Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 20:55 1 037 3

Вицепрезидентът на Намибия положи клетва като четвърти президент на страната

  • вицепрезидент-
  • намибия-
  • клетва-
  • положи клетва

Мбумба има дълга политическа кариера в управляващата партия Народна организация на Югозападна Африка и е бил министър на финансите, на образованието и на сигурността в миналото

Вицепрезидентът на Намибия положи клетва като четвърти президент на страната - 1
Снимка: БГНЕС

Нанголо Мбумба е новият президент на Намибия. Той положи клетва като четвърти президент на страната след смъртта на досегашния държавен глава Хаге Гейнгоб, предаде ДПА и БТА.

Церемонията се състоя в президентския дворец в столицата Виндхук и беше излъчвана по националната телевизия.

Мбумба има дълга политическа кариера в управляващата партия Народна организация на Югозападна Африка и е бил министър на финансите, на образованието и на сигурността в миналото.

На церемонията той отдаде почит на предшественика си, когото обрисува като визионер, изиграл значителна роля в създаването на конституцията на страната.

Гейнгоб почина на 82-годишна възраст в ранните часове на деня в болница в столицата на Намибия, след като беше диагностициран с рак в началото на януари.

Неотдавна той се завърна от пътуване в САЩ, където се беше подложил на лечение на онкологичното си заболяване.

Гейнгоб беше третият президент на Намибия и беше на поста от 2015 г. Той изигра решаваща роля за постигането на независимостта на Намибия през 1990 г.

На церемонията днес положи клетва и първата вицепрезидентка на Намибия - Нетумбо Нанди-Ндайтвах, която беше преди това вицепремиер и министър на международните отношения.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край брато

    2 1 Отговор
    Сега въвежда Брикс рублата и долара и еврото утече у канала нали така другари 😂
  • 2 хххх

    3 2 Отговор
    Още един недоразвит фашуга...
  • 3 Панчаревската кметица

    3 0 Отговор
    тази новина е много, много ценна и важна за всички нас българите