Last news in Fakti

17 Май, 2023 11:45 816 1

В Туркменистан обсъдиха ролята на неутралните държави за укрепване на сигурността

  • туркменистан-
  • конференция-
  • ашхабад

Председателката на ПА на ОССЕ Маргарета Седерфелт подчерта решаващата роля на неутралните държави, която спомага за укрепването на мирните отношения между хората и държавите

В Туркменистан обсъдиха ролята на неутралните държави за укрепване на сигурността - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Долната камара на парламента на Туркменистан (Меджлисът) заедно бяха домакини на еднодневен регионален семинар "Ролята на неутралните държави за укрепване на сигурността, стабилността и диалога в зоната на ОССЕ" в туркменската столица Ашхабад, съобщи международният секретариат на Парламентарната асамблея на ОССЕ. Събитието, организирано в рамките на инициативата "Призив за действие – Хелзинки +50", събра 130 участници, сред които парламентаристи от Централна Азия, Източна и Западна Европа, представители на академичните среди и медиите, дипломати и студенти от Туркменския национален университет, Института за международни отношения и Международния университет по хуманитарни науки и развитие.

Във встъпителните си думи председателката на Меджлиса на Туркменистан Дунягозел Гулманова подчерта значението на диалога като гаранция за мира, както се изтъква в резолюция на Общото събрание на ООН, приета през 2022 г. по инициатива на Туркменистан. Председателката на ПА на ОССЕ Маргарета Седерфелт подчерта решаващата роля на неутралните държави, която спомага за укрепването на мирните отношения между хората и държавите, позволявайки да се подхожда съвместно към сложни въпроси и да се постигат взаимноизгодни решения.

Посланик Джон Макгрегър изтъкна ролята на превантивната дипломация за укрепване на стабилността и сигурността в зоната на ОССЕ. Той изтъкна наличните механизми и инструменти на ОССЕ, които могат да бъдат използвани от участващите държави. Заместник-председателят и специален представител за Централна Азия Пиа Каума (Финландия) отбеляза, че запазването на неутралитет дава възможност за силно необходимото пространство за диалог, допринася за укрепването на мира и сигурността и спомага за развитието на мирни и взаимноизгодни отношения между държавите.

В двете сесии на семинара участниците обсъдиха общите принципи и различните модели на неутралитет, значението му за насърчаване на диалога и за постигане на по-голям икономически, социален и политически напредък. Заместник-председателят на ПА Аскар Шакиров (Казахстан) подчерта ролята на ОССЕ за обединяването на 57 държави и нейния принос за международната сигурност. Откроявайки ролята на инструментариума на ОССЕ за насърчаване на диалога, депутатката от Киргизстан Миргул Темирбаева заяви, че укрепването на регионалното сътрудничество между държавите от Централна Азия и насърчаването на интеграционните процеси са едни от основните приоритети на киргизката външна политика.

По време на открития дебат участниците се спряха на ролята на неутралните държави за укрепване на сигурността и стабилността в региона, както и на техния потенциал като посредници. Участниците също така подчертаха значението на сътрудничеството, обмена на идеи и съвместната работа за укрепване на мирните отношения. Дискусиите засегнаха различни предизвикателства, като продължаващата война в Украйна, граничните конфликти, изменението на климата, тероризма. Парламентаристите признаха значението на неутралното пространство за насърчаване на мира, дипломацията и регионалното сътрудничество.

Източник: БТА

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.