Last news in Fakti

8 Януари, 2023 16:46 1 637 12

Предотвратиха кървав атентат в Германия! Арестуваха 32-годишен иранец и помощника му

  • германия-
  • полиция-
  • тероризъм

Според "Билд" федералната криминална полиция е наблюдавала двамата мъже дни наред, след като било получено предупреждение от приятелска разузнавателна агенция

Предотвратиха кървав атентат в Германия! Арестуваха 32-годишен иранец и помощника му  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската полиция, разследваща вероятна терористична атака, при която да се използва рицин или цианид, не е открила никакви токсични субстанции по време на претърсване на жилищни обекти в Кастроп-Рауксел, в северозападната Рурска област, предаде ДПА.

Следователите заедно с експерти от института "Робърт Кох", който е федерална агенция за контрол на заболяванията, и заедно с агенти от федералната криминална полиция, някои от които с предпазни облекла, задържаха 32 -годишен иранец около полунощ по подозрения ,че планирал да извърши мотивирана от ислямистки подбуди атака.

Арестът е извършен след получаване на информация от чужда разузнавателна агенция. Смяташе се, че задържаният мъж се е снабдил с цианид и рицин. Заедно с мъжа бе арестуван е неговият брат. Мъжете не са оказали съпротива при ареста.

Рицинът е силно токсичен и е в списъка на Германия за биологични оръжия.

След ареста бе претърсено жилището на 32-годишния мъж в Кастроп-Рауксел, на около 15 километра северозападно от Дортмунд. Зоната бе отцепена, в района имаше голям брой полицаи, пожарникари и служители на спешните служби.

Според в. "Билд" задържаният мъж е бил наблюдаван в продължение на дни.

Предходният случай, в който бе замесен рицин, датираше отпреди четири години и беше в Кьолн. Тогава тунизиец и германка произведоха отрова и извършиха пробна експлозия, в резултат на която получиха дълги присъди. В този случай чуждо разузнаване бе информирало германските служби, след като бе открита покупка на големи количества от токсина. По онова време властите казаха, че бомбата и рицинът са можели да убият 200 души.

Германия си остава мишена за ислямистките тероистични организации, заяви германската вътрешна министърка Нанси Фезер след операцията в Рурската провинция. Тя не коментира в подробности от претърсването там, но каза, че атаките на действащи сами извършители, мотивирани от ислямистката идеология, си остават голяма заплаха за страната. Фезер заяви, че силите за сигурност са постоянно нащрек заради тази заплаха.

От 2000 г. германските служби за сигурност са предотвратили 21 ислямистки атаки.

Фезер поясни, че прокурори от Дюселдорф сега ще водят разследването относно осуетения нов заговор.

Според запознати източници не се смята, че иранското правителство може да стои зад него, предаде ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    БЕЖАНЦИТЕ АТЕНТАТОРИТЕ ги ПОКАНИ госпожа МЕРКЕЛ

    Коментиран от #3

  • 2 Трябва..

    9 1 Отговор
    ….периодично да се извършват такива акции! За сплашване на всеки дори помислил си да извърши нещо подобно! Наплива на нелегални имигранти е огромен, а с това и риска от проникване на терористи.
  • 3 ТръмпЛин

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Както винаги комунистически лъжи! Меркел покани легални мигранти чрез точкова система, а не бежанци прекарвани от каналджии!

    Коментиран от #7, #11

  • 4 Ридик

    2 8 Отговор
    За няколоко седмици слаба военно Германия предотвратява арабски, персийски , анадолски, рашки атентати и предотврятява новите неонацисти, китайски и северно корейски хакери и изгони куп латиноси и африканци в името на демокрацията, ако беше силна Германия досега да е завладяла пет шест континета от Ориенталския БРИКС ШОС ОДКС и Евразисти
  • 5 Пич

    17 4 Отговор
    Германците за пример бяха , за резил станаха......

    Коментиран от #6

  • 6 Ридик

    3 13 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Добре че е слаба Украна с западно оръжие да докаже как втората армия една година превзима Бахмут отново и отново до последния руснак, резила на Путин е пълен но се отлага в времето когато и последния руесофил ще се събуди от дълбока кома за мощта на Русия
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТръмпЛин":

    МОЛЯ
    ЧАО

    Коментиран от #8

  • 8 ТръмпЛин

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Молбите при полковник Гундяев!
  • 9 Ром Бакарди

    5 2 Отговор
    Хем Меркел ги пускаши вав германията тез емигранти-тирористи-камикадзета сас милиони, хем сига германската полиция търчи насам натам да предотвратява разни атинтати! Що за политика е туй. Ислямистити-джихадисти най са кефят коги праят гармежи у богатите европейски даржави-германията, франсето, англето, испанията, аустрията, белгията, нидерландията! Щот знаят: а ни сте ни дали паре- а бомбата ша грамни и ша затрий сума ти бледолики еуропейци! Хитри кат стаду лисици са тез фенуве на пророка мохамед!

    Коментиран от #10

  • 10 Ей за т’ва…

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ром Бакарди":

    ….е добре да си беден кат съдран чувал! Кът Русия дИмек!

    Коментиран от #12

  • 11 ганев

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТръмпЛин":

    БЪРКАШ СЕ НА 100 ПР
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: