Last news in Fakti

5 Август, 2023 14:36 4 995 48

Това е позор: как експлоатират куриери

  • германия-
  • куриер-
  • куриерски услуги

Работата на велосипедния куриер е свързана с огромен стрес - няма никакво време за губене

Това е позор: как експлоатират куриери  - 1
Снимка: БГНЕС

Работата на велосипедния куриер е постоянен стрес - на ден Кристоф изкачва стотици стъпала, навърта по 60 километра и кара бясно, за да успее да изпълни поръчките навреме. Парите му обаче са повече от оскъдни.

Кристоф* (името е променено от редакцията) работи за "Лиферандо" - германска фирма - лидер на пазара за куриерски доставки на храна. Работата на велосипедния куриер е свързана с огромен стрес - няма никакво време за губене. Днес той ще навърти поне 60 километра. Освен това трябва да изкачи безброй много стълби. Мъжът получава поръчките си чрез мобилно приложение. "Трудна работа е, часовникът винаги тиктака", споделя Кристоф, който получава определеното от закона минимално заплащане - по 12 евро на час.

Несправедлива бонусна система

За работата си по 35 часа седмично Кристоф получава около 1700 евро бруто на месец. Отделно от това има и бонуси. Те зависят от броя на изпълнените доставки. Този модел на допълнителни възнаграждения обаче е съмнителен, защото не спазва важни синдикални споразумения, показа журналистическо разследване на предаването „Репорт Майнц“ на АРД.

Колко поръчки на ден успява да изпълни Кристоф често е въпрос само на късмет. Това зависи както от дължината на маршрута за дадена доставка, така и от това колко време ще чака, за да получи храната в ресторанта. От значение е също колко бързо ще получи нова поръчка чрез приложението.

Това обяснява защо служителят на „Лиферандо“ е получил бонуси от около 350 евро през един от месеците, но само 240 евро през друг. С Други думи куриерът не може да разчита, че ще има постоянни сигурни доходи през всеки месец. Във времената на растящи цени обаче всяко евро е от значение за него.

Експлоатация на хора, които работят на минимална заплата

"Репорт Майнц" разполага със стотици страници с данни за заплатите на куриерите от цялата страна, пише АРД. Журналистите са проверили информацията и тя е показала, че колебанията при бонусите са нещо обичайно. В много от случаите разликите в сумите са огромни – могат да достигнат до 200 евро на месец.

Далеч не всички са съгласни с тази схема на заплащане. Марк Баумайстер от синдиката на работещите в сферата на хранително-вкусовата промишленост и ресторантьорството е сред нейните критици. Според него данните за заплатите на куриерите, показани от "Репорт Майнц", сочат, че системата е несправедлива. "Да се говори за бонуси в сектор с минимална работна заплата и да се залъгват хората с бонусни плащания е позор", казва Баумайстер. Той обяснява, че така "Лиферандо" прехвърля бизнес риска към куриерите, които работят за компанията. Те плащат цената, ако има по-малко поръчки, допълва той.

Безопасността на куриерите на пътя също е проблематична. Законът от 70-те години на миналия век в Германия се отнася например само до "служители, управляващи моторни превозни средства, използвани за превоза на стоки и пътници", но не и за хора които излизат на пътя с велосипеди. Де факто големите компании като "Лиферандо" се възползват от факта, че законите не отразяват адекватно света на модерния труд.

Остаряло законодателство

Експерти като Йоана Венкебах от близката до синдикатите фондация "Ханс Бьоклер" също казват, че законодателството е остаряло и не е съобразено със съвременния дигитален свят на труда. Така например законовите разпоредби за фирма или предприятие датират от времето, в което се е подразбирало, че съществува месторабота, където се събират трудещите се. В наши дни обаче това просто вече не отговаря на реалността.

Германското министерство на труда обаче не вижда нужда от промяна на законодателството. Това става ясно от отговорите на институцията на въпроси, изпратени от германските журналисти. Очевидно не се планира и актуализиране на правилата за изплащане на бонуси, пише АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW - Пропаганден машинен

    49 0 Отговор
    Сякаш тия от Дойче Зеле не ги ползват тези куриери, мега нагли лицемери!?
  • 2 Последния Софиянец

    45 1 Отговор
    В Макдоналдс младежите работят за 3 лв на час.Цял ден за 20 лв и ако им турят глоба имат да доплащат.

    Коментиран от #20

  • 3 ха ха

    24 0 Отговор
    Ох, отдъхнах си, че не живея в Германия! Това да те карат да караш колело и да катериш стълби по 35 часа на седмица не си е работа...
  • 4 ДВ пак не е разбрало

    37 3 Отговор
    Ей,сега ще се появи някой от дежурните козяшки прислужници.Който ще се представи за нашенец от десетина години в Немачко.Ще каже-нищо подобно,това са измислици.Всичко е от милионер нагоре.Заплата-10 000 еврака,Мерцедес,последен модел,закупен миналия месец,притежаващ луксозен мезонет в центъра на Мюнхен.Този уикенд лови риба във Франция,

    Коментиран от #17, #45, #47

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боклук

    6 18 Отговор
    Куриерите не са длъжни да ползват велосипеди.Може да хващат такси,влак,автобус.Или да ходят пеш.Зависи какво пренасят

    Коментиран от #8, #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Боклук":

    😉😉😉
    " .Зависи какво пренасят"
    🤔🤔🤔
    ПОЩАльона пренася ПОЩА,
    а КУРиера какво пренася ❓

    😀😀😀😀😀😀
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Луд

    14 1 Отговор
    Арабските кланове в Германия плащат много повече на куриери . Да си смени местоработата .
    А и условията на работа са ясни прди да почнеш работа кому го дърви там .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Всеизвестно

    16 1 Отговор
    е за всички куриерни фирми , бе само в Германия , едни обикалят по адресите с колело , други с кола , но факт е , че не остават без работници !
  • 14 Така е

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Боклук":

    И тротинетки може. И Емили да наемат!
  • 15 Първата ми работа без език

    27 2 Отговор
    в Дойчето беше в DPD (горе на снимката), най-голяма немска куриерска служба, която вечно няма хора за робуване и експлоатиране на работници по 12 часа, супер-тежък физически труд. По-цял ден в контейнерите редиш пратки от 30 до 50 кг., плюс гуми от трактори, арматурни железа и каквото може да се сетите, от контейнер входяща към контейнер изходяща позиция, за да се маркират пратките през системата. Направо ти вземат акъла за безпари. Това защото, босът наел агенцийки, немски мошеници с български, които те наемат с фалшив договор и те преотстъпват на ДеПеДе за безпари. Вътре условията са ужасни (не-човешки), минус 30 градуса зимата, плюс 45 в контейнерите - лятото. За шофьорите, които разнасят, имат бройка и хвърчат като самолети през трафик и ограничения, също за безпари. Ако не се справиш с доставките, удръжки на нищото, което ти хвърлят. Българино, Германия е за роби за безпари, набий си го в главата. Най-големите мошеници са там.

    Коментиран от #19

  • 16 Нищо не са 60

    5 3 Отговор
    Спорта е здраве! 😂😂😂😂😂
    Пак изтриите-гьобелсовци!
  • 17 Задължително

    3 14 Отговор

    До коментар #4 от "ДВ пак не е разбрало":

    Що бе я кажи в руския рай каква е минималната заплата да вземем пример от там
    2000 евро да не би да са 200 000 рубли на месец
  • 18 Изненада

    7 13 Отговор
    Само за справка минималната заплата в Русия е 75 евро
  • 19 Еми виж сега

    20 4 Отговор

    До коментар #15 от "Първата ми работа без език":

    На който не му харесват условията - не започва работа там. Може да си намери работа, която да отговаря на желанията и възможностите му.
    Прав ли съм?

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Предпоследният софиянец

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А в твоите заведение персоналът ти плаща, за да имат честта да работят за теб, нали?
  • 21 до 17 задължително

    24 1 Отговор
    Не нарушавай првилата на сайта,Там е посочено,че коментари извън темата не се допускат,Темата е Германия и робския труд на куриерите с велосипед,Какво общо има тук Русия.Може би си казваш,няма значение,аз съм длъжен да плюя Русия,за това ми плащат от Козяк

    Коментиран от #26

  • 22 Прав си

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Еми виж сега":

    Само че едно са желанията, друго са възможностите. Едни не издържат, други търпят какво ли не. Въпрос на нагласа.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Не се прави на луд?

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Еми виж сега":

    За тия, които тепърва отиват, ядат debелия от ряз. Ако имат нещо общо с такива мошеници българи като теб или турци, няма да видят и пари. Нали ме разбираш - мошенико? Има и по-лоши места, например хладилници за патки и гоβеда, в които можеш да загубиш и крайник. Условията за живот са като за катун в къщи от по 30 човека, по 4-ри легла натъпкани в малка стая, които се таксуват от мошеници като теб по 400 евра, които всъщност са безплатни. Абе едни къщи на село и в малките градове с наеми 12000 евра, които в центъра на Лондон няма. Тези пари са прибират от немеца и българина в схемата, които те наемат с фалшиви договори. Големите шефове си нямат на идея какви бастословни измами се въртят с работниците му, а като заиграе полицията - всичко бяга!

    Коментиран от #27

  • 25 Инж.

    6 1 Отговор
    Да е учил когато е трябвало
  • 26 Научна разработка

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "до 17 задължително":

    Проверяваме за науката другари
    Да видим къде прага на болка е по-висок
  • 27 За да не се правя на луд

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "Не се прави на луд?":

    За подобни на теб - хора в чужда държава - тръгнали да търсят работа, без да знаят езика и с основно образование, но очакват да станат милионери с бачкане за няколко години. Е как си го представяш?
    Че и с претенции.

    Коментиран от #30

  • 28 Ха-ха

    8 2 Отговор
    Ам нал затва е куриер бе ДВ! Да го чакат да си пий кафето ли че чак тогаз да куриерства
  • 29 Анонимен

    1 6 Отговор
    Лъжи. Еконт старчвто от Русе колко им дава. Колко им дават в гаражите на младите момчета, едно нищо. Колко им дават божков тото или как беше старото наименование на Божков. Нищо пари. Дори на 4 часов Еврофутбил де. На запад си имат фирми, банове, а в бг със смужебните коли, а там частника ви плаща бензина. Двама братя от асеновград пари правят в Германия, помачета, с коли разнасят храна. И не само работят това, а каквото им попадне, мият чинии, ако им се работи и им плащат на час на момента. Щото лошо, за 15 г в германия се върнаха с 500 хил пари. Пари да падат, няма унизителна работа навън, някои са почнали от студентската скамейка на полето. А някои българи искат веднага на нещо сладко, но първо минавате през полето и стигате до дрежен бизнес или там каквото и да е, но да ви е ок на душата, от вас комунистите на ДС падаше ли се на другите, а вие нито искахте да учите нагоре, но бойко ги направи в нс герп бабите им млади преди 17,20 г и им даде много хляб и пари. И отвън, да дойдем простите да ни командват. Лъжа ли е. Имате пари, но главите ви празни картуни, не се отнася за честни и скримни юристи, лекари, а за някои хора, които като гълъб ни окрадоха. И дъщеря му гюне гюзелица, като баща си. С крадени пари всеки може на запад, но умните като ги нямат ще мият чинии и ще пеят и псуват по гълъб бойко иван костов и бабите на бойко от израел и той ги знае кои му се мятаха на рамото
  • 30 В Германия мошенико

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "За да не се правя на луд":

    отидох с английски и немски от училище, който съм учил! При мен специално е било друго, но това че знаех езици, разбих пирамидата на мошениците веднага. Знаш ли как ми се молиха такива като теб в полицията, които си мислеха, че не знам езици?

    Няма такова нещо като да знаеш езици или не. Имаш закони, договори, час за експлоатация и такива като теб са длъжни да ги изпълняват, иначе отиваш в затвора, нали? Ама нямало работници, ще работиш не 8, а 12 часа - директно на съд. Ама забавили се парите с месец по банковата сметка - директно на съд. Ама вземаш незаконни наеми, без да пащаш данъци върху печалбата, конфискация и на съд. Схващаш ли?

    Коментиран от #33, #37

  • 31 Анонимен

    0 1 Отговор
    Дойче, правилно, но някой се върнаха в Бг след завършване в Германия и с много пари и сега сватовците ще им ги откраднат. И казвам на моя приятел, той, ти гледай тебе си. Пълно е с измамници, а милата да си изучи детето и работила и чистила и гледала стари хора с отрязанк крака от войната и разни капризни баби. А за храната сте прави, един месец има пари, друг месец са на нула. Но никога не биха се върнали в Бг, а ако имат западни гдрмански дипломи, в нои преди 7 г със започването айти 9 хил евро, 18 хил бг пари, но сега ни казват българипомаци родители, искаме, но сами немци, 5 г на държавна идва си в Бг и живот ще си живее, а обща работа има, но за какво е учил, а се молят на бб в системата, но дали ще успее. В бг само в мвр, кмет, без образование там са парите в цяла България и на частно не дават пари. По добре е на запад, но в германия кюрда иска турски или немски, за да чистите училища университети и сие през нощта, труднo е, но без турски не успяха нашите мъже. Щяха пари да направят както са работливи, а не да ядем айрян с хляб или. Който не го мързи дойче ще има с колело пеш или с бан навън. В бг пари има за Дс бкп деца, внуци. В НС сите са такива до един, мързеливи. Нали ги слушам тати и дете за политика, а тя не храни. Кои думи бяха забранени Дядо Баща син черен чедър, правилно с чадъра и Дядо. Една имат вече правнуци, а други нямат на тяхните години внуци и само Дядо дядо, демек ние имаме, а вие сте боклуци и в очите и сина ви е бонлук, а той от
  • 32 Анонимен

    0 4 Отговор
    Немеца е състрадателен, възпитан, учтив и дори да не се омъжи за вас, изпраща 100 бели рози за деди погрежение, идва на сватбата в Бг, моят е възхитен от тях. Но ридители адвокат и мама лекар. Заедно завършиха в Германия, но се разделиха, и маман бг го е хранила добре и той им се отблагодарява. Съжаляваме, но здраве да е. Дано не с християнин е щастлива. Объркан а, съм. Нашата вяра е католическата църква или християнството.
  • 33 Вижда се, че си начетен

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "В Германия мошенико":

    Умно момче си. Та кажи на всички…
    От кога 35 часа седмично, на 12€ бруто е експлоатация?
    Работа, като работа!
    Смешнко.. 😂😂😂
  • 34 Диамантената ръка

    4 0 Отговор
    Хубаво, ама ако има кого да наема на работа за 1700, защо да му плащам 2700
  • 35 3737733773

    1 0 Отговор
    Лакумията,алчността е лош съветник.
  • 36 България

    3 0 Отговор
    В София си клатиш краката,пренасяш 4-5 щпоръчки и получаваш 200-300 лв.
  • 37 Използвах

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "В Германия мошенико":

    Услугите на арбайтгерихт,осъдих германеца и с парите си направих къща с гараж в България.
  • 38 ...

    3 0 Отговор
    1700 евро за човек БЕЗ образование плюс бакшишите... И това е за оплакване. Ок. Да ви имам проблемите.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Да сметнем

    5 0 Отговор
    60 км на ден са 5 доставки на ден с колело (10км отиване и връщане). И за това 1700 евро месечно? 10 км се минават за 30 мин. Т.е. работи по 2.5 часа на ден и това за 3400 лева. Да го оплаче човек. Ми да иде на нивата и да копа. Или на струга цял ден прав. Или на конвейра. Ма не иска. Лесно било там.

    Коментиран от #46

  • 42 СЛАВА НА РУСИЯ

    1 0 Отговор
    С тая статия сайта плюе подигравателно на българите .
  • 43 Пешо Кюстендилецо

    2 0 Отговор
    Е го, човеко се скинват от работа. А я си пасем овците по Слокощица около язовиро ич ми не дреме.
  • 44 Вярно е

    2 0 Отговор
    На пакетите е още по-зле. Аз работих за ДПД. Това с храната е лесно, а аз изкачвах стълби с Големи и тежки пакети по минимум 12 часа на ден, съботите около 7-8 часа. Когато напусне колега и ти дадат от неговия обект станаха над 14 часа и непоносимо. За 1400 Евро нето на месец без никакви бонуси. Не знаех немски и ме устискваха до максимум. Шеф ми беше един поляк. Но научих немски лека полека и сега работя за себе си и съм добре, но много страдах. Ако не знаете немски не идвайте в такива фирми. Идвайте при близки на сигурна работа или учете немски и така, но пак не е сигурно.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мечока

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Да сметнем":

    Ма много криви сметки.В натоварен градски трафик да гониш постоянно време за доставка,а закъсняла поръчка или несериозен клиент могат винаги да ти изядат от времето.А най е кофти когато тъкмо си доближил адреса и се обадят че отменят доставката.Похарчено време а трябва и да се върне обратно невредима
  • 47 Курнелия

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДВ пак не е разбрало":

    Вярно е,знам го от личен опит.Бях лиферант на ИКЕА.По договор 160 часа месечно и 1600 евро.Да,но не било така.Работех по 300 часа месечно за същите пари,без допълнително за повечето часове.Шест дни в седмицата и реално съм работил за пколо 5,50 на час.Само бакшишите спасяваха положението но като платя глобите за неправилно паркиране или висока скорост нищо не оставаше.Изкарах така две години докато понауча немски и после си бих камшика.Само да вметна че съм изкарвал на гръб много тежки пакети,понякога хладилник,пералня или съдомиялна по стълбите до осмият етаж и това всеки ден.
  • 48 Шофьор с кат.В в Европа

    0 0 Отговор
    Аз пък да не ви казвам, че нашите " БГ шефове" за тези 1700 € искат да им шофират бусовете по 15-17 часа дневно. Колегите колелари направо са си ядеалка.
Новини по държави: