Last news in Fakti

21 Март, 2024 23:00 3 244 28

Аржентина: реформа с моторна резачка и обидни тиради

  • хавиер милей-
  • аржентина-
  • песо-
  • инфлация-
  • международен валутен фонд

Анархокапиталистът, както се определя самият Хавиер Милей, включи обещаната "моторна резачка" и съкрати рязко разходите на държавата, която нарича престъпна организация

Аржентина: реформа с моторна резачка и обидни тиради - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хавиер Милей управлява Аржентина вече 100 дни. Той включи обещаната "моторна резачка" и съкрати рязко парите, които държавата харчи. В резултат бедността е нараснала с 13%, а все повече хора изнемогват.

Социалната кухня на Сантяго Фигероа в Буенос Айрес раздава по 100 порции храна дневно. Но осигуряването на необходимите продукти става все по-трудно, тъй като кухнята зависи от частни дарения, разказва той пред АРД. А те намаляват. "По-рано кило месо струваше 1500 песо, днес струва 10 000", обяснява Сантяго. Цената на газа за готвене се е увеличила от 2500 на 14 000 песо, а даренията са се свили наполовина.

Същевременно расте броят на нуждаещите си, които разчитат на социалните кухни в Буенос Айрес. Те са около 35 000. "И на нас вече не ни стигат парите", казва пред германската обществено-правна медия Вероника Лусенте. Тя е самотна майка, работи в ресторант. Споделя, че заплатата ѝ стига само до десето число на месеца - тъй като докато инфлацията е достигнала 270 процента, нивата на възнагражденията изобщо не са се променили. "За мен като майка това е ужасно - но вече живеем под границата на бедността."

"Пари просто няма"

За стоте дни управление на новия президент Хавиер Милей бедността се е увеличила с 13 процента. Анархокапиталистът, както се определя самият той, включи обещаната "моторна резачка" и съкрати рязко разходите на държавата, която нарича "престъпна организация", посочва АРД.

Броят на министрите е намален наполовина, валутата се е обезценила драстично, контролът върху цените бе отменен. Към това се добавят съкращенията на субсидии, пенсии и социални плащания като детски добавки и помощи за хранителни продукти - както и на финансовото подпомагане на социалните кухни. "Пари просто няма", повтаря непрестанно Милей. Този му израз вече дори се продава върху тениски.

"Никой не е казвал, че ще бъде лесно"

"Заслугата на Милей е, че иска да постигне балансиран бюджет, какъвто не е имало от десетилетия", казва пред АРД финансовият експерт Мигел Богиано. Той е сред хората, гласували за Милей през ноември и посочва пред германската обществено-правна медия следното: "Никой не е казвал, че ще бъде лесно. Аржентина бе в катастрофална ситуация, а пациентът и сега е в интензивното."

Но Богиано гледа към бъдещето с оптимизъм - според него първите признаци на подобрение са факт, Милей е успял да овладее хиперинфлацията. "Като погледнем пазарите, виждаме, че инвеститорите купуват аржентински облигации, че акциите са достигнали връх. Пазарът гласува ежедневно с парите си, неговият глас трябва да се има предвид."

Докъде стигна радикалното преструктуриране?

Но първоначалния ръст на пазарите застина в последните седмици, обобщава АРД. Правителството постигна бюджетен излишък през януари, но мнозина се питат колко устойчив е той, когато се дължи най-вече на намаляването на средствата за провинциите и държавните учреждения, на съкращаването на средствата за заплати, пенсии и социални дейности.

Милей почти не напредва с обявеното от него радикално преструктуриране на държавата и свързаните с него реформи в раздутия обществен апарат - неговият мащабен пакет от реформи от седмици чака одобрението на Конгреса. Сега Сенатът отхвърли и т.нар. супердекрет на Милей, който наред с другото трябваше да доведе до повече гъвкавост на пазара на труда и на пазара на недвижимите имоти.

АРД отбелязва, че готовността за диалог не е сред силните страни на Милей - вместо това той управлява с обидни канонади в социалните медии, нарича и най-близките си съюзници "предатели" и "плъхове" и влиза в открити стълкновения с консервативните губернатори, които са против неговите икономически реформи.

Милей се натъква на съпротива и на улицата, посочва германската обществено-правна медия. Профсъюзите и социалните движения протестират от седмици срещу мерките на президента. При демонстрациите нерядко се стига до сблъсъци с полицията.

Поляризацията се задълбочава

"Милей води и идеологическа борба", заявява пред АРД политологът Иван Шулиакер, според когото при управлението на новия президент поляризацията се е задълбочила. "Тези, които не гласуваха за него, го отхвърлят още повече от преди, а сред избирателите си продължава да се радва на голяма подкрепа, на каквато разчита и от страна на някои важни предприемачи", обобщава експертът. Той прогнозира, че нещата ще станат проблематични за Милей тогава, когато доверието на неговите избиратели спадне, тъй като ситуацията в страната вече е непоносима.

Международният валутен фонд, на който Аржентина дължи на 44 милиарда, принципно поддържа усилията на Милей да консолидира бюджета, но и изтъква, че не може бремето на промените да е "неимоверно тежко" за работещите семейства.

На същото мнение е и самотната майка Вероника Лусенте: "Нямам средства да чакам три-четири месеца, докато нещата в страната се подобрят." Тя мисли само как да се справи от ден за ден: "Не мога да мисля за бъдещето."


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    45 8 Отговор
    И тоя излезе голям тъпанар. Едно разбрах, че или икономиката не е наука или икономистите са слаби математици. Тоя освободи цените на стоките в магазините и всичко тръгна нагоре. В Беларус един колхозник, като Лукашенко излезе по-умен. Фиксира цените на хранителните стоки и спекулата спря и народът доволен. Това дето плашеха, че ще има недостиг , не се сбъдна.

    Коментиран от #5

  • 2 Хак да им е

    32 0 Отговор
    Малей е ясен, но кой го избра?

    Коментиран от #3

  • 3 РЕАЛИСТ

    42 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хак да им е":

    Ами същите, дето у нас избраха Кирчо и Кокорчо.

    Коментиран от #10

  • 4 Хохо Бохо

    18 24 Отговор
    Забавното е, че Путин харчи всичите пари на руснаците за бомби и патрони, а те са щастливи от това...

    Коментиран от #15

  • 5 ...

    6 28 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Хайде да фиксираме цената на едно Ферари, примерно на хиляда лева.
    Как си го представяш това, че може да стане?
    Ще ти бъда благодарен, ако го измислиш... защото и аз искам Ферари...

    Коментиран от #7

  • 6 Артилерист

    34 4 Отговор
    Проблемите на Аржентина ескалираха с уреждането на американската марионетка "милеещия" Милей. Той заплашва, че ще става по-лошо, но майката Вероника сега се чуди как да изхранва децата си. Американците обикновено помагат за известно време да се заблуждава населението на марионетките им, но сега фронтовете станаха много, печатницата прегря, дългът прехвърли Еверест и парите не стигат...
  • 7 ...

    1 12 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    Впрочем, дали говорим за едно Ферари или за кило краставици, логиката е съща...
  • 8 Калпазанин

    25 4 Отговор
    Поредния купен слуга и лакей на фащ, нема страшно и там скоро ще има преврат
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Калпазанин

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Такива не ги избираме, а ни ги назначаваме. Затова си имаме соц агенции сороски медии и естествено продажници
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 редник

    14 0 Отговор
    / Броят на министрите е намален наполовина.../

    А у нас?...
  • 14 Гръч

    20 6 Отговор
    Тъпака се продаде на запада сега ще руча жабетата с папурите
  • 15 Калпазанин

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо Бохо":

    А ри за какво си ги харчиш, за силикон хелорун и трансимоланти ли и за смяна на пола
  • 16 Хахаха

    10 0 Отговор
    БРИКС ще ги оправи за нула време
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    14 2 Отговор
    И НАКРАЯ НАРОДА ЩЕ НАРЕЖИ АНАРХОКАПИТАЛИСТИТЕ С РЕЗАЧКАТА
    ....
    ВИНАГИ ТАКА СТАВА :))
  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    11 2 Отговор
    НЕПРАВИЛЕН ПОДХОД ...
    .. АЗ БИХ НАПРАВИЛ БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ НА 500 000 НАБОРНИ ВОЙНИЦИ
    И ОТ ТЯХ 300 000 КЕЧАДЖИИ :))
    ....ДОРИ ВСЯКО БЕЗДОМНО КОТЕ И КУЧЕ ЩЕ ПОЛУЧИ КЪЩИЧКА И МЯСТО В ДЕТСКА ГРАДИНА :))
  • 19 Лъжа

    19 1 Отговор
    ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, амаа друг път! Предимно се публикуват такова на DW!
  • 20 NG-нер Николов

    9 12 Отговор
    Статията е толкоз нескопосано написана и толкоз прозрачна, че чак голия задник на путин прозира зад нея! Газта за готвене се увеличила?!? Сякаш е специална тази газ, различна от газта за електроцентралите!? Месото поскъпнало?!? Там където хората не знаят броя на говедата си. Бедноста нараснала с 13%??? Моля, още веднъж ако може. Как се Мери тази бедност в проценти? Колко е у нас, в русия, в америка….
  • 21 На Пиночет….

    8 22 Отговор
    ….отне няколко години да поправи щетите нанесени от комунистите на Алиенде, ще отнеме време и на Миле! Там където са цоцали Цоциалистите, трева трудно никне! Всички сме свидетели на пораженията у нас, икономически и морални. Когато една икономика тръгне от отрицателни стойност, отнема време да стигне Нулата и да видим положителните числа.

    Коментиран от #27

  • 22 Хахаха

    15 2 Отговор
    Откога Дойче зеле стана обществено-правна медия?
    Дойче зеле е индоктринирана медия пускаща опорки на Сорос и Клаус Шваб. Икономиката на
    Германия е събопена, както и тази на ЕС от свръх безумни регулации и затоплистки кражби.
  • 23 Aлфа Bълкът

    4 2 Отговор
    Това заслужават за подарената им световна титла! Сега да плащат цената!
  • 24 Верно ли

    10 1 Отговор
    Аржентина ще е новият опит за налагане на глобалисткият нео-либерален строй - Милей е същият и.иот, като Зеленски, сложен там за да си прави експерименти с гърба на аржентинския народ. За парите, които Аржентина дължи на МВФ държавата ще бъде разпродадена на безценица на разни небезизвестни корпорацийки и след това месото може и да не е 10 хил.песо, а и 1 млн., ако те преценят. Това е модерното робство, но виждам, че и тук има безгр.бначни, дето или не могат да го осмислят, или някой им плаща да ни обясняват колко щяло да бъде хубаво.
  • 25 ПЕДРО

    2 5 Отговор
    ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ 130г. ТОЗИ МАРТ Долара падна спрямо Песото ! Това е не-чувана и то фактическа ситуация за Аржентина. Хората са вдъхновени, защото за пръв път през животаси видяха това! - и подкрепата за Милен е вече тройно повече... Аржентина има огромен ресурсов потенциал и много малко население, което дамо при едно не-крадливо като до-сегашното ашкенази статукво и да се нормализират банковите такси и проценти което ще коригира инфлацията автоматично и точно това би могло да изстреля държавата много бързо сред клуба на най богатите държави в света.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай он

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "На Пиночет….":

    Ти понеже си бил в Чили и Аржентина та знаеш какво са направили комунистите! Хамерите им назначиха марионетки и задаимдокопат ресурсите особено в Чили! И след години ги зарязаха марионетките и казаха че са диктатори. Едно и също навсякъде само за да цоцат ресурси . Но отиват към края си вече е го бръснат за слива. Само еврогейските мишоци още се кланят.
  • 28 Запознат

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "ПЕДРО":

    "това би могло да изстреля държавата много бързо сред клуба на най богатите държави в света"

    Ха ха ха колкото ние се изстреляхме сред клуба на най богатите държави в света след 34 години американска "демокрация" - по сме бедни и от Гана. То приказките за "светлото бъдеще" сме ги слушали и преди.

    С "приятели" като американците врагове не ти трябват. Я виж такива "проспериращи" държави като Хаити, Колумбия, Гвиана, Панама - все приятели на господарите ти - даже заклеймиха Путин и СВО в ООН.