Last news in Fakti

6 Август, 2023 05:30 1 539 6

Алжир не желае военна намеса в Нигер

  • алжир-
  • нигер-
  • преврат

Това може да подпали целия Сахелски регион и ние няма да използваме сила срещу своите съседи, заяви президентът Тебун

Алжир не желае военна намеса в Нигер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алжир е категорично против каквато и да е военна интервенция в Нигер, каза алжирският президент Абделмаджид Тебун в интервю за алжирски медии, излъчено снощи от националната телевизия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Една военна интервенция може да подпали целия Сахелски регион и Алжир няма да използва сила срещу своите съседи", каза алжирският президент.

Една военна интервенция в Нигер „е пряка заплаха за Алжир. Ние категорично се противопоставяме на каквато и да е военна намеса", каза Тебун, цитиран от Франс прес.

Той отбеляза, че „няма да има решение без нас (Алжир). Ние сме най-засегнати".

„Алжир споделя близо 1000 километра граница с Нигер", добави Тебун.

„Вижте в каква ситуация се намират страните, преживели военна намеса днес?“, каза алжирският държавен глава и даде за пример Либия и Сирия.

На 30 юли, четири дни след преврата в Нигер, който свали демократично избрания президент Мохамед Базум, Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) даде на превратаджиите седем дни, до тази вечер, да го върнат на поста, като в противен случай заплашиха, че ще използват сила.

Няколко западноафрикански армии като тази на Сенегал заявиха, че са готови да изпратят войници, както и на Кот д'Ивоар, според източник, близък до делегацията на Кот д'Ивоар на срещата в Абуджа, който не уточни възможния брой мобилизирани военнослужещи.

„Две страни (Мали и Буркина Фасо) са готови да влязат в битката (заедно с Нигер)“, посочи алжирският президент, като предупреди, че в случай на военна намеса целият регион Сахел ще пламне.

В Мали и Буркина Фасо, изправени пред джихадистко насилие като Нигер, местните хунти предупредиха, че ще бъдат солидарни със своя съсед и че всяка военна намеса ще се счита за „обявяване на война“ срещу тях.

Тебун подчерта, че Алжир е за "институционална легитимност (в Нигер)". „Те трябва да се върнат към тази легитимност. Ние сме готови да им помогнем да се обединят", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    18 1 Отговор
    В НИАМЕЙ - СТОЛИЦАТА НА НИГЕР КАЦНА САМОЛЕТ ИЛ-76 СЪС СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ЧВК ВАГНЕР :)) .... А АЛЖИР Е ВЪОРЪЖЕН 85% С РУСКИ ОРЪЖИЯ:)) .... ФРЕНСКИТЕ ДЖУДЖЕТА СА МАЛТРЕТИРАНИ НАВСЯКЪДЕ В АФРИКА
  • 2 Кораб плува в окото ми

    0 11 Отговор
    Хубаво е президента на Алжир да спомене коя държава го насърчава да започне война със съседа си. Сигурен съм, че това не са САЩ, а диктаторЪТ Путин.

    Коментиран от #5

  • 3 Шмъркан

    4 0 Отговор
    Франсетата голям Zуй ще хапват в Африка.
  • 4 Калпазанин

    2 0 Отговор
    С една дума човека казва, кравари и апаши (фтансета) стойте си където сте и не си врете носа там де не ви е работа, президента си е все поуката от Либия например и не е подлога на никой даже очаквам френския език да се отмени като втори официален, честито на печелившите и да спомена само че Алжир е най голямата държава в Африка, та не се чудете защо на мученето от ден на ден се увеличава
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пак студен душ

    0 0 Отговор
    за Франция, която само квичи за демокрация.