Last news in Fakti

25 Март, 2023 18:30 5 175 32

Кои са най-заможните германски градове

  • инфлация-
  • волфсбург-
  • германия-
  • градове-
  • заможни-
  • икономика-
  • кобург-
  • инголщат-
  • германска икономика-
  • автомобилна промишленост-
  • бавария-
  • берлин-
  • мюнхен

По-малките центрове в Германия имат най-голямата икономическа мощ

Кои са най-заможните германски градове - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Волфсбург, Инголщат, Ерланген, Кобург, Швайнфурт – това са петте германски града с най-силна икономика. Това показват данни на Института за германската икономика IWD. Класацията подрежда градовете в зависимост от брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

Водещото място на автомобилната промишленост

Водещ по икономическа мощ в Германия е Волфсбург, където се намират заводите на Фолксваген. През 2020 година, оттогава са последните налични данни, Волсфсбург е постигнал почти 167 000 евро брутен вътрешен продукт на глава от населението. На второ място е Инголщат с малко над 122 000 евро. Там пък е дъщерната фирма на Фолксваген - Ауди.

Този успех е забележителен, като се има предвид, че именно автомобилната промишленост в Германия пострада по-силно от всеки друг икономически отрасъл по време на пандемията от Ковид-19. Това се отрази отрицателно на икономическите резултати на автомобилните концерни, които пострадаха от локдауните и нарушените вериги за доставки. Освен това и търсенето на нови коли спадна сериозно по време на пандемията.

Като резултат от това се влошиха и икономическите данни на градовете, в които има автомобилно производство: във Волфсбург БВП на глава от населението е спаднал през 2020 година с 15% спрямо предходната година, в Инголщат с 11 на сто, а в Щутгарт, градът на Мерцедес Бенц и на Порше, намалението е със 7%.

Баварските градове заемат особено място

Единственият град от челната група, чиито икономически резултати не са намалели през първата година от пандемията, е Ерланген, класиран на трето място. Там компанията "Сименс" и дъщерното ѝ дружество за медицински технологии "Siemens Healthineers" осигуряват голяма част от добавената стойност – два бранша, които не бяха сериозно засегнати от пандемията.

Освен Инголщат и Ерланген в челната десятка по икономическа мощ има още три града от Бавария. Кобург и Швайнфурт, класирани на четвърто и пето място, постигат икономическия си резултат главно чрез машиностроенето и благодарение на фирмите-поддоставчици за автомобилната индустрия. Регенсбург, който е на седмо място, е важно средище на баварската металообработваща и електротехническа промишленост. Баварската столица Мюнхен, седалище на БМВ, където е силно развит и технологичният сектор, е постигнал 80 800 евро БВП на жител и за малко не попада в челната десятка.

Голям не означава същевременно и икономически силен

Прави впечатление и това, че нито един от четирите германски мегаполиса с над един милион жители не е сред десетте града с най-силна икономика. Столицата Берлин има БВП от малко над 42 000 евро на човек. Тази стойност го нарежда в средата на класацията. През последните години обаче берлинската икономика като цяло се развива динамично.

Друг извод е наличието на голяма разлика между „старите“ западни и „новите“ източни провинции на Германия. Икономически най-силният град в източната част на страната е Йена, който е на 53-то място в общата класация с БВП на глава от населението от около 45 000 евро.

От друга страна градовете в западните провинции са в по-неизгодна позиция – основно заради Рурската област, в която попадат пет от общо десетте най-слаборазвити в икономическо отношение градове. Това дърпа назад и останалите от западната част на страната. Ботроп, например, държи последното място в Германия с БВП на жител от 23 500 евро, показват данните на Иститута за германската икономика.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ...

    20 3 Отговор
    Глупости на търкалета. Елате да видите Констанц (на границата със Швейцария). Половината град работим от другата страна ма границата. По едно време(преди около 7-8 години) всеки втори беше с Ауди ТТ и това бяха бедняците. Сега поне минаха на Тесли и не дразнят със шума.

    Коментиран от #5, #21

  • 3 БАЦЕ ЕООД

    17 1 Отговор
    Милионерите живеят в Хамбург и Вийсбаден..Пенсионерите в Баден - Баден.. Тва къде е фабриката на една фирма дето заплатите са фикс.. кой го грее? все едно фолксваген не изнесе два завода в Щатите ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мдам

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "...":

    Констанц е супер. Но въпреки това предпочитам живота в Суиз.

    Коментиран от #7, #23

  • 6 да е

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хе хе":

    Аз за Руски фалирали банки, не знам ... не стига само да се пишат глупости, няква истина трябва да има вътре все пак. не ЕСЕ пак.

    Коментиран от #8

  • 7 ...

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "мдам":

    Не и ако имаш дете и трябва да учи по тяхната измислена учебна система. Определено от гледна точка на данъци е доста по-добре. Че и ДДСто си взимаш като купуваш от Германия.

    Коментиран от #14

  • 8 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "да е":

    Мога да ти кажа. Искаш ли?

    Коментиран от #10

  • 9 див Селянин

    6 4 Отговор
    БВП от малко над 42 000 евро на човек? ко речи що са животно е това и има ли почва у наше село ???
  • 10 целия

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    съм уши и очи.

    Коментиран от #12

  • 11 Ами сега

    9 18 Отговор
    Абе друго си е Русия..другари.!Висок стандарт ,демокрация...право на избор и изказ.Москвич ,ЗАЗ,..Камас..квас..Скоро германците ще се редят за визи за Русия..

    Коментиран от #27

  • 12 ...

    11 18 Отговор

    До коментар #10 от "целия":

    Сбербанк, Алфабанк, Инвестръст Метробанка, Сибнефтебанк, банка "Транспортний"...
    Мога да ти изброя всички 35 които фалираха от първите санкции 2015 до сега. Това че не знаеш не значи че няма, а че нямал знания.

    Коментиран от #30

  • 13 ...

    7 15 Отговор
    Ето ти и за 2014та житат който да провериш и оригинала вътре от руски сайт
    "От началото на миналата година досега в Русия са фалирали 52 банки, между тях 2 от 100-те най-големи - Инвестбанк и Мастер банк."

    Коментиран от #16

  • 14 окей

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    аз преподавам учебната им измислена система.. споко :) просто е въпрос на обучение в тяхната система за педагог. има много смисъл в това, как са направени нещата и защо. Родителските помощи, уви не съм запознат, но вярвам че в германия е по социално. Двете държави са и коренно различно устроени, относно данъците склонен съм да споря муничко, но в крайна сметка много неща са свързани със третата колона на пенсионното осигуряване. Хубав уикенд желая и приятно!

    Коментиран от #17, #31

  • 15 ...

    4 8 Отговор
    2017та цитат
    "Рухна "Югра" - една от големите руски банки"

    Коментиран от #18

  • 16 Благодаря

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "...":

    аз говорех по скоро за в момента.. в момента мастер банк е на 39то място. което си е окей . Дойче Банк втори критичен момент за 13 години. Кредит Суиз, днес четох че ще е по скъпо от обявеното, тва са все Американски фирми
    Мисля...

    Коментиран от #19

  • 17 ...

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "окей":

    Колко процента от децата стигат до университет и то само щото решаващия 8 ми клас адски важен, а не самите изпити за Уни. Няма и 13%, ако ня бяха и 8. Трябва да ги знаеш по-добре.
    Другата мизерия е ползването на оералня. Знаеш за какво говоря. Поне минахме това с детските градини, които в Швейцария костват заплатата на единия родител. А и като Гренцгенгър имаш облагите и на здравната осигуровка ;) Приятен и на тебе.
  • 18 юрга

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    е собственост на швейцарска компания по това време... Не е руска по смисъла на собственост и уредба докато фалира. Някак си нещата все от запад подухват на провал...

    Коментиран от #20

  • 19 ...

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Благодаря":

    Нали се сещаш, че ако в Швейцария гръмне пиратка в банковата система, отзвука е после в цял свят. И там където е текло - пак ще тече, а където е капало, ще спре. Така и за потока на парите. Паживьом-увидим. Писнало ми е на ИСТОРИЯ НА 3 ДЕНА. Нека мине месец - пак ще говорим кое къде и колко
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Споредм мен Банкя

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "...":

    щеше да е един от най-богатите градове ако беше в Германия.
  • 22 Така така

    11 1 Отговор
    Незнам колко са заможни, но колко са га....ни и хората и градовете знам. Не бих летял дори над германия
  • 23 Така така

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "мдам":

    Едните да хванеш другите да удариш
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 пардон, сбъркала съм

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "най ме привлича":

    не ми било Швайнберг, най ми било Швайнфурт.
  • 27 ама защо поставяш

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ами сега":

    въпроса? Ти, разбирам, си си направил избора! Стой си там. Какво ти бърка Русия? Комплекси, че родителите ти са били заклети комунисти? Днес Русия НЯМА нищо общо със СССР. По-капиталистическа и от обора е.
    Това го казвам за неграмотните продажници.
    Всички не могат да бъдат богати в резултат на векове колониално владичество.
    Сега картите се разбъркват. Араби и турци ще доминират в Германия - Германостан.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Швайнфурт? Крепостта на свинете?

    4 2 Отговор
    Не! Благодаря, но НЕ!
  • 30 куку

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "...":

    а това че ти го казваш и това нищо не значи..няма фалирали банки..ограничиха сумите при тегления в самото начало на СВО в укропия..долара скочи до 120р. за долар..после всичко се успокои и сега в рамите на 70 р.за долар..няма и инфлация...чак се чудят соросоидни кърлекак може в магазините в Русия да има всичка а в Европа празни рафтове..специално в Англия...

    Коментиран от #32

  • 31 Ела

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "окей":

    Абсурд да преподаваш каквото и да било при толкова неграмотно написан отговор, при това, на родния си език.
  • 32 Ела

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "куку":

    Ти кога се върна от Русия? Защото пропагандата по телевизията е едно. Те открай време са най-добри в това да лъжат, че са най-добрите.
Новини по държави: