Last news in Fakti

29 Октомври, 2023 16:41 3 242 43

Израелската армия атакува стотици позиции на "Хамас"

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа

Израел навлиза в следващата фаза на войната си срещу "Хамас"

Израелската армия атакува стотици позиции на "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелската армия отново атакува стотици позиции на палестинската групировка "Хамас", докато разгръщаше сухопътните си операции в ивицата Газа, съобщиха израелските военни тази сутрин, предаде ДПА, съобщи БТА.

През изминалото денонощие изтребители са бомбардирали повече от 450 цели, включително командни центрове, наблюдателни пунктове и площадки за изстрелване на противотанкови ракети, съобщиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в "Телеграм". Израелските бойни части са атакували терористични клетки, които са се опитали да извършат нападение и да изстрелят противотанкови ракети.

Израелски офицер е бил сериозно ранен през нощта, когато бил улучен от минометен снаряд в северната част на ивицата Газа, се казва още в съобщението. Друг е бил ранен при сблъсък с терористи, също в северната част на Газа. Според ЦАХАЛ и двамата в момента се лекуват в болница.

Израел навлиза в следващата фаза на войната си срещу "Хамас" в Газа по въздух, суша и море, заяви говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари във видеозапис, публикуван в платформата "Екс" (доскоро "Туитър"). "Сухопътните операции в северната част на ивицата Газа продължават. Продължаваме да преминаваме през етапите на войната съгласно плана. Постепенно разширяваме сухопътната дейност и обхвата на силите си в ивицата Газа", каза по-късно той в актуализирано съобщение.

Според информация на световните медии хиляди жители на Газа са се струпали около болницата "Шифа" в палестинския анклав, за да намерят убежище. Снимки, публикувани от Си Ен Ен, "Ал Джазира" и други телевизионни канали, показват, че много жители са потърсили подслон в близост до най-голямата болница в ивицата Газа.

По данни на Агенция на ООН за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA) хиляди хора са нахлули в складове и разпределителни центрове за хуманитарна помощ. В централната и южната част на ивицата Газа те са задигнали пшенично брашно и други стоки, като например хигиенни продукти, уточни международната агенция.

"Това е тревожен признак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и строга обсада на Газа", заяви Томас Уайт, директор по въпросите на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Газа. "Хората са уплашени, разочаровани и отчаяни", добави той.

Положението със снабдяването в Газа беше много лошо още преди избухването на войната и оттогава се влоши значително на фона на блокадата и масовото разселване, отбелязва ДПА

От началото на войната в Газа преди седмици на територията на палестинския анклав са навлезли стоки от около 80 камиона през пункта "Рафах" на гланицата с Египет. Вчера обаче нито един от конвоите не успя да влезе поради прекъсване на интернет и комуникационните услуги, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 касапница

    32 2 Отговор
    Над 50 американски транспортни самолета пристигнаха в Близкия изток за един ден
  • 2 Палестина

    32 23 Отговор
    Израелските сили за отбрана, май са израелски сили за нападение и терор на мирни граждани

    Коментиран от #8, #25

  • 3 КОТарАК

    33 30 Отговор
    кво стана с милиардната мюсюлманска вълна , дето щяла да помете Израел? тука ,,тонове мастило,, се изписа от ,,русфилите,,
  • 4 стоян георгиев

    36 17 Отговор
    Хамас къде са? Нали щеше да покажат сила? Само пожертваха цивилното население тия льохмани.
  • 5 Изкуството на войната

    16 14 Отговор
    Това най-вероятно е военен маньовър на Хамас и това са фалшиви позиции. Хамас са подбрали групи от 90 годишни болни и стари хора и са ги сложили край лагерни огньове, а около тях наредили счупено оръжие и бракувани БТР-и. А истинските позиции са изместили на сигурно място под Червения Площад. И като Израел изтрепе старците, ще се върнат.
  • 6 Жокера

    20 22 Отговор
    Евреите са истинско зло
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз съм

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Палестина":

    И колко заложници взеха??.
  • 9 Майна

    22 15 Отговор
    Всички ,които подкрепяте това унищожение на хора и деца няма как да не получите Божие възмездие..
    Вие сте забравили Бог..
    Вие сте се отказали от божественото начало на всеки..
    Вие служите на сатаната..

    Коментиран от #19, #28

  • 10 Значи,да се чете:

    24 20 Отговор
    Израелската армия бомбандира безразборно жилищни райони в Газа! Геноцид!Тероризъм в най извратена форма!Според мен,това ще е краят на държавата Израел!

    Коментиран от #14

  • 11 Хората са уплашени, разочаровани и отчая

    17 9 Отговор
    Същите индивиди, които вчера викаха "Евала" на ХАМАС.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 а вчера

    15 5 Отговор
    5000 ракети летят към Израел, а?
  • 14 продал се за копейки

    20 14 Отговор

    До коментар #10 от "Значи,да се чете:":

    Докато "братушките" бомбеха десетки украински Гази що не ревахте, а?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Русофил

    13 0 Отговор
    Тук бомбите вървят, с това слабо ПВО на Хамас.
  • 17 Возрожденец

    13 12 Отговор
    Не знам. На нас ни казаха да викаме за Хамас.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хе-Хе

    13 7 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Реалността показва по скоро обратното! Творците на грехове, например бивши палачи от концлагерите живеят най малко 98 години, а греховете ги изплащат като невинни агнета точно хора, които никому нищо лошо не са сторили. Както Христос поела греховете на злодеите! Върховна неправда!
  • 20 Майна

    12 11 Отговор
    ,,Това е и, зр ,аелска война, която е насочена конкретно срещу па ,лестински цивилни, особено д, еца, тъй като Iбо , мбардира:

    училища,
    болници,
    дж ,амии,
    домове, ж.к. площи, жилищни сгради,
    пекарни
    Водата, електричеството и горивото са прекъснати за Газа и повече от 200 000 жилищни единици са унищожени изцяло или частично от Израел. 1,4 милиона палестинци, около половината от населението на Газа, са разселени.

    Пр ,авител ,ството на Нет ,ан ,яху инструктира палестинците да напуснат Северна Газа на юг, но продължава безр, азборно да бо ,мбардира и двете части, така че да няма безопасно място за населението на Газа. ,,

    Коментиран от #40

  • 21 мдааа

    19 11 Отговор
    Ислямските терористи решиха да помогнат на закъсалите своите братя, руските терористи, като открият нов фронт срещу Запада. Само, че англо-евреите са стари кучета и сега ще им го изкарат през носа.
  • 22 Майна

    10 10 Отговор
    ,,Израелски заселници в окупирания Западен бряг разпространиха заплашителни листовки по автомобили и оставиха окървавени кукли в училищата, предупреждавайки палестинците да напуснат или да бъдат убити.

    „Кълна се в Бога, скоро ще се стоварим върху главите ви с голяма катастрофа. Имате последния шанс да избягате в Йордания по организиран начин“, се казва в една листовка, разпространена в петък в град Салфит на Западния бряг.

    „След това ще унищожим всеки враг и ще ви изгоним насила от нашата свята земя... Натоварете багажа си незабавно и си тръгвайте, откъдето сте дошли. Ние идваме."
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Майна

    13 13 Отговор
    ,,Тъй като почти половината от жертвите на бомбардировките на Израел са деца, палестинските родители прибягват до „отчаяни мерки“ (според Ал Джазира), „за да оцелеят децата или поне техните спомени“.

    Лекарите в болницата Ал-Шифа пишат имената на убитите деца върху телата им. Сара Ал-Халиди, майка на четири деца, казва: „Светът трябва да знае за тези деца, които бяха убити от Израел, защото те не са числа, а имена, истории и мечти, убити от израелската окупация в Газа.“

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Майна

    14 9 Отговор
    На разрушените сгради в началото на това клане имаше снимка на малко палестинско момче , което държеше клетка с птиче..
    Хм...
    С какви ръце пишете и подкрепяте всичко това...
    Какви оправдания търсите!
  • 27 Израел

    16 17 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Да убитите не са само числа. Това са имена на терористи и бъдещи терористи. Слава на Израел !

    Коментиран от #29

  • 28 Израел

    11 11 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Бог не наказва , ако елиминираш мюсюлманин ;)
  • 29 Майна

    8 5 Отговор

    До коментар #27 от "Израел":

    Надявам се да да получиш всичко, което сам си пишеш..
  • 30 Ха ха ха ко стана

    15 11 Отговор
    Палестинците се раждат терористи и се възпитават като такива , от всяко палестинско семейство има поне един член но Хамас , а всички палестинци се радват на кланетата на евреи , така че ,да не вият много за това което им се случва и това което ще им се случва , дълго , дълго време и за напред .......

    Коментиран от #35

  • 31 оня с коня

    15 11 Отговор
    В статията Палестинците се квалифицират като "уплашени,разочаровани и отчаяни".А ЗАЩО не бяха такива непосредствено преди ВЕРОЛОМНОТО нападение над Израел и даваха ли Палестинските жени на Брадатите си мъже Списък каква Домакинска Ел.техника,марка Телевизор,Модел Тоалетна чиния и т.н. да ЗАВЛЕЧЕ от Израелските Магазини и Домове по примера на Руснаците в Украйна?
  • 32 Анджо

    12 4 Отговор
    Изстреляха 5000 ракети хамас и не казаха каква операция е тома. СВО лие , война лие , или празнуват новата арабска нова година. Вкараха в беля народа си , а сега чака иран да им помогне,абе това е пълна лудост. Не разбраха ли , че щом самолетоносачите пристигнаха са си направили грешно сметката.
  • 33 Макак

    5 6 Отговор
    Ха мас няма позиции. Това, което израел бомбар дира са просто населени места (то в газа няма празно място, сграда до сграда е). Разрушава се всичко що е сграда. Какви позиции, какви униформени. Трепят наред.

    Коментиран от #41

  • 34 касапина

    7 2 Отговор
    Ливадата трябва да се коси редовно че много ще порасне
  • 35 Пет пари

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха ха ко стана":

    Ти колко палестинци лично познаваш?
  • 36 Мнение

    10 0 Отговор
    Хамаз влезе в Израел, уби цивилни и взе заложници. Ако са очаквали, че това ще им се размине, вече са разбрали,че са сгрешили. Израелската армия ще унищожи Хамаз и това не е изненада, а последствие от техните действия.
  • 37 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА🚑

    3 0 Отговор
    МИ ЧИ ТО ТИЯ от ивицата
    ЗАТОВА ХОДЯТ В ТАЯ Т.НАР.БОЛНИЦА
    ЗАЩОТО ЗНАЯТ ЧЕ ТАМ Е ВХОДА
    ЗА Т.НАР. ..„МЕТРО„....!!!!.....
  • 38 Палестина

    1 1 Отговор
    Срещу “Хамас” тц умряха 7000+ невинни жени и деца. Бомбардираха болница и са на път за още една.. Правят това което Хитлер им направи

    Коментиран от #39

  • 39 Това е огромна палестинска ЛЪЖА,

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Палестина":

    която за наш срам беше разпространена масирано от Западните, Европейските и Българските медии никаква болница не е бомбардирал Израел! Кадрите снимани от самите палестинци показват че Болницата е напълно здрава, сградите са със здрави стени, помещенията са напълно здрави и без щети, тук таме има счупен някой прозорец, дори слънчевите панели по покривите на болницата са здрави. Паднала е една калпава палестинска ракета, която е запалила и деформирала 5-6 автомобила, които от там са запалили още 10-15 и всичките са изгорели. Ако беше израелска бомба или ракета, но нямаше да има и тухла върху тухла! Видно е че Болницата не може да побере и 300 души, камо ли 3000, както лъжат палестинците, нито пък от кадрите може някой да заключи че са загинали 500 човека и да са ранени 400! Никой не видя и един убит човек от тия 500 лъжливи жертви!

    Коментиран от #43

  • 40 Майна ли си или си мюсли

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Майна":

    та така лъжеш брутално нагло?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Палестина

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Това е огромна палестинска ЛЪЖА,":

    Не знам кои новини гледаш обаче повечето медии крият и не споделят самата истина. Жестоко се лъжеш в това което пишеш. BBC news, NY Times казаха че са измъчвали 85 годишната заложничка а пред Sky News жената говореше колко добре са се отнасяли с нея. От началото на войната досега са умрели 7000+ никой не говори за това защото тези които умират са мюсюлмани. Самата истина