Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 04:10 658 2

Бившият президент на Чили Себастиан Пинера загина с вертолет

  • чили-
  • президент-
  • загинал-
  • себастиан пинера

Инцидентът е станал в южната част на страната

Бившият президент на Чили Себастиан Пинера загина с вертолет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Чили Себастиан Пинера загина при катастрофа с вертолет снощи в южната част на страната, съобщиха правителството и канцеларията на Пинера, цитирани от Ройтерс и БТА.

Министърът на вътрешните работи Каролина Тоха Моралес потвърди смъртта на 74-годишния бивш президент, който заемаше поста от 2010 г. до 2014 г. и от 2018 г. до 2022 година.

Трима други пътници са оцелели при катастрофата на вертолета в град Лаго Ранко. Тялото на Пинера е било открито, добави Тоха.

Пинера, който бе и успешен бизнесмен, бе начело по време на бърз икономически растеж и рязко намаляване на безработицата в страната от 2010 г. до 2014 г., докато много от търговските партньори и съседи на Чили страдаха от рязко забавяне на растежа, посочва Ройтерс.

Вторият му мандат от 2018 г. до 2022 г. беше белязан от протести срещу неравенството, които доведоха до обвинения в нарушения на правата на човека и завършиха с обещание на правителството да изготви нова конституция.

Пинера също така бе начело на отговора на страната на пандемията от КОВИД-19, който включваше една от най-бързите ваксинацонни кампании в света.

Президентът на Чили Габриел Борич обяви тридневен траур и изказа съболезнования на семейството и приятелите на Пинера. Погребението на бившия президент бе насрочено за петък.

Канцеларията на Пинера изрази благодарност за "огромната обич, която получихме през тези горчиви часове".

Настоящи и бивши лидери от Южна Америка изразиха съболезнования за смъртта на бившия президент. "Изненадан съм и съм натъжен от смъртта на Себастиан Пинера, бившият президент на Чили. Работихме заедно за укрепване на отношенията между нашите страни и винаги сме имали добър диалог, когато бяхме президенти, а също и когато не бяхме. Много тъжно е, че той почина толкова внезапно. Изказвам съболезнования на неговото семейството и на приятелите му", заяви президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва.

Съболезнования изказаха и бившият аржентински президент Маурисио Макри, бившият президент на Мексико Фелипе Калдерон, бившият колумбийски президент Иван Дуке.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ген.Пиночет

    0 0 Отговор
    организира верто турове за комуразди
  • 2 Радио Ереван

    0 0 Отговор
    ЦРУ за мир и демокрация !