Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Септември, 2023 09:49 6 454 79

Противоречие между Лавров и Путин относно „завинаги руските територии“

  • euvsdisinfo-
  • крим-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • оон-
  • владимир путин-
  • сергей лавров-
  • преговори-
  • руска пропаганда-
  • дезинформация-
  • нагорни карабах-
  • война-
  • армения-
  • нато

В Ню Йорк Лавров заяви, че Русия ще признае териториалната цялост на Украйна в нейните граници от 1991 г.

Противоречие между Лавров и Путин относно „завинаги руските територии“ - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Деформиране и манипулиране на информационното пространство (Shaping and manipulating the information space)

На военен жаргон „подготовка на бойното поле“ означава да се вземат мерки, които да поставят противника в по-неизгодна позиция още преди битката. Военните правят това на бойното поле в прекия смисъл, а в преносния – на информационното поле – с „подготовка“ се занимават манипулатори, дезинформатори и автократични управници. Похватите им включват арести на журналисти, затваряне на независими и разследващи медии, наводняване на социалните мрежи със спам и изкривяване на информационния дневен ред. Целта им е да отклонят общественото внимание от неудобни теми. За всички тези класически трикове имаме преки примери от тази седмица.

Още новини от Украйна

Лавров в Ню Йорк

Говорейки пред полупразна зала на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, руският външен министър Сергей Лавров направи пореден опит да отклони вниманието на света от очевидното: агресивната война на Русия срещу Украйна. Той старателно избегна всякакво споменаване на темата.

Вместо това Лавров посвети повече време за обвинения срещу Запада за всичко – от създаването на несправедлив свят до воденето на хибридна война срещу Русия. Неговите манипулативни наративи включват:

- Западът избирателно използва Хартата на ООН за своите политически цели, докато Русия поддържа Хартата в нейната цялост;

- САЩ се намесиха и продължават да се месят във вътрешните работи на Украйна;

- САЩ оркестрираха украинската революция и последвалата криза;

- Украйна нарушава принципа на самоопределение на руските малцинства и Хартата на ООН с подкрепата на Запада;

- Държавите членки на ЕС нарушават правата на руските малцинства;

- Украйна и Западът не се ангажират с принципа за мирно решаване на спорове;

- Украйна и Западът не се ангажираха да спазват Минските споразумения от 2015 г.;

- Украйна отказва диалог, докато Русия не отказва мирни преговори;

- Западът не участва в многостранното сътрудничество и не зачита принципа на суверенното равенство между държавите;

- Западните санкции не отчитат хуманитарните аспекти.

В Ню Йорк Лавров заяви също така на пресконференция, че Русия ще признае териториалната цялост на Украйна в нейните граници от 1991 г. (когато Съветският съюз се разпадна), при условие че Киев остане извън политическите съюзи и зачита руските малцинства.

Тези думи са измамни, манипулират обществената дискусия и отклоняват вниманието от основните факти: Русия незаконно анексира Крим през 2014 г., започна въоръжен конфликт в Източна Украйна по-късно през пролетта на 2014 г. и започна открита, пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. Тези действията не предполагат готовност за „зачитане на териториалната цялост“. Те също противоречат на думите на Путин и на руските закони, според които Крим и четирите окупирани региони в Югоизточна Украйна вече са завинаги руска територия. Така че всичко това е словесна еквилибристика от страна на Лавров.

Блиц операция в Нагорни Карабах

Ситуацията в Нагорни Карабах е сложна и напрегната от години. Азербайджан и Армения са водили няколко войни за региона. Миналата седмица Азербайджан предприе блиц операция и пое контрола над Нагорни Карабах. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел излезе с изявление на 21 септември, в което се посочва, че ЕС осъжда военната операция на Азербайджан срещу арменското население на Нагорни Карабах, изразява съжаление за жертвите и загубата на живот, причинени от тази ескалация, и призовава Азербайджан да позволи незабавен и безпрепятствен хуманитарен достъп до нуждаещото се население.

В неделя, 24 септември, арменският премиер Никол Пашинян разкритикува Русия и доминираната от Москва Организация на договора за колективна сигурност, изтъквайки нейната нефункционалност. По-късно началникът на кабинета на арменския премиер обвини руски държавни служители и медии в отприщването на „хибридна война“ срещу Армения. Той се мотивира с обвиненията на Москва към САЩ за военното поражение в Нагорни Карабах и подкрепата на Кремъл за масовите обществени протести в Ереван.

В мисленето на Кремъл, останало във времената на Студената война, никоя страна, по-малка от Русия, няма собствено мнение. „EUvsDisinfo“ събра много случаи на дезинформация, разобличаващи един от най-популярните прокремълски наративи – този за „марионетката на Запада“. Пропагандната машина на Кремъл го използва при всеки удобен случай. Събитията в Нагорни Карабах не са изключение и глашатаите на пропагандата го въртят с пълна сила.

За всичко е виновен Западът

Наскоро в свое изявление руското външно министерство отправи обвинения към арменския премиер Никол Пашинян и, разбира се, към Запада. Не за първи път близки до Кремъл медии фокусират вниманието си върху „неудобния“ от гледна точка на Москва лидер на Армения. Също не за първи път Кремъл свързва демократично избран лидер със западно влияние – Украйна е друг пример за това.

В четвъртък, 20 септември, водещата руска държавна телевизия Първи канал обвини САЩ в провокиране на напрежение. Близки до Кремъл медии и мрежи, включително основните телевизионни станции, се опитаха тази седмица да прехвърлят вината за последната военна операция на Азербайджан и хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах върху европейските лидери, в частност френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и президента на Европейския съвет Луи Мишел. Медиите намекнаха, че тези лидери носят вината за това, че Ереван трябва да се откаже от останалата част от Нагорни Карабах.

По-рано главният редактор на „Россия сегодня“ Маргарита Симонян, която има забрана да влиза в Армения още от 2022 г., нападна арменския премиер и добави щипка обвинения срещу НАТО. Бившият президент на Русия и заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев публикува красноречиво съобщение в подкрепа на същия наратив: Медведев твърди, че „колега от братска страна“ е „загубил войната, но странно е останал на поста си“ и тенденциозно пише, че въпросният колега „реши да флиртува с НАТО, а жена му даже демонстративно отиде при враговете ни с подаръци. Познай каква съдба го очаква…“. Нека просто кажем, че Медведев не е най-добрият разказвач…

Инструктаж от Кремъл

Според независимото руско издание за разследваща журналистика „Медуза“, в сряда, 19 септември, Кремъл е разпространил насоки до контролираните от държавата новинарски медии в Русия, в които им е казано да обвинят Армения и Запада за смъртоносния обстрел на Баку в Нагорни Карабах. „Медуза“ се сдоби с копие от тези инструкции – на руски този сорт насоки до медиите се наричат „темник“ (от „тема“, но също от „тъмнина“). Този „темник“ за пореден път илюстрира прекия контрол на Кремъл върху проруския информационен пейзаж. Манипулативният подход действително трябва да бъде „железен“, за да си позволиш да държиш европейските лидери и САЩ отговорни за конфликт, който възникна след разпадането на Съветския съюз. Тези наративи вероятно са отражение на отчаяния опит на разочарованата Москва да избегне неудобните въпроси за това защо уж „всемогъщата“ Русия със свои „миротворци“ на място, не е успяла да предотврати азербайджанските военни действия.

Цензура в окупираните райони на Украйна

В пореден опит да деформира публичното информационно пространство, ръководителят на т. нар. Донецка народна република Денис Пушилин подписа укази, въвеждащи полицейски час и налагащи военна цензура върху пощата, интернет комуникациите и телефонните разговори. Това е забележително поне по две причини. Първо, сламените хора на Москва като Пушилин обикновено твърдят, че местните жители са патриотични и обичащи Русия. Второ, Русия монтира предаватели за руски ТВ- и радиостанции и същевременно прекъсва интернет-достъпа до останалата част на Украйна в окупираните райони. Е, защо да се предприемат такива стъпки, след като уж няма нищо тревожно?

Владимир Кара-Мурза в Сибир

Запушваш устата на някого, като го пратиш надалеч: класически подход на недемократичните режими. В опит да сплашат, а също и да събудят спомени за ГУЛАГ, руските власти прехвърлиха опозиционния журналист Владимир Кара-Мурза в наказателна колония в района на Омск. Кара-Мурза беше осъден в силно политизиран процес на 25 години затвор за предполагаема държавна измяна, участие в „нежелана организация“ и разпространение на „фалшиви новини“ за руската армия.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- „Столтенберг потвърди, че Русия е нахлула в Украйна заради НАТО“. Не, това е поредната зловещо, но глупаво изопачаване на цитат извън контекста. Генералният секретар на НАТО проби пропагандната пушилка на Кремъл и каза, че Путин иска да контролира своите съседи чрез установяване на сфера на влияние и че е започнал войната още през 2014 г. Вижте истинските цитати.

- „Удар по Севастопол, нанесен от колективния Запад“. Не, украинските въоръжени сили са действали при самоотбрана, както е залегнало в член 51 от Хартата на ООН. Щабът на руския Черноморски флот е окупационна сила, незаконно разположена на украинския полуостров Крим.

- „Русия унищожи танк „Леопард“ с екипаж от германски войски“. Пак не. Москва усилено се опитва да внуши, чрез шокиращи новини, скандали и конспирации, че Западът е започнал война срещу Русия. Медиите обаче пак не представиха достоверни доказателства или документация. Без посочване на време и място и само с неясна информация – пореден опит за разпалване на милитаристични и патриотични настроения сред руснаците.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Остап Бендер

    29 10 Отговор
    Имало и по големи мошеници от мене...
  • 2 Мераци на рояци

    39 44 Отговор
    Соросоидни мокри мечти.

    Коментиран от #61

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гошо

    20 8 Отговор
    Де, а тия" противоречия" дето ги виждате ,да ги изгладят двамата без и да разберат кога са го направили
  • 5 Българин

    52 40 Отговор
    Общото между тия двамата е че са военнопрестъпници и може би Лавров евентуално ще има късмета да стигне до килията в Хага ...

    Коментиран от #12, #15, #70

  • 6 Пожара

    11 26 Отговор
    Ма е нормално Лошадов да се застъпя за малценствата у Пиенгуриа и Окраина,след като он самио е од кафкаското концко малцинство!
  • 7 95% от дезинформацията

    41 32 Отговор
    в света идва от Фабриката за лъжи ЦРУ.

    Коментиран от #11, #66

  • 8 Ню Йорк

    23 14 Отговор
    Таймс цитирайте, само с жълтини ни занимавате.. Те не че авторите на таа сергия са други специалисти де

    Коментиран от #28

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 болимечепа

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    за вас турците
  • 11 верно?

    20 16 Отговор

    До коментар #7 от "95% от дезинформацията":

    Дори и тази руска хибридка идва от ЦРУ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Язък

    27 15 Отговор
    Това "ЕСвсДезинфо" трябваше да е нещо срещу дезинформацията . Но явно под контрола на янките се получава обикновен пропаганден парцал .
  • 14 !!!?

    29 21 Отговор
    Кремълската пропаганда има почва само в главите на съветските възрожденци !!! Те знаят още в ембрионален стадии, че "Русия никога няма да нападне Украйна" !!!?

  • 15 Да знайш

    23 25 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Вс амери президенти от времето на неоправданото хвърляне на атомните бомби над мирно население, та досега, са отговорни за смъртта на стотици милиони души.

    Коментиран от #32

  • 16 Харон

    27 15 Отговор
    Империята на злото....Есть две Руси. Первая – Киевская имеет свои корни в мировой, а по крайней мере в европейской культуре. Идеи добра, чести, свободы, справедливости понимала эта Русь так, как понимал их весь западный мир. А есть еще другая Русь – Московская. Это – Русь Тайги, монгольская, дикая, звериная. Эта Русь сделала своим национальным идеалом кровавую деспотию и дикую жестокость. Эта московская Русь издревле была, есть и будет полнейшим отрицанием всего европейского и яростным врагом Европы».

    Российский писатель А.Толстой, 1940 г.

    Коментиран от #26

  • 17 Спри да лъжеш

    8 6 Отговор
    така нагло!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Лавров

    21 18 Отговор
    ЦРУ са непрофесионални глупаци, а Джо Байден е обикновен лъжец, ако продължават да твърдят, че РФ ще нападне някога нашите братя в Украйна.


    Помните ли го?

    Коментиран от #51

  • 20 Урюрвкос

    11 16 Отговор
    Когато Лавров излезе на да приказва на трибуната в ООнето, залата скочи по команда и хукна демонстративно към изходите. Това означава че няма диалог, ушите и очите са запушени и мнението на другата страна се игнорира тотално. Остава само военно решение на проблемите, няма място за мир и обсъждане на мирни планове. Дипломацията е губене на време, само генералите и оръжието могат да донесат мир.

    Коментиран от #22, #30

  • 21 Българин

    13 10 Отговор
    Уморен от живота дръглив конь.
  • 22 Историк

    19 12 Отговор

    До коментар #20 от "Урюрвкос":

    Диалог с руския фашистки режим от военопрестъпници е невъзможен.

    Когато претърпят военно поражение ще им бъдат предоставени условията на капитулация.

    Коментиран от #27

  • 23 Оркистан

    11 10 Отговор
    Блатната империя ще се разпадне още това десетилетие
  • 24 противоречия в главата на Дениз

    10 6 Отговор
    който очевидно има биполярно разстройство.
  • 25 Тоя па шарен

    14 10 Отговор
    Никакво противоречие няма. Изкуствената държава У края ще се разпадне
  • 26 Урюрвкос

    10 10 Отговор

    До коментар #16 от "Харон":

    този цитат е украински фейк от 2010г подписа А. Толстой е без бащиното а графски титул имат двама А. Толстой единия Константинович а другия Николаевич. Единия гений написал Аелита, Петър I, ходене по мъките но му приписват тази цитата която той никога не е използвал. А другия със съмнителен произход на титлата без литературни достижения.

    Коментиран от #69

  • 27 Урюрвкос

    13 13 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    видях кой ръкопляска и се възхищава на фашистките подвизи в канадския парламент за останалото съм съгласен само силата на меча може да донесе мир

    Коментиран от #29, #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Историк

    15 11 Отговор

    До коментар #27 от "Урюрвкос":

    Нищо не си видял, но е очаквано да продължаваш линията на руския фашизъм.

    Коментиран от #72

  • 30 Цървул скъсан

    16 7 Отговор

    До коментар #20 от "Урюрвкос":

    С ТЕРОРИСТИ И ВЕРОЛОМНИ ЗАВОЕВАТЕЛИ НИКОЙ НЕ ВОДИ ДИАЛОГ!! ТЕ СЕ ГОНЯТ ДО ДУПКА,КАКТО И СЕ СЛУЧВА!!!!!!!!!!
  • 31 така си е

    10 5 Отговор
    През Втората световна война великия безаналогов СССР дава 27 милиона свидни жертви. Германия дава 7.3 милиона, са глупаците от САЩ само 410 хиляди. Е, кой да празнува повече безаналоговата победа?
  • 32 И ти да знаиш

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Да знайш":

    ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАИШ!!!
  • 33 За всичко е виновен Западът

    9 15 Отговор
    А нима Западът не е виновен за Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен, например?

    Коментиран от #36, #37, #38, #39

  • 34 Галош пробит

    17 6 Отговор

    До коментар #27 от "Урюрвкос":

    ТИ ЗНАЕШ ЛИ ИЗОБЩО КАКВО Е ФАШИЗЪМ?? ЕДВА ЛИ!! НОН СТОП РЪСИШ САМО РУСКА ПРОПАГАНДА,БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯШ,ЧЕ САМО РАЗМИВАШ ХОРАТА!!,
  • 35 Дениз рупора

    4 11 Отговор
    на свободата- срещу 50 цента и голяма прашка съм готов да отстоявам джендърските ценности на свободния свят.

    Коментиран от #41

  • 36 е ми

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "За всичко е виновен Западът":

    не е. що?
  • 37 Смех в блатото

    19 4 Отговор

    До коментар #33 от "За всичко е виновен Западът":

    Западът е виновен и за мизерията в Русия.

    Според руския режим там де. :)
  • 38 Даа бе

    18 5 Отговор

    До коментар #33 от "За всичко е виновен Западът":

    На вас винаги ви е виновен запада.Сривате го по вече от 80 годни,но НАКРАЯ ТОЙ ВИ СРИНА!!!
  • 39 нима?

    15 6 Отговор

    До коментар #33 от "За всичко е виновен Западът":

    1979-1989 Афганистан е окупиран от ... СССР. Налага социализъм сред талибаните. Именно тази окупация изяжда и последните силици на СССР и той безславно се разпада.
  • 40 Алтернативна реалност

    9 14 Отговор
    Джамбето е пропуснал уроците по четене с разбиране, защото Лавров КАЗА, че Русия БИ признала териториалната цялост на Украйна в рамките от 1991г, АКО Украйна БИ спазила поетите ангажименти за неутралност и прочие, НО това за съжаление не се е случило.

    Коментиран от #42, #43, #44

  • 41 Гуменяк отперен

    9 5 Отговор

    До коментар #35 от "Дениз рупора":

    Ресурсите ви бяха толкова,скоро и рубличките ще секнат! Чупката да не те джендеросам!!
  • 42 а това кога го каза Лавров?

    6 6 Отговор

    До коментар #40 от "Алтернативна реалност":

    ЦРУ са непрофесионални глупаци, а Джо Байден е обикновен лъжец, ако продължават да твърдят, че РФ ще нападне някога нашите братя в Украйна.
  • 43 Даа бе

    14 3 Отговор

    До коментар #40 от "Алтернативна реалност":

    Че кой изобщо се вълнува какво е казал Лавров??
  • 44 Историк

    16 9 Отговор

    До коментар #40 от "Алтернативна реалност":

    Украйна е суверенна държава и ще членува в каквито иска съюзи, които съответстват на нейните национални интереси.

    Руския фашистки режим само демонстрира същността си с тези "искания".

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гай Петроний

    17 2 Отговор
    Колкото е по близо до края си една държава,толкова повече управниците и лъжат
  • 49 Ха ха ха

    4 11 Отговор
    Западняците изсмукват от пръстите противоречия
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 схсхсхсх

    13 5 Отговор

    До коментар #19 от "Лавров":

    Само като прочете човек,че "ЦРУ са непрофесионални глупаци" и ставаш ясен колко вдлъбнат си в главата.Ако най-силното влиятелно и професионално разузнаване в света били "непрофесионални rлyпаци" то кои са профеисланите...ГРУ ли ? хахахахаха

    Коментиран от #56, #62

  • 52 Смех в блатото

    11 6 Отговор
    Западът е виновен, че МРЗ в Русия е еквивалента на 283 лева :)

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ти щото

    5 6 Отговор

    До коментар #52 от "Смех в блатото":

    Си цъфнал и вързал пишеш за стинки жалки коментарчета, лъжи и фантастика.. Оф, недей, моля те.. Хахаха
  • 55 Тиква

    6 7 Отговор
    Джамбаз, тези писаници ги пускай другаде! Тук не хващат декиш от много време!
  • 56 Абе

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "схсхсхсх":

    Мн филми гледаш.. В реалния свят, може и гру да е
  • 57 Пак

    3 2 Отговор
    Нещо коментират ученици в междучасията..
  • 58 В.В.П.

    5 10 Отговор
    РОССИЯ е суверенна държава ..и ще трепе врага ,както иска ,и когато трябва ..НАТО е в шок.. Даживее България!!!Слава РОССИЯ!!.
  • 59 В.В.П.

    5 9 Отговор
    РОССИЯ е велика сила ..Лъжите на Демократите ,няма да помогнат на окропите ..Путя ги преби като уличници .Сега се гаврят с трупа...Ахаха..
  • 60 В.В.П.

    3 10 Отговор
    Окраина няма граници ,защото е собственост на Рф ..Както България беше част от османска империя ..аОбяче от РОССИЯ ,ни освободиха ..И така..
  • 61 Таборът пътува към небето

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мераци на рояци":

    Рускиът Спецназ целиът ли е там,или половината?Хихи

    Коментиран от #63

  • 62 МаДа

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "схсхсхсх":

    Няма база за сравнение едните са разузнавачи и аналитици - даже казаха точната дата на СВОто в украйна(22,02,2022) - та им объркаха нумерологията😁 на другите, които са обикновени крадци и рекетьори, а също така приятели на "нашето" контраразузнаване.
  • 63 Швейк

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "Таборът пътува към небето":

    Петка и Чапаев са там

    Коментиран от #68

  • 64 Пиночет

    8 3 Отговор
    На никой не му пука за Путин и Лавров!
  • 65 Ти да видиш

    1 8 Отговор
    Геропосоченото, казано от Лавров не е манипулация, а самата истина.
  • 66 1212

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "95% от дезинформацията":

    Лъжите на тия двамата се виждат в действвията им и дори не си правят труда да се синхронизират.
    Теб какво точно те е излъгало ЦРУ или просто в тона на Путин твърдиш, че за всичко е виновен Запада?
  • 67 Филипов

    3 4 Отговор
    Слаб и тенденциозен анализ.
  • 68 и половината Спецназ

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "Швейк":

    дет паднаха в боя за Бахмут.за свободата на украина,а?
  • 69 Харон

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Урюрвкос":

    И откъде може да се знае, че това което Ти цитираш, не е фейк сделан от московският агитпроп. Защото този цитат го е цитирал и Аркадий Бабченко/от който съм го преписал/ който навярно внимава какво цитира....Коректното е когато се цитира, да се даде точно изворът....Но при руснаците и миналото е преписано многократно....:-)

    Коментиран от #79

  • 70 българка

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Някой за Хага е зеленото продажно клоунче, което харчи на поразия украинците, за да печели от войната и купува имения по света!

    Коментиран от #77

  • 71 радвайте се, русофоби,

    4 9 Отговор
    че не знаете дори името на външния министър на Осрайна и какви противоречия имат с малкото зеленото с бяло носле.
  • 72 никакъв историк НЕ СИ

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    Още ли не вярвате, че укрите са фашисти?

    Министърът на образованието на Полша Пшемислав Чарнек, че е "предприел стъпки" към екстрадирането на Ярослав Хунка, 98-годишният украински ветеран от нацистката дивизия на СС "Галичина", който беше пламенно почетен от канадските парламентаристи миналата седмица, пише "Политико". По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Канада миналия петък председателят на Камарата на представителите Антъни Рота представи Хунка като "украински герой, борил се срещу руснаците за независимостта на Украйна през Втората световна война, което предизвика бурните овации на парламентаристите.

    Но отдаването на почит предизвика вълна от критики от страна на еврейски организации, групи за защита на правата на човека и лидери от цял свят, тъй като Хунка се е сражавал в състава на Първа украинска дивизия - известна още като 14-та пехотна дивизия на СС "Галичина", която е воювала под командването на нацистите на страната на хитлеристка Германия срещу Червената армия.

    Коментиран от #73, #74

  • 73 Харон

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "никакъв историк НЕ СИ":

    И в следствие господин Антъни Рота си подаде оставката, защото е поканил този фашистки ветеран по инициатива на синът си без да се информира и консултира относно миналото му с никого....ТАКА Е КОРЕКТНО НАЛИ. И тогава изказването Ви е коректно.:-)))
  • 74 Историк

    6 3 Отговор

    До коментар #72 от "никакъв историк НЕ СИ":

    Когато германците са навлезли в Украйна са били посрещнати като освободители, защото няколко години преди това Сталин е убил 6 МИЛИОНА украинци с ГЛАД. С други думи, са избрали по-малкото зло.
  • 75 В.В.П.

    1 5 Отговор
    Рф има има право да трепе врага ,както и когато иска..В боя няма правила ..

    Коментиран от #76

  • 76 опа опа

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "В.В.П.":

    РФ. има право да се разпадне. ТОЧКА.......
  • 77 😂😂😂😂😂😂

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "българка":

    Има - харчи - ти що не харчиш ? Щото немаш ни пари ни акъл ... хахаха 😂😂😂
  • 78 Най-ценното

    1 0 Отговор
    В тази статия са "наративите" на Лавров. Другото е жалък опит за опровергаване на историческата истина.
  • 79 Много

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "Харон":

    Добре пишеш на български за украинец.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания