Last news in Fakti

17 Март, 2023 09:01 8 929 48

"В Германия печеля добре. Но не ми харесва."

  • инфлация-
  • германия-
  • пари-
  • доходи-
  • германци-
  • чужденци-
  • ес-
  • румъния

На чужденците не им е лесно в Германия

"В Германия печеля добре. Но не ми харесва." - 1
Снимка: Shutterstock

Когато румънката Мара започва добре платената си работа в сферата на рекламите в Берлин, тя е безкрайно щастлива. За нея това е сбъдната мечта. 30-годишната жена е следвала във Великобритания, след което е работила няколко години в Румъния. "Когато дойдох в Германия, си казах: Сега започва новият ми живот. Мислех си, че на Запад мога да живея истински добре и че ще остана тук до пенсия", спомня си тя.

Но само година по-късно еуфорията отстъпва място на разочарованието. Мара днес се чувства самотна - тя не е успяла да създаде никакви контакти. Една от причините за това е езиковата бариера. Посещавала е курс по немски език в Букурещ, но в ежедневната си работа използва само английски. "Разбирам какво се говори на немски, стига хората да приказват бавно. Мога да си поръчам капучино, но все още не съм в състояние да водя по-задълбочен разговор."

Самота и бюрокрация

Компанията, за която румънката работи, е останала в режим хоумофис и след пандемията. Тя вижда колегите си единствено на екрана на своя компютър. "Това много ме натоварва. През почивните дни е още по-зле, няма с кого да излизам и да се срещам", споделя тя пред ДВ.

Но Мара е имала и други проблеми. Търсенето на жилище под наем в Берлин се оказало изключително трудно. Освен това и комуникацията с властите е доста трудна, казва Мара. Неведнъж чиновниците искали от Мара разни документи, но тя така и не ги разбрала. "Неприятна ситуация. Разбира се, не мога да изисквам от хората в Германия да не говорят немски. Никога не бих го направила. Но пък когато ги попитам дали случайно говорят английски, троснато ми отговарят "не"."

На чужденците не им е лесно в Германия

Румънката не е изолиран случай. Резултатите от проучване на Института за приложни икономически изследвания в Тюбинген потвърждават това. За него са били анкетирани близо 1900 чужди работници. Много от тях се оплакват от трудностите за осъществяване на социална интеграция. Особено тежко е положението на квалифицираните служители от неевропейските страни: 66% от тях казват, че са се сблъсквали с дискриминация. А мнозина се оплакват, че професионалните квалификации не се признават. За мигрантите от страни извън ЕС особено проблемен е и строгият германски закон за пребиваване.

Последиците от всичко това за Германия са сериозни. Много от чуждестранните квалифицирани работници "бързо напускат" страната. Това се потвърждава и от берлинската изследователка на миграцията Найка Фурутан, която е професор в Хумболтовия университет. Други важни за Германия кадри пък така и не идват. Проучване на ОИСР, проведено неотдавна, сочи, че Германия е станала много по-малко привлекателна. В него днес тя е на 15-о място от общо 38 държави, докато през 2019 година е била на 12-о място.

По-бързо получаване на гражданство?

В Германия така или иначе идват много по-малко трудови мигранти, отколкото са ѝ нужни. Според Федералната агенция по заетостта те би трябвало да са 400 000 годишно. Но през 2021 са дошли едва 40 000.

Федералното правителство работи върху цялостна реформа на имиграционното законодателство. Предвижда се и улеснено получаване на германско гражданство, но спорове за това има не само в управляващата коалиция. Според представително проучване, проведено по поръчка на ДПА, 59% от германците отхвърлят идеята за по-бързо придобиване на германски паспорт.

Нещо трябва да се промени в съзнанието на хората

Германското общество има проблеми с промените. Гражданите трябва да осъзнаят, че интеграцията не е еднопосочна улица, смята изследователката на миграцията Фурутан. Промяната в мисленето обаче няма да настъпи от само себе си. Нужни са включително и ясни антидискриминационни правила. "Вече не само САЩ, Великобритания и Австралия се опитват да привличат най-добре квалифицираните кадри. Ние напълно пропускаме факта, че Саудитска Арабия, Катар, Емирствата провеждат мащабна кампания за набиране на работници, забравяме и че Филипините вече не пускат така лесно хората си, както и че Африка в момента много усилено се опитва да задържи своите кадри", посочва тя.

Много от живеещите в Германия мигранти се подготвят да се върнат в страните си, казва още Найка Фурутан. "Ами ако революцията в Иран успее и голяма част от иранците се върнат в страната си? Малко се шегувам, но тогава Германия би осъмнала без зъболекари."

Румънката Мара също споделя, че не може да си представи да остане още дълго време в Германия. "Сега виждам нещата по съвсем различен начин. Може би ще остана още година или две, но не се виждам тук в следващите 5 или 10 години."

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДВ новини от краварника

    34 18 Отговор
    ДВ ненормални сте
  • 2 прсото капитализъм

    57 10 Отговор
    не може и шнура до края и душата в рая стрино
  • 3 дядо поп

    50 12 Отговор
    Mарче , само хубаво , няма никъде по света. Ако търсиш хлабаво , знай , че то съществува само на попа в ръкавите и на кадъната в шалварите
  • 4 Булпсихопат

    48 14 Отговор
    Да учи фарси ,турски ,руски. Гюнтер полицая ще и помогне. Или Айсел и Мелек от общината.
  • 5 Сетила се

    28 12 Отговор
    Мара да се побара.
  • 6 гост

    33 13 Отговор
    Е как да е лесно - карат ги да работят!
  • 7 Българин 🇧🇬

    50 21 Отговор
    Англосаксонците Саш и Малобритания наложиха с претенции за международен английския език . Но в горди държави като Германия и Франция не върви този номер .

    Коментиран от #12, #43

  • 8 Самотна била?

    56 7 Отговор
    Да ми се обади на мен, да й стане живота по-хубав!
    Че в Германия са темерути, това всеки го знае..
    Даже сърбите са казали още преди пандемията:
    "Тук е добре само да се работи за пари... Нищо друго няма..."!

    Коментиран от #36

  • 9 мдаааа

    10 13 Отговор
    На руската Мара и е много по-лесно ... На Скабеева и Симонян - тоже
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кавали

    21 13 Отговор
    Това журналята са страшна работа, за да напишат нещо за пари измислят всякакви глепости.
  • 12 Аз пък се дразня

    26 23 Отговор

    До коментар #7 от "Българин 🇧🇬":

    Когато в градския транспорт и във влаковете, самолетите ми говорят на английски в Германия!
    Защо на английски? Могат да ми го кажат на български например, на арабски, на някой друг език... Английския си е за тези, в чиито страни се говори английски... Не съм длъжен да го слушам в други страни по света...
  • 13 РЕАЛИСТ

    47 18 Отговор
    Хиляди нашенци бачкат в Германия тежка работа по кланиците, в строителството и ресторантите. Доволни са , че помагат на семействата си, щото България е най-бедната страна в съюза и никога няма да се оправи. Една румънска глезла спи пред компютъра и се оплаква. Един немски език я мързи да научи. Била завършила във Великобритания. Що не си стоя там, ма пача мамамилагова.

    Коментиран от #27

  • 14 ИТ контрактор

    32 9 Отговор
    Щом работи отдалечено може да се върне в Румъния и да продължи да си работи за добри пари. Аз така правя от много години, работя за западни компании и си живея в едно хубаво планинско село в България. А след пандемията стана много по-лесно човек да си намери такива договори, това си е вече стандартна практика. В Щатите и Западна Европа вече има хиляди фирми, чиито персонал се състои само от контрактори пръснати по света. В момента емиграцията на Запад има смисъл само за неквалифициран персонал/хора на ръчния труд и разни бесни кариеристи.

    Коментиран от #39

  • 15 Лека полека

    23 4 Отговор
    се уточняват понятията. Първо бяха бежанци от войните, после само бежанци, емигранти, сега ги разделят на трудови и нетрудови мигранти , а кога ще стигнете до нахални икономически навлеци?
  • 16 БАЦЕ ЕООД

    15 5 Отговор
    да ходи в социална Австрия, а ако си експерт в някаква област, можеш и като германците да направиш и да се пробваш в Швейцария. Тоя немски тряа се използва, нимой само ИСКАМ ДА МИ Е ХУБУУ
  • 17 БАЦЕ ЕООД

    20 13 Отговор
    Но германците като цяло са ужасни, истина е. Арогантни, злобни, ограничени и със склонност към педофилия. Особено на север, където и времето е отвртатително за големи периоди от време, може да ти стане тегаво мн бързо.

    Коментиран от #38

  • 18 Е те,тва си е самотата.

    11 4 Отговор
    В самолета с една румънка и аха,все едно се познаваме от сто години.Един румънец ми разпраа за единия си от София,ама ....Глобализация господа.

    Коментиран от #42

  • 19 ........

    14 8 Отговор
    E нали по чужбина парите от дърветата се берат, всичко е мед и масло
  • 20 ристю

    6 3 Отговор
    Да си наемат хумболдтови пингвини.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Механик

    20 7 Отговор
    "В Германия печеля добре. Но не ми харесва."- Исках, ма немах желание.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Когато си в чужда страна,

    39 3 Отговор
    си спомняш, на кои дни в България са празници, а при тебе сега не са...
    Нямаш в началото никакви познати и приятели. Всичко ти е чуждо. Даже ходиш само на работа и когато се прибереш в квартирата, ти е по-гадно, отколкото в офиса. Там поне има някакви хора и си зает, та не мислиш. Но след време това минава и ставаш човек, който никъде не е в къщи. А след още повече време, към 40-годишна възраст, ако си купиш свое жилище някъде по света, започваш полека да имаш пак чувство на "дом", "в къщи"!
    Но споменът от живота ти в България завинаги си ти остава. Малко са темерутите, които се правят, че нямат нищо общо с българите и България! Особено храните, вкусът от детството ти, завинаги ти остава, като "най-вкусен"!
    Само тъпанари могат да си забравят родния език, а чуждия също не знаят достатъчно... Даже и след 50 години в чужбина българският ти език е много силен в главата ти... Даже и съвсем странни съчетания или сложни комбинации на родния ти език са ти абсолютно разбираеми, докато за никой от чуждите това не можеш да кажеш.
  • 25 от Швеция

    14 4 Отговор
    Румънката Мара ,има да извърви още доста път, преди да каже, че и добре!
    Как искаш да си добре,бе Маро , като ти и езика не знаеш на този народ?
    Радвай се, че си приета на работа!И дано да е така, както казваш, че има и много по-зле и от теб!
    Така е първите две години в една нова и чужда държава!
    И ако сама не се потрудиш, да промениш обстановката си , така ще е цял живот!
    Първо да си намериш, някой да те "коландри" от време на време ,защото без интимен живот,
    "киселия и сив", живот днес, ще стане отровен!
    И разбира се за нищо на света ,да не се хващай с психо -пати ,
    каналджий на дроги и Татковци за лукс живот на "Тайланд" или на "витрината "за оглед!
    И внимавай с платформите , там те чака измамник на всеки ъгъл!
    Но пък се успокоявай ,
    че на село " почти няма никой"!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Изискванията на ЕС

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Да не е само тя?Много румънки в Дания и другаде също бачкат кат нашите българки.Кой квото учил.Но изискванията за владеене на местен език в дадена страна ОТПАДНАХА.Пердсшат си на английски и не им пука.Инсче на работата им-на английски.Тва е.Макар и да звучи странно.Някога ние кат се монтирахме там в другите страни се стремяхме да проговорим на езика на страната и го говорим.Сега не е така.

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кило

    10 3 Отговор
    Учи на място германски и се връщай в Румъния или България . За аутсорс супорт с германски дават яка кинта и няма хора , които го говорят ..става дума за България . И няма да си миячна чинии . Климатик , кафенце седиш пред компа и си лафиш и в края на месеца едно 3к лева в джоба чисто , при условие че си яко тъп , а ако не си ...правиш дубъл . Който казва , че в Бг не се изкарва кинта , просто няма потенциал ..това е истината . Мисля ,че това е прилична заплата за работата която полагаш

    Коментиран от #32, #34

  • 30 Мнение

    2 2 Отговор
    Можела е да създаде контакти с други чужденци като нея. Освен това младите германци говорят немски!
  • 31 Хохо Бохо

    5 3 Отговор
    Но пък на новопристигналите" инжери,хирурзи,учени" им харесва.
  • 32 Истината

    14 4 Отговор

    До коментар #29 от "Кило":

    Да но в Бг е мръсотия, хаос, и груби хора около теб! Германия е подредено, чисто и хората са усмихнати.
  • 33 РЕАЛИСТ

    14 3 Отговор

    До коментар #27 от "Изискванията на ЕС":

    Няма значение какъв език използваш на работа. Живееш в тая държава и ти е нужна комуникация. Тая само капучино можела да си поръча. Говоря английски, но минавам ли с колата през Австрия и Германия им говоря немски. Не им се правя на интересен с английски.
  • 34 Сухия

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кило":

    Много тесен поглед имаш. "Които казвал че в България няма пари е некадърник". Е може ли всички да са в ИТ и съпорт разен? Хващаш два сектора и тръбиш че все едно имаме развита икономика и е пълно с работни места. Има работа и обещаващо кариерно развитие само в някои сфери. Отделно тая Мара я пращаш от маркетинга да в спорта, много лош съвет. Все едно да пратиш интериорен дизайнер да бачка общак.
  • 35 от Швеция

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "украинче слуша приказка под шипковия ..":

    "Сферата на рекламите " не е това което ти и много други в България си мислят!
    Дали са и в ръката , един каталог с телфонни номера, на американци и такива лесно , лъжещи се народи!,
    Да им звъни от сутрин до вечер и да им продава" разни боклуци", от "старт- ъпи" до телфони!!
    Цялата далавера е, да излъжеш някой да изпрати, някой лев на някоя Еврейска , или Българска офшорка,
    националността на офшорката ,зависи от големината на измамата!
    "Роза" Измамницата с биткойните ползваше такива " сфери на рекламите"!
    Което няма нищо общо, разбира се , с Моделите на " Виктория Сикрет"!
    И така съвсем без обидно," наша Роза", открадна 4 милиарда долара от наивници!
  • 36 От външно

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Самотна била?":

    Сърбите,АЛБАНЦИТЕ И КОСОВАРИТЕ и някой като тях,
    са познати да работят съвсем не позволени неща,
    АМА АЙДЕ ДРУГ ПЪТ...!
    Все едно, да накараш Иранец, да работи в завод?
  • 37 Омързеливили са се

    12 0 Отговор
    Чеее то какво излиза? Зъболекарите им иранци,дюнерджиите турци и араби,работниците ев чистотата и месарските предприятия сиганамита,сестрите ,че и лекари от Източна Европа,тираджиите им вносни румънци и украинци,водопроводчиците полски... Явно немците са са омързеливили и ако чужденците са махнат ща потънат в екскременти.
  • 38 Ниедерзаксен

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "БАЦЕ ЕООД":

    Явно не си живял достатъчно в Германия и пишеш чути отнякъде неща. И то неверни. Живея в западна Германия от десет години, мога да кажа че ги опознах и ги разбирам. Възпитани са по друг, строг начин. Не харесват чужденци не говорещи на езика им, но получаваш нужното уважение ако си културен, сдържан, вежлив и добър в професията си. И да...не е лесно а носталгията те преследва постоянно. Трябва да де научиш да живееш по тяхните правила, ако не ти харесва можеш да се върнеш в България. Ние поне имаме избор, но те нямат. Това е техния дом и в момента е пълен с неграмотни, мързеливи, мрънкащи и оплакващи се новодошли. Всяко общество се променя с миграцията на хората. И българите не са толкова широко скроени като преди. Такъв е живота.

    Коментиран от #40

  • 39 Кажи бате

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИТ контрактор":

    коя компания има такъв варинат? Аз съм работил в ИТ, но преди години. След това отидох повече в икономическите неща и повече пари и управление, международни контакти, НО искам да се прибера. Искам и аз от българска планина да си хващам поне 5к евра и не ми трябват тези държави тука. Писнало ми е от тях и от масовата миграция. Вече няма нормална европейска страна. Имам два мастера, единия е инжинерен, а другия икономика, западни са и двата. Немси и английси са ок. Дори мога и асемблери да програмирам, ако трябва. Познавам процесорите от вътре много добре. Но не ми трябва тим и да ходя някъде на работа. Искам и аз от вилата в планината да работя! Ще ти бъда много благодарен, ако подскажеш нещо. Искам да се върна в БГ...

    Коментиран от #46

  • 40 Асен

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ниедерзаксен":

    Напълно съм съгласен с тебе! Не съм живял в Германия,,но командировка съм бил поне 10 пъти. Немците по принцип не харесват да им се говори на английски, но заговориш ли на родния им език,стават съвсем други: вежливи и внимателни. На тази румънката никой не й е крив,че не е научила немски, това е ключът във всяка държава, където си чужденец!
  • 41 Алекс

    12 1 Отговор
    Аз почти 6 години бачках в Германия конкретно в Берлин,автосалон на Форд.
    На първата година вече свободно говорих разговорен немски като същевременно научих много технически и трудни за изговаряне думи.
    А тази мамалигарка не можела,...
    Вярно е че германците са любезни но дотам, иначе са крайно необщителни има нещо idioten в тях...
  • 42 Тука пак грешката

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Е те,тва си е самотата.":

    Да се чете не единия,а една(колежка,позната) от София.Много плус фанах от грешно тълкуване.
  • 43 Да де,френски,или саксонски не става

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин 🇧🇬":

    Саксонски,в смисъл германски,нъл тъй!Не става в ЕС френски,или германски,по причини.А иначе не би било лошо двуезичие.Казват англосаксонски,а там влизат и шведски и датски и ирландски та така.Когато в Щатите гласуват говорим език един глас не достигнал за германския.Може би някоя мошенгия,понеже едва ли биха оставили германския на първо место,макар и половината от тогавашните заселници са германци,а другата половина брити,шведи и т.н.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 СВЕТА СОФИЯ

    5 5 Отговор
    ГЕРМАНИЯ Е ЧЕРНА ДУПКА И НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЯМА РАБОТА В ГЕРМАНИЯ ДОРИ НЕ ТРЯБВА ДА МИНАВА ТРАНЗИТ ОТ ТАМ !!!
  • 46 ИТ контрактор

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Кажи бате":

    Най-лесно е да се поогледаш в linkedin. Има и специализирани сайтове за фрийлансъри и контрактори като upwork и други.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: