28 Август, 2024 13:54 596 0

Служебното правителство на Бангладеш отмени забраната на ислямска партия "Джамаат-и-ислами"

  • бангладеш-
  • служебно правителство-
  • забрана-
  • ислямска партия

Предишното правителство, ръководено от бившата министър-председателка Шейх Хасина Вазед, наложи забрана на партията чрез антитерористичен закон

Служебното правителство на Бангладеш отмени забраната на ислямска партия "Джамаат-и-ислами" - 1
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство на Бангладеш отмени забраната на ислямската партия "Джамаат-и-ислами" и свързаните с нея групи, съобщи Ройтерс. Според правителството не са открити доказателства за участието им в терористични дейности, цитирано от БТА.

Предишното правителство, ръководено от бившата министър-председателка Шейх Хасина Вазед, наложи забрана на партията чрез антитерористичен закон, обвинявайки я в подстрекаване към насилие по време на студентските протести срещу системата за назначаване на държавни служители чрез квоти. Протестите прераснаха във въстание, което принуди Хасина да подаде оставка и да избяга в Индия.

Служебното правителство на Бангладеш изпрати писмо до медиите, в което заяви, че "няма конкретни доказателства за участието на партията и свързаните с нея организации в терористични дейности". Партията отхвърли обвиненията за насилие и осъди забраната като "незаконна, извънсъдебна и противоконституционна".

"Джамаат-и-ислами" остава забранена за участие в избори в Бангладеш, след като през 2013 г. съдът реши, че регистрацията ѝ като политическа партия е в противоречие със светската конституция на страната. Адвокатът на партията Шишир Монир обяви, че в началото на следващата седмица представител на партията ще подаде молба във Върховния съд за възстановяване на правото ѝ да се регистрира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА