Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 20:47 1 918 27

В Косово ще се плаща само с евро. Сърбите са гневни.

  • косово-
  • сърбия-
  • евро-
  • балкани-
  • ес-
  • динар-
  • сърби-
  • митровица-
  • валута

Косово не е в ЕС, но еврото там отдавна е всъщност официална валута

В Косово ще се плаща само с евро. Сърбите са гневни. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От началото на февруари 2024 г. сръбската валута, динарът, вече не може да се използва като платежно средство в Косово, реши правителството в Прищина. В цялата страна, включително в сръбските общини, задължително вече е разплащането само с евро. Още от 2002 година в бившата сръбска провинция, която от 2008 г. е независима държава, еврото е официално разплащателно средство.

В Северно Косово, където 95% от населението се числи към сръбското малцинство, а улиците са окичени със сръбски знамена, се пазарува само с динари. Пред банката в Зубин Поток редовно се извиват опашки – хората чакат, за да теглят динари, необходими им за покупките.

Мярката засяга всички хора в Северно Косово

26-годишният косовски сърбин Милош Вучинич живее с родителите си в Зупче, малко село в община Зубин Поток. С ежедневните стоки от първа необходимост той се снабдява от малкия селски магазин. Преди е плащал там с динари. „Винаги е било така, откакто се помня“, казва Милош. Но сега е на път да се промени. "Решението на министър-председателя Албин Курти относно динарите засяга всички хора в северната част на страната", оплаква се той.

Майката на Милош, Йелена Вучинич, е учителка в сръбска детска градина в Зубин Поток, която се финансира от Министерството на образованието в Белград – затова Йелена получава заплатата си в динари, която ѝ превеждат банки в Сърбия. Косовската централна банка обаче вече признава само еврото като платежно средство. Поради това Йелена е трябвало да изтегли февруарската си заплата в банка, която се намира в Сърбия - на 42 километра от мястото, на което живее.

Три месеца преходен период

Само три дни след като указът от 1 февруари влезе в сила, косовската полиция конфискува камион, превозващ четири милиона сръбски динара, а друг беше върнат обратно от границата. Хиляди излязоха на протести в Северна Митровица, а международната общност разкритикува едностранната мярка, предприета от Националната банка на Косово.

На 12 февруари 2024 г. Националната банка на Косово отстъпи и се съгласи на преходен период от три месеца. Лиценз получиха три банки, които имат филиали както в Сърбия, така и в Косово – те ще имат право да получават динари и да ги конвертират в евро.

Сръбски паралелни структури в Косово

"Този проблем засяга не само северната част на Косово, но и цялото сръбско население на Косово, тъй като има пряко отражение върху заплатите, пенсиите и социалните помощи на около 95 000 души", казва Илир Деда от Института за хуманитарни науки във Виена. Сърбия продължава да поддържа училища и болници в Косово, както и консултантски бюра по въпроси, свързани с пенсионното осигуряване.

Според бившия косовски депутат Илир Деда валутата не е основният въпрос. "В основата на тази криза не е въпросът с каква валута плащаме, а липсата на цялостно решение за институциите в Косово, които се финансират и контролират от Сърбия", казва той за ДВ.

ЕС иска да намери решение с диалог между Белград и Прищина, който още от 2013 година обаче се намира в застой. Напоследък специалният представител, отговарящ за този диалог, Мирослав Лайчак, а и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел се занимават единствено с „гасене на пожари“.

Ескалация имаше например заради регистрационните номера на автомобилите. Последният опит за възобновяване на диалога беше направен през март 2023 г. в Охрид, но постигнатото там споразумение не беше подписано. По-лошо дори: през декември 2023 г. сръбската министър-председателка Ана Бърнабич информира Брюксел, че не смята нито споразумението от Брюксел, нито това от Охрид за правно обвързващи и няма да се придържа към много от точките в тях.

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

За Бранислав Кръстич, косовски сръбски журналист и политически анализатор от Северна Митровица, настоящият регламент е "нарушение на колективните права. „Решението за динара има пряко отражение върху живота ни. Основната цел е да се направи невъзможно оцеляването на сърбите в Косово", твърди той.

Точно така вижда нещата и сръбският президент Александър Вучич, който поиска въпросът да бъде обсъден на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, защото ставало дума за "престъпление срещу човечеството" и "нарушаване на Резолюция 1244 за Косово". На 8 февруари Съветът за сигурност проведе въпросното заседание, на което двете страни представиха своите позиции. Министър-председателят на Косово Албин Курти подчерта пред комисията, че въвеждането и прилагането на единна валута в Косово не е мярка, насочена срещу сръбското малцинство, а само срещу незаконните парични транзакции. Той също така обеща по-добра комуникация и улеснения за косовските сърби по време на смяната на валутата.

Ежедневни затруднения

Новата регулация за плащанията, наложена от Прищина, затруднява някои ежедневни дейности. Например изплащането на стипендиите, които отлични сръбски студенти получават от правителството в Белград. Все още не е ясно как тази помощ от Сърбия в размер на 12 000 динара месечно (около 100 евро) ще стига до получателите. Решение ще трябва да бъде намерено именно през тримесечния преходен период. Милош, който е учил в сръбско училище в Зубин Поток, се тревожи от това какво може да последва: "Косовски печат върху нашите свидетелства и дипломи? Или дори забрана на сръбските училища?". За него е ясно едно: сръбското малцинство в Косово няма бъдеще. Своето собствено бъдеще Милош вижда в Белград или в чужбина.

Автор: Вьоша Черкини


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    28 2 Отговор
    Косово влезе в еврозоната.хи хи хи
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз съм шовинистичен профффан

    16 3 Отговор
    И плащам в натура - плескавици и ракия
  • 5 Бесен-_ Язовец

    11 18 Отговор
    В катуните на ФАЩ като косово може да се ползват и римски монети като разплащателно средство.

    Коментиран от #15

  • 6 Браво

    18 16 Отговор
    Косовооооо, голямо браво
  • 7 Браво

    20 20 Отговор
    Само така, сърбоманията газ пикае
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Факт4екър

    13 16 Отговор
    В косово може да плащаш с шведски крони и да си заложиш децата в заложна къща.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бесен-_ Язовец

    13 16 Отговор
    Косово е сиг.ански ка.тун
  • 14 В Косово има една бабичка...

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    .Сръбите не смеят и да пррръднат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бесен-_ Язовец

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Смърфиета":

    Кво е и бе ман.го нали живееш в кашон и не плащаш данъци

    Коментиран от #22

  • 17 Евалла им се пада

    17 9 Отговор
    Тия сърби ги винаги съм ги мразил.
  • 18 Жмуц

    17 13 Отговор
    От това става ясно, че еврото е политически инструмент за налагане на контрол и послушание.

    Коментиран от #20, #21, #27

  • 19 Хохо Бохо

    16 10 Отговор
    Ти България ще се плаща само с евро... за мъка на копейкаджиите
  • 20 Моиш ли сметна

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "Жмуц":

    Колко рубли ти е пенцията?
  • 21 Ротшилда

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Жмуц":

    Да милиони сърби участват с този инструмент на контрол и послушание, като изпращат всяка година милиарди евро в Сърбия.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Смърфиета

    7 1 Отговор
    Какво му е лошото на катуна питам, освен, че е малко задущно от това, че се горят отпадъци и не дават помощ на смърфове, нямат право да се лекуват и други благини от времето на изрута Костов?
  • 24 Сърби я, динар, Косово

    8 6 Отговор
    Колко е заплатата в сърби я? Ама в рубли питам?
  • 25 Анонимен

    1 1 Отговор
    За съжаление!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Албанец ама реалиста моля

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Жмуц":

    Никои никого не иска да контролира ,или да му пречи.Има институции лоито са пълномшни за платежни операции,и са познати по цял свят,не можеш на днешно ереме да нисиш пари на чували ,,сакове итнм.
    Крайно време е да се плаща по банков път ,кеф ти е динари,Франкове,Еуро ,Долари итн.
    Но тук не е проблема защо се въвежда еуро,
    А ,защто не се пускат чувалите и саковете,
    Ще мине и това ,и ще им бъде подобре,че уж пращат пари а народа все няма пари...