Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Януари, 2023 14:20 3 795 50

Разследване: Кои са феновете на Путин в Германия

  • владимир путин-
  • разследване-
  • русофили-
  • русия-
  • украйна-
  • германия-
  • война-
  • гру-
  • разузнаване

В Германия имаше няколко митинга в подкрепа на Кремъл и против изпращането на германско оръжие за Украйна. Организаторите на тези прояви са доста интересни лица.

Разследване: Кои са феновете на Путин в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германия последователно подкрепя Киев и санкциите срещу Русия още от самото начало на войната в Украйна. И проучванията на общественото мнение показват, че повечето жители на страната застават зад тази политика. Но във Федералната република бяха организирани и много митинги в подкрепа на Кремъл, като последната подобна акция бе през декември в Кьолн.

Разследване на агенция "Ройтерс" хвърля повече светлина върху хората, стоящи зад организацията на тези прояви в Германия и техните връзки с властта в Москва.

Още новини от Украйна

Бивш руски офицер и спонсорства от "Руския дом"

Мъж, познат под името Максим Шлунд, е организатор на една от най-големите акции в подкрепа на Русия в Кьолн през септември 2022 година. В нея взеха участие между 400 и 800 души. За него се знае, че през 2012 г. се е пренесъл да живее от Русия в Германия. А преди това се е казвал Ростислав Теслюк. ДВ откри, че през март 2022 г. - малко след нахлуването на руските войски в Украйна - той е дал интервю за държавния канал "Россия 24". В него Шлунд все още е бил наричан Теслюк и е представен като организаторски на автомобилно шествие в подкрепа на Москва в Западна Германия.

Разследването на "Ройтерс" се е натъкнало на негова снимка в униформа в профилите му в социалните мрежи. Познат на Теслюк е разказал пред агенцията, че той е бил старши лейтенант от руските военновъздушни сили. Шлунд е купил апартамент в Москва в началото на 2022 година.

Публичното лице на протестите в Кьолн е Елена Колбасникова, която нарича Шлунд свой съпруг. Тя стана популярна в руските държавни медии, след като през май се оплака от прояви на "русофобия". Колбасникова твърди още, че е била уволнена заради участието си в проруски прояви в Германия. Жената е родена в Украйна, а според собствените ѝ твърдения живее във ФРГ от 1996 година насам. В една от своите речи тя заявява: "Родена съм в Съветския съюз, което означава, че моята столица е Москва".

Шлунд и Колбасникова са организаторите на събитие в Дюселдорф през последното лято, преминало под мотото "Ден на музиката, храната и спорта". Залата, в която то се е провело, е била украсена със знамена, изобразяващи чеченския президент Рамзан Кадиров. Министърът на информацията на Чечения Ахмед Дудаев е публикувал снимка от въпросната проява, наричайки Шлунд и Колбасникова "посланици на добра воля". Той обаче е отрекъл министерството му да е участвало в подготовката на събитието.

През октомври същата двойка вече е раздавала хуманитарна помощ в окупираните от Русия части на Донбас. Това е станало в рамките на кампания на създадения по инициатива на Путин "Общоруски народен фронт". През декември Шлунд и Колбасникова са присъствали на форум в Москва, очевидно пътувайки на разноски на т.нар. "Руски дом". Това е организация в състава на държавната агенция "Россотрудничество", санкционирана от ЕС за разпространяване на „идеи на историческия ревизионизъм“ и поддържането на политика, която „подкопава суверенитета и независимостта на Украйна". Колбасникова е признала, че тази организация е "спонсорирала" разноските по транспорта им до руската столица.

Бивш служител на ГРУ

Според "Ройтерс" бизнесменът от Берлин Олег Еременко също пропагандира прокремълски възгледи в Германия. Сред организациите, с които строителната му компания е сключила договор, е и Руската православна църква, пише на сайта му. Еременко участва в управлението на "Десант" - съюз на руските ветерани от военновъздушните сили, живеещи в Германия.

През 2016 г. Еременко се е снимал с Игор Гиркин, известен под псевдонима „Стрелков“. Той е бивш "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се Донецка народна република. През ноември миналата година "Стрелков" бе признат за виновен в Нидерландия за свалянето на малайзийския Боинг, изпълняващ полет MH17.

Еременко е потвърдил пред Ройтерс, че е бил служител на руското военно разузнаване ГРУ. "Служил съм и това е всичко. Сега съм в Германия, да кажем в цивилен статус." Той е обяснил и следното: "Колкото повече информация има за нашата дейност, толкова повече ще пострада репутацията ни тук, особено в очите на германските власти".

През 2020 г. Еременко е бил награден за заслуги към Русия от посланика на Москва в Германия. Забелязван е сред руски дипломати на различни събития. А Мануела Швезиг, министър-председателка на провинция Мекленбург-Предна Померания, която бе спомената в разследване на "Коректив", озаглавено "Лобито на Газпром", също е присъствала на едно от тях. Приемните терминали на "Северен поток" 1 и 2 в Германия се намират именно в тази провинция.

Антисемитизъм и връзки с „Нощните вълци“

В материала на агенция "Ройтерс" е анализирана и активността на немски език на прокремълски групи в социалните мрежи. Администратор на един от най-многобройните подобни канали в Телеграм - Putin Fanclub - с 36 000 абоната - е Вячеслав Зеевалд, който живее в Бавария. Той неведнъж е изразявал подкрепата си за дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия". Няколко дни след руската инвазия в Украйна той призова в социалните мрежи: "Трябва отново да превземем Райхстага".

В доклад на баварската Служба за защита на конституцията от 2021 г. се казва, че Зеевалд публично подкрепя антисемитски конспиративни теории и разполага с влияние сред екстремисти, застрашаващи демокрацията в страната.

Разследването споменава още и Андрей Харковски - друг водещ участник в протестите в Кьолн. Той многократно е присъствал на срещи на руските казаци в Германия. Осигурявал е и охрана на събития на посолството на Москва. Мъжът има малък бизнес за автомобилни превози.

Ян Ридел, рокер от Източна Германия и лидер на групата "Немско-руски братски души", е друга фигура с отношение към проруската пропаганда. През 2019 г. той е пътувал до Донбас, където е дарил 10 000 рубли на местния клон на руската организация "Нощни вълци", която е санкционирана от САЩ за набиране на сепаратистки доброволци. Той също е бил виждан на събития, в които са участвали дипломати от Русия. На тях Ридел се явявал с кожено яке с изображение на знамето на т.нар. „Новорусия“ и символи на рокерската група "Нощните вълци".

Автор: Иля Ковал


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миии

    49 29 Отговор
    феновете му са мислещите не замбирани хора

    Коментиран от #24

  • 2 Русофил

    36 17 Отговор
    Всички от смесените бракове между руснаци и немкини в бившето ГДР.

    Коментиран от #9

  • 3 Бай Данчо

    55 21 Отговор
    А кои са феновете на Байдрън в Гейрмания?
  • 4 Абе

    39 23 Отговор
    до колкото ми е известно укро-нацистите в миналото и сега са най-големите антисемити

    Коментиран от #43

  • 5 Българка

    33 54 Отговор
    А у нас кога 4-хилядниците, копейкаджиите, прокремълските говорители, медии, агенти ще бъдат разследвани и съдени за национално предателство и съучастие в касапницата на Путин?

    Коментиран от #11, #29, #30

  • 6 Абе

    20 29 Отговор
    ... партайгеносе Путлер не беше ли казал, че чужди НПОта нямат място в Просия? Що така има руски такива на Запад? Или той се опасява, че НПОтата в Просия имат същите функции като неговите на Запад?
  • 7 Жреца на Ботунец

    23 33 Отговор
    Ясно е кои.Емигрирали в Германия сибирско-азиатски дегенерати и "руски немци",които в по-голямата си част са си чисти ватници или дегенерирали мелези с изпрани от пропагандата мозъци."Русиш швайн" където и да отиде,първата му работа е да сътвори кочина и гордо да и лепне табела "руски свят".
  • 8 да бе

    19 25 Отговор
    то нещата са ясни. не само в германия, а на всякъде. няма нормален човек, който да подкрепя тази блатна пасмина. остават им само платени тролове и изкуфели соцносталгици, които за близо 40 години не можаха да се адаптират, че трябва да работят и да мислят.
  • 9 честен ционист

    13 23 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Та то всяка втора немчура е семе на руските солдати, посяни в похода към Берлин.

    Коментиран от #13, #25

  • 10 Бай Дрън

    37 9 Отговор
    Дойче зеле я споделете резултатите от соц проучванията в грдто относно доставката на още оръжия и подкрепата към зеления? Или резултатът от вота на сънародниците ви не е политкоректно и правоверно? Нали сте стожер на истината? Или не?
  • 11 ген КЪСТЪР

    19 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    КАТО ОСЪДЯТ РОТА ЧАРЛИ -КОЛИН ПАУЪЛ И ХАРИ ТРУМАН ЦРУ
  • 12 ДжафДжаф

    34 11 Отговор
    Още от времето на Дизраели, основна аксиома на британската външна политика е недопускането на военно- политически и икономически съюз между Германия и Русия. Германия с нейната индустриална култура и Русия с нейните неизчерпаеми ресурси. Комбинация, която без никакъв проблем може да сложи край на англосаксонската хегемония. Благодарение на Русия и Путин, Меркел практически успя да създаде Четвърти райх при това този път без нито един изтрел. Нацистите доведоха Германия до пълно унищожение, а днес внука бивш офицер от СС повтаря упражнението. Ясно е, обаче, че все още има и германци, които мислят с главите си. Не е случайно, че войната в Украйна започна практически веднага, след като Меркел напусна властта. Крайната цел на американците беше да откъснат Германия от Русия, а Украйна беше само повода. Може да се каже, че американците постигнаха целтта си, а това, че продължават да помагат все още на Украйна е както се казва "от кумова срама". Германия си остава под техен контрол, така че всичко останало е без значение.

    Коментиран от #17

  • 13 Русофил

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Така е.
  • 14 пацо

    15 14 Отговор
    Тук са предимно бивши фатмаци и мелези

    Коментиран от #15

  • 15 ОМБРЕ

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "пацо":

    ТЕРАСАТА ЛИ БРЕ
  • 16 стоян георгиев

    12 23 Отговор
    Същите които са и при нас.утрепки с по две леви обувки дошли преди 30 години умрели от глад и като са се понастанили почват да дават акъл без да си правят сметката че ако идеята им се осъществи ще стане и на новото място същата кочина като тази от която са избягали.
  • 17 Еми успяха

    27 12 Отговор

    До коментар #12 от "ДжафДжаф":

    Откъснаха Германия от Русия.
    С аналената Берба и саздърмата Шолцк акво друго очакваш?
    И нека не забравяме, че докато СССР са искали обединение на Германия, Тачър е била против.
    Ако някой не знае коя е била Тачър, не, не е била член на КПСС.

    Коментиран от #23

  • 18 Голем смех

    18 26 Отговор
    Немецът ще му писне да си играе на демокрация и ще нарита тая рашистка паплач...

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мунчо

    6 3 Отговор
    Град Козлодуй е педал.
  • 21 знаем ги

    12 9 Отговор
    Тук са същите
  • 22 Пешо

    25 11 Отговор
    Глупости на търкалета. Плашим гаргите с тази статия. И някои се въудошевяват . Тези и Франция започнаха да подготвят преговори за газ и енергоносители с Русия, че се усетиха как ги нареди Фащ в цялата ситуация. Ясно им е вече и на къде отива тази война. Ще се фалира или ще се оцелява. Лозунги и интереси на Фащ ще отидат в мазето, ако не започне нато ТСВ, което няма да е в интерес на Европа. Толкова са колективни, че не се разбраха за единно закупуване на газ. Какъв колективен запад.... всеки си дърпа чергата към себе си.Само ние послушни им изпълняваме прищевките на ЕС и най-вече на Фащ.
    Фащ фирмите губят земите , които Монсанто и Каргил им продаде Зелко, а Хънти губи транзит на газ. Много боли, а и ще ги заболи още повече, след още малко време.
    И Дончо Зеле ще запее друга песен.
  • 23 Рашавия

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Еми успяха":

    "СССР са искали обединение на Германия"
    ...
    😀
  • 24 Спиро

    13 14 Отговор

    До коментар #1 от "Миии":

    Като толкова им харесва и подкрепят, защо не си седят в Русия а в Западна Европа?
    Явно са много "мислещи"
  • 25 стоян

    8 7 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    До 9 ком - другар - а какво мислиш са правили три години германците в русия - на сухо ли са били
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 стоян георгиев

    8 14 Отговор
    Пиша русофобски коментари за един долар, присъединете се, плащат добре
  • 28 Жеко

    9 8 Отговор
    Режимът в арабски Германистан разследва опозицията.
  • 29 Смотло,

    14 10 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    А аз питам кога ще се отвори отново Белене за такива като вас .

    Коментиран от #31

  • 30 Леда

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Те съществуват ли някъде другаде освен в изказванията на Лена, неподкрепени и до ден днешен с никакви факти?
  • 31 АРИЕЦ

    4 9 Отговор

    До коментар #29 от "Смотло,":

    За Белене не знам,ама има готови общи ями по къра за тебе и други тъпофилтаци,имай търпение малко остана !!!
  • 32 ДДРОнег

    9 13 Отговор
    Подкрепата към нацистка рузия трябва да се криминализира !!!
    Подкрепата за военните прстъпления на терористите от кремъл трябва да се наказва строго !!!
  • 33 Гюнтер

    10 15 Отговор
    Путинските агенти из Европа са пълни нещастници, сложени на хранилка от руското разузнаване. Местните идиооти-рубладжии са същите гнусари или дори по-зле - безплатни изрожденци и прочие политическа утайка.

    Коментиран от #40

  • 34 пенко

    10 5 Отговор
    " ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ " ИЗПОЛЗВА ЛИ СЕ ОТ САЩ -ЗА БАЗИ В ШВАЙНЕ НИЯ - И ПОДТИСКАНЕ ????????????? РУСИЯ ДАДЕ ЛИ НА ДОЙЧЛАНД - ПРОШКА И НЕЗАВИСИМОСТ ????

    Коментиран от #37

  • 35 Нормално….

    8 10 Отговор
    ….инакомислещи има навсякъде! В Германия се разхождат на свобода, в Русия са преследвани и вкарвани в затворите!
  • 36 смерш

    8 9 Отговор
    Всички руснаци са агенти на КГБ и не трябва да им се разрешават визи за Европа!
  • 37 Плана…

    8 7 Отговор

    До коментар #34 от "пенко":

    ….Маршал е все още в действие в Германия! Русия дала прошка на Германия??? Русия даде команда Свободно на целия Източен Блок! Няма кинти и сили да държи в подчинение цяла Източна Европа!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 САЩ са заплаха за света

    18 7 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!

    Без САЩ ще има мир!
  • 40 Фашистите

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гюнтер":

    сте изроди!
  • 41 пссст

    6 1 Отговор
    Ей русофил чуждопоклонник. За да разбереш колко си ни гнусен. Виж тия другите чуждопоклонници американските. Толкова си гнусен и ти. И руснаците и американците облъчват едни и същи гнусари. Двете страни на едно и също говн сте.
  • 42 8888***

    4 0 Отговор
    Елате попитайте кой са българските фенове еее свят щеви се завиеее от %%% който ще чуете и видите!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 страхливци

    2 1 Отговор
    АБЕ ОБЩО ВЗЕТО ФАШИСТИ В НАЙ ЧИСТ ВИД
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Коко

    2 2 Отговор
    """""През 2019 г. той е пътувал до Донбас, където е дарил 10 000 рубли на местния клон на руската организация "Нощни вълци"""""
    Това 50 лева бяха тогава бе смеш ни ци?! Дал пари за една вечеря и дай да говорим за него глупости!
  • 48 Коко

    0 2 Отговор
    """""През 2019 г. той е пътувал до Донбас, където е дарил 10 000 рубли на местния клон на руската организация "Нощни вълци"""""
    Това 50 лева бяха тогава бе смеш ни ци?! Дал пари за една вечеря и дай да говорим за него глупости!
  • 49 Путин загуби тази война

    3 1 Отговор
    Както си им е обичая на рашките, цялата пара излиза през свирката. Както и на наш Кирчо който е издънка от същия корен. Жалко че Американците са толкова лековерни.
    Всъщност, това че сайта е налазен от демоните на ИЗ има и положителни страни. Така научаваме какви глупости витаят в главите на заблудените. Русия ползва трудно спечелен ресурс да им плаща и не ги ползва за градивни усилия. А парите не миришат и похарчени в България компенсират макар и малко щетите които нанесе държавния глава с безхаберното си присъствие в политиката.
  • 50 Живко Йорданов

    2 1 Отговор
    Ако се направи едно психиатрично изследване в Русия, най-вероятно около 70 % от населението ще се окаже че трябва да се лекува в психиатрична клиника!
Новини по държави: