Last news in Fakti

17 Декември, 2023 16:11 950 1

Трима каменоделци загинаха след срутване на историческа стена в Тунис

  • кайруан-
  • тунис-
  • срутване-
  • загинали

Инцидентът е станал в старата столица Кайруан

Трима каменоделци загинаха, след като част от историческите стени около Стария град на Кайруан в Тунис се срути в събота, предаде BBC.

Длъжностни лица казват, че 30-метров участък от стената близо до Портата на бичуващите се е разпаднал на земята.

Други двама са получили фрактури при инцидента, образувано е разследване. Властите смятат, че срутването може да е предизвикано от скорошен силен дъжд.

Говорител на отдела за гражданска защита каза, че част от стената все още е изложена на риск от по-нататъшно срутване.

Град Кайруан е основан през 670 г. и е един от най-свещените градове в Северна Африка.

Бил е столица на мюсюлманския свят в Северна Африка в продължение на четири века, преди град Тунис да бъде избран за политическа столица на Тунис през 12 век.

Кайруан стана обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1988 г. и е дом на Джамията на трите врати, най-старата известна джамия със скулптурна фасада.

ЮНЕСКО описва джамията като „архитектурен шедьовър, послужил като модел за няколко други магребски джамии“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Архитектурен

    2 0 Отговор
    шедьовър, който започва да се руши. Трябва да бъде съборен и да се построи католическа катедрала на негово място щото кат дойдат рушняците ще го съборят и ще направят голяма православна църква...