Last news in Fakti

15 Май, 2023 10:00 1 603 63

Турция все повече се отдалечава от Европа

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • европейски съюз

При това остава открит въпросът дали президентът Реджеп Ердоган изобщо е възприемал сериозно присъединителния процес

Турция все повече се отдалечава от Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки продължителните преговори, в момента няма никакви изгледи Турция да бъде приета в ЕС. Надеждите, които Общността някога възлагаше на Ердоган, отдавна се стопиха. А доколко би променил нещата Кълъчдароглу?

Отношенията между ЕС и Турция не са просто хладни - те са дълбоко замразени. От години Брюксел не предприема никакви опити за съживяване на присъединителните преговори - за ЕК те изглеждат безсмислени дотогава, докато начело на държавата е Реджеп Тайип Ердоган, пише кореспондентката на АРД в белгийската столица Хелга Шмид.

По тази причина в Брюксел следят внимателно резултатите от допитванията в Турция. Нещо би могло да се промени, краят на ерата Ердоган не е изключен. За целта обаче трябва да се проведат честни избори, във връзка с което от ЕС не е да не изпитват загриженост. "Очакваме, че Турция ще се придържа към демократичните правила на играта", каза тази седмица говорителят на ЕК Петер Стано.

Важността на турските избори за ЕС

За Брюксел най-важните избори през тази година не са на територията на Общността, а в Турция. Онова, което ще се случи след вота на 14-и май в държавата с втората по големина армия в НАТО, която има ключова геополитическа роля между Европа и арабския свят, е от решаващо значение за ЕС.

Турция играе важна роля в почти всички актуални кризи и конфликти, засягащи и европейците - като например в Сирия или в Либия. По отношение на бежанската криза ЕС зависи от подкрепата на Анкара, а в контекста на войната в Украйна определено се впечатли от това как благодарение на връзките си с Путин Ердоган се превърна в успешен посредник за разрешаване на зърнения конфликт. В НАТО пък властелинът от Анкара вече от месеци успява да блокира приемането на Швеция - срещу волята на почти всички партньори в Алианса, припомня АРД.

Краят на Ердоган няма да реши всички проблеми

Какво би се променило, ако в неделя спечели опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу? Според политолозите отговорът не е еднозначен. Янес Тесман от истанбулския офис на фондация "Меркатор" не очаква, че ако Ердоган загуби изборите, всички проблеми автоматично ще бъдат решени. Но ако управлението в Турция се смени, определено би могло да се очаква известно затопляне в отношенията с ЕС, прогнозира той пред АРД.

Така например Анкара би могла да се съгласи с членството на Швеция в НАТО. Или пък да освободи политически затворници като културния меценат Осман Кавала. "Това биха били първи стъпки с огромен ефект", посочва Тесман. Със сигурност ще настъпи и промяна в общуването с европейците.

Но по други спорни въпроси ЕС не може да се надява на бърз напредък. Кълъчдароглу поставя под въпрос споразумението с ЕС за бежанците, а мнозинството от турските избиратели го поддържат. В предизборната кампания опозиционният кандидат обеща да върне всички сирийски бежанци в страната им за срок от две години. Янес Тесман очаква именно тази тема да се превърне в най-сериозното изпитание за турско-европейските отношения. Той очаква и по-скоро и приемственост, отколкото промяна на курса в политиката към Сирия и спора за Кипър.

Дългият път към Европа

АРД повдига и стария въпрос дали Турция принадлежи към Европа, питайки доколко реалистично е да се очаква, че тя може да влезе в Общността. Турция е най-отдавнашната страна кандидатка в ЕС - още от 1999-а година. Но никоя друга от очакващите членство държави не е толкова далеч от присъединяването, колкото е тя, посочва Хелга Шмид. Кълъчдароглу обеща, че ще изпълни демократичните стандарти на Европейския съюз. Но така каза преди 20 години и Ердоган, на когото тогава се възлагаха големи надежди, припомня германската медия.

След това настъпи охладняването. "Турция не принадлежи нито географски, нито исторически, нито културно към Европа", заяви през 2007-а година тогавашният френски президент Никола Саркози. "Не си представяме и не искаме пълноправно членство", каза на свой ред Ангела Меркел през 2009-а година и предложи "привилегировано партньорство" за Турция.

Реформаторските стъпки, на които бе готов Ердоган, не стигнаха обаче дори и за това, отбелязва АРД. В рамките на присъединителните преговори бе затворена само една от 33-те глави. Като при това остава открит въпросът дали Ердоган изобщо е възприемал сериозно присъединителния процес.

Грешките в политиката на ЕС към Турция

Известният журналист Бюлент Мумай, който наскоро получи 20-месечна условна присъда от турски съд, коментира, че европейците са оказвали твърде слаб натиск върху Ердоган. "Това лицемерно отношение на Европа по време на управлението на Ердоган силно разочарова демократите в Турция", казва той, цитиран от АРД.

Мумай, който работи и за Дойче веле, призовава при евентуална политическа промяна в Турция Европа да установи много ясни и открити отношения с Анкара. Неговото мнение е, че Европа трябва да спре да си затваря очите за антидемократичните събития в Турция заради собствените си интереси - за да не бъдат разочаровани за пореден път демократите в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    34 4 Отговор
    ЕВРОПА ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ОТДАЛЕЧАВА ОТ НОРМАЛНОСТА!

    Коментиран от #58

  • 2 По първи петли

    28 3 Отговор
    Първия петел е какт винаги ДВ. Знаем си го. Рано пиле рано пее и рано го колят. Едва ли Ес вече представлява интерес за Турция.

    Коментиран от #61

  • 3 Ъхъ

    32 3 Отговор
    И много добре прави! Гейсборището ще свърши зле.
  • 4 !!!?

    22 0 Отговор
    Ердоган иска да приеме Европа в Турция, а не ЕС да приеме Турция !!!?

    Коментиран от #31

  • 5 Путинофил

    9 4 Отговор
    Какъв ЕС?
    Ердо е първи приятел на путин!
  • 6 Пич

    22 2 Отговор
    Урсула :
    - От 20 години дебнем , да го ..... Ердоган паша , а Ердоган паша ни хвана , и ни .....
  • 7 !!!?

    6 17 Отговор
    Я колко възрожденци за Турция !!!...малко им беше 500 години !!!?
  • 8 Логично

    23 2 Отговор
    Сърбите и македонците излязоха по-умни от тъпите българи.За турците да не говорим.Кой глупак ще иска да си разруши държавата ?
  • 9 Борбата

    7 4 Отговор
    на турците против османлиите продължава!
  • 10 Българин

    22 1 Отговор
    Така се започва. Първо дадената държава се отдалечава от едикакво си, следва въвеждане на думички като "режим" "сатрап", липса на демокрация....Следва арабска пролет/майдан и така докато сложат "демократично" избраният.... Тъп филм, който сме гледали многократно

    Коментиран от #38

  • 11 Мунзафер

    18 3 Отговор
    Притрябвала им е на турците тази разпадаща се ЕС.Турците са искали в Европа преди 30 г ,когато е било съвсем различно.

    Коментиран от #16, #20

  • 12 Браво на турция

    12 1 Отговор
    Фон дън са с високо кръвно
  • 13 Хаха

    12 0 Отговор
    Турция никога не е била Европа. И не може да бъде. Това е друга култура и цивилизация. А и за какво й е на Турция Европа?
  • 14 Факть

    1 13 Отговор
    Да живее Диктатурата. Това им е хак. Без собствено мнение. Овцете са по умни от народа,тях
  • 15 Наблюдател

    4 13 Отговор
    Държава, където религиозно е въведен Корана , не е възможно да влезе в ЕС. Вижте какво става в Афганистан, където господства на 100% Корана. Пълен ужас.
  • 16 Наблюдател

    3 11 Отговор

    До коментар #11 от "Мунзафер":

    Ами така е. Моделът Афганистан, като форма на управление ви много харесва.Азиатска работа.
  • 17 Точен

    17 0 Отговор
    След балотажа в Турция ще има 2 събития:
    1.Посланикът на САЩ в Турция ще бъде сменен /дано и в Българско/.
    2.Социолозите публично ще си изядат дипломите заради 10 % грешка в "прогнозите" /дано и в Българско/.

    Коментиран от #23

  • 18 Истини

    0 6 Отговор
    Да ви затворят подръжниците на Х, интелигенцията по затворите и да се радвате, ето, това ум не ми побира, отварят ви очите де, все пак преди са ни казвали от точка А до точка Б турските автобуси, но вече имат забрана, но разговаряйки, българските търци, мечтата им е на 40,45,50 г тогава, преди 3 г, да напуснат турция, да ги приемат в Западни държави, най вече в Германия и да си останат завиаги там, жалваха сеи идваха в Бг да си висят старите си родители в България.
  • 19 Доротея

    5 4 Отговор
    Аллоууу! Другите медии пишат за втори тур, тук чертаете прокоби!

    Коментиран от #22

  • 20 Наблюдател

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Мунзафер":

    Апропо, не е далеч деня, когато жените ще надянат ще се сложат фереджетата и Хасан ще има харем от 5 жени с бурки.
  • 21 Тия верно са съвсем изперкали

    14 2 Отговор
    Отдавна изпуснах те Турция. Пропуснах те да я прикоткате докато беше слаба. Помислихте си, че като и поставяте все нови и нови условия тя безропотно ще изпълнява всичко. Ами сбъркахте от собствената си мания за величие. Няма я вече онази слабата и послуша Турция. Тя пое по собствен път и сега вие ще се съобразявате с нея ако искате да получите нещо.

    Коментиран от #25

  • 22 Сиси

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Доротея":

    Забрави това. Остави какво пишат, ами си приготви бурката. В сериалите по телевизиите се правят на европейци, а те са чисти афганистанци.
  • 23 Това не са грешки

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Точен":

    Това си беше умишлена манипулация, да не кажа лъжа и то само от опозиционните агенции, плюс западните
  • 24 Сандо

    3 0 Отговор
    Че на кого му се стои до мъртвец?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 6667

    0 2 Отговор
    Какви религии. Те се омешиха, а преди 200 г много зная аз кои и какви са ми корените, или вие. И какво като в някои добре живеещи християнскидържави е с Индийски корени или обратното искате, в Турция да няма кюрди и християни ли. Не ви виня, явно нямате близки навън от 20 години живеещи, тогава бихте били на друго мнение и права била приятелката ми умна и красива завършила езикова руска гимназия навремето помакиня. Изписвам пимакиня, защото при запознанство, казвам се, а ти. Да, пиакиня съм, та по същество. Ти вие като сте българи България, какво хубаво сте видяли българите, българи ви уволниха болни с тежки операции. Така си е. И тък като майка й почина в 4 клас на 28 г, била бремена, слагала си отдолу треви, за да не отиде на нъж гинеколог, в болницата, лелпе да не си бременна, не корема не боли и погрвлно лечение и почина, и повторна майка, поакиня, а тя имаше в бурса 2 сестри замиали явно през 50те или 23те в Турция, ходи приятелката ми 1972 в Турция на гости, едната фабрика, а др гладни и бедни, днес е в Бг същото, много богати и много бедни, и са я държали 1972 да не я откраднат в Турция, същото е днес, 20 часа не можел жив човек по улиците. Смесени чувства и затова не ходят да гласуват голям процент от народа
  • 27 Щом западът вие

    5 0 Отговор
    Значи много ги е заболял. Не можаха да разтурят Тюркието🤭
  • 28 Хихихи

    1 0 Отговор
    Ние сме си отдаличени от Бога в делиормана. Само да проговорите с мъж чудо и ви лепват етикет, тая става, нищо, че са учени турци и българи. Все с шалвари дълги са ори 40 градуса и на българите, жена ти що не облече къси панталони в гората, хора няма, няма кой да я види, на ум де. И на младите вече не са им казвали някои млади моми от големият град, ти си с турски разбирания и не упреквам младото моме, така е моме, но те оък са верни до гроб тия, идеал, кой търси няма, а и не бяха след 19 г да ги доушлайдаме още
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Всъщност жените в Турция

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Наблюдател":

    Имат избирателни права доста преди същите да ги имат в ЕС... Ама ти от де да знаеш

    Коментиран от #33

  • 31 Наблюдател

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Това са глупости които пишеш. Посочи една арапска държава, където има демокрация, където жената е с равни права на мъжът. НЯМА ТАКАВА. Това е то Корана. Той не разрешава да има РАВЕНСТВО между мъжете и жените. Изостанала религиозна идеология. Не се връзвайте на сладникавите турски сериали гледани по много български кабеларки. Мъчат се турските артисти да се показват като европейци, ама не става.Филмите са едно, реалността съвсем друга.

    Коментиран от #63

  • 32 Факти

    1 0 Отговор
    Демиормана на доган има замъци огледала за край на живота де що бай Герги, силен, реши и пробва огледалцето без пари не се лекува в онко кожно отделение. Дано сте силни в тия бандитски крадливи времена, за да оцелеете, старите хоравидяха хубаво и лошо, доган може да потвърди, или той си е ок, яде на корем, кара до бургас дрогерия с яхтата
  • 33 Наблюдател

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Всъщност жените в Турция":

    Говориш глупости. Остави избирателните права, това е камуфлаж. Съгласно КОРАНА жените нямат права, както мъжете.Факт!

    Коментиран от #43

  • 34 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тухлен град
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Анонимен

    3 2 Отговор
    Корана им е помакините да не ходят на море. През 60те70те,от училище, родителите им не ги пускаха

    Коментиран от #40

  • 37 Вирус

    3 0 Отговор
    Дойчото никога не са и мислели да приемат турция 80 мил мюсюлмани в гейския съюз това са партенки че не изпълнявал нещо си
  • 38 Вирус

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Хахаха всичко е по един сценарий ама вече никой не се връзва
  • 39 Анонимен

    3 3 Отговор
    Бг турци съвременни се излъгаха. Неппе отиде 1972 в Турция да посети майка си там, върна се, даде ни синджир, на лозка, здрасти лозе Пловдив, и 1989 будали си дадоха без пари жилище ново с нови мебели, почина майка й, върнаха се за паспорти след някоя година със Садкт, браснар мъжа й известен и съжаляваше за Бг, и днес в Турция, в автобуса мъжете на ляво седалки, жените на дясни, нямат право жена до чужд мъж да седне. Но неппе и съдка са интелигентни и много разбрани, тя ми помогна и инженер Илия от Дома на стаж в провинцията, така, че името понякога и религията за мен лично са без значение. И какво като е България и съм примерно българин. Помогнала ли ми е България, НЕ

    Коментиран от #42

  • 40 Наблюдател

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "Анонимен":

    Така е, продължават да се влошават нещата в РТурция. Нее далеч денят, когато жените ще надянат фереджетата и Хасан ще има харем от 5 жени с бурки. Вижте какво става в Афганистан в момента, където Корана безмилостно се прилага във всички сфери на живота!. Направете справка какво става там към днешна дата. Пълен ужас! Чист религиозен режим! Така ще стане след време със всички държави където властва КОРАНА!
  • 41 Анонимен

    5 0 Отговор
    Българските турци си милеят за България. Само да имат пари, но ги нямат, искат ново строителство да закупят и старо и не им е до избори. 1 към 1 споделяйки на българи мъките си в Турция, не всички разбира се, но не е късно, искат си Бг пенсионерите в Турция и на Запад и кво праим Пенциобер България. Лично мнение

    Коментиран от #44

  • 42 Наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Анонимен":

    Каква е причината жените в автобуса да са седнали отделно от мъжете? Какво ще стане ако жената седне до мъжът? Кое е лошото тука, че да има възбрана?

    Коментиран от #46

  • 43 Я виж според библията

    0 3 Отговор

    До коментар #33 от "Наблюдател":

    Как е

    Коментиран от #47

  • 44 Наблюдател

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    Ами като милеят за България да си дойдат, какво им пречи?
  • 45 Анонимен

    4 3 Отговор
    Големите държави печелят, а малките губят. 1989 умните ги взе и работливите турция, така ли е, хората от турски и мохамедански произход все тая им е, с които разговаряме, дали ще е Ерго или новите. Тук пишат платени руски и турски тролове. Кой живее средтях, знае мнението им. Бъдете здрави и добри хора, а големците да се оправят
  • 46 Пълни глупости говориш

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Наблюдател":

    Я иди в Турция да видиш как е в автобусите, влаковете, самолетите

    Коментиран от #50

  • 47 Наблюдател

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Я виж според библията":

    Няма какво да гледам иди в Афганистан да видиш как е, след приложението на БИБЛИЯТА/Корана/ как е. АБСОЛЮТНА ДИКТАТУРА! Ето я религията в действие. Жените в къщи, никакво училище и това е. И още много други забрани. Мястото и е в ХАРЕМА. Ужас!

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Анонимен

    3 0 Отговор
    Трябва да си живял 77 г и повече да коментирате млади хора. Не всичко, което хвърпи се яде. От народа нищо не зависи, дано да е за добре, това иска народа, а не едни край Истанбул Босфора да живеят турци християни в златни къщи, а другите да ровят през нощта в кофите на Титан в Боклуците, да търсят храна.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Напълно си заблуден

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Наблюдател":

    Ама това си е твоя работа 😉
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Пор Чвор

    3 1 Отговор
    нещата се обърнаха - колкото по-далече от гнила Европа, толкова по-добре

    Коментиран от #60

  • 60 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Пор Чвор":

    Е, кое му е по доброто Чворе? Евразийският съюз може би. Затова ли всички тичат да емигрират в Европа и САЩ? Стига сте говорили глупости. Виж стандарта на живот на хората какъв е и тогава пиши.
  • 61 Калпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "По първи петли":

    От как ердоган е там не представлява, джендъри на никой не му трябват
  • 62 1302

    2 0 Отговор
    Хм, тя Европа все повече се отдалечава от Европа, те за Турция се загрижили
  • 63 Лагрестин

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдател":

    Първо,Турция не е арабска държава.Второ,някои комплексари в България като ударят една ракия и започват да си бият и тормозят жените и децата.И трето,Турция няма нужда от ЕС.От ЕС имат нужда само богатите и чиновниците.Този съюз не е нито единен,нито справедлив и ако това продължи,няма да просъществува още дълго.