Last news in Fakti

2 Юни, 2023 11:45 1 902 9

Германия: Повече деца, по-възрастни майки

  • раждаемост-
  • деца-
  • бебета-
  • германия-
  • майка-
  • майки-
  • ес-
  • статистика

В България пък са най-младите майки

Германия: Повече деца, по-възрастни майки - 1
Снимка: Shutterstock

Точно навреме за Международния ден на детето - 1 юни, в Германия бяха публикувани нови демографски данни. Според тях в началото на 2022 година населението на страната е било 83,2 милиона души. От тях 10,9 милиона са деца под 13 години, съобщиха от Федералната статистическа служба във Висбаден. Това означава известно подобрение на демографската ситуация във Федералната република.

Делът на децата в Германия нараства: ако през 2015 година, когато е регистриран рекорден спад по този показател, децата са съставлявали 12,2% от населението на страната, то в началото на 2022 г. техният дял нараства до 13 процента.

Бейби бум през 2021 година

Причината за това развитие е ръстът на раждаемостта. От 2010 г. до 2014 г. в Германия са се раждали средно по 682 хиляди бебета годишно, а от 2015 г. до 2020 г. те са били над 775 хиляди. 2021 обаче е рекордна година в това отношение: тогава в Германия са се родили повече от 795 хиляди бебета.

Според експерти един от основните фактори, допринесли за този бейби бум, е пандемията - просто тогава хората са прекарвали много повече време заедно. След рекордната 2021 година обаче раждаемостта в Германия спада: според предварителната оценка през миналата година в страната са се родили около 739 хиляди бебета. От тях 343 хиляди са първо дете в семейството (46%), а 257 хиляди – второ (35%). Броят на момчетата превишава този на момичетата с около пет процента. Както подчертава Федералната статистическа служба, данните не включват украинските бежанци. От началото на руската инвазия в Украйна Германия е приела повече от един милион украинци, голяма част от които са деца. 207 хиляди от тях ходят на училище, по данни от министерствата на културата и образованието на отделните провинции.

Младите майки все по-често работят

Според статистиката в Германия на една жена се падат 1,53 деца - колкото е и средната стойност за страните от ЕС. В Германия има общо 8,2 милиона майки с едно или повече непълнолетни деца. Все по-рядко се случва те да са ангажирани само с грижите за децата. През 2022 г. почти 40% от жените с едно или повече деца на възраст под три години работят. Преди четиринайсет години делът на работещите майки във Федералната република е бил едва 30 процента.

Най-рано раждат жените в България

Жените в Германия раждат първото си дете средно на 30,2 години. През 2020 г. 360 хиляди германки са родили първото си дете, от тях 10 500 са били жени над 40 години. Бащите на първородните деца в Германия обикновено са малко по-възрастни от техните майки - средната им възраст е 33,2 години. Преди десет години жените в Германия са раждали първото си дете средно на 29-годишна възраст. В ЕС най-рано раждат жените в България - средно на 26,4 години, следвани от тези в Румъния и Словакия. Италия, Испания и Люксембург са на другия полюс - там жените раждат първородните си деца най-късно.

Ирландия има най-висок дял на децата сред населението

Най-благоприятна е демографската ситуация в Ирландия. Там децата съставляват 18,3% от населението на страната. Другите три държави с най-добри показатели в това отношение са Швеция (16,4%) и Франция (16,2%). Най-сериозен е проблемът с раждаемостта в Италия. В тази страна делът на децата сред общото население е само 11,7 процента.

Автор: Елена Дожина


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    13 2 Отговор
    Сърбия ни мина по население-за първи път. докато си играем игрички с еврофондове и теглим заеми
  • 2 Най-рано в България

    11 1 Отговор
    Раждат ордата у маалата, гледат у интернета, и повтарят! Последната сцена обаче кога юнака го вади я пропускат, и става белята, млада булка у маалата!
  • 3 Реалист

    10 4 Отговор
    Старите немски кошници раждат увредени деца
    със разни синдроми
  • 4 аллес фюр дойчланд

    20 1 Отговор
    Адолфе,Адолфе,какво стана с мечтата ти за чиста арийска раса?През изминалата година най-много германски бебета са записани с традиционните арийски имена Мехмед или Айша!А за любимо ястие на швабите за трета поредна година е избран безапелационно дюнера
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    18 0 Отговор
    ХА-ХА-ХА, В ГЕРМАНИЯ ДЕЦАТА ОТ ИМИГРАНТСКИ ПРОИЗХОД ДО 7 КЛАС СА 40% ОТ УЧЕНИЦИТЕ
    ....
    СЛЕД 10 ГОДИНИ СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКА , КАК ЩЕ СЕ ИЗМЕНИ ГЕРМАНИЯ :))
  • 6 Мхм

    11 0 Отговор
    Колкото са по млади майките толкова и по рано раждат а са млади защото са бежанки.На 30 в Германция раждат украинките класическите германки раждат на по 40

    Коментиран от #8

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    7 0 Отговор
    НЕ СЪМ СИ ГО И ПОМИСЛЯЛ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ
    .. НО СКОРО БЕЛИТЕ ОТ ЕС ЩЕ ПОЧНАТ ДА БЯГАТ В РУСИЯ :))
  • 8 Германец

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Мхм":

    Поредния български "философ", който не е стъпвал в Германия :)
  • 9 АРИЙСКИЯ КХМЕР

    6 0 Отговор
    а нещо за цвета на кожата на въпросните деца да кажете? или е неудобно нещо а
Новини по държави: