31 Март, 2023 16:55 2 407 67

Европейски нюзрум: Урсула фон дер Лайен призовава за нова стратегия към Китай

 • урсула фон дер лaйен-
 • европейска комисия-
 • китай-
 • си дзинпин

Председателката на ЕК се съсредоточи върху икономическите рискове за ЕС и как Европа трябва да реагира на тях

Европейски нюзрум: Урсула фон дер Лайен призовава за нова стратегия към Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Китай се разпростира на всички континенти и световни институции, а амбициите му са още по-големи", заяви вчера в Брюксел председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди пътуването си до Пекин заедно с френския президент Еманюел Макрон следващата седмица. Европейският нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски информационни агенции, сред които е и БТА, направи анализ.

"Изготвянето на европейска стратегия към Китай трябва да започне с трезва оценка на настоящите ни отношения и на стратегическите намерения на Китай", добави тя, като същевременно подчерта, че да не се ангажираме с Пекин не е "нито осъществимо, нито в интерес на Европа".

Фон дер Лайен се съсредоточи върху икономическите рискове за ЕС и как Европа трябва да реагира на тях. Тя заяви, че 9% от износа на ЕС отива в Китай, докато повече от 20% от вноса идва от азиатската страна. Въпреки че този дисбаланс се увеличава, по-голямата част от търговията не представлява риск, каза тя. В някои области обаче има рискове за икономическата или националната сигурност, добави фон дер Лайен. В този случай отношенията трябва да бъдат балансирани. Според фон дер Лайен е необходимо да се гарантира, че икономическите отношения насърчават процъфтяването и на двете страни.

Въпреки това тя изтъкна и китайските политики на сплашване и принуждаване: "Точно както Китай засилва военната си позиция, той засилва и политиките си на дезинформация и икономически и търговски натиск. Това е целенасочена политика, която цели да накара други държави да се съобразят и съгласят с нея", заяви фон дер Лайен.

През 2021 г. Китай реагира гневно на опитите на Литва да развие по-тесни връзки с Тайван и изключи балтийската държава членка на ЕС от митническата си система.

Във вторник Европейският парламент и 27-те държави членки на ЕС се споразумяха за нов защитен механизъм за предпазване от икономически натиск. Сред възможните отговори в рамките на механизма са отстраняване от единния пазар на Европейския съюз и от обществени поръчки, както и наказателни мита за държави извън ЕС, които се опитват да се намесват в процеса на вземане на политически решения в ЕС.

Премиерът на Испания представя страната си като "надежден партньор"

Докато председателката на Комисията иска "да намали риска, но не и да се откъсне от Китай", испанският министър-председател Педро Санчес отиде в Китай седмица преди нея и представи Испания като "надежден партньор" за инвестиции, както и за многостранно сътрудничество при разрешаването на конфликти и търсенето на мир.

Основният аспект на речта на Санчес на церемонията по откриването на Икономическия форум в Боао, който се смята за азиатския Давос, беше политическото и икономическото доверие в Испания. Санчес подчерта значението на икономическото сътрудничество и се застъпи за свободна, балансирана и справедлива търговия, както и за отхвърляне на протекционистичните тенденции. Той заяви, че неотдавнашните инвестиции на големи китайски строителни групи в испански инженерни компании са създали възможности за разработване на съвместни проекти в Латинска Америка. Санчес също така насърчи по-нататъшното задълбочаване на това сътрудничество, "като се зачита суверенитетът на всяка страна и се спазват правилата".

Това означава да се създаде стабилна правна рамка, която да позволява на местните и чуждестранните компании да се конкурират при равни условия - каза той и добави, че отношенията между Европа и Китай не трябва да бъдат конфликтни, тъй като има много възможности за сътрудничество в полза и на двете страни.

Санчес изтъкна, че двустранната търговия между Испания и Китай се е удвоила между 2017 г. и 2022 г. и достига 57,7 милиарда евро, като добави, че Китай е първи по големина доставчик на Испания и най-големият пазар в Азия за испанските дружества. Броят на китайските граждани и дружества, които посещават Испания или работят там, се увеличава значително.

Инициативата на Китай "Един пояс, един път"

През 2013 г. държавният и партиен лидер Си Цзинпин стартира инфраструктурната програма "Един пояс, един път", предвиждаща инвестиции в размер на милиарди евро и възнамеряваща да създаде търговски коридори по суша и по море. Това включва дялове в редица важни пристанища по транспортните маршрути за търговия към и от Китай.

Китайската държавна компания "Коско", германската логистична компания Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) и пристанището на Хамбург вече 18 месеца очакват окончателното одобрение за инвестиране в контейнерен терминал в германския град.

През 2019 г. Италия стана първата и единствена страна от Г-7, която одобри спорната инициатива "Един пояс, един път". Китайските инвеститори се съсредоточиха главно върху стратегическите пристанища в Триест, Венеция и Равена. Договорът за сътрудничество, подписан по време на държавното посещение на Си в Рим, предизвика безпокойство във Вашингтон и Брюксел, които виждат в инициативата начин Пекин да придобие влияние върху стратегически активи по света. До края на 2023 г. министър-председателката Джорджа Мелони ще реши дали да поднови споразумението. Въпреки това в интервю за тайванската информационна агенция СНА през септември 2022 г. Мелони нарече приемствеността на Италия към Китай "голяма грешка", като добави, че "трудно може да види политически условия" за подновяване на споразумението.

Преди няколко години китайски инвеститори проявиха силен стремеж да придобият собственост върху словенското пристанище Копер, но някои политици и общественото мнение не подкрепиха идеята, поради което пристанището стана част от проекта "Един пояс, един път". Китайски строители участваха и в някои големи инфраструктурни проекти, включително в проекта за изграждане на нова железопътна линия между Копер и Дивача, с прогнозна стойност над 1 милиард евро, но не успяха. Неуспешното съживяване на летище Марибор в Североизточна Словения, в което участваше китайската компания "Ес Ейч Ес Авиейшън", също остави негативен отпечатък в словенската общественост.

Влиянието на Китай на Западните Балкани

"Чрез инициативата "Един пояс, един път" (Китай) е най-големият кредитор на развиващите се страни", заяви Фон дер Лайен вчера. В началото на декември председателката на Еврокомисията спомена Русия и Китай, които се борят за влияние на Западните Балкани: "Борбата се забелязва и на Западните Балкани - Русия се опитва да оказва влияние, Китай се опитва да оказва влияние", заяви Фон дер Лайен на 6 декември в Тирана, Албания.

ЕС иска да попречи на други държави, като Русия или Китай, да придобият допълнително влияние в Западните Балкани. Наред с другото, тези държави се опитват да предизвикат зависимости чрез мащабни инвестиции. На много места в Европейския съюз на това се гледа с голямо безпокойство, още повече че балканските държави се намират в средата на ЕС и граничат с държави членки като Гърция, България, Румъния, Унгария и Хърватия.

Китай като търговски партньор на Белгия, България и Словения

Що се отнася до Белгия, по данни на Белгийската агенция за външна търговия през 2022 г. Китай е бил дванадесетият по големина клиент на страната (износ на стойност 7,8 милиарда евро) и четвъртият по големина доставчик (внос на стойност 35,3 милиарда евро). Това дава на Белгия отрицателно търговско салдо в размер на -27,5 милиарда евро по отношение на Китай.

Китай е шестият по важност търговски партньор на Словения през 2022 г. със стоки на стойност 5,3 милиарда евро. Китайските преки инвестиции се увеличиха през 2018 г., когато мултинационалната компания "Хисенс" купи производителя на домакински уреди "Горение". Китайските инвестиции обикновено се осъществяват от китайски дъщерни дружества и клонове в Люксембург. Понастоящем те се оценяват на над 300 милиона евро.

Що се отнася до България, няма големи китайски инвестиции в съществени местни инфраструктурни проекти. Въпреки това през 2022 г. Китай е третият по важност вносител в България, след Русия и Турция. През периода януари - ноември 2022 г. износът на стоки от България за трети държави се е увеличил с 38% в сравнение със същия период на 2021 г.

Белгия започна проверка на чуждестранните инвестиции

В съответствие с искането на Европейската комисия от 2020 г. федералното и регионалните правителства на Белгия решиха през ноември 2022 г. да проверяват чуждестранните инвестиции, които биха могли да представляват риск за стратегическата автономност на Белгия. Механизмът има за цел да попречи на инвеститори от страни извън ЕС да придобият контрол или да станат собственици или управители на критична инфраструктура. Филтърът обхваща следните сектори: технологии, доставка на стоки, смятани за ключови за продоволствената сигурност и енергетиката, достъп до поверителна информация и контрол върху нея, както и свобода и плурализъм на медиите.

До 1 юли 2023 г. ще бъде създадена комисия за проверка (съставена от представители на всички правителства), която ще проверява всички инвестиции, които биха дали на чуждестранни участници дял от поне 25% в белгийско дружество. За инвестиции в отбранителния или енергийния сектор прагът ще бъде намален на 10%.

В този смисъл е интересен фактът, че при представянето на инвестиционната проверка министърът на икономиката Пиер-Ив Дерман изрично посочи планираната през 2016 г. инвестиция на китайското държавно предприятие "Стейт грид" в белгийския мрежови оператор "Еандис" (енергийни услуги за местните власти). След като белгийската разузнавателна агенция предупреди за шпионаж и възможни връзки между "Стейт грид" и Китайската народноосвободителната армия, сделката беше отменена, официално по съображения, свързани с конкуренцията.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Тиква

  84 7 Отговор
  Ха ха, сега ще стане много интересно. И този път ще ядете …. С 200 как викаше Бойко. Тотален разпад на Европа!
 • 2 Последния Софиянец

  90 9 Отговор
  Урсула и Макарон отиват в Пекин да целунат ръка на Новия световен лидер Си.

  Коментиран от #3, #27

 • 3 Шиф

  75 3 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  В същото предаване топ икономистът Питър Шиф пък коментира, че заради погрешните си геополитически решения през последната година, САЩ са на път да загубят статута си на световна суперсила.

  Същият в понеделник написа в „Туитър“, че „Дните на долара са преброени“. Този негов коментар беше под новина, гласяща, че Китай ще инвестира огромна сума в петролни рафинерии в Саудитска Арабия.

  Явно това е „промяната“, за която Си Дзинпин спомена миналата седмица на Путин на раздяла. Тогава китайският лидер каза, че Пекин и Москва са в основата на „глобална промяна“, каквато „не се е случвала от 100 години“.
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 5 Майна

  63 3 Отговор
  Не ви дават такава информация, че основаната през 2019г.Партията на Движението на фермерите и гражданите (на холандски акроним „BBB“) спечелиха 15 от 75 места в горната камара на парламента, изравнявайки се с избрания блок на Зелените и Лейбъристките партии, настояващи за изменението на климата.
  Само ,,сатаниско,, послания ви показват за да ви ОБЕЗВЕРЯТ и ОТКАЖАТ от борбата с ...ТЯХ
  ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  Няма място вече за неутралитет
 • 6 Делю Хайдутин

  71 3 Отговор
  Ако Урсула наложи санкции на Китай ще ходим голи и боси.

  Коментиран от #24

 • 7 То е ясно

  4 64 Отговор
  Отиват за да се разберат със Си, как да си поделят Русийката след края на войната.

  Коментиран от #10

 • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

  70 1 Отговор
  Толкова много плява, за да стане ясно, че отиват на килимчето при СИ
  ❗❗❗
  Дано поне има диванче, че да не стоят прави 😀😀😀😀

  Коментиран от #11, #13

 • 9 Майна

  70 2 Отговор
  Европейците се събуждат!
  Протестите са НАВСЯКЪДЕ!
  ПЪЛНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ и гласност само на ,,сатанински,, служители..
  Разберете, че сме във война!
 • 10 САЩ ще се молят на БРИКС

  54 4 Отговор

  До коментар #7 от "То е ясно":

  За да се случи прогнозата ви сякаш в момента имаме перфектната буря – съчетание от слабото управление на Байдън, неговата война срещу производството на енергия, войната в Украйна… и заради всички тези фактори се очертаха и големи врагове на Америка – икономическите блокове БРИКС и ШОС, водени от Китай“, каза водещият.
  Кроули му отговори, че в най-скоро време доларът ще загуби статута си на световна резервна валута. Това ще доведе до инфлация като при Ваймарската република и ще срине напълно американската икономика, свеждайки я до статут като на Саудитска Арабия – основен производител на петрол за богатите индустриални зони в далечния изток на Азия. „Тогава на САЩ няма да им остане нищо друго, освен ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ към БРИКС.
  „Прогнозата ми е че точно това ще се случи. Ще сме свидетели на тежка световна икономическа криза и на пълния колапс на американската икономика. Ако ви се струва, че в момента инфлацията у нас е голяма, просто изчакайте. Но най-лошото за нас, американците е, че ще загубим икономическия си суверенитет и статута си на суперсила“, завърши бившият зам. финансов министър на САЩ Моника Кроули
 • 11 Тиква

  59 1 Отговор

  До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

  Този път няма да са прави! Сети се в коя Поза ще бъдат! Европа се разпада тотално!
 • 12 ЕСССР

  61 1 Отговор
  Другарят Си е приготвил за другарката Урсула трикрако столче в коридора!

  Коментиран от #14

 • 13 Анастасия Гешева

  55 1 Отговор

  До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

  "Пред вратата на Китай се изви опашка от чакащи визити при Си, същото е и на телефона му, чакат го да им звънне някои. Главно европейците се наредиха на тази опашка, а след вчерашното изявление на главната Урсула, че бъдещето на ЕС е с Китай, възникват редица интересни тези.........."
 • 14 Иван

  30 1 Отговор

  До коментар #12 от "ЕСССР":

  И в средата нещо за нея специално.
 • 15 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

  57 2 Отговор

  До коментар #4 от "А бе":

  НЯМА ЛИ КАЖЕ НЕЩО ЗА ЧИПОВЕТЕ ОТ ПЕРАЛНИ ДЕТО ПРАВЯТ РАКЕТИ РУСНАЦИТЕ .ТАКАВА ПРОООСТАЧКА НЕ СЕ Е РАЖДАЛА В ЕВРОПА ..
 • 16 От страни

  38 1 Отговор
  Требваше да пуснете видеото а не снимката. Там тя показва стратегията. Как е на снимката прави с ръцете напред-назад, напред-назад.....Това е стратегията кво ще ги правят китайците каза кака ви Урсула.
 • 17 Теле

  34 2 Отговор
  Си решава какво ще прави с ес, не ти
 • 18 Сократ

  37 2 Отговор
  Санкции мърсулата ще налага ли на Китай?
 • 19 От страни

  39 2 Отговор
  Урсуле, не бързай че още не е ясно кой ще глътне Дойче Банката. Тогава да видиш чудото.

  Коментиран от #53

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Майна

  38 1 Отговор
  ,,Сделката, най-новият залп на Пекин срещу всемогъщата зелена валута, ще позволи на Китай, най-големият съперник на икономическата хегемония на САЩ, и Бразилия, най-голямата икономика в Латинска Америка, да извършват своята огромна търговия, която възлиза на 150 милиарда долара годишно, и финансови транзакции директно , обменяйки юана за реали и обратно, вместо да минава през щатския долар. Правейки това, Китай разширява двустранните си валутни споразумения, освобождаващи от щатски долари, извън страни като Русия, Пакистан и Саудитска Арабия, за да включи сега латиноамериканския износител.,,
 • 22 Иди си

  36 2 Отговор
  Тресни една бустерка белким ти тръгне стратегията
 • 23 БРАВО

  27 2 Отговор
  И НЕ ГИ ПРИЕМАЙТЕ В ЕС, даже да са преизпълнили критериите ви
 • 24 айде бе

  15 1 Отговор

  До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

  И какви ще бъдат тези санкции според теб
 • 25 Споделям

  36 1 Отговор

  До коментар #4 от "А бе":

  Тая кобра е за съд в Хага. Фонфон безмозъчна
 • 26 Баба Сула

  24 1 Отговор
  Яхвай метлата и газ за Китай
 • 27 РЕАЛИСТ

  31 1 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Урсула в Пекин и диванче да не очаква от Си. Ердоган беше много голям джентълмен, ама при Си ще стои диван чапраз.
 • 28 Име

  18 3 Отговор
  Китай е македонска провинция, не я закачайте - ядосате ли Македония - ще видите.

  Въпрос на 2 дни е да се заличи територията на Китай, засега - са послушни китайците.
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 знаещия

  13 1 Отговор
  късно е чадо...,късно е....
 • 31 тази

  21 1 Отговор
  трябва да работи това за което е учила, а именно да бърка и гледа в пу...ки, а не да съсипва съдбата на хората от ЕС......

  Коментиран от #32, #45

 • 32 случаен

  9 1 Отговор

  До коментар #31 от "тази":

  и това не прави, чисти след родените
 • 33 Хахаха...

  21 1 Отговор
  Урсула е получила домашното от САЩ и започна да бълва огън и жупел този път към Китай.Щото видиш ли не играят по свирката на Америка.
 • 34 007

  20 1 Отговор
  Създадохте Китайски мощен дракон от алчност, лакомия и мързел, а сега ви трябват други гладни и бедни народи да ги доите, дори децата им. Манталитетът ви е на робовладелци, колониалисти. Чичо Сам дои и вас по стар навик и традиция. Няма как да се продължава с такова свръх консуматорско бюрократично общество. Гладните емигранти вече променят географията и Африка ще стане от Кейптаун до Глазгоу, а Латинска Америка от Аржентина до Аляска.
 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Тая крадла

  17 2 Отговор
  ще бъде рано или късно екзекутирана.
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 СЛАВА НА КИТАЙ!!!!

  16 2 Отговор
  ТОВА ШЕМ-ПАНЗЕ ,ОТНОВО ПЛЕЩИ ШАБЛОННИТЕ СИ ТЪПИ ЗАКАНИ ТИП ФАЩ.
  КАК ГО ИЗНАСЯТ СЛУШАТЕЛИТЕ МУ ???????????????
  СЛАВА НА КИТАЙ, СЛАВА НА БРИКС !!! НАДЕЖДАТА НА СВЕТА !
 • 45 От страни

  12 0 Отговор

  До коментар #31 от "тази":

  Не е баш доктор. Учила е икономика във университетите на Chöttingen, Mönster. През 1978 година е учила икономика и политика във The London School of Economics and Political Science. И най на края медицина в школата в Хановер. Била е асистент на доктор. Същото "донеси-подай".
 • 46 Коко

  13 2 Отговор
  Само една акушерка може да навърже толкова глупости!
 • 47 Урсуза

  15 2 Отговор
  Тръгва за Китай, а съска като пепелянка. Такива гостенки никъде не са добре дошли.
 • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 49 Баба ти

  9 2 Отговор
  Що ме триете бе, нима тая не е долна кучечка?!
 • 50 ха ха

  9 1 Отговор
  абе що за наглост , грабат ни , финансират мафиотски структори , инжектират ни насила , а после искат да им защитаваме личните интереси , зомбита да ви налазят проклети клептократи
 • 51 М3 голд

  8 1 Отговор
  Като прочетох този дълга статия по диагонала, си зададох въпроса: този иска ли, като в Турция, да се чуди къде ще седне? Като дрънка глупости, които менторите й са й казали да обяви и да отстоява, има ли пълномощия от ЕП? И всъщност коя е тя, че да управлява еднолично. Сигурно са пратили с нея Макрон, да я коригира, ако много се оплете. Газ от САЩ, скъп но го има. Но всичко останало, за което се сетиш, от Китай и без него?
 • 52 стария моряк

  8 1 Отговор
  Нормално е патканите първи да напускат потъващия кораб!
 • 53 М3 голд

  15 1 Отговор

  До коментар #19 от "От страни":

  Ще е голям майтап Китай да купи Дойче банк с американски ценни книжа. Имат трилиони. И тогава да видите какво пързалка надолу и какви чудеса ще станат.

  Коментиран от #65

 • 54 КИТАЙ АКО СЕ ИЗПИШКА В ЕВРОПА И ЩЕ НИ

  12 2 Отговор
  ИЗДАВИ , А ТАЯ КУКУМЯВКА СТРАТЕГИИ ИМ ПРАИ!
 • 55 Евроатлантик

  9 1 Отговор
  От тъпите ви стратегии Европа заприлича на африканска държава. Тоя еврорайх унищожава всичко хубаво от Европа. А тая калинка е за затвора. След като съсипа бундесвера сега превръща еврорайха в брюкселски колхоз...
  Дайте и да яде буболечки и ѝ нахакайте няколко бустера, после да ходи да чисти с европейска прахосмукачка на щастливи кокошки...
 • 56 Вирус

  6 1 Отговор
  Ръкомахащата се появи като сте толкова велики що вие отивате там хахаха
 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 Щеката

  5 1 Отговор
  европача въди глисти....
 • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 61 хххх

  2 3 Отговор
  Балканските шимпанзуни се възмущават на белгийката!! Какъв смях... вижте вас си бе алоооуу!
 • 62 Лада

  9 1 Отговор
  Тази крава е много тъпа ЕС си отива а Китай и Русия са вечни! А САЩ ги чака....... Много лоши дни дано стане тия гадове
 • 63 Орка

  6 1 Отговор
  УРСУЛО ГА СЪ СРЕЩА С ЕРДОГАН ДЕ СЕДЯ МА ПРИ ХОРАТА ИЛИ ОТТДЕЛНО С СЕГА ГА ОТИДЕШ ПРИ ИМПЕРАТОРА СИ МОЖЕ И ДА ТИ СЕ НАЛОЖИ ДА СТОИШ ПРАВА
 • 64 Много жалко за ЕС

  6 1 Отговор
  когато има начело една неумна, некомпетентна и некрасива дъщеря на лейтенант Шмид.
 • 65 От страни

  1 1 Отговор

  До коментар #53 от "М3 голд":

  Благодаря, колега. И аз това имах напредвид.
 • 66 Гошо мексиканеца

  5 1 Отговор
  Китай печели позиции и после прави ход. ( Като отличен шахматист.) Европа е с отслабени позиции и едва ли ще ги стресне! ( Мойте съчувствия!)
 • 67 изми ли си

  1 0 Отговор
  онова дето направи в Китай ?!
Новини по държави: