Last news in Fakti

30 Април, 2023 04:28 2 648 50

30 април 1945 г. Хитлер се самоубива

  • хитлер-
  • трети райх-
  • самоубива

Безжизненото тяло на Ева също е там

30 април 1945 г. Хитлер се самоубива - 1
Снимка: Shutterstock

30 април 1945 г., следобед, Берлин. Райхсканцеларията. Виновникът за най-кървавия военен конфликт в историята на човечеството Адолф Хитлер се е самоубил.

В късния следобед останалите от бункера откриват Хитлер прострелян и строполен на земята, а диванът до него пропит с кръвта му. Той е отнел живота си, захапвайки цианид и едновременно с това прострелвайки се в главата.

Безжизненото тяло на Ева също е там. Тя е използвала само цианид, за да сложи край на живота си. Ева категорично отказва да напусне бункера, когато Червената армия се приближава, настоявайки, че е сред малкото останали му верни хора. Адолф Хитлер и Ева Браун сключват граждански брак на 29 април със свидетели Йозеф Гьобелс и Мартин Борман.

Хитлер се самоубива само два дни преди капитулирането на Берлин на 2 май 1945 г. и около седмица преди края на Втората световна война на 8 май 1945 г.

На 1 май 1945 г., 13 часа след самоубийството, Сталин е информиран за смъртта на Хитлер. Генерал Ханс Кребс предава тази информация на съветския генерал Василий Чуйков, когато се срещат в 4 ч. на 1 май, за да водят преговори за капитулацията на Германия.

Овъглените останки са открити от руснаците. Хитлер е идентифициран от личния му зъболекар по направената от него зъбна протеза. След опознаване на труповете на семейство Гьобелс, на Адолф и Ева Хитлер и на генерал Кребс са погребани в района на дислоциране на отдела за контраразузнаване СМЕРШ на 3-та ударна армия – отначало в берлинския район Бух, след това в градовете Финов, Щендал, Ратенов и накрая в Магдебург. В акта от 21 февруари 1946 г., подписан от началника на СМЕРШ на 3-та ударна армия, се казва: „В района на гр. Ратенов е разкопана ямата с труповете на Хитлер, Браун, Гьобелсови и техните деца и генерал Крипс... Всички изброени трупове се намират в полуразложено състояние в дървени сандъци и в такъв вид са доставени в гр. Магдебург и отново закопани в яма на дълбочина 2 метра в двора на къща №36 на улица „Вестенщрасе”.

На 13 март 1970 г. председателят на КГБ на СССР Юрий Андропов изпраща до генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев секретно писмо с предложение да бъдат унищожени останките, тъй като военният обект подлежи на предаване на немските власти. На 16 март предложението е прието, а на 26 март Андропов утвърждава плана за съвършено секретната операция „Архив”.

В нощта на 4 срещу 5 април 1970 г. оперативна група от специалния отдел на КГБ в 3-та армия отваря гробовете. На 5 април останките са извозени до района на учебен полигон, смлени и изгорени. Пепелта е разпръсната в един от притоците на река Елба.

Адолф Хитлер е основният виновник за избиването на милиони по военните полета и изпращането в газовите камери на 6 млн. евреи, хиляди цигани и насилствена стерилизация.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    16 38 Отговор
    Поучителен урок за всеки лидер на държава, която е отприщила война и не разполага с неизчерпаеми ресурси. Хитлер загуби войната за нефтените платформи в Баку и въглищните мини в Донбас.
  • 2 Последния Софиянец

    46 19 Отговор
    Според Pуzките медии на територията на ПАО "Мотовилихинские заводи" се е запалил трансформатор😄 Предприятието обединява металургични и машиностроителни производствени мощности, които са единственият производител в Руската федерация на бойни и транспортно-зареждащи машини за реактивни системи за залпов огън "Град", "Смерч" и "Торнадо". Много пушат тези Рашки!

    Коментиран от #8, #10

  • 3 С.Паси & Д.Лорер

    6 43 Отговор
    СВЕТЛА МУ ПАМЕТ
  • 4 Ром Бакарди

    9 37 Отговор
    Що веееее.....тоз Шикалгрубер, демек-Хитлер, е убивал нас, ромити? За евреити разбирам- ни са го кефели, ама ний мургавити сме бачкали вав фабрикити му и сме прайли оръжиа, аероплани, кораби. Явну тогава тоз диктатур е разбрал, чи един ден след пидесе години нашта раса ша стани многомилионна, ша превземем Еуропата и ша станем царе на уйдурмити и шашмите. Ко...няма ли сига едно три четери милиона роме у германията, а?!
  • 5 А дано догодина да струваме

    43 27 Отговор
    и на Путин!
    Господ си знае работата.
    Дава урок на всички с появяването периодично на такива изчадия като Путин, но винаги си получават заслуженото! За урок на всички други кандидат злодеи през столетието!
  • 6 Иван

    5 38 Отговор
    Защо сатанинския боклук Прескот Буш не е спасил полуевреина Адолф Хитлер?
  • 7 Вели

    26 40 Отговор
    Ами държавите в които отричането на нацисткия Хокост е престъпление , нарушават собствените си Ззакони , като въоръжават военни батальони , чиито бойци са татуирани с нацистки символи и наричат Холокоста над руски цивилни в Донбас "геройство“, а и не само в Донбас , в цяла Окрайна са били преследвани всички , които твърдят , че са руснаци ....и защо не забелязват , че същото се случва и в СМакедония с всеки , който каже , че е българин и не позволяват на бълг. политици да наложат политически санкции на Скопие . Каква е тази любов на запада към държави извършващи етническо заличаване ....носталгия и реабилитация на нацизма ?

    Коментиран от #9, #47

  • 8 Ти първи каза "Добро Утро"

    34 11 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    на русофилите!
    Хахахахаха.
    Денят започва много добре за човечеството!

    Коментиран от #11

  • 9 Млъквай е

    37 21 Отговор

    До коментар #7 от "Вели":

    kpeтeнouд!
    Всички руснаци убиващи в Украйна, Сирия, Мианмар, Судан, Афганистан са УБИЙЦИ на цивилно население! От деца, до старци и инвалиди! РФ е инкубатор на паразити, вируси, и зло!

    Коментиран от #17

  • 10 Гориил

    11 31 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Какво от това? Какво от това? Всеки ден в САЩ влакове дерайлират, фабрики експлодират и бойни хеликоптери се разбиват.

    Коментиран от #19

  • 11 Гориил

    26 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ти първи каза "Добро Утро"":

    Щи гу дуфам z кайф!

    Коментиран от #12

  • 12 Последния Софиянец

    25 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    А моя, няма ли да го...?????
  • 13 Гориил

    9 23 Отговор
    В покрайнините на Москва (през декември 1941 г.) в резервоарите за гориво на танковете на Гудерин не е останала нито капка гориво. Запазена е съветска кинохроника с хиляди заснежени танкове, бронетранспортьори и армейски камиони. Това е спираща дъха гледка.

    Коментиран от #18

  • 14 мутрофан

    35 10 Отговор
    Сега е ред на КГБ джуджето, но то е толкова страхливо, че ще чака някой друг да го направи.
  • 15 чети историята

    2 2 Отговор
    около седмица преди края на Втората световна война на 8 май 1945 г.Не е края на ВСВ и не е 8 май.ЧЕТИ,ЧЕТИ,И ПАК ЧЕТИ.
  • 16 чаушеско чака джуджето

    31 10 Отговор
    Путин гледай историята и ще разбереш какво се случва с такива като теб. Ама трябва малко смелост да отървеш света от вредното си съществуване.
  • 17 Вели

    13 32 Отговор

    До коментар #9 от "Млъквай е":

    Така подскачат слугите на краварските сатанисти , когато им кажат истината, изпадат в истерия и плюят отрова от омраза и лъжи. А държавите извън бандата на “колектива“ сами канят руснаците на помощ при проблеми , а гонят западните военни сили...
  • 18 Последния Софиянец

    22 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гориил":

    Попитах те нещо и чакам отговор!

    Коментиран от #25

  • 19 Алоу

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "Гориил":

    Напомням ти да си пиеш хапчетата.
  • 20 Само питам

    30 9 Отговор
    Дали Путлер ще има този кураж?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 До след обед има време за Зеленски,

    8 26 Отговор
    може да направи същото, защото той драсна кибрита на тази война, натиснат от САЩ.
  • 24 Бай араб

    6 22 Отговор
    Автора на статията явно по него време е бил там и е станал очевидец
  • 25 Гориил

    20 2 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    На гръп ша легна, пак шъ ти дам!
  • 26 Сър Пичук

    4 7 Отговор
    Тогава не е имало "борци за мир", които да искат СССР да клекне и приеме "реалността", както днес правят при нашествието на рашистите в Украйна. Тогава нямаше да има толкова жертви и разрушения. Не е имало и "честни патриоти", които да са били против САЩ и Запада да помагат на СССР с оръжия, муниции, кораби, танкове, самолети, превозни средства, дрехи, храна и всичко друго.
    Нали бе, петоколонници!
  • 27 Истината е различна

    14 1 Отговор
    Хитлер инсценира своето самоубийство.
    Заминава за Южна Америка и живее там до смъртта си.

    Коментиран от #29, #31, #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Рашка по прашка

    11 3 Отговор
    Путин кога?
  • 33 Българин

    12 3 Отговор
    А Джуджи от Кремъл кво чака ?

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 мдаа

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Истината е различна":

    Сигурно е вярно. Иначе как да си обясним, че все още има фашисти, някои от които виждаме и по форумите.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Жъумра Отсмях

    4 6 Отговор
    Къто знъм чи и ЗИЛЕНАТА ГЪСЕНИЦА я чака
    Същото
  • 38 Роза

    5 2 Отговор
    Да,политиката на Хитлер и подобните на него диктатори е причинила много мъки и трагедии по света.Интересно,дали преди смъртта си е разбрал,че е действал в погрешна насока?!Няма отговор на този въпрос.И все пак,поне накрая е намерил смелост да отнеме сам живота си.Имал е и жена,която го е обичала и е споделила смъртта му.Но съвременните диктатори не се поучават от неговата участ!Дори има неонацисти,които се опитват да му подражават!Никой не се учи от уроците на историята,което е наистина жалко!

    Коментиран от #41, #46, #48

  • 39 Хихии

    3 5 Отговор
    А
    Олена Зеленска
    И тя ли като Ева Браун
    !!!?
  • 40 12543

    3 4 Отговор
    Днес е добър ден за Еленски да вземе единственото правилно решение в жалкия си животец.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мдаа

    5 4 Отговор
    Путлер нали си пада по символични дати. Все пак, на рождения му ден КГБ му "подари" убийствто на Политковская. Да вземе да си саморганизира още едно "съвпадение". Това ше е и най-голямата му (и истински позитивна) заслуга за историята.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Щирлиц

    5 5 Отговор
    А Зеленски кога?
  • 45 Коментар

    3 4 Отговор
    Синът на Бай Дрън до ден днешен като се напие се мисли за Хитлер...Неговата шайка са си правили експерименти с укрите,за да ги настроят на война с руснаците.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Перо

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Вели":

    Зеленски е ционисткия Хитлер! Не знам как Хитлер е пропуснал тази семка!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ПРИПОМНЯНЕ

    8 2 Отговор
    Хитлeр ocвoбoждaвa Гeрмaния oт Мeждунaрoднитe бaнкoви кaртeли. Кoгaтo Хитлeр cтaвa кaнцлeр нa Гeрмaния, гeрмaнcкият нaрoд нямa рaбoтa, нямa пaри и глaдувa. Eдин вaрeл пълeн cъc cтo милиaрдa мaрки нe мoжe дa купи, дoри eдин хляб пo тoвa врeмe. Мнoгo гeрмaнци живeят в бaрaки, тъй кaтo бeзбрoй дoмoвe и фeрми ca били иззeти oт бaнкитe нa Рoтшилд/Рoкфeлeр. В книгaтa cи, „Мaгиятa нa пaритe“ oт 1967 г., прeзидeнтът нa Рaйхcбaнк, Д-р Ялмaр Хoрac Грийли Шaхт рaзкривa гoлямaтa тaйнa: „Дрaмaтичнoтo oбeзцeнявaнe нa мaркaтa зaпoчвa cкoрo cлeд „привaтизирaнeтo“ нa Рaйхcбaнк, или ocтaвянeтo и в ръцeтe нa чacтни инвecтитoри.“ C други думи, oтгoвoрнocт зa cлeдвoeннaтa хипeринфлaция пoeмa нe прaвитeлcтвoтo нa Гeрмaния, a пo-cкoрo чacтнaтa цeнтрaлнa бaнкa в Гeрмaния, кoятo имa мoнoпoл върху cъздaвaнeтo нa пaритe. Нeмcкaтa икoнoмикa бивa рaзбитa и oпуcтoшeнa oт бaнкeри…, дo приcтигaнeтo нa Хитлeр. Cлeд кaтo бивa избрaн, Хитлeр oткaзвa дa игрae пo cвиркaтa нa Рoкфeлeр/Рoтшилд и eднo oт първитe нeщa, кoитo прaви e дa oпрaви кoрумпирaнaтa, бaзирaнa нa дългoвe финaнcoвa cиcтeмa. Тoвa cтaнaлo, чрeз eмитирaнe нa coбcтвeни пaри. Нoвитe пaри нe били oбeзпeчeни cъc злaтo или другa чуждa вaлутa, тъй кaтo вcичкo тoвa билo в ръцeтe нa cвeтoвнитe бaнкeри, a били oбeзпeчeни c трудa нa caмитe нeмци. Прaвитeлcтвoтo плaщaлo нa рaбoтницитe cъc ceртификaти, a c тях рaбoтницитe плaщaли зa другитe cтoки и уcлуги, кaтo пo тoзи нaчин ce cъздaвaли и дoпълнитeлни рaбoтни мecтa. В oтгoвoр нa нoвaтa б

    Коментиран от #50

  • 50 ПРИПОМНЯНЕ

    9 1 Отговор

    До коментар #49 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    В oтгoвoр нa нoвaтa бaнкoвa cиcтeмa нa Гeрмaния, eврeйcкoтo cвeтoвнo гocпoдcтвo oбявявa вoйнa нa Гeрмaния чрeз бoйкoт нa гeрмaнcки cтoки. Зa двe гoдини бeзрaбoтицaтa в Гeрмaния изчeзвa, a зa пeт гoдини oт нaй-бeднaтa cтрaнa, Гeрмaния cтaвa нaй-бoгaтa cтрaнa в Eврoпa.
Новини по държави: