Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 06:22 857 0

Отново удължиха извънредното положение в Хондурас

  • хондурас-
  • извънредно положение-
  • банди

То бе обявено в името на борбата с престъпните банди

Правителството на Хондурас удължи вчера за втори път срока на извънредното положение, обявено в името на борбата с престъпните банди, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С мярката, която влезе в сила на 6 декември като част от стратегията на лявата президентка Ксиомара Кастро за справяне с престъпността, бяха суспендирани някои конституционни права и бе разрешено на силите за сигурност да задържат хора, за които смятат, че са свързани с престъпна дейност или че са извършили престъпления.

Срокът на извънредното положение бе удължен с 45 дни. Освен това бе разширен и териториалният обхват на мярката, като отсега нататък тя ще важи в общо 123 общини. Първоначално тя беше в сила само в двата най-големи града на Хондурас, припомня Ройтерс.

"Суспендирането на права обхвана и общини, в които според анализатори престъпните банди са мигрирали, за да избягат от полицията и държавата", заяви на пресконференция полицейският началник Густаво Санчес.

В периода от 6 декември до 20 февруари са регистрирани 356 по-малко убийства, отколкото през същия период преди една година, каза още Санчес.

"Успехът на операцията се измерва с броя на спасените животи, а не с броя на арестите или с количеството на иззетите оръжия и наркотици", изтъкна полицейският началник.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА