Last news in Fakti

15 Септември, 2023 06:04 2 333 0

Доминикана и Хаити се скараха за напоителен канал, затвориха границата

  • доминиканска република-
  • хаити-
  • спор-
  • напоителен канал-
  • граници

Каналът е захранван от обща река

Доминиканската република обяви вчера, че от днес затваря границата си с Хаити в отговор на изграждането там на напоителен канал, захранван от обща река, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"От 6 ч. сутринта (10 ч. по Гринуич) в петък, цялата граница на Доминиканската република по суша, море и въздух ще бъде затворена", заяви президентът Луис Абинадер при посещение във военна база. "Границата ще остане затворена толкова дълго, колкото е необходимо, за да се прекрати това провокативно действие", добави той.

Правителството на Доминиканската република осъжда изграждането на напоителен канал, захранван от река Масакър (естествена границата между двете държави), който ще снабдява с вода хаитянските фермери.

Доминиканските власти твърдят, че проектът нарушава Договора за мир, вечно приятелство и арбитраж от 1929 г., споразумението за границата от 1935 г. и протокола за преразглеждане на границата от 1936 г.

"Република Хаити има суверенното право да взема решения за експлоатацията на своите природни ресурси", реагира правителството в Порт о Пренс в съобщение за медиите, уверявайки, че двете страни са поддържали диалог преди това "едностранно изявление" на Доминиканската република.

Порт о Пренс твърди, че Хаити има пълното право да отклонява води от река Масакър, съгласно споразумението от 1929 г.

За Доминиканската република обаче този канал - един "напълно неподходящ строеж, лишен от всякаква инженерна мисъл - е провокация, която правителството няма да приеме", заяви Абинадер, който затегна имиграционната си политика, като увеличи акциите за задържане на незаконни мигранти и издигна стена по границата.

В понеделник Доминиканската република преустанови издаването на визи за граждани на Хаити, а миналата седмица затвори пропускателния пункт Дахабон, един от най-важните, където два пъти седмично се организира пазар, посещаван от хора и от двете страни.

Въпреки въведените мерки Абинадер увери, че диалогът с Хаити, най-бедната държава в Северна и Южна Америка, затънала от години в икономическа и политическа криза, изострена от насилието на бандите, остава отворен.

Хиляди хаитяни се опитват да си намерят работа в много по-проспериращата Доминиканска република, с която страната им дели остров Испаньола.

Стотици хаитяни се прибраха от Доминиканската република, след като доминиканският президент обяви предстоящото пълно затваряне на границата, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА