6 Декември, 2013 18:56 4 272 0

Лимоновите акули се връщат по родните си места, за да родят

  • акули-
  • изследване-
  • проучване

Учени изследвали популацията им около Бахамите в продължение на 17 години

Лимоновите акули се връщат по родните си места, за да родят - 1
Снимка: Уикипедия


Открити са първите преки доказателства, че женските акули се завръщат по родните си места, за да се размножават, съобщи Би Би Си.

Учени в продължение на 17 години са изследвали лимоновите акули, обитаващи океана около Бахамските острови. Въпреки че този вид е предимно мигриращ, според специалистите женските му представители предпочитат да родят потомството си на място, където те самите са били родени.

Учените се опитват да използват откритието си като мотив за ограничаването на риболова в определени океански зони. Феноменът, че женските индивиди се завръщат в родните си места, за да родят, се наблюдава при редица други морски видове. Най-разпространен е при сьомгата, но е често срещан и при морските костенурки.

Между 1995 г. и 2002 г.  изследователският екип е вземал проби от всяка лимонова акула, до която е имал достъп. Шест от изследваните акули са се върнали да родят на своите родни места, докато са били на възраст между 14 и 17 години. Въпреки че извадката е малка, според изследователите, завърналите се женски представляват между 24 и 75% от оцелелите екземпляри от изследваната от тях група. Екипът смята, че от родените няколкостотин акули между 1995 и 1998 г. само десетина са успели да достигнат зряла възраст. Това показва и значимостта на засечените 6 екземпляра.

Учените все още не са сигурни какъв механизъм подтиква лимоновите акули да се завръщат по родните си места, но вярват, че е възможно той да е разпространен и сред други видове. Те са на менние, че щом акулите се връщат в определени зони, за да родят, трябва риболовът по тези места да се забрани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА