Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Ноември, 2023 21:42 3 549 93

Не точно Банкси

  • euvsdisinfo-
  • банкси-
  • графити-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руска пропаганда-
  • дезинформация-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Освен да опетнят външния имидж на Украйна, манипулациите целят да създадат усещането, че съществува нарастващ разрив вътре в Киев

Не точно Банкси - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Лъжи, които подклаждат омраза (оригиналното заглавие на статията е Spraying hate and slinging lies)

В разговора за противодействието на кремълската дезинформация понякога сме склонни да поставяме знак за равенство между информационното пространство и дигиталното пространство в неговата цялост. Още от зората на световната мрежа, дигиталната сфера стана доминираща част от информационното пространство и изцяло го промени. Когато са налице целенасочени опити за манипулиране на информационното пространство, границите между виртуалното и реалното понякога се размиват и пресичат. Тази седмица ни предостави красноречив пример за това как това пресичане може да бъде използвано за измамни и манипулативни цели.

Още новини от Украйна

Не точно Банкси*

В прессъобщение от 9 ноември, френското министерство на европейските и външните работи разкри мащабна руска дезинформационна онлайн кампания, разпространила изображения на надраскани с графити около 250 звезди на Давид по сгради в Париж. Френската агенция за борба с чуждестранната дезинформация (VIGINUM) идентифицира кампанията като тясно свързана с руската онлайн мрежа за дезинформация Recent Reliable News (RRN), известна още като мрежата „Doppelgänger“. Тя използва ботове в X (бившия „Туитър“) да поместват тези публикации. Тази манипулативна кампания имаше два аспекта: реален – т.е. напръскването на повече от 250 звезди на Давид върху сгради в Париж, и дигитален – интензивно раздухване на инцидента онлайн, за да се предизвика напрежение между мюсюлманското и еврейското население в Европа. Френските разузнавателни служби вече подозират, че графитите са опит на Русия да дестабилизира вътрешната политическа сцена.

Границите се размиват

Това не е първият път, когато кремълските манипулатори използват графити в европейски градове. Тези действия по всяка вероятност представляват съзнателни усилия за размиване на границите между реалното и дигиталното пространство. На 24 февруари 2022 г. EUvsDisinfo идентифицира подобни опити за разпространение на изображения на графити, за да се подкопае обществената подкрепа за Украйна и за да се всее разделение в европейските общества. В някои случаи изображенията, разпространявани от свързани с Кремъл акаунти, са изцяло фалшиви и никога не са съществували във физическото пространство – по този начин границата между виртуално и реално се размива още повече. Проруските пропагандисти са използвали подобна тактика за изкуствено разпространяване както на истински, така и на подправени изображения, особено графити, също в Западните Балкани и в други региони. И все пак, за Кремъл основната мишена за манипулация и дезинформация си остава Украйна.

Тактики от епохата на КГБ

Кремъл често се възползва от съществуващите религиозни, политически и идеологически разломи, за да засилва обществените разделения чрез фалшиви изображения. Тази тактика датира от десетилетия, т.е. много преди руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г. и е известна като „активни мерки“ или „активно мероприятие“ – упражняване на външно влияние от страна на Русия чрез тайни операции за намеса, включително разпространение на дезинформация. Кампанията Doppelgänger/RRN, разкрита от френските власти, носи всички белези на активно мероприятие.

Търси се пробойна

Президентът Володимир Зеленски е особено популярна мишена за дезинформацията на Кремъл, включително чрез фалшиви корици на списания. Последните примери включват твърдения, че Зеленски иска да изостави Украйна или че е организирал преврат и е отменил изборите, за да остане на власт. Както е видно, последователността не е сред силните страни на Кремъл. Някои близки до руското ръководство медии дори разпространяват нелепи истории за съпругата на Зеленски, която продава деца на западни педофили. Публичното осмиване на Зеленски и семейството му е средство да се вбие клин между тези, които са непоколебими в подкрепата си за Украйна, и онези, които търсят извинение да продължават да се колебаят. Освен да опетнят външния имидж на Украйна, манипулациите целят да създадат усещането, че съществува нарастващ разрив между президента Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний.

Търсят се и нови приятели

И така, от една страна се всяват разделения, а Украйна и поддръжниците ѝ се изобразяват сякаш са на ръба на пълен „колапс“. От друга страна се създава илюзорната представа, че Кремъл има щедри приятели по целия свят. Тази седмица рупорите на Кремъл отразиха как Путин търси приятелства на изток, този път в Казахстан. Въпреки че по време на визитата не бяха подписани някакви съществени споразумения, близките до Путин медии писаха хвалебствия за „стратегическото партньорство“ и за оказания топъл прием на руския лидер. Пътуването в Казахстан стана повод да се завъртят конспирации за предполагаеми неоколониални планове на ЕС по отношение на Централна Азия. Изпипаха се и похвали по адрес геостратегическата мощ на Путин в надхитряването на ЕС. Тези посещения се отразяват в завоалирана колониална реторика и няма как да не се запитаме – а как ли ги възприемат самите обекти на руските опити за сприятеляване…?

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- Контролираните от Кремъл медии отдавна критикуват западната военна подкрепа за Украйна, така че не е изненада, че след 7 октомври те започнаха да разпространяват неоснователни твърдения, че западните оръжия, предназначени за Украйна, се озовават в Близкия изток. Всъщност множество западни правителства са въвели строги процедури за надзор за трансфера на оръжия, а украинската страна също работи за предотвратяване на потенциалното отклоняване на оръжия с цел да не се навреди на доставките на помощ. Струва си да припомним, че тези медии са разпространявали подобни твърдения и в миналото. Тактиката е наративът да се приспособява към актуалните събития като криминалните войни в Скандинавия и бунтовете във Франция.

- В крак с класическия стил на Кремъл, някои медии проектират злодеянията на Русия върху други и твърдят, че ЕС е решил да изтласка Русия от Централна Азия и Закавказието. Този параноичен наратив внушава, че ЕС се опитва да обкръжи Русия, да изолира страната и да раздели нейните съседи, както и да ги дестабилизира и на практика отразява колониалния мироглед на Кремъл за неговите съседи. Реалността е, че ЕС изгражда отношенията си със страните от Централна Азия въз основа на взаимно съгласие и двустранни интереси. Тази политика се базира на Източното партньорство (ИП) – съвместна инициатива, която има за цел да задълбочи и укрепи отношенията между ЕС и неговите източни съседи. ЕС не налага никакви действия или дневен ред на партньорските страни. Общата цел на сътрудничеството е да се изгради обща зона на споделена демокрация, просперитет и стабилност в съответствие със стремежите на всяка отделна страна.

- Ще завършим със старата и добре изпитана манипулативна тактика да се всяват страхове и заблуди. Удачна илюстрация на тази тактика са твърденията, че Украйна атакува ядрени обекти в Русия с цел тероризъм. Още от началото на войната, руското ръководство насажда ядрен страх, при това с нарастваща честота. Няма доказателства в подкрепа на твърдението, че Украйна се е опитала да атакува руски атомни електроцентрали. Такива обвинения просто отклоняват фокуса от ядреното изнудване на самия Кремъл, включително заплахите му за използване на тактически ядрени оръжия и за подготовка за умишлена ядрена катастрофа.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

*Банкси е един от най-известните модерни артисти, чиито творби са пацифистки и носят силни антивоенни послания. За разлика от руските графити, неговите имат огромна стойност. В Украйна след инвазията също се появи творба на Банкси.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    54 45 Отговор
    Скоро ще разберем има ли разрив в Киев и дали клоуна ще оживее да обяви капитулацията или ще го ликвидират преди това!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ванюк

    35 42 Отговор
    Русия е голяма държава и може и трябва да дава по 5-10000 жертви на ден,за да се кали един народ трябва да бъде изтребен

    Коментиран от #27, #45

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    10 25 Отговор

    До коментар #2 от "Про руски Фанатик":

    Олигарси, робовладелци и чорбаджии няма добри, но ти ги бъркаш с нашите изедници!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реалист

    52 34 Отговор
    Затова спряха,, демократите" руските тв канали за да могат подлогите на Ротшилдите да ви лъжат по лесно иначе с руските тв канали пропагандата няма да върви.

    Коментиран от #52

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Забелязал

    32 36 Отговор
    Русофилите също са царе на нелепите лъжи и опорки... 🤣
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Само да питам

    26 21 Отговор
    И трябва ли да знам какво е това Банкси бе м@стиьо?

    Коментиран от #25

  • 18 Русия е братска страна

    33 34 Отговор
    Трябва да учим руски и да изучаваме руската история и култура.

    Коментиран от #41

  • 19 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    30 33 Отговор

    До коментар #9 от "Украйна умре 🇺🇦":

    Тия следят и виждат накъде вървят нещата и почнаха да се извъртат навреме. Даже и телевизиите им спряха с пропагандата и се кротнаха. Обаче на нас ни спряха руските телевизии и не искат да ги пускат още, а си прибират таксите от абонамента!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Русия най-могъщата

    36 33 Отговор
    Русия отстоява свободата и справедливостта по света, трябва да се държим за Матушката, ЕС е пробито корито, от юг дебне Султанът, САЩ са паразити в упадък.

    Коментиран от #38, #92

  • 23 Ванко 1

    1 9 Отговор

    До коментар #10 от "Пъо Руск Подлога":

    Ее ама във холандия не ги бият и живеят ухолно
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българка

    31 28 Отговор
    Докато ЕС се бори с въображаеми врагове и с призраци, неусетно се връща в каменната ера.

    Коментиран от #40

  • 27 Нико

    30 24 Отговор

    До коментар #3 от "Ванюк":

    Винаги Русия при напредване на възрастта на диктатора си е изтребвала народа си тофа е факт
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ттунко

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Про руски Фанатик":

    Гледам масово са със пазарски маратонки, гледах как атакуват със волга танкова мина и уви унищожиха мината

    Коментиран от #58

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    23 23 Отговор
    На руската пропаганда и демагогия се хващат основно безмозъчни, кухократунести русофили, които са наследствено обременени от русофилия. Всеки средно интелигентен човек, може сам за себе си да направи преценка, а не да клечи по цял ден като зомбиран и да се "храни" с лъжите на режима в Кремъл. Русофилите по дефиниция са безполезни, никому непотребни биоотпадъци и поради тази причина са озлобени на целият цивилизован свят. Самите те осъзнават, че са аутсйдери, луузъри, неудачници и некадърни полуидиоти с неясна перспектива за бъдещето. Не е лесно да си извън борда във време, което предоставя толкова много възможности за развитие, а ти да осъзнаваш, че от теб не става и чеп за зеле. Хубавото в цялата работа е, че с всяка година тези болшевишки кратуни стават все по-малко, което е видно и от сегашните избори. Останаха един файтон хора. Не е зле всичките да се изпратят в Курило, Карлуково, Наречен и разни подобни места за лечение

    Коментиран от #93

  • 38 Василев

    17 12 Отговор

    До коментар #22 от "Русия най-могъщата":

    Бате вземай си диезепана и пускай руската пропаганда!!!
    Сега чустваш ли се добре???
    Мечтите са безплатни споко!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Българин

    13 10 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    А Русия тогава къде е съставена от 17 мюсолмански републики и 5 не се знае какви?
    Тя трябва да в камената ера по твойта желязна логика...
    Скоро ще измислят външен кенеф !!!
    Ура!!!!!
    Запада да му мисли !
  • 41 Тошев

    15 13 Отговор

    До коментар #18 от "Русия е братска страна":

    Братския говорител.
    На какво да те учат първобитните?
    Я вземи почети малко кой на кой какво е дал.
    Ако не сме били ние Българите и азбука да нямат тия кретенойди....
    За религия не говорим!
    Всички русофили са без капка мозък!!!!

    Коментиран от #50

  • 42 Изводът е, че

    13 12 Отговор
    трябва да се лекувате русофили, въпреки, че това е "Мисия невъзможна"...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Путио Путлин

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ванюк":

    Това "каляване"само от бедните републики да е казваш..
    Елита на Кремъл по запада да учи там да се каляват!
    Цялата държава и идеология са на това дераже!!!!
    Не ви лине срам цял свят се смее с безаналоговая-пуреобитная армии в света!!!!!
  • 46 Бесен-_ Язовец

    4 8 Отговор
    Централна Азия ше ви приседне както ви приседна Покрайнина бе сорос.ня ше си мечтаете само за Централна Азия. Джигитаеца Жомар слуша Москва иначе ше го пенсонират само за една нощ
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хелоу

    14 7 Отговор
    Просто е смешно как с медии и точно такива платени статии и автори, накараха една немалка част от обществото да намрази цяла държава. И то толкова близка до нас културно и исторически. Има причини за войната в Украйна и то много дълбоки. Една от тях е непрестанното разширяване на НАТО въпреки хилядите молби на Русия, а другата е изтреблението и терора върху руско говорящите и Руснаците в страната. Не бъдете гъби, поинтересувайте се. Не се оставяйте да ви манипулират толкова елементарно.
  • 49 Коко

    5 1 Отговор
    Пак глупостите на пениз и тъпите отрочета чета :(
  • 50 Коко

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Тошев":

    Ти ад си видял народ без писменост малоу нико?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Студопор

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Е те все така правят - спират ти тая или оная телевизия, трият ти тоя и ония коментар, блокират ти тоя и ония профил и после ти казват - има свобода на словото...
    Да бе!!
  • 53 Ццц

    8 3 Отговор
    Дезинформация се състои в 2 части: реална и виртуална. Първата част включва действителни събития, а втората - раздухването в интернет???? Ама вие сериозно ли? Че това го има откакто свят светува. Няма пияница в подблоковото пространство, който да не е експерт по всяка една тема. Някой дори ги пускат по телевизията, а на други е дадена трибуна в онлайн медии, както се вижда. Едни и същи експерти са водещи по икономически или политически теми, експертстват по избори, по пандемии, а сега е модерно да са експерти по Украйна и Газа. Прост пример: дрогата лаеше цяла зима как ще прегази руснаците и ще освободи Крим. Реалността, както се очакваше, е съвсем друга. Но започнеш ли да я "раздухваш" онлайн, ставаш оръдие на руската пропаганда. Всички ние трябва да сме горди с "успехите" на дрогата и да следваме официалната линия, а ако такива липсват не е демократично да се "раздухва" онлайн. Това напомня ли ви на едни други времена, на едни други похвати? На следващо място: не знам колко западни оръжия са отишли в Газа и за коя страна, но помним един самолет от пролетта на 2022 година, който се разби в Сирия и западняците си ги познаха като украинска помощ. Случаят естествено бързо се покри (подобно на една новина от оня ден на Кремълския сайт). Разбира се трябва да повярваме, че новината е кремълска разделителна пропаганда. Трета опорка: Дрогата бил особено популярна мишена за подигравки? Това по разбираеми причини е така. Но колко пъти морихте Путин? Какво ли не б
  • 54 Я!! Ти се престраши!!!

    2 2 Отговор
    Липсваше ни! Браво! Публикувал си от свое име, а не да се криеш зад Марчето!

    Дори да не ни харесва мнението ти, ще поддържаме правото ти да си го изразиш! Без значение дали си българин или украинец
  • 55 Ццц

    9 3 Отговор
    Към 53: Но колко пъти морихте Путин? Какво ли не беше за него, сега даже е във фризер, нали така? Мисълта ми е, че разлика няма. И САЩ и Русия да империи, които си гледат интересите. Но някак си американската пропаганда е на прекалено обидно за мен ниво. Руската някак звечи по реалистична, но си остава пропаганда. За това се стремя да чета и от двете страни, като се надявам, че истината е по средата. Но за съжаление откривам, че американската е наистина на обидно ниво.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Рашка Феодалия

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ттунко":

    жалко за мината 😁
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Факт

    11 4 Отговор
    Най умното което направиха англетата е че се изнесоха от разпадащият се ЕС.

    Коментиран от #68

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Трудно е да се съберат

    6 4 Отговор
    толкова глупости и инсинуации накуп, но са го постигнали някак. Някакви власти нещо подозирали... След като е повече от очевидно, че руснаците не са никак в час с информационната война, там ги водят с няколко обиколки. Значи било дезинформация, че Еленски е отменил изборите? Нима не каза, че може и да ги проведе, ако му дадат пари за целта? А това, че нарича "опит на Русия да осъществи преврат" "Майдан 3", е много показателно. Говори, че признава, че предишните два Майдана са били откровени преврати, финансирани и организирани отвън.
  • 63 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Про руски Фанатик":

    Факт, ватата трябва да е в чувалите, а пияните вдовици в анадола и дубая за по 20 рубль‼️
  • 64 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 7 Отговор

    До коментар #59 от "Сесесере сърп и 🔨 и 🍶":

    Прав си, няма по пропаднало, продажно и подло от пияния ватник и гладната му копейка!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 хахахохо

    0 2 Отговор
    Щом нещо е отречено от фактчекърите като лъжа, значи е стопроцентова истина!
  • 68 и още един факт

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Факт":

    Брексит не беше въпрос на проницателност, Короната просто се изнесе от ЕС преди да започне активно да го разпада. Такъв беше планът им, стикован с колонията им САЩ.
  • 69 Ний ша Ва упрайм

    0 2 Отговор
    Зле им е на руснаците:
    А 95 Дизел пропан-бутан
    08.11.2023 1,10 лв. 1,27 лв. 0,67 лв.
    09.11.2023 1,10 лв. 1,27 лв. 0,67 лв.
    10.11.2023 1,10 лв. 1,27 лв. 0,67 лв.
    11.11.2023 1,10 лв. 1,27 лв. 0,67 лв.
    12.11.2023 1,10 лв. 1,27 лв. 0,67 лв.
    13.11.2023 1,10 лв. 1,27 лв. 0,67 лв.
    14.11.2023 1,10 лв. 1,27 лв. 0,67 лв.
    15.11.2023 1,11 лв. 1,28 лв. 0,69 лв.
    16.11.2023 1,10 лв. 1,28 лв. 0,69 лв.
  • 70 По принцип

    2 0 Отговор
    русофилите не са българи
  • 71 Българин

    1 0 Отговор
    Всяка дума на руската пропаганда е лъжа!
    Света се умори от руски лъжи! Затова поддръжниците на Украйна стават все повече!
    русия е Чао!
    Сбогом зло русия няма да липсваш на никой!
  • 72 Патриот

    2 0 Отговор
    Всички нормални хора вярват на Украйна, останалите вярват на психопата Путин!
  • 73 историк

    2 0 Отговор
    русия винаги се е управлявала от психично болни хора!
  • 74 антифашист

    1 0 Отговор
    Подкрепящите фашизма в русия също са фашисти!

    Коментиран от #76

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Слава на Украйна

    1 0 Отговор
    Зеленски направи русия жалка!
  • 80 Шаман

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Пенис Джамбазов":

    От време на време бесове обсебват някоя нация!
    В момента бесовете виреят у руснаците! Погледнете им само пропагандистите - имат нужда от екзорцист!
  • 81 Поклон пред Зеленски

    1 0 Отговор
    Хвала на Зеленски за смелостта му да каже на глас това което целия свят знае но си мълчи, а именно че на руснаците им е генетично заложено да бъдат убийци и терористи!

    Коментиран от #82

  • 82 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Поклон пред Зеленски":

    Това че руснаците са терористи ние българите си го знаем отдавна!

    Коментиран от #83

  • 83 Клара Цеткин

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Българин":

    руските терористи надминаха талибаните!

    Коментиран от #84

  • 84 Насрала

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "Клара Цеткин":

    русия от държава спонсорираща тероризма се превърна в държава терорист!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Българин

    1 0 Отговор
    русия и иран са злото! Това се вижда всеки ден!
  • 87 Човек от народа

    1 0 Отговор
    Всички нормални и истински българи са длъжни да се противопоставят и заклеймят кремълският фашист Путин!
    Само хора без ценностна система ударили моралното дъно като антибългарите майкопродавци от фамилия копейкини подкрепят кремълската нацистка хунта!
  • 88 САЩ МОГЪЩИЯ

    1 0 Отговор
    русия и иран треперят, краят им е близо!
  • 89 русия най голямото зло на планетата

    2 0 Отговор
    русия е враг на народите!
    Всичко което прави русия е вредно за Човечеството!
    Основите на руската колониална империя са изградени върху кръвта на много европейски и азиатски народи! Милиони са жертвите на руската алчност и наглост!
    Заради имперската си арогантност фашистка русия ще бъде изравнена със земята и всички тъмни сили които подкрепят кремълските нацисти ще понесат несгодите!
    Това е залога за да няма Трета Световна Война!
  • 90 ФАКТ

    2 0 Отговор
    Всичките злини, войни, грабежи и гадости на нашата Планета идват от дяволското племе наречено руснаци!
  • 91 Българин

    2 0 Отговор
    русия не е държава, не е и нация! русия е алчност, агресия, злоба, завист! Основана е от престъпници и човеконенавистници, каша от хора нямащи нищо общо помежду си освен падението!
  • 92 САЩ най-могъщия

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Русия най-могъщата":

    САЩ ЕС отстояват свободата и справедливостта по света, трябва да се държим за НАТО, БРИКС е пробито корито, от изток дебне Китай, Русия са паразити в упадък.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.