Last news in Fakti

28 Юни, 2024 19:33 3 224 32

Мрачно бъдеще за колцентровете в България?

  • колцентър-
  • бизнес

Над 100 000 българи работят за подизпълнители

В България хиляди хора работят в колцентрове - обслужват клиенти на чуждестранни компании. Сайтът Voxeurop описва условията в бранша и прогнозира мрачно бъдеще.

България - от златните технологиите до ада на колцентровете: под това драматично заглавие журналистическата платформа Voxeurop публикува обширен анализ за България.

Както повечето държави в Източна Европа, и в България икономиката се трансформира след промените през 1989 година, отбелязва авторът Уго дос Сантос. Индустрията отстъпи място на сектора на услугите, който към 2022 година отговаря за 57,66% от БВП, четем още в текста. В него редом до туризма, все повече хора са заети и в IT сферата.

Над 100 000 българи работят за подизпълнители

В текста се разказва за новия столичен кмет Васил Терзиев, чийто избор е дал допълнителен попътен вятър на IT бранша. В България е особено виден контрастът между модерния технологичен сектор и тромавата администрация, констатира авторът. Но в София това далеч не е единственият контраст: в някои квартали по улиците се движат електрически автомобили на Тесла, докато къщите, покрай които минават, още се отопляват на дърва. В България са създадени и изключително успешни стартъп компании като Payhawk, а "София тех парк" има потенциала да създаде до 15 000 работни места.

Според данни на бизнес асоциацията AIBEST от 2023 година над 104 000 души в България са заети на пълно работно време в компании, които работят като подизпълнители. Някои от тях отговарят на имейли и оплаквания, други модерират съдържание в социалните мрежи. По данни на Националния статистически институт близо 12 000 работят само в колцентрове, четем още в статията на Voxeurop.

Четири основни групи са заети в колцентрове

Изследване на антроположките Цветелина Христова и Кристина Корконцелу разделя служителите на компаниите в този сектор в четири групи - млади висшисти, служители, които са в процес на смяна на професията, емигранти, които са се завърнали в България, и чужденци.

Първата група се рекрутира още по време на следването, втората е резултат от недостатъците на българския публичен сектор, предизвикани от "приватизацията и широкоразпространената корупция". Компании като TELUS рекрутират българи в чужбина и дори предлагат премии на тези, които решат да се завърнат и да работят за тях. По отношение на чужденците сериозна група от тях са млади и недобре образовани европейци, които в голямата си част идват от по-ниски социални слоеве. Със заплатите си в България те придобиват по-добра покупателна способност, отбелязва Христова.

Заплащането е спорна тема. Служителите, чийто майчин език не е български, получават повече. В същото време не всички езици се заплащат по равно. Английският и българският са най-зле платени, а тези, които използват на работата си скандинавски език, получават повече, четем още в обширната публикация.

Държава без ефективни синдикати

Синдикатите в страната не са представени в тези компании и не разполагат с информация за условията, в които работят служителите им. Пред ДВ служители в колцентрове разказват, че дългите нощни смени и изтощителните условия са част от работното им ежедневие. Заплащането обаче в повечето случаи е над средното за страната, затова мнозина избират да останат в подобни компании. Сред тях са и представители на малцинствени групи, включително от Близкия изток, които не намират друг начин за препитание в България.

Много от работещите в сферата освен това са скептични към синдикатите, тъй като смятат, че те са твърде обвързани с режима и с Българската социалистическа партия, наследник на Българската комунистическа партия, отбелязва Уго дос Сантос в Voxeurop. Работещите в този сектор критикуват не само политизирането на синдикатите, но и възможната им експлоатация. "Всичко това само подчертава липсата на институция, която да защитава работниците както колективно, така и индивидуално", обобщава авторът на статията.

За да се борят с механизмите в този сектор, някои чужденци прибягват до индивидуална съпротива, която на моменти е комична, четем още в текста. Те например често си взимат отпуск по болест или пък сменят работните си места. Тъй като подобни кадри се търсят много - особено в София, Пловдив и Варна - намирането на ново работно място често отнема само няколко дни. Част от тях заобикалят изискванията на мениджмънта - например като симулират работа или манипулират работно време, четем още във Voxeurop.

Изкуственият интелект и инфлацията убиват този бранш

Бавното, но сигурно отпадане на тези компании обаче изглежда неизбежно, тъй като заплатите в България се доближават до европейските стандарти, а изкуственият интелект се превръща в сериозен конкурент на хората, които се занимават с "глупости", както антропологът Дейвид Гребер нарича тази дейност в своя книга. Поради инфлацията нивото на заплатите в сектора вече не е толкова високо.

В недалечно бъдеще за България ще бъде трудно да се справи с последиците от тази ситуация, в която част от работната сила е заета на работни места, които не изискват особена квалификация, с дейности, които нямат полза за гражданите, прогнозира авторът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Ламби от Горно Наданолнище

    28 3 Отговор
    Абе що е туй Колцентъра бря?
    Кол го зная,център и него схващам...ама двете вързани не ги проумявам...

    Коментиран от #5

  • 3 Странстващия Каубой

    31 2 Отговор
    Една Братовчедка
    Пъшкаше ПО Телефона
    Купи си Рено
    Сега е ПЕНСИОНЕРКА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    23 4 Отговор
    ТО И БЪДЕЩЕТО НА ХРИСТИЯНИТЕ И ХРИСТИЯНСКИТЕ МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ В БЪЛГАРИЯ И ГЕРМАНИЯ Е
    МРАЧНО
    ....
    КВО ОСТАВА ЗА КОЛ ЦЕНТРОВЕТЕ :))
    ...
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ КАТО В ОНАЯ ПРИТЧА - ОТ МНОГО КЛОНИ В ГОРАТА НЕ МОГАТ ДА ВИДЯТ СВЕТЛИНАТА НА ЖИВОТА:))
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Име

    20 3 Отговор
    Това е сезонна работа, за младежи - да си на 40 и още да си общ работник - някак - не е идейно.

    Понякога е необходимо да се работи. Но точно това е - като в строителството - да носиш чували с пясък и цимент.

    Коментиран от #22, #29

  • 9 Сатана Z

    14 0 Отговор
    В кол центъра на Глобул в бизнес центъра в Младост 4 сега Yette бачкаха много е-бливи операторки,ама каките вече не са на пазара.

    Коментиран от #11

  • 10 Смехоран

    20 6 Отговор
    По- големи глупости отдавна не бях чел! Но, защо ли се учудвам?!:) Статията е на DW !:)
  • 11 Поумнял

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Е! Какво лошо има! Нали трябва да си изкарат някой лев отдолу!:)
  • 12 Иван

    19 3 Отговор
    Индустрията отстъпи място на юдео-масонските сатанисти.
  • 13 VMWare a.k.a. Broadcast, a утре

    18 2 Отговор
    Голямата 0...
    ...и дришльовците с "големите" заплати, дето са преимуществения контингент на ПП-тата и жълтопаветни "протестъри" на "craft" биичка с колелото пред Народното Събрание (което BTW е нарушение на Законите на РБ) след 2-3 години ще са пред ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ кофи за боклук.

    Мъдрият български народ отдавна го е описал с "ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ"!
  • 14 Иван

    15 2 Отговор
    От фабрики и заводи, до.........чистене на хотелски стаи и просташко грубо сервитьорско обслужване.

    Коментиран от #16

  • 15 Мунчо

    15 2 Отговор
    Кви колцентрове бе марш на полето да копате да има кво да се яде че Султанът няма вечно да ви храни.

    Коментиран от #30

  • 16 Фабрики, заводи,

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Експорт на земеделска продукция, ел. енергия, и (не подкрепям, но -) оръжия в цял свят (СЕЩ са и сега No. 1 вносител на АК-47), No. 1 в Европа за м/ународен автомобилен транспорт и производство на електрокари, , космонавти, и т.н.

    Трагедия, провал
    ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ!

    Коментиран от #18

  • 17 Браво

    12 5 Отговор
    Да идва изкуственият интелект и да замести тези некадърници. Да ходят в селското стопанство. Там има нужда от хора.

    Коментиран от #20, #31

  • 18 Иван

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "Фабрики, заводи,":

    Затова боклука Роналд Рейгън организира фалшивата атака срещу папата Войтила, за да се накаже България и натовските муслемски турчоля да откраднат позициите на СОМАТ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 нули единици..

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Браво":

    искаш да кажеш "имаме нужда" )))

    Коментиран от #23

  • 21 Превод

    8 1 Отговор
    Над 100 000 българи, работят като легални измамници.

    Коментиран от #24

  • 22 ГАНЮ

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    Нормално е 30 г назадък какво очаквате от това
    нямат професии не умеят,а няма и къде да се научат съсипахте всичко
    ами има канали за копане има ниви, има и мотика
    няма професия на нивата да копа,има да се пасат овце,крави да се гледа добитък
  • 23 Браво

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "нули единици..":

    Да, това исках да кажа.
  • 24 Мдааа

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Превод":

    Тия 100 000 души да ходят в земеделието, животновъдството и т.н. Тия колцентрове са излишни.

    Коментиран от #25, #32

  • 25 Хмммм

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Мдааа":

    Някои може да станат излишни,но не всички,има много търсени и важни услуги,не може да ги замести ИИ,какво разбираш ..

    Коментиран от #27

  • 26 Мддаа

    3 6 Отговор
    Винаги е имало и ще има колцентрове

    Коментиран от #28

  • 27 Мдааа

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хмммм":

    ИИ замества всичко!. При добра настройка дори брачен партньор може да стане.
  • 28 Мдааа

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Мддаа":

    Ще бъдат заменени от ИИ. Селското стопанство изпитва глад за хора. Тия 100 000 са добре дошли.
  • 29 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    Някой трябва да носи пясък и цимент нали? Няма срамна работа.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Програмист

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Браво":

    Ми беги да копаш бе
  • 32 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мдааа":

    Ти ще ходиш в земеделието 😉