Last news in Fakti

5 Август, 2023 16:33 5 797 59

"Мизерия, алкохол, наркотици": НЦЦ за българите в Дортмунд

  • германия-
  • дортмунд-
  • мигранти

Не се сбъднаха опасенията на онези, които се страхуваха, че след приемането на Румъния и България в ЕС бедните хора от тези държави ще нахлуят в германската социална система

"Мизерия, алкохол, наркотици": НЦЦ за българите в Дортмунд - 1
Снимка: Shutterstock

"Мизерия, алкохол, наркотици": така швейцарският НЦЦ описва квартала в Дортмунд, в който живеят хиляди българи и румънци. Властите се борят с планина от проблеми: мафиотски структури, бедност, запуснати сгради, пише НЦЦ.

Честите полети Дортмунд-София и Дортмунд-Варна онагледяват фактическото положение: в този град в Германия живеят хиляди българи, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) и уточнява, че в Дортмунд официално са се заселили 12 000 българи и румънци, мнозинството от които са роми. Изданието припомня, че северният квартал на Дортмунд, където днес живеят тези мигранти, навремето приютяваше работници в металургията и въгледобива - предимно турци, италианци и испанци. "С отмирането на индустрията обаче през последните години се промени и обликът на квартала: запуснати сгради с планини от боклук отпред, алкохол, наркотици" - така описва квартала авторката Сузан Кройцман. Според нея мигрантите дори са повече от официално оповестената бройка, а предимно ромските семейства бягат от безперспективния живот в родината си.

От една мизерия в друга

По-нататък авторката отбелязва, че не са се сбъднали опасенията на онези, които се страхуваха, че след приемането на Румъния и България в ЕС бедните хора от тези държави ще нахлуят в германската социална система. "Други опасения обаче се сбъднаха. Зад всеки ъгъл в Рурската област, в Дуисбург, Есен, Гелзенкирхен, се усеща миграцията по бедност. Общините пъшкат под бремето на допълнителните социални разходи, а в същото време инвестират милиони в програми за интеграция. Но проблемите си остават. Бедността привлича още бедност", пише НЦЦ.

От статията научаваме, че в северния квартал на Дортмунд безработицата и броят на децата са рекордни за града, а 70% от живеещите там са мигранти. Общинската съветничка по социалните въпроси Биргит Цьорнер казва пред НЦЦ, че повечето от тези българи и румънци не притежават необходимата квалификация, за да излязат на трудовия пазар, често децата им никога не са ходили на училище, а много от семействата живеят без здравни осигуровки и в мизерни условия.

"Мафиотски структури"

"Цели селски общности вече от десет години намират пътя към Дортмунд. Повечето семейства идват от бедняшкия квартал Столипиново в Пловдив, втория по големина български град. Там живеят 40 000 роми, натъпкани много натясно в бараки и в някогашните социалистически панелки, които днес се разпадат. Тези роми говорят турски и тъкмо така се оправят и в Дортмунд", пояснява авторката. Според нея там са възникнали мафиотски структури за "подпомагане" на новопристигащите. Нерядко в една стая се тъпчат 10 души, като леглото струва 200 евро на месец, припомня швейцарският вестник и описва опитите на общината да вземе някакви мерки по отношение на запуснатите сгради, където се настаняват мигрантите.

Иначе картинката в квартала изглежда така: "Групи мъже са се подпрели на стената, пушат и държат найлонови торби с работно облекло. Чакат да мине някой и да ги наеме - я на строеж, я по складовете, я като хамали. (…) Разбира се, работят на черно, а заплащането е ниско."

Спирала, от която няма измъкване

Швейцарският вестник цитира Йохана Смит от помощната организация "Diakonie Dortmund", според която тези хора нямат никакъв шанс да се измъкнат от спиралата на нископлатения труд, а покрай работенето на смени нямат време и да научат немски. Авторката припомня, че многодетните семейства получават детски надбавки, с които в България или Румъния се живее добре: единият родител остава в Дортмунд, а другият и децата се прибират в родината, като германските детски надбавки продължават да текат.

"В миналото непрекъснато имаше случаи, в които организирани банди източваха детски надбавки за "деца фантоми" и посредством подправени трудови договори. Градове като Дуисбург вдигнаха тревога. Междувременно германските служби бяха задължени много внимателно да проверяват всяка молба", припомня НЦЦ. Авторката на статията добавя, че в България детските надбавки са стъпаловидни, като средно възлизат на 20 евро месечно за дете, докато в Германия сумата е 250 евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гюнтер

    72 15 Отговор
    Германия е наркоманска ге.йска държава която събира цялата у.тайка от близкия изток и Африка

    Коментиран от #4, #10, #22

  • 2 да де

    106 0 Отговор
    Стига сте лъгали тия са толкова българи колкото аз съм ескимос.
  • 3 ....да отбележа

    13 53 Отговор
    АМИ ЕТО ЗАЩО КОПЕЙКИН ТАКА ЧЕСТО НАОБИКАЛЯ ТАМ... ПАЗИ СИ ЕЛЕКТОРАТА...
  • 4 Да ти кажа ..

    11 47 Отговор

    До коментар #1 от "Гюнтер":

    Не обиждай така избирателите на Копойкин бе..

    Коментиран от #56

  • 5 Мек Отело

    43 32 Отговор
    Защо никой не бяге в Русия, ще запитат козеците. Ами защото там не е клуака и не пускат ромобългари

    Коментиран от #40

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохохо

    65 3 Отговор
    Не от една мизерия в друга а просто мизерията върви с тях понеже те са мизерници.
  • 9 Реалист

    67 9 Отговор
    В НРБ лекарствата, лечението в болница до 1989г бяха безплатни, а в Германия преди 1989г всичко това беше платено. В НРБ думи като наркоман, клошар, ОПГ не бяха познати докато в Германия бяха ежедневие.

    Коментиран от #13, #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фен

    54 3 Отговор
    Абе на германите, българските роми да са им проблема! То пълно с неконтролируеми джихадисти, прогонени от САЩ от държавите си... След 20 години, средният цвят на кожата там ще е кафяв. И повечето забременявания няма да са по желание на майката.
  • 12 Хахахаха

    11 35 Отговор
    Ааааааа ясно защо нашите виждат Зеленски наркоман, а то било защото самите българи са наркомани.
  • 13 Циба и на тебе

    12 40 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Абе ушанка ти не разбра ли че какъв ще ставаш в живота е въпрос на личен избор
    Ако искаш да ставаш директор ставаш ако искаш клошар пак така..само на вас трябва милицията да ви диша във врата и да ви казва какво да правите по-цял ден

    Коментиран от #19

  • 14 Реалист

    52 11 Отговор

    До коментар #10 от "Циба":

    До 1989 малцинствата в България имаха добре платена работа в заводите и бяха интегрирани проблемите с малцинствата в България тръгнаха след 1989.

    Коментиран от #18, #27

  • 15 Доволни клиенти

    40 0 Отговор
    На братята им се услажда немската бира напълно в реда на нещата си е
    Само че германците правят основна грешка като ги събират на едно място да правят катун
  • 16 ей,дойчовци,недейте да ревете катозелито

    55 3 Отговор
    Това не са българи,Това са тсиган от Пловдив и Сливен.Не говорят български език,повече знаят турски,не се идентифицират като българи,не са православни християни и не спазват български обичаи.Оправяйте се с тях,както можете,интегрирайте ги,нали така ни учихте.И не ни занимавайте с вашите проблеми
  • 17 Не си наясно за НРБ

    18 35 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    И в НРБ имаше. Но имаше цензура. Всичко се криеше от хората. Информацията до теб не стигаше и ти знаеше само това, което беше решено , че трябва да знаеш

    Коментиран от #35

  • 18 Кен Еф

    14 5 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Този пиклио е роден 2003
  • 19 Професора

    24 2 Отговор

    До коментар #13 от "Циба и на тебе":

    Като те накълца някой наркоман с макетен нож няма да се оплакваш после
  • 20 Еми

    37 4 Отговор
    Смятай, щом цяла Европа и България пропищяха от тия безполезни индийци. Ква интеграция, кви 5 лева?! Да се товарят тия бангладешки индигота на вагони и директно на фронта да се ползват. Стига са се трепали славяни. Малко и от ,,скъпата боя,, да се харчи.
  • 21 Иво

    58 1 Отговор
    Нека да видят германците как се живее с тая напаст циганите. Преди години ни обвиняваха че не полагаме грижи за това племе. Сега да ги видим как ще ги интегрират.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 комунистче

    23 0 Отговор
    трябва да направят едно просто нещо германците, да изплащат детски само на фамилии, в които поне един има доказан и обложен поне 2000 евро бруто доход на месец, накрая на годината се прави засечка, и с разликата се увеличават данъците, тогава тези така наречени нашественици, сами ще напуснат от там, но така им е удобно, предполагам че в тези квартали Лидълите и Кауфландите въртят сериозни обороти, те едва ли ще се оплачат, друг въпрос е, не се ли подиграва нашата държава, като дава само 40 лева детски на месец, при толкова малък брой деца, според мен отговора е да
  • 24 Мики

    34 6 Отговор
    Мизерия, алкохол, наркотици, джендарство, третополови това са идеалите на ЕС.

    Коментиран от #26

  • 25 Абсурдистан

    43 1 Отговор
    Отново излиза на преден план проблемът с интеграцията на ромите. У нас опитите се провалиха. Бяхме критикувани за това. Сега западът има възможността да ни покаже как трябва да се прави. Както чувам и те се провалят. Винаги съм твърдял, че интеграцията е възможна само при малък процент, а при мигрантите от Азия и Африка при още по-малък. Бъдещето ще покаже дали съм прав! Жалко за красивата Европа!
  • 26 Давай

    0 7 Отговор

    До коментар #24 от "Мики":

    за СК! Там е супер!
  • 27 Иво

    12 36 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Браво реалист преди 1989 беше "рай". Само пропускаш нещо важно че този соц. "рай" беше фалирал много преди 89 год. 1989 ни завари в такава мизерия че нямахме мляко за децата си. Спираха тока на всеки два часа.

    Коментиран от #38, #42

  • 28 Град Симитли

    10 5 Отговор
    Се едно "Работническо дело" пише за ФРГ
  • 29 Уса

    33 2 Отговор
    Миналата година ми трябваше майстор строител в България и точно сиганин ми препоръчаха приятели.Момчето се оказа истински майстор.На въпроса,защо не е в чужбина отговори с усмивка,че е по добре от чужбина има си прекрасно семейство,собствена фирма и приходи 7-8000 лв на месец.Естествено заплаща със здравето си,но това е живота.Дойде свърши работата и си тръгна.Няма значение какъв си а колко ти е сивото в главата

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 комунистче

    19 2 Отговор
    големи строители са тези роми, строители и крепители на съвременна България, на българите явно вече не им се занимава с това, нито на избори ходят, нито протестират, нито оставят децата си да живеят тук повече от 18 или 19 години, държат ги тук, само до момента в който онези си вземат дипломата за средно образование
  • 33 Реалист

    20 1 Отговор
    А не бе:) циганка от село не знае в кой град живее неграмотната, но знае че взима 380 евра на чаве:)
  • 34 Реалист

    17 0 Отговор
    Сите роми у европа бе:)
  • 35 Луд

    19 5 Отговор

    До коментар #17 от "Не си наясно за НРБ":

    НРБ. Пловдив имаше двама педали в Гратските кинефи и всички ги знаеха ,сега докато не бръкнеш от долу не си сигорен да не е с Пистолет под полата. Пети клас не детствена , шести клас наркоман , седми клас с криминално минало къде в НРБ си видял такова нещо. Иди в Америка и си кажи собственото мнение на глас и ще те погребът след час. Който прдава България ще яде сопата и това е все едно кой строй .
  • 36 ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ НА...

    2 19 Отговор
    „ВЪЗРАЖДАНЕ ”И И.Т.Н. .....😁....

    Коментиран от #57

  • 37 Читател

    13 2 Отговор

    До коментар #29 от "Уса":

    Въпреки че са единични случаи да има и свестни,виждал съм плочкаджия от тях много добър бях изумен.
  • 38 хмммммм

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Иво":

    Кога тва въ,що лънготиш?
  • 39 Абсурдистан

    4 12 Отговор
    Неуважаеми путино-пите-ци, критикувайки късогледието на западняците, не означава, че подкрепям психопатът в Кремъл. Дори и вие харесвате само копейките му, но не и сортирът, в който превърна тази велика страна!
  • 40 Бойо Борисиенко

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мек Отело":

    Екзактли
  • 41 Гост

    5 8 Отговор
    БЪЛГАРИте, където и да са винаги са замесени в ДАЛАВЕРА!
    Хена е такъв:ХАЙДУТЛУК!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бойко

    12 0 Отговор
    Подарил съм ги на меркел(гражданите на столипиново)
  • 44 Нашествието

    11 0 Отговор
    На индианците български игрален филм
  • 45 стоян георгиев

    15 0 Отговор
    Супер новини.надяваме се повече от жителите на столипеново да станат немци.
  • 46 Нямам срам

    13 1 Отговор
    Пишете етноса само по документи българи ..
  • 47 ЦРУ

    6 0 Отговор
    Най лошото е когато на сто процентво ариец кажат германец а тою кюрд и турчин а нас българите казват мафиоти от Столипиново, все едно ако китайци заживеят в 20 млн в град Москва и да кажеш руснаците от Москва превзеха Европа
  • 48 Иван

    9 1 Отговор
    В следващата статия, швейцарката ще напише че тези роми са взривили Северен Поток 1 и Северен Поток 2.
  • 49 Павел пенев

    12 3 Отговор
    Нашата цялата циганска махала е в Дортмунд, българи не знам да има там.
  • 50 Троян

    11 1 Отговор
    За дойчовските нещастия винаги са виновни България и Румъния.
  • 51 Аха

    2 0 Отговор
    да си дойдем на думата "мнозинството от които са роми."
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ъъъ

    2 0 Отговор
    От статията научихме, че нещо от което са се опасявали не се е сбъднало, но пък за това СЕ е сбъднало.
  • 55 Кило

    3 1 Отговор
    70% от населението там са мигранти. От евроатлантическа солидарност може да им пратим още 30% от братята роми и да станат на 100% не разбирам , какво се правим на интересни за тези 30% ще бъдем създатели нановия град Дордмункистан
  • 56 Аз ти казвам

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да ти кажа ..":

    Това са гербаджии и ппдбсари
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Британско разузнаване

    3 1 Отговор
    наглосаксонските цели са в действие - в Германия и ЕС яко ромизация,, окраи-низация а в България шарлатанизация и по високите етажи
  • 59 Рус ром

    0 2 Отговор
    Чудя се защо тия нещастни роми стоят в бедност и мизерия в тази пропаднала Германия, а не отпрашат към хуманната и богата Русия. Нали там е родината им?
Новини по държави: