6 Септември, 2024 04:15 756 0

Пуснаха от затвора кандидат-президента на Тунис Аяши Замел и отново го арестуваха

  • тунис-
  • арест-
  • аяши замел

Европейският съюз изрази съжаление за посегателствата срещу демокрацията в страната

Тунизийски съдия разпореди вчера освобождаване на кандидат-президента Аяши Замел от затвора, но той отново беше задържан веднага след излизането си на свобода, съобщиха негови сътрудници и адвокати, цитирани от Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това става само месец преди президентските избори, които според опозиционни активисти се организират така, че да се елиминират съперниците на настоящият президент Каис Сайед.

Замел беше арестуван в понеделник по обвинения във "фалшифициране на подписи". Всеки кандидат трябва да представи 10 000 подписа на негови поддръжници, за да участва в изборите. Кандидатът отрича да е извършил нещо нередно.

Само минути след като беше освободен от затвора "Бордж ал Амри" обаче Замел отново беше задържан от служители на Националната гвардия и отведен на неизвестно място, съобщи членът на предизборния му щаб Махди Абдел Джавад пред Ройтерс.

Адвокатите на Замел, Абдесатар Масуди и Далила бин Мбарек, казаха, че той е бил отведен веднага след излизането си от затвора.

Замел твърди, че е изправен пред "ограничения и заплахи", защото е сериозен съперник на Сайед. Опозиционният кандидат обещава да възстанови демокрацията в страната, да гарантира свободите и да укрепи съсипаната икономика.

Той е един от едва тримата кандидати, допуснати до участие във вота на 6 октомври, наред със Сайед и Зухаир Магзауи, бивш депутат от панарабската левица.

Сайед беше демократично избран през 2019 г., но през 2021 г. суспендира работата на парламента, уволни премиера и започна да управлява с укази - нещо, което опозицията определя като завръщане към авторитаризма.

Европейският съюз изрази съжаление за посегателствата срещу демокрацията в Тунис след ареста на кандидат за президент и изключването на трима други кандидати от надпреварата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Последните събития свидетелстват за продължаващо ограничаване на демократичното пространство“ в Тунис, изрази съжаление в комюнике говорителка на Европейската служба за външна дейност.

„Правото на глас и зачитането на разделението на властите са в основата на демократичните ценности, както и избирателните права и справедливият съдебен процес“, добави тя.

Броени седмици преди президентските избори на 6 октомври ЕС изрази съжаление за решението на избирателната комисия, което според Брюксел „ограничава възможностите за избор на тунизийските граждани“.

„Това решение е допълнение към арестите и присъдите за лишаване от свобода, издадени през последните седмици срещу политически фигури, включително срещу някои потенциални кандидати за президентските избори“, се казва още в комюникето.

Решението идва след изключването от надпреварата от избирателната комисия по-рано тази седмица на трима други кандидати, считани за сериозни съперници на настоящия президент Каис Сайед.

Президентът Сайед, избран по демократичен път през 2019 г., е обвиняван от критиците си в авторитарен уклон, след като на 25 юли 2021 г. суспендира дейността на парламента и уволни премиера, при което си предостави извънредни правомощия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА