Last news in Fakti

24 Януари, 2023 09:28 8 256 12

Къде в Европа се взима най-добра пенсия и на колко години

  • инфлация-
  • пенсии-
  • пенсионери-
  • европа-
  • ес-
  • нидерландия-
  • пенсионна възраст-
  • пари-
  • доходи-
  • франция

Пенсионните системи в Европа са твърде различни

Къде в Европа се взима най-добра пенсия и на колко години - 1
Снимка: Shutterstock

“Работим на смени, включително през нощта. Невъзможно е да работим до 64-годишна възраст”, казва Фарид от Франция. Той е синдикалист и протестира заедно с над 1 милион французи срещу плановете на правителството да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Но онова, което е кошмар за французите, е мечта за германците, които скоро ще се пенсионират на 67.

Какви сравнения могат да се направят?

Системите са много различни, казва Моника Куайсер от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Но някои неща си приличат в повечето държави: “Първо, раждаемостта е спаднала и второ, очакваната продължителност на живота се увеличава. И трябва да се прецени как да бъде разпределена допълнителната тежест, така че да не бъдат натоварвани само най-младите. Всичко това трябва да се финансира.”

Сравненията на европейските пенсии крият някои подводни камъни. Три критерия обаче са особено важни: публични разходи, т.е. колко струва съответната пенсионна система, какъв е действителният размер на пенсията, която човек получава, и на каква възраст може да се излезе в пенсия.

На каква възраст се пенсионират в различните европейски държави? А в България?

Най-дълго работят нидерландците. За пенсия от системата на общественото осигуряване е необходимо кандидатът да е навършил 66 години. Но повечето хора спират да работят по-рано и се пенсионират още на 63. И в Германия много хора се пенсионират на 63, макар че официалната пенсионна възраст за момента възлиза на 63 години и 8 месеца. При това възрастта за излизане в пенсия се вдига постоянно в зависимост от годината на раждане с по няколко месеца.

Болшинството италианци се пенсионират на около 62-годишна възраст, макар че би трябвало да работят до 64, гърците излизат в пенсия на около 60, а французите – на около 61.

В България право на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2022 година се е придобивало при навършени 61 години и 10 месеца и наличие на осигурителен стаж от 36 години и 2 месеца за жените. За мъжете са се изисквали навършени 64 години и 5 месеца и осигурителен стаж от 39 години и 2 месеца. И в България пенсионната възраст постепенно се повишава. Данните за изискванията през 2023 година, можете да видите тук:

В редица държави отделните браншови и колективни споразумения предвиждат различни изключения. Действителната и обичайната възраст за пенсиониране обаче не се различават толкова много. Редица държави ще увеличат пенсионната възраст през следващите години. Във Франция тя все още е сравнително ниска, но дори и там трябва да сте плащали почти 42 години вноски, за да можете да се пенсионирате на 62 години без никакви удръжки, обяснява Куайсер.

Нидерландците получават средно 89% от последната си нетна заплата

Колко всъщност получават пенсионерите в Европа? От ОИСР сравняват така наречения “нетен коефициент на заместване”, т.е. каква част от последния нетен доход получават хората след пенсиониране. Пенсиите на нидерландците се равняват на 89% от последната им нетна заплата. Тези на гърците – отговарят на 84% от последната заплата, при италианците този процент е 82 на сто, при французите - 74%. Германските пенсионери получават малко повече от половината (53%). Литовците получават още по-малко (31%). По данни на ОИСР към 2020 година българите са получавали 74% от нетната си заплата. Според НОИ обаче към 2021 година нетният коефициент на заместване в България е бил едва 59.2%.

Къде получават “най-добрите” пенсии?

Моника Куайсер казва: “Ако се вземе за основа критерият "най-добра пенсия", то със сигурност има някои южноевропейски страни, които все още гарантират сравнително висок коефициент на заместване”. Но точно тези страни отделят и значително по-голям дял от брутния си вътрешен продукт за пенсии. Пари, които липсват в други сфери.

Италия и Гърция изразходват почти 16% от БВП за пенсии, Франция - 13,4%, а Германия - 10,4%. За разлика от тях Нидерландия изразходва едва 5%, а Ирландия - само 3%. Въпреки това всеки, който е живял или работил в Нидерландия от 15-тата си година нататък, получава минимална пенсия в размер на 1218 евро. Много отрасли са задължени да предлагат и фирмени пенсии. В Нидерландия обаче възрастта за пенсиониране също се повишава. Смесени системи с няколко различни стълба на финансиране, каквито има в Нидерландия, съществуват също така в Дания и Швеция и функционират добре, смята Куайсер. Германската система също не е лоша, “но Германия е изправена пред сериозно застаряване на обществото”, което създава проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    79 3 Отговор
    Можем да ви информираме къде в Европа убиват пенсионерите за 50 лева.
  • 2 12343211

    56 1 Отговор
    Колко процента хора ще взимат пенсий?!
    И колко време ще ги взимат?!
  • 3 Мдааа

    55 13 Отговор
    Демократична Европа на робите,елате и вижте в недемократична според вас Турция хората кога се пенсионират ,на 50 години с 25 години стаж за мъжете и 20 за жените

    Коментиран от #8

  • 4 е как да не се радваш на гейвропата

    33 6 Отговор
    минимална пенсия за холандия 1218€ като се посочва че е една от страните с най-малко пари за пенсии отделяни от бюджета…? сега си представете немски и австрийски пенсии колко ли ще са ? и веднага да сравним нали всички сме европейци и всички живеем еднакво или май не съвсем еднакво с 200€ минимална пенсия ???
  • 5 Пенсионер

    20 3 Отговор
    Най доволните пенсионери сме в България
  • 6 Що е това!? мазохизммм

    26 4 Отговор
    бедни пенсионери преизбират божествата си да им осигурят тлъстите заплатки докато ги цакат с най ниски мин заплати и пенсии в европа. и постоянно теглят заеми да ги изплащат внуците им
  • 7 макарона увеличава пенсионната възраст

    20 5 Отговор
    за да има за урк бункера и пришълците да бъдат обгрижени със социални което не могат да вденат протестиращите хорица
  • 8 стоян

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа":

    До 3 ком - лъжеш бе - и в Турция вече е 65 гд. за мъжете

    Коментиран от #10

  • 9 Мухаа,хаа! -

    11 2 Отговор
    Наш ганъо,копира модела на кенгурата.Не случайно Масларката( като социален министър) замина там,да обменя опит.Тя вкара " точковата система" с която ощети над 350 х души в страната.А тази " точкова" е основата на модел" кенгуру" .Там към момента възраст М-67, Ж- 65 при 45 г стаж,но при пълно работно време.Сега техните либерали предлагат да стане 70 г,за мъже и жени. Едва 48-% попадат в тези рамки. Над 83% от останалите мизерстват с пенсия между 850$( социална) и 1250 $. От 2020 г,ги заклещиха тотално.За да блокират смяна на местожителство в друга държава,изискване на 6 м,да представи документ ,за адрес,платени сметки ( комунални и др). Иначе блокаж на превода. Да си харчели парите там!И ние бодро крачим по същата писта.
  • 10 Мдааа

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян":

    Даже сега 2 милиона 250 хиляди души се пенсионират без да им се гледа на възрастта,стига да са направили 25 години стаж
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 в България

    2 0 Отговор
    сме прецакани с изискването за възраст и трудов стаж както две необходими условия за пенсиониране. Формално, по справедливо ни било да изберат само броя на годините, през които си внасял лептата към системата, в нашия случай след известно време ще се искат от всички (няма жени, няма мъже) 37 години трудов стаж. Ако си имал късмета да нямаш прекъсване на стажа, излиза, че на 59 години би трябвало да можеш да се пенсионираш, ако си започнал работа на 22. Да, ама не, трябва да си навършил 65. Процента, който ти дават обаче за 6 години отгоре е смешен. А ако загубиш работа точно в този период, шанса да намери друга е минимален като имаме предвид как се отнасят работодателите към хора над 60,
    Накрая излиза, че ако нямаш спестени парички, като нищо ще им спестиш и пенсията.
    Те такава ни е системата, дори към тези дето ще успеят да съберат 37 години стаж