Last news in Fakti

17 Януари, 2024 13:01 4 253 45

"Сделка с дявола": еврейката, която предаваше евреи

  • евреи-
  • стела голдшлаг-
  • германия-
  • адолф хитлер-
  • берлин-
  • нацисти-
  • втора световна война-
  • холокост-
  • гестапо

За да спаси себе си и семейството си от депортация в "Аушвиц", Стела Голдшлаг сключва сделка с нацистите и започва да работи за тях

"Сделка с дявола": еврейката, която предаваше евреи - 1
Снимка: Shutterstock

Историята на Стела Голдшлаг - еврейката от Берлин, която предава други евреи по време на Холокоста, е разказвана многократно. С темата се занимава и новият филм "Стела. Един живот". В момента тя е особено актуална заради засилването на антисемитизма в Германия.

Несбъднатата мечта

Историята започва в Берлин през 1940 година. 18-годишната Стела преследва мечтата си да стане джаз певица. Две големи препятствия я делят от нейното сбъдване - джазът е определен от нацистите за "упадъчна" музика, а Стела е от еврейски произход.

Младата жена никога не се е чувствала особено свързана с произхода си, тъй като семейството ѝ не е религиозно. Докато нацистите не започват да ги преследват точно по тази причина. Семейство Голдшлаг се опитват да избягат в САЩ, но без успех. Стела и родителите ѝ са принудени да работят във фабрика за оръжия. В края на февруари 1943 нацистите започват мащабна акция, насочена към евреите, които са останали в Берлин. Повечето от тях, подобна на

Стела и семейството ѝ, принудително работят в оръжейни заводи. Арестувани са между 8000 и 11 000 евреи. Стела и майка ѝ успяват да се спасят, като се крият в мазето. Баща ѝ също се спасява, но съпругът ѝ Манфред е откаран в Аушвиц, където е убит. Евреите, които остават в Берлин, живеят нелегално и се укриват.

Живот в сенките

Стела се свързва с еврейския фалшификатор на паспорти Ролф Исааксон, за да се сдобие с фалшиви документи за себе си и родителите си. Двамата стават комбина и започват да продават фалшиви документи за самоличност на укриващи се евреи на завишени цени.

Те са заловени в началото на юли 1943 г. Стела е арестувана от Гестапо и безмилостно измъчвана. Нацистите искат от нея да разкрие местонахождението на Цьома Шьонхаус - еврейски фалшификатор на паспорти, който също е снабдявал Стела с фалшиви документи. Тя няма представа къде е той. В крайна сметка успява да избяга от затвора. Къщата, в която се крие с родителите си обаче, е щурмувана отново от Гестапо и тримата са арестувани.

Сделка с дявола

За да спаси себе си и семейството си от депортация в Аушвиц, Стела сключва сделка с нацистите и започва да работи за тях. Тях примамва други евреи, които Гестапо да залавя.

Отначало е трудно, но в усилията да спаси родителите си и себе си, тя започва дори да се наслаждава на онова, което върши. Стела мами и краде от хората, които предава. Работата ѝ носи привилегии като пари и луксозни дрехи и дори ѝ е позволено да се разхожда свободно из Берлин. Когато родителите на Стела са депортирани в Терезиенщат през 1944 г., а по-късно в Аушвиц, където са убити, въпреки споразумението ѝ с нацистите, тя продължава да работи за тях.

"Русият призрак”

Режисьорът на новия филм Килиан Рийдхоф попаднал на историята на Стела Голдшлаг още преди 20 години и се впечатлил от "русия призрак”, както я наричали. Според него филмът е особено важен тъкмо сега. "Преживяваме масирана атака срещу демокрацията по света и в Германия", казва режисьорът. В Германия и Европа десните екстремистки, антисемитски и антидемократични сили отново са във възход. "По-скоро, отколкото си мислим, можем да се окажем в ситуация като тази на Стела Голдшлаг".

Филмът, който е базиран на множество исторически документи, прескача края на войната и преминава директно към съдебния процес срещу Стела, която отрича всичките си престъпления и не изпитва угризения. Няма точни данни, но се предполага, че Стела е предала стотици евреи, които са били убити в последствие. Тя е призната за виновна и осъдена на десет години затвор. Не се налага обаче да изтърпи присъдата, тъй като след края на войната вече е била осъдена на десет години затвор от руски военен трибунал и е излежала присъдата си.

Съдебният процес срещу Стела в Западен Берлин се провежда по време, когато в Западна Германия все още е пълно с нацисти, чиито престъпления остават ненаказани.

Проблематична фигура

За Стела Голдшлаг няма щастлив край. Физическото и психическото ѝ здраве се влошават с възрастта и тя води самотен и изолиран живот. През 1984 г. прави първия си опит за самоубийство. През 1994 г., на 72-годишна възраст, Стела се удавя в езеро. Предполага се, че сама е отнела живота си.

С филма си Ридхоф иска да постави под съмнение образа на тази жена: Дали Стела е била извършител или жертва? Дали на нейно място зрителят би бил готов на такова предателство, за да спаси семейството си?

Автор: Ласки Шломит


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    57 10 Отговор
    При евреите на 100 години от 10 милиона се ражда само един свестен!

    Коментиран от #37, #39

  • 2 Калитко

    45 7 Отговор
    Така,така а ние на нашите им отървахме кожите.

    Коментиран от #8

  • 3 Сила

    31 9 Отговор
    Веднага ги предавам всичките ми гадни, нагли, меркантилни роднини..... Най вече братовчедите, алчни имотни измамници!!!!!!

    Коментиран от #41

  • 4 Василий Иванович Чапаев

    34 10 Отговор
    Смърт на фашизма, свобода на народа.
  • 5 Аз съм веган

    22 32 Отговор
    А копейките предават България на мордор за пари и робска психика

    Коментиран от #32

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1233211

    8 4 Отговор
    Сложна история....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Моше

    36 2 Отговор
    Ако не беше еврейка, щяха да я осъдят на смърт, а не на 10 год. затвор !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ванга

    37 11 Отговор
    И евреина зелю продал душата си на дявола и избил народа си така ще свърши.

    Коментиран от #33

  • 12 КОТарАК

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    А шекелите за един в ... братор.
  • 13 сори сорос

    38 5 Отговор
    Също като Сорос - който сам призна, че е привил пари от участието си в издаването на евреи и конфискацията на еврейското имущество.

    А тук нашите замбирани соросо-иди го издигат на пиедестал

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    28 6 Отговор
    Джордж Шорош също е ограбвал евреите, след което ги е предавал на Олаф Шолц, Урсула Фон Дер Лайен, Джоузеф Борел и Аналена Бербок.

    Коментиран от #22

  • 17 да де

    18 5 Отговор
    Оня с мустачките е наполовина евреин значи има половин сделка с рогатия.
  • 18 Винкело

    28 1 Отговор
    Нещо не пасва тука. МОСАД са я оставили жива до края на ХХ-ти век?
  • 19 Червена топлина

    16 6 Отговор
    Същото се случва и тука само дето нашите предатели са от правителството и някой центове дето се водят за левове измежду народа..
    Иначе щом тая си предава народа е знаела след време, какво ще се случи ако се даде власт на Израелците, хубаво ги е давала на швабите.
  • 20 Госあ

    16 3 Отговор
    Според чифудите, това че са ги накарали да работят е геноцид. Най страшният на земята, даже специално име са му дали…
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 българина

    25 2 Отговор
    тази история се припокрива на 90 пр с тази на Сорос. Само, че той е още жив и може да ви я разкаже лично, бил е на 10 г. Неговата задача е била да показва от редиците с хора кой е евреин и дали има пари. На въпроса защо го е правил, АКО НЕ БЯХ АЗ ЩЕШЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА ГО НАПРАВИ. Това съм го гледал от интервю дадено лично от него в кабинка на Лондонското око!
  • 24 Мошето Ционист

    21 1 Отговор
    Хитлер е обвиняван, че е преследвал евреите, а всъщност е издавал и подписвал тъй наречения Bescheinigung -удостоверение за кръвно родство и то е давано и на евреи.

    Примери:-Хелмут Вилберг- полуевреин- провъзгласен от Хитлер за ариец- достигнал до генерал от Луфтвафе, Паул- Лудвиг Хиршвелд- унтерщурмфюрер от Вермахта- евреин, генерал Вернер Малтцан е полуевреин, генералите братя Йоханес и Карл Цукерторт са полуевреи, Едгар Якоби е капитан-евреин оглавяващ нацистката пропаганда на територията на окупирана Франция и пр. и пр....

    150 000 евреи служиха във Вермахта!!
    Това колко хора го знаят?

    Коментиран от #25, #42, #45

  • 25 Историк

    22 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мошето Ционист":

    Тотално изчерпателно и точно с лека и без значение корекция - във Вермахт на служба са били 176 547 евреи. И забрави ясъщност най-главния-Йозеф Гьобелс
  • 26 В. Борисов

    17 4 Отговор
    Кажете за Сорос, за евреина, който предаваше евреи на нацитите и стана милиардер.
    Кажете, какво се срамите, нали и вие вземате от кървавите му пари.
  • 27 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    14 4 Отговор
    ADOLF БЕШЕ АБСОЛЮТНО ПРАВ!
    БОБИ ФИШЕР ОТ €в р€й $ки произход $и ГО КАЗА:
    "Никога не е имало газови камери. Това са глупости”. Това са само две от общо няколко изречения, които обясняват, че “евреите не обичат да работят”. Последното изречение е: “Това е проблемът с евреите”.
  • 28 Механик

    9 1 Отговор
    Те и родителите на Сорос с това са се занимавали, па нищо.
  • 29 Роза

    7 3 Отговор
    Предатели има не само между евреите,а във всички нации! Тази е искала да спаси живота си,което е разбираемо!А после и се е усладило да има пари и привилегии,защото такава е човешката природа!Ако не е била войната и преследването на евреите,тази вероятно щеше да е обикновен човек като всички,а не предател!Никой от нас не знае как би реагирал,ако го поставят при "извънредни обстоятелства",това е истината!
  • 30 геноцид

    9 2 Отговор
    А за Джордж Шварц ( Дьорд Шорош )кога ще има филмче ?!?!?
  • 31 Джазмен

    4 1 Отговор
    Не само «нацистите»определиха Джаза за « упадак» ами и тяхните последователи «комунистите» И по това си при лечат « фашизма и комунизма»
  • 32 Стига бре

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Аз съм веган":

    Моше, винаги прекаляваш и пак ще ви опънат ушите до кръста.
  • 33 Глупости

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ванга":

    Зелю не избива мошета, а измамени руснаци, че не са такива, именно от моше.
  • 34 Ха ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Да не си пил татул или закусвал отровни гъби?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ксаниба

    5 1 Отговор
    всеки вори е бил такъв. Защо не написахте за сорос - шефа ви, а за тази женица!???
  • 37 За последните 100 години

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    е Сорос, отвореният общественик.
  • 38 Фото Щрак

    1 0 Отговор
    Илюстрацията да не е снимка за спомен при разпускането и напускането на поредното Народно събрание с маршрутиране на бившите вече депутати към Трудово-възпитателните каторги?! На снимката липсват само БДЖ-товарните вагони за транспортиране с надпис "8 коня или 50 души"!?
  • 39 Гошо мексиканеца

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Познавам двама свестни такива. По твойте сметки, би трябвало да съм над 200 години стар.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 AлФaшиcta

    5 0 Отговор
    А ние си имаме кирчовци, кокорчовци, делянпеевци, асфалтпашовци, бойкикиевци, гномове , тагаревци, магаревци,които захлебват ,като продават интересите на Родината на англо-краваро- турските шпиони .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: