Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Май, 2024 08:15 2 554 70

ISW: В Харковска област - руски атаки и украински контраатаки

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • харковска област-
  • володимир зеленски

Не е ясно коя цел ще поддържа втората фаза на операцията или дали руските сили имат по-амбициозна оперативна цел се има предвид

ISW: В Харковска област - руски атаки и украински контраатаки  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински и руски източници заявиха, че украинските сили все повече оспорват тактическата инициатива в северната част на Харковска област и руските операции в района са отбранителни. Украинският генерален щаб съобщи на 24 май, че отблъскват руските сили от украинската защита в северната част на Харковска област.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са установили контрол над неопределен участък от границата, където руските сили първоначално са преминали в северната част на Харковска област след началото на руските настъпателни операции на 10 май.

Украински командир, действащ в посока Липци (северно от град Харков), заяви, че украинските сили напълно са спрели руските настъпателни операции в посока Стрилеча-Глибоке (северно от Липци). Украинските сили сега са съсредоточени върху връщането на територия в района.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Командирът заяви, че украинските сили успешно изтласкват руските сили от превзетите позиции, но че руските сили насищат района с жива сила и техника, за да попречат на украинските сили да превземат тактическата инициатива.

Известен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че руските сили частично са преминали към отбрана в северната част на Харковска област, след като са консолидирали превзетите позиции. В момента са съсредоточени върху унищожаването на резервите, които украинските сили са концентрирали близо до град Харков.

Блогърът оцени, че украинските сили ще трябва да предприемат контраатаки в района в края на май 2024 г. и че бъдещите руски планове по тази ос вероятно зависят от резултата.

Руските сили започнаха своята настъпателна операция в северната част на Харковска област с ограничена жива сила и все още не са ангажирали значителни резерви в района. Това води до намаляващ темп на руския напредък и настъпателни операции.

Така вероятно се дава на украинските сили тактически възможности за контраатака, въпреки че все още не провеждат ограничена контранастъпателна операция.

Съобщава се, че руските сили са имали приблизително 35 000 души персонал в международната гранична зона, когато са започнали настъпателни операции на 10 май. Украински източници сочат, че руската армия възнамерява да концентрира общо до 70 000 служители.

Зеленски заяви в интервю, публикувано на 25 май, че руските сили са претърпели загуби в съотношение осем към едно в северната част на Харковска област през последните две седмици. Но те изглежда не са принудили руската армия да ангажира значителни резерви за поддържане на руските настъпателни операции в района.

Руските сили вероятно възнамеряват да започнат втората фаза от своята настъпателна операция в северната част на Харковска област след планираното от тях превземане на Вовчанск. Въпреки че позиционните боеве и възможните украински контраатаки може да принудят руските сили да проведат нова вълна от засилени атаки в района, за да завършат превземането на селището.

Понастоящем руските сили се стремят да създадат "буферна зона" в северната част на Харковска област. Не е ясно коя цел ще поддържа втората фаза на операцията или дали руските сили имат по-амбициозна оперативна цел се има предвид.

Украинското държавно бюро за разследване (ДБР) съобщи на 25 май, че е започнало разследване за неправилно подготвена украинска отбрана в района и изоставянето на украински позиции в посоките Липци и Вовчанск.

Руските сили нанесоха четири различни удара срещу град Харков на 25 май: ракетен удар с ракета Искандер-М и ракети за противовъздушна отбрана С-300/С-400 срещу учебно заведение малко след полунощ; удар с две прецизно-планиращи бомби КАБ по строителен хипермаркет "Епицентър" в града около 13.00 ч.; удар с неуточнени боеприпаси срещу Сентрал парк в град Харков малко след 17:00; и удар в жилищен район в центъра на град Харков малко след 1900 г.

Стачката на хипермаркета предизвика пожар, който се разпространи на над 15 000 квадратни метра и обхвана целия хипермаркет.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че до 200 души вероятно са се намирали в хипермаркета по време на ударите, а украинските власти оттогава потвърдиха, че стачката в хипермаркет "Епицентър" е убила най-малко петима души, ранила най-малко 40 и че 16 са в момента липсва.

Ръководителят на украинската Харковска област Олег Синегубов съобщи, че вечерната атака срещу централен жилищен район на Харков е ранила най-малко 18 души.

Съобщава се, че руските възможности за електронна война са повлияли на ефективността на избрани западни оръжейни системи в Украйна през 2023 г., тъй като Украйна и Русия продължават да се състезават в надпреварата за техническо нападение и отбрана. The Washington Post и New York Times (NYT) съобщиха съответно на 24 и 25 май, че високопоставени украински военни официални източници и поверителни оценки на украинската армия описват как руската РЕБ преди това е намалила ефективността на западните оръжия в Украйна.

NYT съобщи, че успеваемостта на управляемите артилерийски снаряди M982 Excalibur е спаднала от 55 процента на седем процента между януари и август 2023 г. и че украинските сили са спрели да използват снарядите. Съобщава се също, че са имали проблеми с управляемите боеприпаси в началото на 2023 г.

Washington Post отбеляза, че Съединените щати разполагат със средствата за борба с руските радиоелектронни заглушения. Aмериканската армия вероятно няма да изпита същите проблеми с руската радиоелектронна бойна техника, тъй като има по-напредналa техника.

По-специално украинските сили наскоро извършиха успешни ракетни удари ATACMS по руски цели в окупирана Украйна, включително Крим, което предполага, че украинските сили са успели поне частично да преодолеят руското заглушаване и/или че руските възможности за радиоелектронна борба не са разпространени в цялата окупирана Украйна.

Както NYT, така и Washington Post отбелязаха, че Русия и Украйна са ангажирани в надпревара между нападение и отбрана, тъй като и двете страни се стремят да се адаптират към иновациите на другата - както ISW често оценява.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов категорично отхвърли легитимността на украинския президент Володимир Зеленски и очерта максималистичните условия на Русия за мирни преговори по време на интервю за Newsweek на 25 май.

Антонов отрече изявленията на Запада, че Русия не желае да преговаря с Украйна като "умишлен опит" за изопачаване на реалността. По думите му, всяко руско-украинско мирно споразумение трябва да отчита ситуацията на бойното поле и да бъде подписано от "легитимен" украински лидер. Но за Москва сега не е ясно кой би могъл да подпише такъв документ, тъй като Зеленски е "загубил своята легитимност".

ISW по-рано отбеляза, че украинската конституция позволява на действащ президент да отложи избори и да остане на поста след края на мандата си по време на военно положение, което в момента е в сила в Украйна поради пълномащабното нахлуване на Русия.

Фокусът на руските официални лица върху президентския мандат на Зеленски е само последната тема за разговори в продължаващата информационна операция на Кремъл за дискредитиране. Антонов също така отхвърли предстоящата Украинска мирна конференция в Швейцария като безсмислена и като част от предполагаемото усилие на Запада да легитимира президентството на Зеленски. Украйна ще загуби много повече територия, ако Съединените щати продължат да пренебрегват мирните предложения на Русия, предупреди той.

Русия вероятно помага на Северна Корея да развие своята отбранителна промишлена база в замяна на севернокорейски доставки на боеприпаси. Американски служители смятат, че Русия може също така да доставя на Северна Корея военно оборудване, оръжия или технологии. NBC съобщи на 24 май, цитирайки шестима висши американски служители, че администрацията на Байдън е загрижена, че руско-севернокорейските отношения могат да помогнат на Северна Корея да разшири ядрения си капацитет.

Съобщава се, че американски служители са заявили, че Русия може да подтикне Северна Корея да извърши своите "най-провокативни военни действия от десетилетие" близо до президентските избори в САЩ през ноември 2024 г. NBC съобщи, че високопоставен американски служител е заявил, че служители на американското разузнаване оценяват, че Русия осигурява Северна Корея с технология за ядрени подводници и балистични ракети в замяна на предоставянето на боеприпаси на Русия от Северна Корея.

Американски служители смятат, че Русия може да помага на Северна Корея да разработи балистична ракета с голям обсег. NBC отбеляза обаче, че те не са наясно какви технологии Русия предоставя на Северна Корея, тъй като е трудно да се открие и проследи обменът.

Северна Корея може да иска части от руски балистични ракети, самолети, ракети и бронирани превозни средства и че Русия може да ѝ помогне да разработи свои собствени. Известни факти предполагат, че Русия вероятно най-малкото помага. Западни служители по-рано заявиха, че КНДР е доставила на Русия повече от един милион артилерийски снаряда през 2023 г.

Въпреки че според съобщенията тези снаряди са предимно стари, севернокорейските власти вероятно биха се съгласили да предадат такова голямо количество боеприпаси само ако смятат, че ще могат да попълнят запасите си в близко бъдеще.

Способността на Северна Корея да произвежда бързо толкова голямо количество снаряди вероятно ще изисква известно руско финансиране и помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    56 12 Отговор
    Украинците оспорвали... И как оспорват - като тежкото наркосче реве за пари от сутрин до вечер?
  • 2 Уса

    57 10 Отговор
    Всеки ден по едно украинско село бива прибавяно към Русия.Тоя институт,кой знае в кое мъзе се помещава

    Коментиран от #7

  • 3 Ганчев

    11 52 Отговор
    Харков за три дни не се получи.

    Коментиран от #10, #11, #44

  • 4 Зеленски съм

    53 6 Отговор
    Четох, четох и нещо не разбрах от статията. Само си изгубих времето.

    Коментиран от #17, #47

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лейди Тачър

    50 6 Отговор

    До коментар #2 от "Уса":

    Този институт е отделът на мъжа на Виктория Нюланз, който получава милиарди (буквално) за някаква про-байдънова пропаганда.

    Класическа корупционна схема на ЦРУ.
  • 8 институт за войната

    55 4 Отговор
    може да измисли само глупав англосаксонец който не бил дори в армията.Вероятно този"институт" се състои от 2 -3 олигофрени които си съчиняват алабализми.

    Коментиран от #53

  • 9 Колкото

    44 7 Отговор
    Зеленски е президент на Украйна толкова и атаките в харковска област са спрели и точно толкова руснаците ще подпишат мирно споразумение с Зеленски.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    36 6 Отговор
    Какви са фактите, и колко са реалистични:

    1. Хипермаркеха е ударен от комплекс на ПВО. А сега, чий? Ако е руски, тора означава че ония използват небето над Харков за прикритие, ама рашкипе не блеят, и свалят всичко!
    2. Хипермаркета и ударен директно ох С-... нам кое си, при което имаше само 5 жертви...., което е малко реалистично, защото тези ком лекси стрелят както зеля-въздух, така и земя-земя..., което пък означава, че като те тресне земя-земя, 5 загинали = 6 ох тотото като вероятност...
    3. Отново индивидите използват хиляди думи да кажат едно голямо нищо...
    4. Важното е пропагандата да върви
  • 15 ПСЕВДОДЕМОКРАТ

    32 5 Отговор
    Зеления узурпатор ни е ли капитолирал още?
  • 16 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    34 5 Отговор
    Путин е шефа свиквайте
  • 17 хихи

    31 4 Отговор

    До коментар #4 от "Зеленски съм":

    "В момента са съсредоточени върху унищожаването на резервите, които украинските сили са концентрирали близо до град Харков"
    "ракетен удар с ракета Искандер-М и ракети за противовъздушна отбрана С-300/С-400 срещу учебно заведение малко след полунощ; удар с две прецизно-планиращи бомби КАБ по строителен хипермаркет "Епицентър" в града около 13.00 ч.; удар с неуточнени боеприпаси срещу Сентрал парк"
    "руската РЕБ преди това е намалила ефективността на западните оръжия в Украйна."
    "спаднала от 55 процента на седем процента между януари и август 2023"
    и черешката на тортата "Aмериканската армия вероятно няма да изпита същите проблеми с руската радиоелектронна бойна техника, тъй като има по-напредналa техника." хи хи хи

    Коментиран от #55

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 az #СВО

    38 3 Отговор
    Тази нощ е имало мощни удари по цели в бивша Украйна с помощта на Ту-95МС и Ту-22М3.

    Патакламата е била на ниво!
  • 20 Тошо

    44 2 Отговор
    Страна която се гордее с нацистките си престъпници /Бандера и Петлюра/не може да спечели.

    Коментиран от #24, #58

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    31 4 Отговор
    Русия ви отпра прашките 🤣
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1234

    38 2 Отговор

    До коментар #20 от "Тошо":

    Кой им вкара в главите да градят национална идентичност върху русофобията??????
    "Стремятсе" към Европа и ЕС а не виждат как живеят Германия и Франция,!!!
    или политиците им са толкова прости!?!? но защо тогава от ЕС не ги спрат или са Корумпирани и служат на Чужди американски интереси.....
    В Македония ситуацията е горе долу същата...
  • 25 Алексия

    4 27 Отговор
    Московията превэела едно село 🐒

    Коментиран от #29, #42

  • 26 Българин

    30 3 Отговор
    Ривете козяшки цървули 😂
  • 27 Логореята на ISW

    29 2 Отговор
    не разкрива кое предизвика "неповокираната агресия на окупаторите" в по северната граница на Украйна, за да не обидят Буданов и смелите ми "руски опозиционери" тръгнали на "избори" през границата на Русия!
    Ех какъв възторг имаше тогава а? Сам ли се е сетил Буданов за това или пак сакаткък на западните "приятели"???

    Нито пък им идва на акъла че с пращането на последните резеви към Харков, украинците оголват източните фронтове. Какво ли става там?????

    Коментиран от #43

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Алексей Нахални

    21 3 Отговор

    До коментар #25 от "Алексия":

    Да, само че двадесет и шестото от началото на месеца. Нали? Или бъркам нещо?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ццц

    27 2 Отговор
    Ей го е и институтчето. Скоро не бяхме започвали така ведро неделния ден, за което благодаря вероятно може би. 🤣 Украински командир казал на украинския президент и той казал на нас. А ние знаем, че като ни кажат, не ни лъжат, вероятно, може би, май?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Съветвам почитателите на войната тук

    24 3 Отговор
    да изгледат едно дълго интервю в канала в "ЮТуб" на награждаван американския полковник от резерва Даниъл Дейвис с професор от МИТ, за да си изяснят към какво ни тласкат в момента световните елити. Едва ли някой може да каже, че такъв човек е агент на Кремъл.
  • 37 az #СВО

    28 3 Отговор
    Накратко за ударите по бивша Украйна от тази нощ:

    БЛА "Геран-2" са поразили цели във Виницка, Житомирска, Хмелницка, Полтавска, Черкаска и Одеска области.

    Крилатите ракети от ракетоносците ТУ-95МС и ТУ-22М3 са поразили цели в района на Хмелницки, включително Староконстантинов и летището, областите Виница, Житомир, Тернопол, Кировоград и Киев.

    Ракетите "Кинжал" достигнаха цели в района на Староконстантинов и Ивано-Франковск.

    Специално внимание е обърнато на летището в Староконстантинов, където се предполага, че ще бъдат доставени F-16. 20 БПЛА Геран, 15 крилати ракети Х-101, Х-55 и три "Кинжал"-а са атакували летището тази нощ. Градът е изцяло без електричество.

    Летището е най-подходящото в бивша Украйна за използване от F-16.
    Там са базирани и останалите украински Су-24М.

    Коментиран от #62

  • 38 Американски служител пожелал анонимност

    19 4 Отговор
    Много неща смятам и предполагам...и ISW правилно са отбелязали.

    Това са фактите.
  • 39 Ццц

    25 4 Отговор
    "Украинските въоръжени сили загубиха 395 военнослужещи, 11 бойни бронирани машини, включително М113, 2 автомобила, френска самоходна артилерийска установка „Цезар“, американска гаубица М198, гаубица Мста-Б, 5 2С1 „Гвоздика“, самоходни артилерийски установки и 122-мм гаубица Д-30“. Който е учил, сам да си направи сравнителен анализ между експертите по войната и "ватенките".
  • 40 Мернах скоро в клипче представителка

    29 3 Отговор
    на въпросния институт. Очевидно украинка, поне по произход, ако се съди по името, очевидно под 30-годишна. Само като й видиш джуките, разбираш какъв експерт е и какви анализи прави.
  • 41 Ами да

    28 3 Отговор
    Вчера руснаците са отворили още един фронт при Суми. Кога ще напишете за него или не знаете още

    Коментиран от #49, #56

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тридневеният корморан

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ганчев":

    Преди седмица, Вовата каза - Харков не е на дневен ред / за ДНЕС/
  • 45 Много

    24 2 Отговор

    До коментар #35 от "Стига":

    Точен коментар, в Украйна умират наивните глупаци от цяла Европа даже има и наши наемници
  • 46 Джоп Майдън

    23 2 Отговор
    Да победиш Русия на война е като да напляскаш вълк с пържола. Лесна работа. Хахахха
  • 47 Госта..

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "Зеленски съм":

    Статията е "тюрлю гювеч "започна с обстановката на фронта и завърши с помоща за С.Корея .Толкова могат нашите жюрналисти .

    Коментиран от #48

  • 48 Искандер М

    12 2 Отговор

    До коментар #47 от "Госта..":

    Хахаха Точно в 10ката 😃
  • 49 россиян..

    15 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ами да":

    Фактаджьийте немать време-оти козяците им казвать да пишать..че вова бега и вече нема да праий референдуми в бандеско,и ще остаий таа 1/3 от укрофашагия на деменцията и зелен послушко..
  • 50 Механик

    18 4 Отговор
    Бива ли да напишете толкова дълга статия, само и само да кажете, че Харков е едно малко село с 3 колиби и 2 плевника....и това село даже няма никакво стратегическо значение?
    Пестете мастилото, щото ще ви трябва, за да пишете как руснаците нямат ракети.

    Коментиран от #60

  • 51 От страни

    18 5 Отговор
    В Харков наистина работи яка месомелачка. Укрите вкарват в Харков елитните си войски. Оголяват останалите участъци на фронта само и само да се задържат в Харков. Сигурно здравата ги е натиснало. То пак няма да успеят и после ще чуем че Харков не е от значение ама това после. Давай дядя Вова че Одеса и Николаев чакат. Суми също. Аз па как искам да бъдат освободени Суми - град побратим на Враца. Супера пред блока ми е наречен "Суми" точно затова. Като пионери сме си писали писма и сме ходили на екскурзии там. Хубав град и е непокътнат от войната. Говорих с пиятел от там тия дни - чакат русняците.
  • 52 россиян..

    7 2 Отговор
    Евала на београдь..за роосьиянихь няма визи,за това гедерейската рамщаймьська банда направи два спектакла,беше пъльно от пульково и шерметиевьо,следь ушьчье парк у кафану на водичку и сельодичку-а тука мустаката лена праий парламенто.
  • 53 От страни

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "институт за войната":

    То всичките им институти са такива. Звучи сериозно, нещо като Билинг кет а се оказа некъв мигрант в Лондон сам саамичък ама па институт..
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 От страни

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "хихи":

    Точно - американската армия няма никви проблеми с "Красуха" с "Хибини"...Питайте моряците от "Доналд Кук" те знаят как системата БИУС "Иджис" стана отведнъж на купчинажелязо а самия кораб го показват компютърите че е недалеч от Киев в полето жъне ечемик....
  • 56 От страни

    9 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ами да":

    Дано го превземат та да стане моя приятел Игор руснак и да може да ми дойде на гости в Русия. Чакам го. Пиво шашлыки-машлыки....
  • 57 веселяк

    13 1 Отговор
    Ааа щом статията е толкова дълга значи на укрите пак им го набахмутват!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Мишел

    12 0 Отговор
    Вчера руснаците освен Ивановское са освободиха и Берестовое, 56-тото освободено населено място за последните 63 дни.
    С превземането на тези населени руснаците подготвят бъдещи пробиви на фронта и обкръжения на части от украинската армия
  • 60 Ми,да

    12 0 Отговор

    До коментар #50 от "Механик":

    И че скоро ще "се оттеглят на по-изгодно позиция".
  • 61 дядо поп

    11 0 Отговор
    Ко , не! Я , пак за украинските контраатаки. Сигурно са насочени на Запад!

    Коментиран от #63

  • 62 стоян

    3 10 Отговор

    До коментар #37 от "az #СВО":

    До 37 ком - това го казват по руската без кадри и факти и доказателства - а по украинската с кадри от място показват как украинците са разбомбили най голямата станция за следене на ракети от космоса с два дрона с две 70 кг бомби и ударили едно летище в русия с унищожени три самолета и няколко повредени

    Коментиран от #70

  • 63 От страни

    6 2 Отговор

    До коментар #61 от "дядо поп":

    Наистина вчера е имало силни контраатаки. Вкарали са бая редовни и елитни войски укрите. Поне така каза Юри "Суми" Подоляка.
  • 64 Мишел

    10 1 Отговор
    Вчера два Искандера са ударили склад с голямо количество ракети ATACMS и други оръжияв Днепропетровск и са предизвикали серия експлозии с гигантски фойерверки.
    Сведения за координатите и съдържанието на склада са получени от местни нелегални.
  • 65 Мишел

    8 2 Отговор
    Днес руснаците освободиха Уманское - 57-мото освободено населено място за последните 64 дни.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Украйна

    2 5 Отговор
    Унищожи руски склад с ракети и бомби около Белгород...има руски жертви, а пламъците от взривовете се виждали от 10 км.
  • 68 Мазало за рашистите

    2 5 Отговор
    При Авдиевка.....разгром на путиновите пълчища. ВСУ в контранастъпление, а брадлитата косят руските танкове.
  • 69 Погром при авдиевка

    2 6 Отговор
    За руснаците.....масово се лее руска кръв под ударите на щатското оръжие....новият руски военен министър е в тих ужас.
  • 70 az #СВО

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "стоян":

    Чухме унищожили са даже ЧЕТИРИМЕСТЕН Су-27П!

    Хахахахахаха!
Новини по държави: