Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 06:00 2 264 36

Бурето с барут в Близкия изток: Докъде може да се стигне?

  • хамас-
  • газа-
  • сащ-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • иран-
  • война-
  • близкия изток-
  • хизбула

Редица западни дипломати се опитват да предотвратят ескалацията

Бурето с барут в Близкия изток: Докъде може да се стигне? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От този сценарий е особено притеснителен: действията на Израел в ивицата Газа да предизвикат верижна реакция и сътресения в целия регион. Тази верижна реакция постепенно да въвлече все повече групировки и държави, а в крайна сметка и САЩ и Русия.

Германският близкоизточен експерт Гидо Щайнберг от близкия до правителството мозъчен тръст "Наука и политика" в Берлин смята, че във военно отношение Израел може и да постигне успех. Но това ще струва живота на много цивилни граждани, колкото и предпазливо да действа израелската армия, опасява се Щайнберг.

Какво би предизвикало външни сили да се намесят

Навярно тъкмо такива сметки си прави Хамас, смята Ханс-Якоб Шиндлер от Проекта за борба срещу екстремизма. "За Хамас е важно да се появят ужасяващи снимки на мъртви цивилни палестинци, така че да се провокира намесата в конфликта на Иран и неговите проксита", казва Шиндлер в интервю за ДВ.

Под "проксита" той има предвид въоръжените марионетки на Иран в региона – като Хизбула в Ливан, например. Тази въоръжена групировка и сега атакува Израел с ракети, но още се въздържа да предприеме голяма офанзива.

Шиндлер коментира, че ако сухопътната офанзива на Израел се разрасне още повече "Хизбула" начаса ще започне масиран артилерийски по Израел от север. "Като втора степен на ескалацията и в Сирия могат да започнат нападения срещу американските позиции. В третата фаза шиитските милиции в Ирак вероятно ще тръгнат да атакуват американски и западни цели", казва експертът.

"Гневът не бива да замъглява погледа"

Но дали непременно трябва да се стига до такава верижна реакция? За да я предотврати, президентът на САЩ Джо Байдън взе мерки. Като предупреждение към Хизбула и към Иран той изпрати два самолетоносача в източното Средиземноморие. И, показвайки пълно разбиране към необходимостта на Израел да се защитава, президентът предупреди, че в ивицата Газа трябва да се проявява умереност. По време на посещението си в Тел Авив Байдън препоръча на Израел да не повтаря грешката на САЩ след ислямисткия терор от 11 септември 2001 година. "Гневът не бива да замъглява погледа", каза президентът.

Байдън разговаря по телефона с лидерите на Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада, с които има консенсус, че Израел трябва да бъде подкрепен, а правото му на самозащита – уважено. В същото време обаче лидерите призоваха и да се спазва международното хуманитарно право, тоест – Израел да щади цивилните палестинци.

САЩ - поддръжник само на Израел?

Според Ханс-Якоб Шиндлер сега на Иран и неговите проксита ясно трябва да се покаже, че една по-нататъшна ескалация само ще отслаби техните собствени структури. Международната общност трябва да се концентрира и върху подобряване на хуманитарната ситуация на цивилните граждани в ивицата Газа, защото конфликтът не бива да се води на гърба на невинни хора, казва експертът.

Друг проблем е масово разпространеното усещане в региона, че САЩ едностранчиво защитават само Израел. След смъртоносната експлозия край болницата в Газа Джо Байдън подкрепи израелското обяснение на случилото се, което по-късно беше потвърдено и от редица западни експерти. Въпреки това египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси, йорданският крал Абдула Втори и палестинският президент Махмуд Абас отказаха плануваната си среща с Байдън.

Германия - приемливият неутрален посредник

Този имидж на Вашингтон като че ли отваря пространство за други посредници в региона. Например Германия. След отменената среща с Байдън, Сиси демонстративно разговаря в Кайро с германския канцлер Олаф Шолц. А Абдула Втори предходния ден дори лично посети Берлин. Освен с тях двамата, германският канцлер в рамките само на два дни разговаря и с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Германското правителство непоколебимо застава на страната на Израел. В същото време обаче в региона на Германия често се гледа като на приемлив неутрален партньор. Шолц смята, че този актив трябва да се използва. На първо време Германия се опитва да гарантира по дипломатически път хуманитарните доставки за ивицата Газа.

Но какво ще стане, ако все пак се стигне до голяма ескалация? Дали Русия, която има връзки с Техеран и Дамаск, няма също да бъде въвлечена в конфликта? Ханс-Якоб Шиндлер смята това за малко вероятно. Да, близкоизточният конфликт в момента е много изгоден за Русия, защото отклонява вниманието от войната ѝ срещу Украйна. Така че Москва наистина има интерес да го проточва, за да пренасочи по този начин усилията на Запада. От друга страна обаче Владимир Путин иска да поддържа този конфликт само "на слаб огън", защото иначе ще бъде принуден "сам да мобилизира в Близкия изток ресурси, които тъй или иначе не му достигат в Украйна", обобщава експертът.

Автор: Кристоф Хаселбах


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тепърва

    13 0 Отговор
    се разраства......
  • 2 Хе-Хе

    8 6 Отговор
    До балканите, до къде да стигне? Там, където винаги му е било мястото! Лошите ще бъдат поразени завинаги! Цивилизования свят се осъзна! Само с поощрение и интегреция не може! Трябва превъзпитание и тояга!
  • 3 До къде

    14 3 Отговор
    може да стигне! Докато се намери равновесна точка, в която всички страни ще са доволни и ще си гледат щастието, а не взаимната си гибел!!! Не се ли намери бързо такова решение, все повече страни и хора ще се осъзнават в какъв капан на алчността са вкарани и ще взимат радикални решения! Нищо че са дрогирани от западната наркоза и са в състояние на растения! Явно сега не осъзнават че това е отрова която им отнема жизнените сили! Но ще се усетят, ще...........
  • 4 Без сантименти

    22 1 Отговор
    Дойче-а стига с това ваше лицемерие...Докъде можело да се стигне--ами до голяма война в този регеон -която ще засегне и голяма част от останалият свят-имайки предвид,че желанието на САЩ е точно такова.Чрез палестинският проблем БДом цели намаляването на китайското и руското влияние в Б Изток.И най-вече китайските успехи в подписването на договорни отношения м/у Изрел и САрабияот една страна и Иран-САрабия и Турция от друга страна.Палестинците и за това толкова години Запада не признава държавата им-за да са барутното буре когато на Запада им е нужно да запалят БИзток...Това е накраДко-другото е разтягане на локуми и прах в очите ни
  • 5 Последния Софиянец

    11 5 Отговор
    Хазарите ще бъдат прогонени от Светите земи и ще дойдат в България.ШаЛаПатова ще им построи Кибуци а Соросоидите ще им работят на нивите.

    Коментиран от #13

  • 6 Само не разбрах

    18 4 Отговор
    От какъв зор Пасито прати Православието на айната си преди доста години?
  • 7 ХАХАХА

    17 5 Отговор
    "Западните дипломати се опитват да потушат ескалацията " ,след като години я бяха подклаждали!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 САЩ са

    12 2 Отговор
    Виновни за това клане

    Коментиран от #11

  • 10 ВОВА, ПРАЩАЙ САМОЛЕТОНОСАЧИТЕ

    4 5 Отговор
    Че Хамас ша изчезнат от Газа.....

    Коментиран от #15

  • 11 Истината

    6 11 Отговор

    До коментар #9 от "САЩ са":

    Какво виждат хората на терен в Газа? - виждат ПОСЛЕДИЦИТЕ от варварското терористично нападение на ХАМАС срещу Държавата Израел на 7 октомври 2023 г, при което бяха избити 1 400 НЕВИННИ МИРНИ ГРАЖДАНИ, ранени 18 000 и отвлечени 230 заложници, това виждат. Израелската армия ПРЕДУПРЕЖДАВА преди да нанесе удар и дава възможност за евакуация. ХАМАС използват населението на Газа като жив щит, защото са терористи.С терористи не се преговаря, те се трепат

    Коментиран от #21, #22

  • 12 Всички войни в света

    13 3 Отговор
    Се подклаждат от каубоите
  • 13 Сесесере

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    И русофилите ще трябва да си намерят място! Къде е то?
  • 14 ХАМАЗ НАПАДНА ИЗРАЕЛ

    4 10 Отговор
    Сега плачат че израелците ги трепат....
  • 15 Сесесере

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "ВОВА, ПРАЩАЙ САМОЛЕТОНОСАЧИТЕ":

    Кои самолетоносачи, дизеловия Кузя изпуши и още е на ремонт, а руснаците имат само него!
  • 16 Хамас да защитят газа

    3 3 Отговор
    Изпокриха се като плъхове в подземията....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Турско робство

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    А.К.А. ДЪРЖАВА Израел и някаква непризната Палестина? По тая логика и наШТе хайдути и революционери са били терористи?!
  • 22 Дивергент

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Аз виждам етническо прочистване и освобождаване на територии.Вие виждате справедлив отговор на терористичния акт на Хамаз.И двете виждания са верни.Въпросът е защо Хамаз провокираха с терористичната атака Израел като отговорът от там винаги е бил един и същ - смазващ.

    Коментиран от #26

  • 23 Българските турци

    6 2 Отговор
    Всички , които що годе следят световна политика,виждат как тия дни американската и европейската дипломация усърдно заобикалят Турция и лавират, за да не попаднат лице в лице с турския президент ! Антъни Блинкън - искариот обикаля с апостолско усърдие всички области , които са или са били под силно американско влияние през последните години ! Сащ са наясно , че ако не успеят да ескалират стълкновенията в регионални войни ,икономиката им, която е на гребена между пропастите, ще блокира ! Много желаеха Ердоган пак да подходи с традиционния си емоционален подход към Израел и очакваха военна намеса на Турция ! Такава една намеса щеше да им даде възможност да активизират с манипулирана легитимност доктрината "Чалендж Милениум" , която в основата си е смазване на турското непокорство, което много им пречи при реализиране на плановете им в региона на Близкия и Средния изток !!

    Коментиран от #24, #30

  • 24 Българските турци

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    продължение
    Явно е ,че Ердоган и този път яко ги разочарова !! Почти съм уверен , че очакваха той да подходи с радикални религиозни мотиви към конфликта на Израел с Хамас ! На петъчната молитва на 27 октомври в ръката на председателя на религиозния отдел на турското правителство, който водеше молитвата, беше голата сабя на пророка Мохамед !? На парада на Турските Военноморски Сили през Босфора на 29 октомври по случай деня на 100 годишнината от обявяването на Република Турция , генералите които бяха до Ердоган също бяха с голи саби в ръка !?.. Това са много силни символични месажи , които бяха открито демонстрирани от турската дълбока държава !!!
    На Байдън и на тия , които го разиграват от американските "дълбини" , много им се иска да нападнат Турция и да я сринат и изтрият от лицето на земята веднъж за винаги !!!... Имат всички военни и невоенни средства и възможности за това !!!... Е - е ?!... Защо тогава все още се мотат и бавят и не задействат операцията " Чалендж Милениум " ?!...Какво е онова, което ги спира ?!... Какво е това , което ги кара да се плашат от една Турция, с пропаднала икономика , без ядренно оръжие и има няма някаква си милионна армийка ?!...
  • 25 Факт

    0 1 Отговор
    Лесно ще стигне до нас и ... може да не стигне до щатите!
  • 26 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Дивергент":

    За да провокират Израел да покаже същинското си лице и да обърнат погледа на цивилизованият свят към техният проблема, а именно: създаването на Палестинска държава. Точно по същият принцип са действали и нашите герои по време на Априлското въстание. Знаели са, че не могат да победят Османската империя, но биха могли да обърнат внимание на Великите сили върху проблемите. И са успяли. Това е.
  • 27 Объркано Атлантиче

    7 0 Отговор
    Ето ви още една основателна причина за това, което се случва в Газа, която отново няма нищо общо с Хамас:
    Ресурсите от петрол и природен газ в окупираната палестинска територия могат да генерират стотици милиарди долари за развитие.Геолози и икономисти на ресурсите потвърдиха, че окупираната палестинска територия (oPt) се намира над значителни резервоари от петрол и природен газ, в зона C на Западния бряг и средиземноморското крайбрежие край ивицата Газа, според скорошно проучване на UNCTAD .

    Новите открития на природен газ в басейна на Леванта са от порядъка на 122 трилиона кубически фута, докато възстановимият петрол се оценява на 1,7 милиарда барела, според проучването, озаглавено „Икономическата цена на окупацията за палестинския народ: Потенциалът на нереализираният петрол и природен газ ."
    Това предлага възможност за разпределяне и споделяне на около 524 милиарда щатски долара между различните страни в региона и насърчаване на мира и сътрудничеството между старите воюващи страни, отбелязва проучването.

    Тези средства биха могли да финансират социално-икономическото развитие региона.
    Досега обаче на палестинския народ е забранено да експлоатира запасите от нефт и газ в собствената си земя и вода, за да посрещне енергийните си нужди и да генерира фискални и експортни приходи.
    -- The unrealized potential of Palestinian oil and gas reserves --
  • 28 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    тунелите се оказаха минирани и има голям брой загинали израелски войници

    Коментиран от #31

  • 29 Хе-Хе

    0 2 Отговор
    И най умният е малко прост! В случая, евреите от хилядолетия измислиха религиите, за да разделят и владеят хората и по стар прагматичен обичай, дават предимство уж на по простите мюсюлмани пред християнския свят, с убеждението, че техни представители уж приели исляма ще овладеят тези народи и ще правят каквото си пожелаят! Мюсюлманина може да има 50 жени и 1000 деца, за християнина секса е грях! Сами са си отгледали днешния тероризъм, а САЩ - Турция да я изправя срещу СССР и сега се чуди защо Ердоган не е послушен...!? Както и тук сте си отгледали електорат, който до преди 1 мандат бе електорат, а сега все повече навлиза в местната власт, включително и кмет на голям, най големия ви град!
  • 30 Турция е въздух под налягане

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    Султана ви е голям само на думи, излезе един голям пъзльо. И това вече е ясно на всички.
    Можеше ПОНЕ да спре доставките на газ от Азърбейджан, които минават през Турция за Израел, и са големи -около 40% за нуждите на ционистите. Но и това не направи...

    Коментиран от #32

  • 31 Дедо Коуеда

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Урюрвкос":

    Да не са очаквали бисквитки с мляко?
  • 32 Българските турци

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Турция е въздух под налягане":

    Турците са търпелива и упорита нация , нищо не забравят и никога не злобеят , а само когато му дойде времето и моментът , просто правят това което е необходимо и "легитимно" !...

    Коментиран от #33

  • 33 Хе-Хе

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "Българските турци":

    Ей, сербез! Колко научни човешки и културни изобретения са регистрирани в Османската империя, деградат безподобен!? Освен курбани и мазни борби, нещо създадено ли е за човечеството - грамофон, електрическа китара, телефон, пералня, лаптоп!? Само пехливански гюреши и байрами! Нация от клас - консуматор!

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Българските турци

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Хе-Хе":

    Създали са 16 турски държави между които Хунската империя,Мамелюкската и Селджукската империя и Османската империя, която се е разпростряла на три континента и седем морета !...Само един евтин чалгарски манталитет може да визира един такъв потенциал по такъв неграмотен и силно комплексиран стил !...Злобата и фобията предизвикват една мастурбационна мания за величие и грандоманско чувство на превъзходство у лилипутите !
  • 35 Хе-Хе

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хе-Хе":

    Питам го какво хубаво за човечеството са създали, той ми се перчи колко континента опостушили! Отличителна черта на мънгала - да опостошава и се хвали исторически!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.