Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 13:25 2 221 60

Град Газа е обсаден. ООН говори за здравна катастрофа

  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • оон-
  • катастрофа-
  • хуманитарна криза-
  • лекарства

През последната седмица все повече израелски войски навлизат в ивицата

Град Газа е обсаден. ООН говори за здравна катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелската армия съобщава, че е обсадила град Газа, който те наричат "центъра на терористите от Хамас”. Говорителят на армията на Израел информира също, че израелските военни са в директни сблъсъци с бойците на Хамас.

През тази нощ израелската армия съобщава, че от Хамас са изстрелвали противотанкови ракети, детонирали са експлозиви и са се опитвали да се покатерят по военните машини на израелските войници. Не е ясно къде точно са се провели сраженията.

"В пика на сраженията"

Според информационната агенция "Франс прес" военното крило на Хамас е заплашило, че сухопътната инвазия на израелските военни в ивицата Газа ще се превърне в "проклятие” за тях. Израел засили нападенията си по цели в ивицата Газа в последните дни. По информация на израелската армия десетки бойци на ислямистката организация, призната за терористична от САЩ, ЕС, Израел и редица други държави, са били убити в четвъртък. "В пика на сраженията сме”, съобщи израелският премиер Нетаняху.

Сухопътната офанзива все повече се съсредоточава върху северната част на крайбрежната ивица, където се намира щабът на Хамас в град Газа. Израел призова цивилното население да се евакуира, припомня АРД. Около 1,4 милиона души са вътрешно разселени. Стотици хиляди обаче все още се намират в северната част, която Израел е обявил за бойно поле.

Град Газа е най-големият в ексклава. С население от над 2,2 милиона души, районът, дълъг около 40 километра, е много гъсто населен и напълно изолиран. Досега само няколкостотин души с чуждестранни паспорти са успели да напуснат района в посока Египет през граничния пункт Рафах.

Израелската армия и Хизбула водиха ожесточени сражения и в Северен Израел. Израел съобщи за "широкомащабно нападение" срещу позиции на шиитската милиция в съседната страна, а Хизбула, която е подкрепяна от Иран, заяви, че е атакувала "19 израелски позиции по едно и също време”.

Здравна катастрофа в Газа

Организацията на ООН за подпомагане на палестинците UNRWA и палестинското министерство на здравеопазването на Палестинската автономия в Рамала предупреждават за криза в здравеопазването.

В изявление, публикувано от Министерството на здравеопазването на окупирания Западен бряг под ръководството на палестинския президент Абас, се казва, че големият брой вътрешно разселени лица в ивицата Газа, пренаселеността на местата за убежище като училища и болници, както и разрушените водоснабдителни и канализационни съоръжения са довели до "хиляди случаи на респираторни и диарийни заболявания”.

Ръководителят на организацията за помощ UNRWA Филип Лазарини успя да посети южната част на ивицата Газа за първи път след опустошителното нападение на Хамас срещу Израел, включително училище, в което са настанени предимно деца.Децата го помолили да им даде вода за пиене и парче хляб, разказва Лазарини, цитиран от АРД. "Никога не съм виждал подобно нещо в Газа, когато съм бил там след ескалация на конфликта".

По данни на Министерството на здравеопазването на Палестинската автономия на палестинския президент Абас от голямото нападение на Хамас на 7 октомври до тази сутрин в Ивицата Газа са загинали 9025 души, а в окупирания Западен бряг - 134 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 7 Отговор
    Израел също е обсаден отвсякъде от 500 млн араби пълни с пари и оръжия.

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    11 9 Отговор
    Има много терористи и в София.
  • 3 Огромна

    21 6 Отговор
    трагедия , от всички страни е обкръжен , хората , сред тях деца и бебета - без храна , вода и медикаменти....... Обречени !Невъобразим ужас !

    Коментиран от #23

  • 4 честен ционист

    9 27 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Само, че забравяш, че камиларите забогатяха, откакто го има Израел. Допреди това бяха племена без знамена. Израел им даде държавност и научи, какво е тоалетна хартия.

    Коментиран от #14

  • 5 съвет

    6 10 Отговор
    Такава здравна и хуманитарна катастрофа се разрешава изключително лесно - необходим е само бял чаршаф и дълъг прът - желаещите да избягат от катастрофата го идигат високо и се приближават към обкръжилата (ги)
    армия с бавни крачки , както и викат силно /в същото време/ "Предаваме се , предаваме се" .

    Коментиран от #36

  • 6 Алоооо,

    11 6 Отговор
    Около 1,4 милиона души са "вътрешно разселени" ...... Казва се принудителна военна депортация призната за военно престъпление !

    Коментиран от #12

  • 7 Горан Брегович

    8 11 Отговор
    Абе за геноцида над украинците защо не ревахте а подкрепяхте чорапа, корнела и копейките, а сега за тия мюцулмани ревете по цял ден, където ако мо дадеш оръжие в ръце и отива да обива като побеснял
  • 8 Ъхъъъъ

    8 1 Отговор
    Израел продължи своите смъртоносни въздушни атаки срещу Газа , докато военните казват, че са обкръжили град Газа .

    Приблизително 3000 палестинци от Газа, които работеха в Израел, когато започна войната, бяха принудени да се върнат в анклава. Смята се, че хиляди са изчезнали по време на кампания от  масови арести след 7 октомври.

    Коментиран от #15

  • 9 Злати Минкова

    8 3 Отговор
    Къде са Иран? Защо не се намесват?
  • 10 Даааааа

    4 2 Отговор
    Най-малко 9227 палестинци са били убити при израелските атаки срещу Газа от 7 октомври насам. Повече от 1400 души са били убити в Израел.

    Коментиран от #18

  • 11 да би мирно седяло ...

    6 9 Отговор
    Ми ,те щото палестинчетата от Газа са много "хитри" ,вместо да си гледат празният животец , в който Израел се грижеше да имат най нужното (ел. енергия ,храна ,вода ,горива ,медикаменти ,строителни материали и пр.) и като всичко това им се даваше без пари , те решиха да играят по свираката на Иран (от където освен оръжие , муниции и проповедници ,друго не е дошло) и (съвсем закономерно) сега ще страдат , няма как .
  • 12 Ццц

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Алоооо,":

    Принудителна е когато някой ги ЗАДЪРЖИ и насила ги прати някъде.
    Искам ако някой може да ми обясни, защо 3 милионна малка планинска Армения отвори границите си за 120 000 свои сънародници а 450 милиона араби владеещи 13 милиона квадратни километра НЕ ИСКАТ да приемат своите съплеменници за които уж милеят, поне докато премине патакламата.

    Коментиран от #16, #26, #35, #50

  • 13 факуса

    8 2 Отговор
    а лицемерния запад си играе игрички от които губят всички
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Въх

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "Ъхъъъъ":

    Това с хилядите изчезнали или са пълни глупости или днес си в настроение да разказваш анекдоти

    Коментиран от #24, #25, #27, #30

  • 16 Последния Софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ццц":

    Като дойде Ердоган ти в Сърбия ли ще бягаш?

    Коментиран от #19

  • 17 М да

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    И какво общо имат арабите с пирамидите

    Коментиран от #52

  • 18 Последния Софиянец

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Даааааа":

    5 000 убити деца в Газа.

    Коментиран от #21

  • 19 О...

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    А ще дойде ли....щото ние не сме го НАПАДАЛИ и не сме разчленявали бебета .
  • 20 честен ционист

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Петра идва от гръцки и значи камък. Пирамидите са строени от хора много по-различни от днешните египетски камилари.
  • 21 М да

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    500 000 убити немски деца през 1942 - 1945 и то потвърдено, щото при уж 9300 убити цивилни числото 5 хиляди е много съмнително

    Коментиран от #38

  • 22 Гад Зеев

    5 2 Отговор
    Хамас беше създадена и финансирана от самия Израел през 1987 година, за да се противопостави на организацията за освобождение на Палестина ръководена от Ясер Арафат. После, същият този Хамас , отново финансиран от Израел, Саудитска Арабия и Катар се сражава заедно с Ислямска държава срещу суверенна Сирия. Днес Хамас се финансира от Катар. Но, нещата в близкия изток след победата на руснаците над Ислямска държава в Сирия се промениха драстично, а след победата им над НАТО в Украйна още повече. Сирия възстанови дипломатическите си отношения и бе приета отново в организацията на арабските страни, Иран и Саудитска Арабия се помириха и дори спряха конфликта в Йемен. Сега всички в района са обединени срещу световното зло номер 1 - Еврейският нацизъм и фашизъм и техните лобита в Щатите и Европа !!! Обединява се и останалият свят срещу същия този враг , който от десетилетия колонизира, подчинява и унищожава всички страни, до които се докопа, за да паразитира и оцелява. България не прави изключение! Впрочем, България активно се подготвя за втора Украйна и втора еврейска държава, но ще го разберете късно , чак когато ви набутат в лагери подобни на Газа и започнат да ви обсипват с бомби подобно на Газа. Дошло е време за разплата и сметката е връчена. Нито ще има палестинска държава, нито еврейска по онези земи. Новите израелски държави ще бъдат на мястото на България ( още малко им остава) и областта между Киев и Одеса ( под формата на неутрална държава ) между Русия

    Коментиран от #28

  • 23 Да...

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Огромна":

    Разбира се че войната е трагедия , но на 6 октомври нямаше нищо от това което описваш
  • 24 Ъхъъъъъъ мозък

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Въх":

    Най-малко 9227 палестинци са били убити при израелските атаки..... на 7 октомври, около 18 500 жители на Газа имаха разрешителни да работят извън обсадената ивица......Точният брой на работниците, присъстващи в Израел в началото на военните действия, остава неизвестен, но се смята, че хиляди са били арестувани от израелската армия и прехвърлени на неразкрити места." Група от шест местни организации, включително HaMoked, отправиха петиция към Върховния съд на Израел да разкрие имената и местонахождението на задържаните и да осигури хуманни условия на задържане.
  • 25 Ъхъъъъъъ мозък

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Въх":

    според дадено писмено свидетелство към базираната в Израел правозащитна организация HaMoked ..... Не е ясно „къде, колко, под какъв правен статут“

    „Получаваме стотици и стотици телефонни обаждания от членове на семействата на хора, които са работили в Израел преди атаките 7 октомври“, каза Джесика Монтел, изпълнителен директор на HaMoked,.... Досега, казва Монтел, повече от 400 семейства и приятели на изчезнали хора са се свързали с организацията, опитвайки се да проследят близките си, докато те едновременно се борят да оцелеят при бомбардировките на Израел и „пълната“ обсада. Тези обаждания намаляха през последната седмица, тъй като жителите на Газа са все по-откъснати от комуникации.
  • 26 Хайли лайкли

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ццц":

    Не искат, защото на освободената тяхна изконна територия ще се разположат комфортно нацистите от Израел. Това искат и самите евреи, да си разчистят от арабите още по-голяма територия.

    Коментиран от #32

  • 27 Ъхъъъъъъ мозък

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Въх":

    Като част от работата на HaMoked е редовно да изпраща имената на задържаните от израелските власти, за да разбере къде точно са задържани.

    „Израелските военни трябва да ни информират в рамките на 24 часа кого са задържали и на кое място са държани“, каза Монтел. „Но за всички тези жители на Газа те ни казаха, че не са правилният орган за адресиране.......Това не може така да продължава, да не е ясно къде са държани, колко са държани, при какви условия, при какъв правен статут“, добави тя.....
  • 28 О...

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Гад Зеев":

    Като изключим Бълнуваниата ти които няма да коментирам, НЕ Е ВЯРНО че ХАМАС беше създаден от ИЗРАЕЛ, вярно е че беше Използван от евреите срещу ООП, но когато две терористични кучета се ръфат ти няма ли да ги насърчаваш доколкото можеш да се изтребват взаймно

    Коментиран от #31

  • 29 ами

    1 5 Отговор
    Да са мислили преди 7.10.2023. Като не могат да летят, защо нападнаха Израел със 7000 ракети?
  • 30 Въх, Мъх....

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Въх":

    Няма да е лошо преди да пишеш първо да четеш и да мислиш.....
  • 31 Жега

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "О...":

    Значи тези които се борят за освобождението на собствените си земи на отредените им територии от ООН, наричаш терористи? Странна евроатлснтическа логика имаш! Тогава Ботев и Левски какви са?

    Коментиран от #37

  • 32 Лъжа

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Хайли лайкли":

    Лъжеш, "нацистите от Израел" САМИ ДОБРОВОЛНО И НАПЪЛНО се изтеглиха преди 17 години от Газа, след като преди това МНОГОКРАТНО предлагаха на Египет да си върне контрола над Газа. Но още от времето на покойния Ануар Садат Египет КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАШЕ да го направи, вероятно щото беше наясно с какви безпросветни бандити ще си има работа.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Жега

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Лъжа":

    Айде бе, и защо тогава не оставиха обща граница между Египет и Газа, а направиха санитарен коридор и контролират граничния пункт, и дори ги обградиха с петметрови бетонни зидове с картечници???

    Коментиран от #42

  • 35 А имаш ли представа

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ццц":

    Колко са разселяните палестинци в Египет, Йордания, Ливан и т.н ?

    Коментиран от #40

  • 36 Дивергент

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "съвет":

    Ако се решаваше така сега Палестина щеше да е в границите от 1948 г.Израел иска територията без палестинци.
  • 37 Не евярно

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Жега":

    Не е вярно отредената им от ООН земя поне от 17 години беше свободна. И вместо да използват многобройните Дарения от днори благодарения на които по принцип съществуват , за да се опита да направят от Газа нов Хонконг или Сингапур или поне Шарм ел-Шейх, бандитите от Газа използваха 2/3 от средствата за да копаят тунели , купуват и изработват оръжие, обучават терористи, 10% крадяха и едва останалата част раздаваха на местните. Така вместо да покажат , че са жизнеспособни и имат право да имат Нормална държава, те доказаха че са Глупави Бандити. Що са бандити се видя щото тези изроди разчленявали бебета дори не са терористи , а що са глупави се вижда в момента
  • 38 Последния Софиянец

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "М да":

    Хитлер е раздавал гранати на децата и ги пращал срещу танковете.Затова има толкова много.

    Коментиран от #41

  • 39 така е

    0 0 Отговор
    21.09.2023 - преди един месец

    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив - сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република - започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.

    В същото време Саудитска Арабия и Израел са все "по-близо с всеки изминал ден" до нормализиране на отношенията си, което би било историческо, заяви в сряда по телевизия "Фокс нюз" саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

    Коментиран от #51

  • 40 О...

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "А имаш ли представа":

    Били са само няколкостотин хиляди и доброволно напуснали в масата си по призива на техните тогавашни вождове или са принудени от евреите, след като загубиха Първата и то пак започната от тях война. Днес се водят около 5.3 милиона "бежанци". По интересно е че тези в Газа са били между 170 000 и 220 000 и за време на "геноцида" станаха между 2 и 2.3 милиона, някои казват даже до 2.5 милиона. Егати геноцида

    Коментиран от #44

  • 41 Неграмоен

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Последния Софиянец":

    Неграмотност е да го твърдиш първо защото и тези от ХАМАС правят същото което твърдиш , че е прави Хитлер и второ защото Хитлер макар и да е зло не е бил бандит тези от Хитлер Югенд са се водили Военнослужещи от Фолксщурма и не става въпрос за тях, а освен това едва ли са загинали повече от няколко стотин или няколко хиляди , защото масово са се използвали само при отбраната ва Берлин, Кьонигсберг и Бреслау

    Коментиран от #45

  • 42 М да

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Жега":

    Със стена ЯКА БЕТОННА а не телената израелска се ОТГРАДИ от тах Египет, вече е ясно що и не само това ами редовно унищожаваше с по-голям или по-малък ентусиазъм тунелите водещи от Газа към Синай
  • 43 Хомосапиенс

    1 0 Отговор
    Кючуци има ли сега в газа, или са се скрили като мишки.
  • 44 Братята

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "О...":

    Еми плодът се като хлебарките, като нашите в гетото.
  • 45 Последния Софиянец

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Неграмоен":

    Най много немски деца са загинали от бомбардировките на Англия и САЩ.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Последния Софиянец":

    Точно така
  • 47 мхм

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Последния Софиянец":

    А английските деца от чий бомбардировки са загинали?
  • 48 Алфа херинга

    1 1 Отговор
    Палестинците изстрелвали противотанкови ракети срещу танковете, които са изпратени са ги изтребят. Ауу, колко лошо и недемократично, казаха израелците, докато им бомбандираха жените и децата.

    Коментиран от #49

  • 49 М да

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Алфа херинга":

    Кога го казаха на 6 октомври ли
  • 50 Дивергент

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ццц":

    Чл.8 от Римския статут дефинира военните престъпления като тежки нарушения на Женевските конвенции.В случая Израел нарушава Женевската конвенция за защита на гражданските лица по време на война от 12.08.1949 г.

    Коментиран от #56

  • 51 Танас

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "така е":

    Така де .От тая касапница печелят Иран ,защото се надяват да насъскат всички араби срещу Израел. Китай защото ще сепрецака търговското споразумение между евреите С Арабия и Индия което им бърка в.......и Русия защото ако се наложи САЩ да избират между Украйна и Израел познайте кой изгаря
  • 52 Мдааааа

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "М да":

    И какво общо имат евреите с пирамидите ?

    Коментиран от #57

  • 53 Мойше Хитлер фон Урсул

    0 2 Отговор
    Защо евреите са се преместили в Израел ? А?.......Защо? Да попитам това означава ли че всички католици трябва да се преместят във Ватикана и всички мюсюлмани в Мека?.....
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 М да

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Дивергент":

    Това в "нормалните" войни, котато са ти обявили война на изтребление и искат да те изхвърлят в морето изтребваш и ти и изхвърляш в морето, , защото въпросът е не просто кой ще победи, въпросът е КОЙ КОГО
  • 57 Въх

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Мдааааа":

    Най-вероятно нищо, но и те не претендират , претендирате вие арабите, кой знае защо?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Клошаря

    0 0 Отговор
    Абре руснаците за 2 години са убили 9000 цивилни... Евреите ги подминаха за 3 седмици по официални данни, а по неофициални са х3,х4 от които половината са ДЕЦА ... колко трябва да си бездушен и слабоум3н за да мислиш, че случващото се не е геноцид а е нормална война. Дано света прогледне накрая и види безумието което се случва в Газа.
  • 60 Българка

    1 0 Отговор
    Хамас трябва да бъде ликвидиран