Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 19:00 2 580 14

Турция: след катастрофата на века

  • сеизмология-
  • антакия-
  • турция-
  • земетресение-
  • жертви-
  • мъка-
  • реджеп ердоган-
  • сгради-
  • катастрофа-
  • сирия-
  • гняв

Между гняв и тъга: хората от пострадалите райони след земетресението в Турция и Сирия все още не могат да се съвземат

Турция: след катастрофата на века - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първият трус идва в 4:17 часа през нощта на 6 февруари. Хората са събудени от тътена на разрушителното земетресение. Нямат никакъв шанс да се скрият или да избягат навреме. Кошмарът продължава почти минута, след която за милиони хора в Турция вече нищо няма да е същото. Вторият трус срива хиляди сгради, които се превръщат в масови гробове.

Оттогава изминаха две седмици. Още ми е трудно да намеря думи, с които да опиша разрушенията, тъгата, гнева и отчаянието тук. Учих в Турция, в обичания от мен Истанбул. Работя тук като журналистка вече пет години. Тази страна и хората тук са моят втори дом.

Мъка, травма и отчаяние

Сестрата на Зюбейде Кахраман - Зейнеп, е спасена след повече от 100 часа под развалините на дома ѝ в Къръкхан. Следихме спасителната операция и споделихме радостта им късно вечерта. Зейнеп беше жива, когато я откараха в близката болница. Но не оцеля. Както и много други тук.

Сещам се и за Мейса Кайа и братовчед ѝ Аликан, чиято баба Айсел е в държавната болница в Искендерун, когато сградата се срива върху нея и други пациенти. Повече от седмица семейството прекарва пред руините, надявайки се на чудо. “Тя поддържаше семейството цяло, винаги беше там за нас”, казва ми Мейса, която не е спала от дни. “Дължим ѝ го - да я чакаме тук”. Чудото обаче не се случва. Бабата на Мейса е открита мъртва.

Антакия е неразпознаваема

Броят на загиналите след земетресението в Турция вече е повече от 41 хиляди души. Спасителите все още изваждат тела изпод руините. Хората продължават да чакат новини от близките си. Това е най-смъртоносното бедствие в модерната история на Турция - държава, която тази година празнува стотната си годишнина. Но на никого не му е до празненства.

Цели градове са сринати и вече са неразпознаваеми. Например Антакия - популярна с богатото си културно наследство, добрата си кухня, топлите си хора. В Античността е наричана Антиохия и е важна точка по "Пътя на коприната". От античния град с многовековните си джамии, църкви, синагоги сега са останали само развалини. Трудно се диша от прах.

Много улици още са непроходими. Според изчисленията 70% от града е унищожен. Но никой не знае с точност. Никой не знае и колко още хора са затрупани под падналите сгради. Стотици хиляди са евакуирани и настанени в палаткови лагери. Антакия е призрачен град.

Вторичните трусове продължават - вече са над 6000. И ние ги усещаме. “Стойте далеч от сградите”, викат ни от гражданската защита, докато снимаме как хората се опитват да съберат каквото е останало от жилищата им. Опасността не е преминала. Всички тук го знаят и именно затова остават в палатковите лагери. Защото се страхуват.

Между гняв и тъга

Турските власти казват, че са изпратили 400 хиляди палатки в региона. Поставени са и жилищни контейнери. Пристигат храни, дрехи, топли одеяла, хигиенни продукти. Десетки държави помагат. И въпреки всичко - две седмици по-късно още има хора, които спят на улицата около огньове или в колите си.

Хуманитарната криза разтърси цялата страна. Десетки хиляди доброволци от Истанбул, Измир, Анкара и други градове пристигнаха, за да помагат. Готвят топла храна, помагат в спасителните акции, играят си с децата, останали без дом. Солидарността и саможертвата на толкова много хора в Турция е необикновена. Във времена на нужда, хората се подкрепят - това е обнадеждаващо. Но въпреки това оставам с впечатлението, че не е достатъчно.

Турският президент Реджеп Ердоган обеща бърза реконструкция в засегнатите от земетресението райони. Нови апартаменти, нови градове, нови животи. Но толкова много хора загинаха, а спомени останаха погребани. “Нищо не може да ги замени”, казват мнозина. И се питат как изобщо се стигна до такова опустошително бедствие. Защо цели блокове се срутиха като къщи от карти? Кой е строил незаконно? Защо десетките хиляди сгради не са били построени, така че да издържат на земетресение?

Заплахата е била ясна. Кой е отвърнал глава от нея, когато е трябвало да бъдат налагани правилата за безопасно строителство? Все въпроси, които имат нужда от отговори. Местните власти и турското правителство трябва да ги предоставят.

Надежда за ново начало

Сещам се за Рабиа и Гюл - две момичета, с които се запознах в покрайнините на Кахраманмараш. Играхме заедно в двора на училището им, който сега е спешен център. Доброволците ги разсейват, приготвят им топла храна и им предоставят поне малко спокойствие. Рабиа обича футбола, разказва ми тя, както и баща ѝ да ѝ готви. Много от децата тук изглежда не разбират какво се е случило. Трудно е и за възрастните. “Искаме да се върнем на училище”, казват момичетата през смях, когато топката почти ги уцелва. Никой не знае какво предстои. Никой не посмява да мисли за това.

Отразявала съм конфликти и от други кризисни точки. Виждала съм как раните зарастват. Животът е възможен отново там, където е имало само отчаяние. Надеждата не е напразна. Реконструкцията на този регион ще е начинанието на века. Аз ще го наблюдавам като журналистка. И ще се надявам, че Рабиа и Гюл, Зюбейде и Мейса, както и стотиците други, чиито истории не сме могли да опишем, ще получат своето ново начало. Там, където сега има само развалини и сълзи.

Автор: Юлия Хан


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Сирия????

    8 6 Отговор
    Сирия какво?

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Европа Изгори Корана

    14 5 Отговор
    Нейната Катастрофа Предстои..

    Коментиран от #7

  • 3 Бетона над кота нула на сградите е

    2 1 Отговор
    Като да носиш тежести само утежнява конструкцията както тежките и леките хора не може бетон и желязо
  • 4 ЛИЛИ

    10 6 Отговор
    КРАВАРИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТЯТ ЗА ПРЕДИЗВИКАНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ В СИРИЯ И ТУРЦИЯ
  • 5 Анонимен

    5 0 Отговор
    От тази статия: разбрах само че автора няма идея как и къде се използва двуеточие ":"
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аркадаш мой

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Европа Изгори Корана":

    Швеция е виновна - терористите. Ердоган е прав, че тая държава не трябва да влиза в НАТО никога !!!! Може да имат общо и с м.03.2022 в Буча, Украйна.
  • 8 Еразъм

    20 0 Отговор
    Горките хора! Каква огромна беда, просто думите са бедни. Целият ти живот за един миг става на прах, ами ако си загубил и близък човек - трагедия и сълзи до края на дните ти!
    Нека Бог да им помага и да им дава сили да се възстановяват полека-лека!
  • 9 Роня

    8 1 Отговор
    Турция е "Обетованата земя" пълна със святия места - в планината над Ефес е домът на Св.Богородица, Кападокия е дом на християни и мюсюлмани и т.н.
  • 10 Роня

    1 6 Отговор
    Османската Империя ни даде националният герой Васил Левски. Вече излезе и документа, че не е 1837, а 1840. Името му е Левент, син на грузинка Султанка и султан Абдул Меджид, роден в Бешикташ. Брат близнак 21.09.1840 Мехмед със също тежка съдба. На бул.Васил Левски е кое Посолство? Скърбя и се моля. Душата ми плаче

    Коментиран от #12

  • 11 Ами какво

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "А Сирия????":

    Отиваш в Сирия, пишеш репортаж и го публикуваш тук. Ако има и други питащи за Сирия ще задоволят любопитството ти? Абе ти да не си оня сириец мохамед халаф, че вечно за Сирия питаш? Ами иди сам и виж, що чакаш някой друг да иде и да ти каже?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Селджукска

    0 1 Отговор
    Империя - султан Сюлейман Шах дядо на султан Осман I основоположник на Османската Империя. Като погледнат врагите на картата траекторията на Селджукска Империя и може да припаднат!
  • 14 Пръцко

    3 0 Отговор
    В тия останки да намериш желязо и бетон, е все едно да намериш асфалт в магистралите на баце :(