13 Юли, 2024 05:32 871 1

Сурови присъди за подбудителите на убийството на кандидат-президент в Еквадор

  • еквадор-
  • убийство-
  • присъди

Фернандо Вилявисенсио бе убит на 9 август 2023 г.

Двамата подбудители на убийството миналата година на кандидата на президентските избори в Еквадор, Фернандо Вилявисенсио, бяха осъдени днес на по 34 години и осем месеца затвор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тримата им съучастници получиха по 12 години затвор. Прокуратурата поиска максимални наказания за обвиняемите.

Присъдите на мъжа и жената, обвинени в подбудителство на убийството включват кръвнина от 100 000 долара за всеки член от семейството на убития политик. Останалите трима осъдени ще трябва да платят по 33 000 долара кръвнина.

Петдесет и девет годишният Вилявисенсио беше убит от въоръжени мъже на мотоциклети на 9 август миналата година, докато излизаше от предизборна среща в училище в столицата Кито. Тринайсет души бяха ранени при атаката.

Убитият политик преди това е получавал заплахи, но властите не казаха нищо за възможните мотиви за престъплението.

Докато съдиите обявяваха присъдите членове на семейството и приятели на Вилявисенсио се събраха на демонстрация в Кито, носейки плакати, снимки и знамена и призовавайки за справедливост и затвор за всички обвиняеми за престъплението.

Според прокуратурата един от подбудителите, Карлос Ангуло, с прякор "Невидимия", е координирал убийството от затвор в Еквадор, където е бил държан, и е давал инструкции чрез видеоконферентна връзка по телефона на друго лице, на което обаче не са били повдигнати обвинения.

Лаура Кастильо, която е другият подбудител, се е занимавала с осигуряване на пари и мотоциклети за изпълнителите на убийството.

Тримата им съучастници - Ерик Рамирес, Виктор Флорес и Александра Чимбо са отговаряли за информиране на убийците за придвижванията на жертвата, казаха прокурорите.

Общо 13 души са били обвинени по случая, включително няколко колумбийци, които след като са били арестувани са били убити в затворнически размирици миналия октомври в затвори в Куаякил и Кито, където са били държани по време на разследването, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия дни

    1 0 Отговор
    Няма войни викате 🤣🤣🤣🤣🍺🍺