Last news in Fakti

20 Юли, 2023 12:35 671 2

ЕК: Босна и Херцеговина е необходим елемент на ЕС

  • оливер вархей-
  • жозеп борел-
  • босна и херцеговина-
  • дейтънско споразумение-
  • милорад додик-
  • сребреница

Жозеп Борел посочи, че Сараево трябва да изпълни множество реформи, за да постигне напредък по пътя на евроинтеграция

ЕК: Босна и Херцеговина е необходим елемент на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей посочи снощи, че Брюксел възприема Босна и Херцеговина като необходима част от Европейския съюз, съобщи босненската телевизия БХРТ, цитирана от БТА.

„Нужно е Брюксел ясно да покаже и да предложи и на народа, и на самата Босна, възможността да бъде част от този блок“, каза Вархей на съвместна пресконференция в Брюксел с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, говорителя на ЕС Петер Стано и председателката на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина след петата среща на Съвета за стабилизиране и асоцииране между Босна и ЕС.

Той подчерта, че целият процес по пътя на Босна към ЕС се измерва в резултатите и напомни, че сега, когато страната е със статут на кандидат за член на Евросъюза, очакванията са по-големи.

„Европейският дневен ред е единственото нещо, което може да донесе стабилност и полза за Босна и Херцеговина“, отбеляза Вархей.

Борел посочи, че Босна трябва да изпълни множество реформи, за да постигне напредък по пътя на евроинтеграция.

„Това е възможност да се анализира свършената работа с цел членство на Босна в ЕС и какво още трябва да се направи. Срещаме се в този формат след две години. Миналата година това не беше възможно заради политическата блокада на страната, но днес успяхме, защото Босна и Херцеговина стигна от политическа задънена улица до политическите възможности и това изречение обобщава всичко, което се случи в последните години“, заключи Борел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    на Босна и Херцеговина е необходим елемент на ЕС и той се казва динамит
  • 2 Адам Хилтън

    4 0 Отговор
    Важен маршрут за наркотици, трафик на хора и органи - първостепенния бизнес на Холандия.