Last news in Fakti

4 Септември, 2023 09:20 778 4

Папа Франциск завърши визитата си в Монголия

  • папа франциск-
  • монголия-
  • посещение

Чиято цел бе да се срещне с малобройната католическа общност в страната

Папа Франциск завърши визитата си в Монголия - 1
Източник: БГНЕС

Папа Франциск завърши историческото си посещение в Монголия, чиято цел бе да се срещне с малобройната католическа общност в страната, но което придоби външнополитически оттенък заради апела му към управлявания от комунистическата партия Китай за зачитане на свободата на вероизповеданията в съседната на Монголия страна, предаде Ройтерс.

Светият отец завърши петдневното си посещение с визита, при която освети Дома на милосърдието - многофункционална сграда, която осигурява временни здравни грижи за най-нуждаещите се в монголската столица, както и за бездомните, жертвите на домашно насилие и мигрантите.

Домът на милосърдието, който се намира в преустроено училище в Улан Батор и е дело на висшия католически духовник в Монголия, италианския кардинал Джорджо Маренго, е предназначен да служи като своеобразна централна благотворителна организация, координираща дейността на католическите мисионерски институции и местните доброволци.

"Истинският напредък на една нация не се измерва с икономическото богатство, още по-малко с инвестициите в илюзорната сила на въоръжението, а със способността ѝ да се грижи за здравето, образованието и цялостното развитие на своя народ", заяви 86-годишният Франциск.

Той заяви, че иска да разсее "мита", че целта на католическите институции е да обръщат хората към религията, "сякаш грижата за другите е начин да се примамят хората да се присъединят".

В предимно будистката Монголия има само 1450 католици при население от 3,3 милиона души, а по време на безпрецедентно събитие вчера почти цялата католическа общност на страната бе под един покрив с папата.

Монголия е била част от Китай до 1921 г. и пътуването на главата на Католическата църква бе изпъстрено с намеци или призиви към съседната суперсила, чието комунистическо правителство е в обтегнати отношения с Ватикана, припомня Ройтерс.

В края на неделната литургия Светият отец отправи поздрав към Китай, като нарече гражданите му "благороден" народ и помоли католиците в Китай да бъдат "добри християни и добри граждани".

В събота, с думи, които изглежда бяха насочени по-скоро към Китай, отколкото към Монголия, Франциск заяви, че правителствата няма от какво да се страхуват от Католическата църква, защото тя няма политически цели, отбелязва агенцията.

Пекин следва политиката на "синизиране" (катаизиране) на религията, като се опитва да изкорени чуждото влияние и да наложи подчинение сред религиозните общности към комунистическата партия.

Конституцията на Китай гарантира свободата на вероизповеданията, но през последните години правителството на президента Си Цзинпин затегна ограниченията върху религиите, които се смятат за предизвикателство към властта на партията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Папомолет

    1 0 Отговор
    Следвашото историпеско посещение ще е в Полинезия. В една от островните държави има пет шест потомствени католици, на които прадядовците им са яли мисионер.
  • 2 зелен петел

    0 0 Отговор
    Трябва да дойде и в България. И тука има някакви като лици.
  • 3 да де

    1 0 Отговор
    Днес имате подобрение за разлика от вчера сте уцелили снимката на Папата.
  • 4 Ммм...да

    0 0 Отговор
    Кьорето се замъкнал до Монголия да я шпионира,чрез "охраната"му.Мъка, брате мъка.Китай,Монголия,Виетнам и С.Корея са с Русия !