Last news in Fakti

23 Март, 2023 18:54 5 525 103

Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия

  • си дзинпин-
  • китай-
  • русия-
  • владимир путин

Държавите са бивши членки на Съветския съюз и Москва отдавна смята, че те попадат в нейната сферата на влияние след завладяването им от Руската империя през XIX век

Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на бившите съветски държави от Централна Азия в дръзка игра на власт в задния двор на Русия, съобщава "Франс прес".

Този ход идва дни след срещата му с руския държавен глава Владимир Путин.

Си покани лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан на първата среща на върха Китай-Централна Азия в сряда. Неясно остава дали уединеният Туркменистан също е поканен.

Държавите са бивши членки на Съветския съюз и Москва отдавна смята, че те попадат в нейната сферата на влияние след завладяването им от Руската империя през XIX век.

Си беше на посещение при Путин в Москва като част от 3-дневна среща на върха, приключила вчера, на която двете страни обещаха да задълбочат и разширят сътрудничеството си, а Си сигнализира, че Китай продължава да подкрепя Русия в нейната инвазия в Украйна.

Според анализаторите Пекин си е осигурил значителни лостове за влияние върху Русия в замяна на своята дипломатическа и икономическа подкрепа и със свикването на срещата на централноазиатските държави той се стреми да използва това предимство.

"Не съм сигурен, че тази китайска инициатива е посрещната с ентусиазъм в Кремъл", написа в Туитър Карл Билд, съпредседател на Европейския съвет за външна политика.

"Съгласен съм. Също така не съм сигурен, че Кремъл може да направи много по въпроса", отговори Иън Бремър, политолог и основател на "Евразия груп".

При започването на инвазията си в Украйна миналата година Русия се опита да си възвърне контрола над бившата съветска държава, която през последните години се стремеше към по-тесни връзки със Запада.

Войната обаче е в застой на фона на големи военни загуби за Русия, а като страничен ефект бившите съветски държави в Централна Азия заявяват все по-ясно своето неподчинение на Кремъл.

Поразителен пример за това е отказът на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев да признае претенциите за легитимност на проруските сепаратисти в Източна Украйна, докато бе на една сцена сцената с Путин на икономически форум в Санкт Петербург.

През последните години Китай засили своите икономически връзки и връзките в областта на сигурността с централноазиатските страни, които разполагат с изобилни минерални ресурси и са разположени на древни търговски пътища между изтока и запада.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бурхныбэлэг чадалтай

    71 45 Отговор
    Едно цяло е Евразия и никой няма надмощие помежду си. Надмощието е над фалиращия колективен Запад.

    Коментиран от #59

  • 2 хаха

    63 34 Отговор
    Не бе свика ги от името на Путин да им каже да не се заиграват с нацистите, защото ще последват приближаваща им съдба в ядрения огън, който ще ги погълне.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вижте сега,

    67 44 Отговор
    Русия лесно ще си върне сферата на влияние след една победа над Колективния Запад в Украйна - въпрос на още малко време е.

    Коментиран от #43, #94

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 За протокола

    65 28 Отговор
    Не си правете илюзии Си и Путин си стиснаха ръцете срещу САЩ и запада "врагът на моя враг... " А в по далечно бъдеще, как ще се развие тлва между Русия и Китай е рано да се прогнозира и само може да се гадае.
    Американците, ако не са разбрали, че си вкараха автогол и загубихажмного скоро, ще го разберат, като свирят края на мача!
    Въпросът е на коя страна сме ние "традиционно" и какви, ще са последствията в близък и далечен аспект?

    Коментиран от #16, #36

  • 7 честен ционист

    19 10 Отговор
    Учете китайски.

  • 8 Тиква

    42 28 Отговор
    Жълтини, те си стиснаха ръцете официялно и Европа и САЩ ще гризнат дървото! Това става вече!!
  • 9 А може би я свиква

    30 5 Отговор
    Защото готвят нещо?
  • 10 реру

    32 34 Отговор
    Си Дзинпин си прави каквото му е изгодно... Преди два дни е отказал да подкрепи проекта на Путин „Силата на Сибир 2“. Според Bloomberg, китайският ръководител е разочаровал руската страна, като е
    отказал да се ангажира да подкрепи нов мащабен проект за доставка на газ от Русия за Китай. Става въпрос за проекта „Силата на Сибир 2“ /двамата лидери също нямаха обща позиция/, тръбопровод, който трябва да премине през територията на Монголия до Китай и поне частично да компенсира Москва за загубата на европейския пазар. По време на среща с Владимир Путин Си Дзинпин е отказал да се ангажира с увеличаване вноса на руски газ.

    Според изданието Пекин не иска да повтаря грешките на Европейския съюз и да разчита прекалено на гориво от Русия. Напротив, китайските власти възнамеряват да диверсифицират възможно най-широко доставката на полезни ресурси, критични за икономиката, въпреки факта, че това може да бъде по-скъпо за страната. Агенцията отбелязва, че асиметрията в двустранните отношения е особено очевидна в изказванията на двамата лидери след съвместните срещи.

    Китай умишлено държи Русия на разстояние, за да минимизира рисковете за икономиката си, която може да попадне под западните ограничения, ако сътрудничеството е твърде тясно.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сатана Z

    21 15 Отговор
    Путин и Си си разделиха тавата с огризките,които ще остави УСА след себе си.Предстои да видим в кой двор ще бъде изплюта България.
  • 13 Ами

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Абсурдистан":

    Дори и хипотетично да приемем твоята теза то по-добре само едни задни части отколкото всички западни части, които са видели, какво ли не 🌈!
  • 14 Есхач

    38 11 Отговор
    Проектът "един пояс един път" се ускорява. Следващите два месеца ще разбираме какво са се договорили Пекин и Москва. Император Си сега започва да привързва по-силно Средна Азия към БРИКС и ШОС. Задава се нова Студена война между Запада и Изтока и Русия и Китай ще си подсигурят гърба срещу изненади.

    Коментиран от #97

  • 15 Пипи

    14 11 Отговор

    До коментар #10 от "реру":

    Много скучно,госпожа?
  • 16 Отчаяните русофили

    19 22 Отговор

    До коментар #6 от "За протокола":

    Това ръкостискане го видяхме от 44 та до 90та,фалираха раша даже се разпадна,имаше и гладомор в двете бедни държави
  • 17 Номерът на китайката

    14 13 Отговор
    Мужикът е тапир...
    Ще си вземеме Сибир....
  • 18 Русия е в изолация

    29 19 Отговор
    Русия е нападала всички тия държави
  • 19 авторчето нищо не разбира

    22 21 Отговор
    Соросчетата не се усещат . Не магат да разберат какво става .
    Всичко е договорено на срещата с Путин . Китай ще посъветва бившите от Ссср какво ще се случи ако не влязат в правия път . Всичкото влияние на запада ще бъде ограничено .
  • 20 Бесен- _Язовец

    22 24 Отговор
    Прзидента Владимир Путин му е разпоредил на Си да ги събере и да предаде какво е казал руския президент! Си просто е посредник решенията които са взети в Москва.

    Коментиран от #34

  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    24 7 Отговор
    КИТАЙЦИТЕ ЩЕ ИМ ПРЕДЛОЖАТ ДА ИЗБИРАТ
    " ХЛЯБ И ИНВЕСТИЦИИ, ИЛИ ДА СТАНАТ КАТО АФГАНИСТАН"
    .....
  • 22 другите новини

    25 13 Отговор
    По добре пишете какво става на Запад .
    Гражданска война във Франция заради Макрон, тежки сблъсъци с полицията в цялата страна.
    В Лориен запалиха полицейски участък, а в Нант бе разбит входът на сградата на Административния съд. Има и ранени полицаи.

    По улиците на повечето големи градове има и сблъсъци с полицията. Издигнати са барикади, има запалени огньове по улиците.
  • 23 Иванчо

    13 9 Отговор
    Не казвате че заедно са силни срещу краварите
  • 24 Скоро Русия ще стане

    16 17 Отговор
    Китайски кантон
  • 25 Китайците са

    15 10 Отговор
    расисти и изключително нагли. Постоянно имам проблеми с тях - лъжат в цените, качеството на изделията, теглото на пратките и други. Вчера един Китаец на китайски форум където пиша за проблемите ми в Китай, написа следното: Не те интересува кой съм, бялокожо прасе като теб не е добре дошло тук, ако искаш лице, просто се махни. Отвратителни хора, интересното е че дори при жалба до сайта, не премахнаха коментара. Имал съм жалби и до полицията в Китай – не предприемат никакви действия.

    Коментиран от #33

  • 26 РЕАЛИСТ

    10 17 Отговор
    Баба ми казваше" Жълтите ще превземат Света и ще има комунизъм в целия свят
  • 27 Професора

    16 16 Отговор
    Стягат се за война съюзниците на Русия китаеца ги инструктира какви стъпки да предприемат. Запада го е закъсал.
  • 28 макарона дали ще смаже франсетата от бой

    16 10 Отговор
    Според преброяването на в "Фигаро" в 14:00 ч. по улиците на Франция са излезли 350 000 демонстранти .
    Рано тази сутрин терминалът за втечнен природен газ в Дюнкерк е бил блокиран.

    Коментиран от #39

  • 29 СКОРО МОСКАЛ ЩЕ БЪДЕ СТОЛИЦА НА

    16 16 Отговор
    ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ!
    А ПУТЯ ЩЕ БЪДЕ...ГЛАВЕН ШУТ И РОБ

    Коментиран от #41

  • 30 Браво

    19 16 Отговор
    Китайският Президент отиде в Русия за да се убеди със собствените си очи,че вече мечок няма и,че може спокойно да си завзема територии на влияние,а и турците чакат удобен момент за да сложат ръка върху Крим.
  • 31 Реалист

    18 21 Отговор
    Новият тристранен пакт на автократични режими Пекин-Москва-Иран ми напомня за пакта Рим-Берлин-Токио. Само че срещу този нов сатанински пакт стоят САЩ-Европа-Япония-Южна Корея- Канада-Австралия... целия демократичен и цивилизован свят.
    Освен това защо ли прегръдката между Пу и Си ми напомня прегръдката между Сталин и Хитлер - за да започнат войната за световно господство, но и после да влязат в смъртоносна схватка един с друг.
    Ако сега Путин се въобразява, че наследява ролята на Сталин, той жестоко се лъже! В тази война в ролята на Сталин е поверена на другаря Си, а другарят Пу е в ролята на Хитлер. А Украйна е в ролята на Полша, но не изоставената от тогавашния Запад, а с армия съизмерима с мощта на путинските пълчища. И ако Украйна победи, т.е. прогони окупаторите от своята територия, което не е невъзможно, това ще предотврати Трета световна война, а нейното поражение ще направи войната неизбежна, също както поражението на Полша превърна германо-полската война през 1939 г. наистина в световна.

    Коментиран от #35, #37

  • 32 Една

    16 7 Отговор
    Банка в Еврозоната е фалирала...
  • 33 китаеца

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "Китайците са":

    Я напиши нещо на китайски .

    Коментиран от #42

  • 34 реру

    16 5 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен- _Язовец":

    "... разпоредил на Си да ги събере и да предаде какво е казал руския президент..."

    След като Си му е казал какво ще направят...

  • 35 Амиии

    15 9 Отговор

    До коментар #31 от "Реалист":

    Не е само Пекин Москва и Иран, а целият останал свят извън САЩ и колективните... Което правят 13% от световното население...
  • 36 Някой

    16 15 Отговор

    До коментар #6 от "За протокола":

    Какво да напишат друго. Получи се като в оня лаф: "Каква я мислихве каква стана" Вместо да разпарчетосат Русия, сплотиха останалия свят срещу наглите кравари и ги плъзнаха по пързалката. На които единственото, което им остана е да претат някакви интриги.
  • 37 ти простия кирчо ли си

    22 12 Отговор

    До коментар #31 от "Реалист":

    Като кажете целия демократичен сват - какво имате предвид ? Че то даже Унгария не ви подкрепя . Турция което е в нато и тя не ви подкрепя . Австрия не ви подкрепя . Протести в Чехия . Във Франция ври и кипи ......
  • 38 Бацо Гацов

    17 14 Отговор
    Колкото и да се пенявите руските дудки( дудка- специална свирка, с която в русия ловджиите ловуват патици), два дни преди посещението на Си в Москва, по китайските ТВ канали бе излъчена една карта, с която прогнозираха как ще са разпределени териториите на рф след разпада....даже Монголия намазва много дебело, да не говорим за Китай и САЩ .
  • 39 Кажи честно ...

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "макарона дали ще смаже франсетата от бой":

    Друга е темата, ама щом изоставаш и ще ти се кара кондукторката давай.
    И едно плюсче ще ти сложа, да ме похвалиш пред онова ма ло ум но, фашизоидно коце
  • 40 САТЪРА НА ХАНА

    16 19 Отговор
    КИТАЙЦИТЕ ПОЧНАХА ДА ТЕГЛЯТ ПАРИТЕ КОИТО
    ДЪРЖАТ В АМЕРИКАНСКИ ДЦК
    И ДА ГИ ОБРЪЩАТ В ИНВЕСТИЦИИ В ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ, ИРАН , САУДИТСКА АРАБИЯ И АФРИКА
    .....
    ДВОЙНА АТАКА - СРЕЩУ ДОЛАРА - СМЕТИКАНСКИЯ ДЕФИЦИТ , И В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ ПРИЯТЕЛИ ..
    .... ЗАПАДА НЯМА КИНТИ ЗА ДА ИНВЕСТИРА В ТИЯ РЕГИОНИ

    Коментиран от #44, #57, #103

  • 41 истината

    14 17 Отговор

    До коментар #29 от "СКОРО МОСКАЛ ЩЕ БЪДЕ СТОЛИЦА НА":

    Скоро Москва ще бъде столица на цяла Европа .

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ха ха ха

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Вижте сега,":

    Изпития боряшик ли те кара така да мислиш.....
  • 44 Знаещия

    13 8 Отговор

    До коментар #40 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Мдааа..такива ми ти работи..теглят , че ще им трябват много пари за усвояването на Сибир..нормално...

    Коментиран от #69

  • 45 ИСТИНАТА

    17 12 Отговор

    До коментар #41 от "истината":

    Е ,...2-ДНЯ И СМЕ В КИЕВ! ))))))))
    ГОДИНА И ПОЛОВИНА ПРЕД... БАХМУТ.
    220 000 ВАТЕНКИ...В ЕКАРИСАЖА))))))
  • 46 чудно

    6 0 Отговор
    Ми той Си го каза още като беше в Москва. Това е известно от оня ден.
  • 47 МАРКСИСТ

    9 3 Отговор
    Обеща на Путин да се премахне доларът от международната търговия, а това с долара е вече 100 години. И трябва да уговори всички страни.
  • 48 един

    11 8 Отговор
    Губернаторът на северната китайска провинция Руксия Пу Тин/според Гари Каспаров/ не е поканен на срещата нито пък е уведомен!

    Коментиран от #100

  • 49 Китай не е

    12 9 Отговор
    толкова силен колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Били са ги японци, руснаци, виетнамци(1978г.), а сега и индийци с камъни и тояги по границата.

    Коментиран от #54

  • 50 кво става

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Има преводачи по интернет":

    Преводача пише че си го отнесъл на задна пршка .
  • 51 Русия е сама,

    17 7 Отговор
    съществува опозиция в самата Русия на най-близко ниво до Путин на който вече се люлеят краката. Има партизанско движение не само в завладените територии, но и в РФ. Голяма част от руснаците не одобряват тази война, бягат в чужбина, крият се от мобилизацията, не чувстват войната като ВОВ срещу Германия. Подтиснатите народи в РФ (84 официално признати) искат автономия, Япония си иска Курилите и Сахалин, Германия - Кьонинсберг. Русия има проблеми с Казахстан, Азерите, Татарстан. Турция внимателно гледа към Крим, а Китай към Сибир. Всичката тая каша я забърка Путин и сега ще я сърба ще не ще.

    Коментиран от #56

  • 52 МАРКСИСТ

    5 5 Отговор
    Обеща на Путин да се премахне доларът от международната търговия, а това с долара е вече 100 години. И трябва да уговори всички страни. Си Дзинпин към Путин: Предстои промяна, която не се е случвала от 100 години. Пази се, скъпи приятелю!
  • 53 Сибир ще стане

    15 6 Отговор
    китайски по мирен начин. От сега подписват договори за дървесина и каквото там има за десетки години. Добива се от китайски работници заедно с колаборанти от местното население. Корупцията процъфтява, зад Урал живеят само 8мил. руски граждани, повечето неруснаци и там е отървана работа. Толкова голям Сибир не може да се пази от 8 мил. население при проблемите които Путин създаде на Русия. Скоро четох, че китайците назовават Владивосток и други близки руски(все още) градове с китайските им имена, а Байкал отдавна наричат "Северното море", пак на китайски.
  • 54 сърджак

    4 10 Отговор

    До коментар #49 от "Китай не е":

    БВП на Китай може да е като на ЕС , ама ЕС не може да произведе това което произвежда Китай нито в такова количество . Да не говорим че голяма част от държавите в ЕС - дълговете са по големи от БВП .

    А Китай е кредитор на краварите и на Ес .

    Коментиран от #68

  • 55 българин

    12 6 Отговор
    като чета коментарите и се убеждавам, че подкрепящите политиката на Путин им липсва сиво вещество в главата. Дано да са малко като брой.

    Коментиран от #58

  • 56 знаем бе

    4 7 Отговор

    До коментар #51 от "Русия е сама,":

    То и в краварника има опозиция . Направиха и там Майдан и изпързаляха бай Дончо . А после имаше бой в Капитолия .
  • 57 Некой си

    11 3 Отговор

    До коментар #40 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Според картата ,излъчена по китайската телевизия, на север се предвижда Норвегия и Китай да имат обща граница..малее..що станА бе..а, сатърче....

    Коментиран от #60

  • 58 айнщайн

    3 4 Отговор

    До коментар #55 от "българин":

    С твоите две мозъчни гънки как го разбра .

    Коментиран от #62

  • 59 Киркор

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бурхныбэлэг чадалтай":

    Той Запада фалира още от 1944г,а колко народ от тогава се изнесе там,не си наясно.Дори и с днешна дата,защо всички мигранти се стремят към твоя прогнил запад,а не към рая на света - Русия...

    Коментиран от #75

  • 60 хахаха тревата е лоша

    3 5 Отговор

    До коментар #57 от "Некой си":

    И като извади пръстите от контакта , границата я няма , а краката в легена ....

    Коментиран от #70

  • 61 Разочарован

    5 9 Отговор
    Опитите от безсилие, чрез медите си поне да изфабрикуват и насъскат интриги, няма да минат, Както и лъжите им!
    Сигурен съм и тук пръст имат "британското разузнаване" и "независимите Мозъчни Тръстове"! Това е основното им занимание.

    Запада и НАТО си го зачукаха сами като създадоха предпоставките за съюз на Русия и Китай ....а други държави повлякоха крах. Вече е необратимо!

    Коментиран от #64, #67

  • 62 Незнаещ

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "айнщайн":

    Сигурно,защото е по умен от теб?
  • 63 За какво им

    12 5 Отговор
    е на САЩ да ходят да копаят в Сибир като това ще го правят китайците и техните роби руснаците? От Сибир суровините в големите крайморски китайски мегаполиси и готовите стоки на корабите за САЩ, ЕС и останалия свят. Затова нито САЩ и ЕС, нито Китай искат война.

    Коментиран от #65

  • 64 Драйфус

    9 3 Отговор

    До коментар #61 от "Разочарован":

    Ако знаеш как Китай ще го начука на твоята Русия,наистина ще се разочароваш..
  • 65 Гершуин

    2 4 Отговор

    До коментар #63 от "За какво им":

    Сън в лятна нощ брат .

    Коментиран от #71

  • 66 Гиби

    7 9 Отговор
    Възстановяват СССР за ужас на запада
  • 67 търговския стокообмен

    11 3 Отговор

    До коментар #61 от "Разочарован":

    между Китай и САЩ, ЕС и още някои развити държави е 2200млрд.$, а с Русия 180млрд.$ и то най-вече внос на нефт, газ, дървесина. Икономиката на Китай е силно зависима от тая търговия и съюзът с РФ е само за суровините от Сибир.

    Коментиран от #76

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 квс

    9 3 Отговор

    До коментар #44 от "Знаещия":

    И аз това си мисля. Предстои усвояване на руското наследство и хората в Азия се събират да се споразумеят кой какво да вземе, да няма конфликти
  • 70 да ти кажа все пак...

    6 2 Отговор

    До коментар #60 от "хахаха тревата е лоша":

    Дудка..събуди се от бляновете..реалността идва със страшна скорост..то вече половината Сибир си е Китайски, даже градовете почнаха да ги наричат с китайските им имена...
  • 71 дай своя

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "Гершуин":

    версия - какво ще правят китайците със суровините от Сибир и стоките произведени от тях? Ще ги складират някъде или сами ще си ги ядат.
  • 72 така де...

    10 2 Отговор
    Е няма грешка! Нали Си декларира безгранично приятелство с Русия? Ами безгранично ще е! Скоро няма да има граници защото Китай ще граничи с Украйна и Северния ледовит океан.

    Коментиран от #87

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Как

    8 3 Отговор
    Русия е чак 10 търговски партньор на Китай. Значи от 9 имат по-голяма далавера. А те са тарикати . Колонизираха най-голямата държава без война.
  • 75 пппп

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Киркор":

    Леле Брат, ти наистина ли вярваш, че мигрантите негри и араби дето многоженството е норманлно! Ако имаш пари имаш 5 жени, ако нямаш пари умираш девствен, освен ако не си праснал някоя коза или кокошка! Всички имат интернет и виждат порното в Европа
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Отчаяния гащник русофила

    9 8 Отговор
    Китай са затънали в дългове,дължат 80 % от БВП,пред фалит са,спасява ги Запада и САЩ ,затова докато слушкат ще има купа ориз,а не гладомор като в раша

    Коментиран от #84

  • 78 пиночет

    7 2 Отговор
    Ботоксовия пръдльо с токчетата,продаде Русия на Китаѝ!

    Коментиран от #81

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Нормално положение

    7 3 Отговор
    Всички мъпети в средна Азия искат с Китай щото Русия много обича да освобождава..пък и от там нищо ценно не идва само железа със съмнително качество
  • 81 Уточнявам..

    3 3 Отговор

    До коментар #78 от "пиночет":

    ..ПОДАРИ.не ПРОДАДЕ..дай сега да си говорим истината в очите..!!!
  • 82 Такива системи

    0 3 Отговор

    До коментар #68 от "Некой си":

    има в Тайван и китайците се надяват може би да ги вземат, защото се правят само в САЩ и Нидерландия, но телесно могат да бъдат изнесени или унищожени при евентуален конфликт.

    Коментиран от #91

  • 83 Човече... ....

    4 1 Отговор
    Китаеца мина през килимчето при началника, сега ще сведе новите заповеди. Като мине и се разбере и с Индия и на краварите съвсем ще им се дръпне @кото.
  • 84 бай икономисто

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Отчаяния гащник русофила":

    Кой го спасява Китай ? Кравите с 35 трилиона външен дърг ли ?
  • 85 бобо

    2 0 Отговор
    Колко сме компетентни и знаещи българите - то геополитика, история, география, икономика, а бе всичколози! пък държавата ни най-бедна, обрулена, изостанала, мърлява.
  • 86 разбира се

    2 3 Отговор

    До коментар #73 от "Раша е колония на Китай, ЕС,САЩ,англия":

    Да ама колонията бие краварите кат шкембе у дувар .
  • 87 Бъстър

    1 2 Отговор

    До коментар #72 от "така де...":

    В Ес има ли граници . Е като няма ния защо сме 24 дупка на кавала ?

    Коментиран от #90

  • 88 FOX по нумерологията е 666

    2 0 Отговор
    Китай показа възможностите на сталинизмът, комунизмът, социализмът, плановата икономика. И САЩ за да няма комунизъм по светът, Капитализмът иска винаги рестартиране чрез война и кредитен бум, но този път трябва да унищожат човечеството, да запазят технологията и знанието за себе си, поколението на оцелелите да играе ИГРИ НА ГЛАДЪТ.
  • 89 Опаала

    4 3 Отговор
    ЦИ ,го мушна на утин ,леко с многа вазелин ,без първи болки ,а сега в задния двор с другите другари от азиятската кочина .Който има парите командва а такива с газ мас ще чакат благоволението на някой да ги купи .Те като другаря ТЖивков ти имаш ли пари ,като нямаш си никой
  • 90 Б00б

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Бъстър":

    Не "ние", а ти.
  • 91 Човече... ...

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Такива системи":

    Кое те кара да мислиш, че някой китаец не го е копирал? Ако не е китайско не е истинско.... Питай Епъл и кой ли не още .
  • 92 Ами да

    3 0 Отговор
    Спуканото имперско путиново величие! Не може да се понесе!
  • 93 СЕРИОЗНО

    1 0 Отговор
    Нетърпимостта идва защото сме различни, или действаме по животински инстинкти. ... битието определя съзнанието.. Християнството вярва, че битието на проститутката, крадецът, няма да доближи съзнанието на монашеският живот.. .. КОЕТО Е МАРКСИСТКО!! ......... ..... Десните и левите се опират на Дарвин. Десните фашистки си мислят и пропагандират, че финансовият елит е най-добре еволюирал, а другите си заслужават маргиналното място. Лявото казва, и си мисли, че ако средата се смени, всички ще еволюират правилно. Тоест тръните, плевелите, не изискват култивирана среда.. .. Сега за да има екология ще трябва да се планира и култивира, което е доказателство, че свободният пазар и инициатива са вредни, а колективът е велико нещо, или който понесе ОТРОВАта Е ЕЛИТ. .... Да, да, дясното е човеко нининавистно, а лявото е любов към всеки човек, човеколюбие. ДЯСНОТО:МАЛКО СА ЦЕННИ!! ЛЯВОТО: ВСИЧКИ СА ЦЕННИ, ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ!! От всеки според даденото, към всеки според нуждите - станалият лекар чрез издръжка на държавата, да лекува бъдещият инженер, бъдещият войник - които ще служат и на самият лекар. Израстналият с обща подкрепа, да прави израстване на неизрастналите. Всевишният всичко прощава, но не може да прости вместо другите. Кармата е непростеното от другите. ПРОШКА??! Христос поема непростеното на теб, ако простиш на всички. Всички са част от ВСЕЛЕНАТА, и част от нея - те мрази и обвинява, иска да си го получиш. Ако дадеш отрова, това ще ти се даде, който нож в

    Коментиран от #96

  • 94 Виждам

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вижте сега,":

    Русия е обречена!
  • 95 Гочо

    4 0 Отговор
    След тази новина... Путин изгуби желание да ходи до тоалетна...
  • 96 Не мерси

    3 0 Отговор

    До коментар #93 от "СЕРИОЗНО":

    Комунист? Искате да култивирате средата като изплевите различните ли?
    По путлерски почин, или по почина изперкалия ленин болен в трети стадии от венерическаболест.
    Не мерси, света е по-хубав така
  • 97 Човек

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Есхач":

    Умно,ясно и точно! Адмирации!
  • 98 Соросоидите

    1 5 Отговор
    под вола теле търсят!Ако някой иска да използва бившите съветски републики, то това е сащ! Китай ще се опита да ги вкара в правия път!Предполагам,по молба на Путин!А западняците само могат да реват,защото нищо вече не зависи от тях!
  • 99 лъв

    0 6 Отговор
    Драги евро пе.си нищо не сте разбрали от срещата на тигъра с мечката.Как ще разберете,като не знаете тате мама ли е,и вие в аспух ли сте произведени.Скап.ни отре..ки.За жълти стотинки и обещания,род предавате и кръв си сменяте.Жалки ам.би.
  • 100 Циник

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "един":

    Гари Каспаров беше велик шахматист и това е единственото, с което ще бъде запомнен.
  • 101 хост

    2 0 Отговор
    Първо ще паднат Мелитопол ,а шеднага след него Мариупол и Крим. После фюрерчето официално
    ще подтвърди подаряването на Сибир на Китай.Руските тролчета трябша да разширят мирогледа си и
    преценят кое зло е по-голямо : Западът или Китай. Ватата обаче най-вероятно ще следва Пу до гробището.
  • 102 Хахаха

    0 0 Отговор
    Дотук със безграничното приятелство.
    Раша е в батака .
    Хаха
    Бункерния Плъхок явно не е излъскал обувките на Другаря Си както трябва .
    Хаха
  • 103 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Сатъра , Китайския вече виси на Главата на Путлер.
    Хаха .

    Китай ги покани , и всички Бивши Руски Републики приеха поканата .
    Путин сигурно е получил разстройство.
    Хаха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания