Last news in Fakti

30 Август, 2023 13:28 2 608 38

Армията на Габон: В името на нашия народ решихме да сложим край на сегашния режим

  • габон-
  • военни-
  • преврат-
  • режим-
  • армия

Група висши военни в страната твърдят, че са завзели властта в ранните часове на сряда

Армията на Габон: В името на нашия народ решихме да сложим край на сегашния режим - 1
Източник: БГНЕС

Група висши военни в Габон твърдят, че са завзели властта в ранните часове на сряда, минути след като избирателният орган на централноафриканската държава обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат, предаде "Ройтерс".

Офицерите казаха по телевизионния канал Gabon 24, че представляват всички габонски сили за сигурност и отбрана. Те заявиха, че изборните резултати са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

В столицата Либревил се чуха стрелби след изявлението, обявяващо свалянето на Бонго, чието семейство управлява страната, която произвежда петрол и манган, повече от половин век, каза репортер на "Ройтерс".

Няма незабавен коментар от правителството на Габон, който е член на групата производители на петрол ОПЕК. Няма незабавни съобщения за местонахождението на Бонго, който за последно беше видян публично да гласува в събота.

Френският премиер Елизабет Борн каза, че Франция, бившият колониален владетел на Габон, следи отблизо ситуацията.

Ако бъде успешен, превратът ще бъде осмият в Западна и Централна Африка от 2020 г. Последният, в Нигер, беше през юли. Военни са завзели властта и в Мали, Гвинея, Буркина Фасо и Чад.

Нигер и други страни от Сахел се борят с ислямистки бунтове, които подкопаха вярата в демократичните правителства. Габон, който се намира по-на юг на атлантическото крайбрежие, не е изправен пред същите предизвикателства, но един преврат би означавал допълнителен знак за отстъпление на демокрацията в един нестабилен регион.

Семейството на Бонго управлява петролната, но бедна нация в продължение на 56 години. Неговите недоброжелатели твърдят, че той не е направил много, за да насочи своя петрол и други богатства към населението от около 2,3 милиона души, една трета от които живеят в бедност.

„Днес страната преминава през тежка институционална, политическа, икономическа и социална криза“, се отбелязва в изявление на офицерите, като се споменава, че изборите на 26 август не са били прозрачни и надеждни.

„В името на габонския народ... решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, казаха те.

Един офицер прочете съвместното изявление, заобиколен от дузина други във военни униформи.

Военнослужещите се представиха като членове на Комитета за преход и възстановяване на институциите.

Държавните институции, които те обявиха за разпуснати, включват правителството, Сената, националното събрание, конституционния съд и избирателния орган.

Имаше опасения от безредици след съботните президентски, парламентарни и законодателни избори, на които Бонго се бори за трети мандат срещу 18 претенденти. Екипът му отхвърли обвиненията в измама.

Но липсата на международни наблюдатели, спирането на някои чуждестранни предавания и решението на властите да спрат интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след гласуването, породиха опасения относно прозрачността на изборния процес.

Когато слънцето изгря, улиците на столицата Либревил изглеждаха спокойни и тълпи от любопитни жители се събраха навън. Някои аплодираха, когато група войници преминаха покрай тях в превозно средство, но нямаше признаци на масово празненство или тревога.

„Ако това се потвърди, това е още един военен преврат, който увеличава нестабилността в целия регион“, каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Няколко часа след съобщението на служителите достъпът до интернет изглеждаше възстановен за първи път след гласуването в събота, каза репортер на "Ройтерс".

Интернет обсерваторията Netblocks потвърди, че е имало известно възстановяване на свързаността в цялата страна.

Избирателният център на Габон обяви по-рано в сряда, че Бонго е спечелил изборите с 64,27% от гласовете, а основният му съперник Алберт Ондо Оса е втори с 30,77%.

64-годишният Бонго наследи баща си Омар като президент през 2009 г. и беше преизбран на оспорвани избори през 2016 г.

Правителството каза, че спирането на мрежата и комендантският час са необходими, за да се предотврати разпространението на фалшиви новини и да се защити обществената безопасност. Държавата също спря достъпа до интернет за няколко дни след изборната победа на Бонго през 2016 г., което провокира бурни протести, при които сградата на парламента беше подпалена.

Габон осуети опит за военен преврат през януари 2019 г., след като войници превзеха за кратко държавната радиостанция и излъчиха съобщение, в което се казва, че Бонго, който е получил инсулт месеци по-рано, вече не е годен за служба.

Ситуацията беше възстановена часове по-късно, след като двама от заподозрените заговорници бяха убити, а други арестувани.

Деноминираните в долари облигации на Габон паднаха с близо 4 цента в сряда, а френската минна компания Eramet (ERMT.PA), която има големи манганови операции в Габон, заяви, че е спряла дейността си.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венко с барабаните

    58 0 Отговор
    Удриии..Всичко там е Ваше!
  • 2 провинциалист

    71 0 Отговор
    Заглавието обяснява защо ние нямаме армия.
  • 3 Последния Софиянец

    104 1 Отговор
    Габон е страна с много богатства и беден народ защото чуждите фирми ги ограбват Нещо като България.

    Коментиран от #17

  • 4 Тома

    70 2 Отговор
    Помогнете и на нас българчетата защото няма кой
  • 5 Макрон

    67 0 Отговор
    Голяма демокрация а все Бонго Бонго печели.

    Коментиран от #14

  • 6 А ма

    55 0 Отговор
    Симоно, взе ли разрешение от посолствоТО за нда публикуваш този материал, ма ?!

    Коментиран от #9

  • 7 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    68 1 Отговор
    Щом има нефт и манган, значи краварските и евроГейските демократи са намесени там.
    Но сега ще има КИК ИН АСС...
  • 8 Мда

    7 49 Отговор
    Рушляците запалиха и Африка. Коня за това обикаля една година.
  • 9 Ами

    38 0 Отговор

    До коментар #6 от "А ма":

    ПосолствоТО позволява малко количество такива материали за да тренира и обучава армията си от тролове, които лесно, ще разпознаете по никовете и елементарния папагалски начин на изразяване!
  • 10 Ам чи

    27 4 Отговор
    ПУТИН Е ВИНОВЕН ЧЕРВЕНИТЕ ГАБОНСКИ РУСОФИЛИ КОЙТО СА ЧЕРНИ СА ПРЕДАТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА КАКТО И НА ДЕМЕНЦИЯТА
  • 11 Гост

    56 1 Отговор
    Ето затова затриха армията, иначе не се знаеше кога, на някоя група офицери ще им прекипи от бойковци, кокорчовци, мравояди, диляновци и прочее и да осъмнем и ние с разпуснати партии и затворено народно събрание....

    Коментиран от #28

  • 12 българина

    57 1 Отговор
    нормално, след Нигер е втората държава използваща колониалната валута на френската национална банка CFA, сиреч Колониална Френска Африка,, от общо 8 държави които я използват, и забележете, това са най бедните на континента, Сенегал, Мали, Кот Дивоар, Буркина фасо, Екваториална Гвинея, Гвинея, Нигер и Габон. Когато най бедните в ЕС като нас приемат чужда валута, какво ли ще стане с нас? въпрос за 42 млрд резерв на бнб!
  • 13 Лудия

    56 1 Отговор
    Африка се събужда и троши робската люлка в която беше люляна векове ! Респект!

    Коментиран от #15

  • 14 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    28 1 Отговор

    До коментар #5 от "Макрон":

    МИ ДЕМОКРАЦИЯ КАТО В БЪЛГАРИЯ ВСЕ МУТРОКОМУНИСТА БОРИСОВ ПЕЧЕЛИ ...ТОВА Е КРАВАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ КОЯТО ИЗЧЕЗВА
  • 15 На Африка - респект

    48 1 Отговор

    До коментар #13 от "Лудия":

    Ние какво ще правим? Отново ще чакаме 500 г. да дойде някой да ни освободи, та след това да плюем по него?

    Или ......
  • 16 Тошко Африкански

    30 1 Отговор
    Напода се вдига на Свещен Майдан против корумпираните марионетки от правителствата .
  • 17 ЧАКАЙ ...ЧААКАЙ МАЛКО☝

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Е КОЙ Е БЪЛГАРСКИЯ....БОНГО,А😁

    Коментиран от #18

  • 18 Последния Софиянец

    21 1 Отговор

    До коментар #17 от "ЧАКАЙ ...ЧААКАЙ МАЛКО☝":

    Бойко Борисов
  • 19 Аз празнувам 3ти Март

    21 1 Отговор
    Браво!
  • 20 Някой

    39 1 Отговор
    Абе, лавината се отприщи. Държави, които са подтискани и ограбвани от десетилетия от Франция, взеха да се събуждат и да си търсят правата. Оказва се, че държавите от Африка са по-напред от нашата територия - борят се за справедливост и свобода.
    Да му мисли Франция как ще се изхранва.... Вече уран, петрол, диаманти и други ценни ресурси, няма да се взимат без пари от французите. Пък и Франция е пълна с хора от тези страни, които може и да почнат да саботират Макрон и кликата му.
  • 21 Политолог

    26 1 Отговор
    Макронеее, пре..аха ви. На фалит отивате. Раята се осъзнава как я крадете.
  • 22 Мъкарон

    26 1 Отговор
    Както беше казал Макарона: "Свърши се с ерата на благоденствието на западния човек". Много странно ми прозвучаха тези думи изречени още в началото на Пландемията, но баболюба явно е знаел, какво говори
  • 23 Механик

    28 1 Отговор
    Айдааааааа!!! Западо утече. След загубата на уран и злато в Нигер, сега па и загуба на петрол и най-вече манган.
    Без манган, западните танкове ще са като от кашкавал.
    Доста бурно се развива нещата в наши дни. Живеем много интересно, но и безкрайно опасно време.
    Лично аз бих избрал по-спокойно такова, ама айде де!
    п.п.
    А най-много ще се изкефя, ако глобалистите изгубят и достъпа до кобалт и никел. И цялата "тротинеткаджийница" на Мъск (и не само) ще иде на кино. Напъните с "глопалните промени на климата" ще затихнат като ковида. Направо от раз.
  • 24 Матей преображенски

    30 1 Отговор
    Каква проклетия само,да ни докарат да завиждаме на африканците,ония се освобождават ,ни е се заробваме.
  • 25 ЕВРОСИМПАТИЗАНТ

    17 0 Отговор
    Само шутове за франсетата. Заради франсетата населението на Габон живее с 2 USD на ден. А по принцип Габон е богата държава - най вече петрол
    Дано и ние си вземем обратно концесията на Софийска вода.

    Коментиран от #29

  • 26 3.14К

    17 0 Отговор
    0т Мали до Габон, всички са срещу Макрон!
  • 27 Роки

    9 0 Отговор
    Коментар на 3 - само разликата е че тук откраднаха и народа за бели роби да бачка на запад
  • 28 Моряка

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Ами това беше първата работа на Посланника и васалите му Ф.Димитров и Луджев .Да строшат два от стълбовете,на които се крепеше БСП- селското стопанство и армията.
    Докато селяните ги ликвидираха от раз с ликвидационните съвети,ние офицерите,омаяни от уж демокрацията,сами влязохме в капана,без да забелижим.Капана каза щрак.Опомнихме се,късно!Бяхме уволнени.Ние,моряците,със стабилни мореплавателски професии се пръснахме по корабите по света и в общи линии,оцеляхме.Сухапътните ни и въздушни колеги в по голямото си количество не можаха да преживеят унижението и си отидоха скоропостижно от този грешен свят.А можеше вместо да блеем и да попаднем в капана,заложен от Посолството,поне да спретнем едно превратче.Както турците.Ама нямахме Кенан Еврен.

    Коментиран от #30, #36

  • 29 Моряка

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "ЕВРОСИМПАТИЗАНТ":

    То освен Софийска вода,можем да си върнем и златото и БГА Балкан, и Параходство БМФ и Електроразпределението,и селското стопанство и здравеопозването и образованието и Строителни войски даже.Можем,ама когато тати ти купи колело.
  • 30 Да-а-а, ама си имаме

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Моряка":

    Радев ....
    Янев ....
    Тагарев .....
    и т.н.
    Все западни подлоги клели се да служат на народа си. Българския народ ...

    Коментиран от #32

  • 31 Реалиста

    5 0 Отговор
    Много ми хареса едно изречение отстъпление от демократичното развитие на Габон след преврата ,ма каква демокрация питъм авторите на статията след 56 години крадливо управление
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Морякът Механик

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Моряка":

    Ох, милият! Каква тежка съдба - направо сълза пускам! Двата 🤣 стълба 🌽 на БСП?!? Потрес! Тя армията още не може да се отърве от БКП-рски параZити - нови "офицери" от НАТО, сънуващи превретче и на Младенов "танковете". С партийните книжки до сърчицата. Затова и такава ни е армията. Това за скоропостижното "отиване" дори няма да го коментирам - толкова е нелепо! И да, едно Посолство ни води за носа вече 35 години, ама не е американското. Любимата ви Москва така и не спря да кадрува и да реди схеми в България вече 35 години.
  • 37 По Тодор Колев

    0 0 Отговор
    Еххх,,,Как ще ги стигнем ...габонците?
    В 2013 г Сидеров изнесе инфорнация ( официална, проверена и проверима), че тогава когато тук минималната пенсия беше под долара в Габон минималната пенсия беше 194 долара...И Ани Цолова от БТВ питаше нашиявожд и учител ББ как ще ги стигнем габонците!:)
    Оказва се че никога- даже и армия си имат, а не дупедайски смешници с униформи, та не могат даже и парад да направят, та камо ли преврат! Обречени сме! Скоро управлващите ще се казват Осман, Асан и Айше! Ква България, ква Европа!?!

    Коментиран от #38

  • 38 По Тодор Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "По Тодор Колев":

    2013 г България пенсия: 100 долара, Габон -193 долара!