛГАРИЯ ще ОПРАВИ ЕВРОТО КАТО ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА???
  • 29 Тъпан

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хартия тапети евродолари":

    Разпад на ЕС еврото в киреча 1$- 1.98 лв.Купувайте дървза
  • 30 Урко

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "един от многото":

    Ние сме немска колония.Левът е вързан към еврото

    Коментиран от #33

  • 31 Тъпан

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    ОТ 2014 НЕ СА СПРЕЛИ ДА ПЕЧАТАТ ЕВРО И РАЗДАВАХА € НА БАНКИТЕ НА 0 % ЛИХВИ А ГОДИНИ НАРЕД ЦЕБ БЕШЕ НА ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА ТОЕСТ НА ЗАГУБА И НЕИЗБЕЖНОТО СЕ СЛУЧИ ИНФЛАЦИЯ А ВОЙНАТА ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА НЕИЗБЕЖНА РЕЦЕСИЯ.ЗА КОЯТО САМО ЕЦБ НОСИ ОТГОВОРНОСТ НАЙ ГОЛЕМИЯТ ДЛЪЖНИК В СВЕТА ЩЕ СЕ ИЗМЪКНЕ ОТ РЕЦЕСИЯ КАТО ПОТОПИ ЕС
  • 32 Мммда

    4 0 Отговор
    Докато не се върнат на руския пазар не само цените ще растат, но и безработицата. Само до сега швабските фирми,които напуснаха Русия са с над 300милиарда загуби, само от това, че не са на руския пазар.
    Добре, че не оглупяха всички и голям процент останаха.
  • 33 Мммда

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Урко":

    По-точно към марката. Голям минус, добре че не сме още в шенгена.
    Заради нас никой няма да печата, за да ни покрие глупостта и некадъ,рността, както направиха на запад повлякоха всички малки като нас, само експлоатация от тук нататък работа без пари. Честит евро Ком,низм.
  • 34 Мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "дрфтгъх":

    Те заплатите си казаха че няма да ги бутат и хората да си намалят разходите, а относно инфлацията за храните само от последните 2месеца е над тия 10-13%. От януари до днес стига и минава 30% на някои продукти има и 100%отгоре..
Новини по държави: