Last news in Fakti

27 Юни, 2023 08:33 892 4

Първият дипломат на ЕС: В Северно Косово да бъдат проведени нови избори с безусловното участие на местните сърби

  • жозеп борел-
  • косово-
  • албин курти-
  • алексадър вучич-
  • сърбия

Напрежението между Сърбия и нейната някогашна област продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 година

Първият дипломат на ЕС: В Северно Косово да бъдат проведени нови избори с безусловното участие на местните сърби - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че трябва да се организират нови избори в населените предимно със сърби четири общини в Северно Косово, предаде агенция Танюг, цитирана от БТА.

Той добави, че сърбите там трябва безусловно да се включат във вота.

Сърбите в северните косовски общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, където те са мнозинство, започнаха ежедневни протести на 26 май срещу встъпването в длъжност на косовските албански кметове в тези общини. Тези кметове бяха избрани на местните избори през април с избирателна активност от 3,5 на сто, тъй като сърбите бойкотираха вота. На 29 май се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни от мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

"Силите на НАТО не могат вечно да пазят кметове, които имат подкрепата на два или три процента от гражданите", каза Борел на пресконференция след днешната среща на външните министри на Европейския съюз.

Той посочи, че двете страни трябва да организират нови избори и че неучастието на сърбите би "довело до ситуацията, в която се намираме днес".

Напрежението между Сърбия и нейната някогашна област продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    9 1 Отговор
    Косово е Сърбия!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИВАН

    10 1 Отговор
    Измислиха я тая държавица, колкото да всяват хаос и раздор между хората и сащците да ловят риба в мътна вода.
  • 4 горски

    2 0 Отговор
    Абе прехвърлете ги тези общини към Сърбия и драмата ще приключи.Косово е все още изкуственно формирана държава,която след време ще се слее с Албания и тогава ще има истинска война ,която ще обхване Черна гора и Македония...
    В момента гледаме древната римска максима"Разделяй и владей" приложена ефективно от цветните англо-сЕакси...
Новини по държави: