7 Септември, 2024 08:14 5 548 71

BBC със свой прочит защо всъщност бе махнат Дмитро Кулеба

  • bbc-
  • анализ-
  • оставка-
  • дмитро кулеба

Анализирайки факторите, които биха могли да доведат до оставката на Кулеба, си струва да си припомним психопрофила на Зеленски. За никого не е тайна, че той е емоционален човек и за него ползотворното сътрудничество е много важно, дори и да звучи ирационално. Изглежда, че в един момент Кулеба не е бил на "вълните" на Зеленски. Трудно е да се каже кога точно това е станало.

BBC със свой прочит защо всъщност бе махнат Дмитро Кулеба  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Свой прочит на ситуацията защо беше отстранен Дмитро Кулеба, който влезе в историята, оглавявайки украинското външно министерство по време на войната, обявена от Русия, предлага BBC, цитиран от news.bg.

Не на последно място с неговите усилия се сформира международна коалиция в подкрепа на Украйна, благодарение на която Киев продължава да оказва съпротива на агресора.

Тази седмица той неочаквано бе заменен от друг дипломат в тежка категория - Андрий Сибига. От BBC посочват какво е причинило тази ротация и как тя ще се отрази на международните позиции на Украйна.

Оставката на украинския външен министър Дмитро Кулеба е най-шумната част от "рестартирането" на украинското правителство, което бе извършено тази седмица. За много наблюдатели това е напълно неочаквано и абсолютно нелогично.

Дмитро Кулеба е може би най-известният министър от правителството на Денис Шмигал, който не остави кой знае колко ярка следа в историята на Украйна. Кулеба бе най-старшият в това правителство - той оглави министерството на външните работи в "един минал живот" - още през март 2020 г., когато трябваше да демонстрира дипломатическите си способности по време на пандемията от коронавирус, а след това трябваше да преформатира цялата украинска дипломация, предвид отприщената война от Русия.

Създаването на международната коалиция в подкрепа на Киев, въвеждането на широкомащабни санкции срещу Русия, започването на преговори за членство на Киев в ЕС, повторното отваряне на Украйна към глобалния юг - всичко това са само малка част от предизвикателствата, с които Кулеба трябваше да се справя и той го направи доста успешно: не всеки украински министър се изпраща в пенсия с благодарности за общата им работа от страна на ръководителя на американския Държавен департамент, на германския външен министър и на шефа на дипломацията в Европейския съюз.
Мащабът и сложността на задачите, които стояха пред Кулеба, често го принуждаваха през последните две години да действа с нетипични, понякога и неприемливи методи в дипломацията.

В интервю за Washington Post той сподели, че изкуството на дипломацията е да разрушиш стената пред себе си тухла по тухла, но понякога се случва да трябва да я разбиеш с глава.

Имиджът на Кулеба като изискан интелектуалец и пиар специалист често работеше в негова полза - Economist го описваше като "лудия дипломат", като "умелия преговарящ с кръгли очила, приличащ повече на Хари Потър, отколкото на Джон Ленън".

В същото време за обикновените украинци той е "един от народа", който поздравява сънародниците си за Деня на независимостта с резенчета сланина, които му е подарила леля му от Полтавска област, или искрено си признава, че по време на работа с Антъни Блинкън са си позволили "лека закуска" в заведение за бързо хранене. Разказват, че в студентските си години, когато имал махмурлук, Кулеба похапвал в "Макдоналдс". Така доста дълго време Кулеба се радваше на висок рейтинг, нещо нетипично за украинските държавни служители.

Поради тази причина искането за оставката му бе изненада за мнозина в Радата, които пожелаха да знаят повече подробности и не бяха готови да гласуват за нея, без да им е ясно какво всъщност се случва.

Това беше причината за отлагането на гласуването на оставката на Кулеба от сряда за четвъртък - мотивите на Зеленски обаче бяха доста абстрактни и като цяло повтаряха отдавна познати неща - някои министри вече нямали енергия, а правителството имало нужда от нова енергия за работа.

Политологът Владимир Фесенко сподели, че още миналата есен чул да се говори за вероятната смяна на Дмитро Кулеба.

Приблизително по същото време в кулоарите на Киев се носеха слухове, че самият Кулеба не е бил против да напусне поста си поради чисто натрупала се умора.

Анализирайки факторите, които биха могли да доведат до оставката на Кулеба, си струва да си припомним психопрофила на Зеленски. За никого не е тайна, че той е емоционален човек и за него ползотворното сътрудничество е много важно, дори и да звучи ирационално.

Изглежда, че в един момент Кулеба не е бил на "вълните" на Зеленски. Трудно е да се каже кога точно това е станало.

Източниците на BBС не изключват, че това е станало заради скептицизма, с който министърът уж се е отнесъл към флагманския проект на държавния глава - срещата на върха за мир.

Бивш украински дипломат твърди пред BBC, че в оставката на Дмитро Кулеба могат да се търсят и чисто институционални причини. Факт е, че самата украинска конституция залага известно двувластие във външнополитическата сфера: външната политика трябва да се ръководи от президента (и съответно от неговата администрация), но тя трябва и да се осъществява от Министерството на външните работи.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ний ша Ва упрайм

    95 10 Отговор
    тоя си е жив нахакан нахален националист

    Коментиран от #43

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бягат

    105 12 Отговор
    Всички ще се опитат да избягат, защото май се събудиха и видяха каква каша са забъркали. Ще ги намерят, където и да са.

    Коментиран от #40

  • 4 БАНко

    82 7 Отговор
    ЕКСПРЕЗИДЕНТА НА ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА .... ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ !!!
  • 5 Верно ли

    86 5 Отговор
    Хахах, не бил на "вълните" на Зеленски. Ми може да е позлвал нещо различно от палячото...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дон Вито

    50 1 Отговор
    Срам за ВВС.
    Какво им влиза в работата тази тема, да си карат самолетчетата, военно въздушни сили недни...
  • 8 Укропат

    49 0 Отговор
    Шефчето се отървава от излишния багаж. За радост на моя банкер ,оставам на борда. Браво шефче. Да вървим да изпросим още кинти.
  • 9 Да знаят

    12 85 Отговор
    Родните путинофили - запада няма да спре да налива, без значение кой какъв министър е. Ако трябва това да доведе до трета световна - ще стане. Ако тъпото кремълско джудже си мисли, че някой ще му даде Украйна на тепсия - не е познал! Успех с тридневната война и освобождението на Крим!

    Коментиран от #13, #29, #32, #45, #65, #67

  • 10 Вашето мнение

    75 7 Отговор
    Кулеба вече проси за животеца си в Москва тия тръгнали да анализират. Украйна приключи.
  • 11 сънчо

    66 1 Отговор
    Еееей, три дена не съм спал! Добре, че ВВС ми разясни защо аджаба Кулеба си бил подал оставката! Отивам да слагам пижамата, премествам си го и лягам да спя!
  • 12 Ново начало

    4 38 Отговор
    С нова тактика
    ВСУ ще стигне до Балтика
    Капрал Хаймерсченко, АЗОВ, Киев, Украйна ©

    Коментиран от #20, #37

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мандо

    70 1 Отговор
    Абе след всичките написани глупости, никъде не се споменава че имаше визита на синчето на Сорос при зелката и след това почна чистката. Не змам но понеже цялта статия е спекулация та правя и кометар в този стил. Съвпъдък или соросчето е донесло някакво съобщение на неговия етнорелигиозен сънародник зеленски ? От неговите роднини богоизбранните кривоноси ?

    Коментиран от #27

  • 15 Продължава нашта съпротива !

    5 48 Отговор
    И Пусьо си отива !
    Хич не го бива !
    Прави се на самодива !
    И сам си се навива !
    Зинченко

    Коментиран от #18, #56

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    62 1 Отговор
    Толкова дълга статия, а нито дума в нея,
    ЧЕ ВСИЧКИТЕ УВОЛНЕНИЯ СТАНАХА ФАКТ ЧАСОВЕ СЛЕД ВИЗИТАТА ЛИЧНО НА ШОРОШ-ДЖУНИЪР В US.райна 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #17

  • 17 Мандо

    19 0 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Само спекулация , ама факт

    Коментиран от #22

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "Продължава нашта съпротива !":

    Афтурчиту
    тези думи дорде изрече,
    някой гащите му свлече
    и бързичко му го навлече,
    та с цепнато ДУ-ПЕ е вече
    ❤❤❤❤❤❤❤❤
  • 19 Чий е бил този "министър"???

    36 0 Отговор
    не всеки украински министър се изпраща в пенсия с благодарности за общата им работа от страна на ръководителя на американския Държавен департамент
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Злобата в очите си личи

    30 2 Отговор
    Бандерясал е ОТ всякаде
    КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВО
    На борци каратисти и Атлантисти
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мандо":

    Ако нещо
    изглежда, като гъска,
    ходи като гъска и
    съска като гъска-
    най-ввриятно Е ГЪСКА ❗
  • 23 Булпсихопатъ

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Булпсихопатъ":

    Като бежанци ,разбирай.
  • 24 От всичко

    34 0 Отговор
    написано разбрахме, че Кухлеба е продукт на веригата за фаст-фууд "Макдоналдс".
  • 25 същите каго нашите

    47 0 Отговор
    Крадоха,грабиха,жертваха народ и родина и сега се изнасят някъде в чужбина с несметно богатство.
  • 26 кюмюра от Драгалевци

    36 1 Отговор
    Офицер от въоръжените сили на Украйна отрече лъжите на Зеленски и Сирски за стабилизирането на ситуацията край Покровск и обяви заплахата от обкръжаване на украинските войски

    „Вчера главнокомандващият (Сърски) и върховният главнокомандващ (Зеленски) докладваха, че има стабилизация в Покровско направление, но ако това е стабилизация, тогава аз съм балерина. Руснаците продължават да настъпват”, каза Николай Мелник, командир на рота от 47-а мотопехотна бригада.

    Той смята, че руските въоръжени сили нямат достатъчно сили за едновременна атака срещу Покровск, Селидово и Кураховка, затова са избрали едно приоритетно направление: Украинск и Горняк, а след това Кураховка.

    „Това ще ни позволи да обкръжим група части, държащи отбрана между Невелск и река Волча. Времето за изтегляне на бригадите без големи загуби от примката е изгубено, сега най-вероятно ще има сценарий от Авдеевка, когато отстъплението е „контролирано“ само в докладите на командирите-бащици“, пише Мелник.
  • 27 Ротшилд

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "Мандо":

    Без анти-семитизъм, моля.
  • 28 Баце ЕООД

    10 1 Отговор
    празни приказки ...
  • 29 инфо

    22 2 Отговор

    До коментар #9 от "Да знаят":

    Те които трябва знаят бе юнак. Не чакат, такива като тебе да им кажат. И, между другото, Крим е свободен(явно твоите знания са, меко казано, оскъдни и спокойно можеш да си ги спестиш).
  • 30 Попкремова

    18 0 Отговор
    Защото прилича на дребен мошеник.
  • 31 безумна

    16 0 Отговор
    статия, в която хем описват човека като непрофесионален, неспособен, само с провалени проекти, хем някак описват дори как в родината му, му се присмиват. обаче, някъде факти намират позитиви в прочитът на ВВС ..
  • 32 Юрист

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да знаят":

    Време е да осъдиш дилъра си и да влезе на топло
  • 33 Ано

    27 0 Отговор
    Абвиатурата ВВС на БГ значи Военно Въздушни Сили, ББС- е медия!
    Ти, жено умна, какво коментираш?
  • 34 Иван...

    25 1 Отговор
    Някъде писаха че причината за оставката е жената на клоуна недоволна от посрещането и посолството.
  • 35 Иван

    25 0 Отговор
    Прилича на гнусен коварен хазарин.
  • 36 Молим ръководството да разясни това

    19 0 Отговор
    "...за него ползотворното сътрудничество е много важно, дори и да звучи ирационално..."
  • 37 Булпсихопатъ

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ново начало":

    Като бежанци.
  • 38 ник

    25 0 Отговор
    Това ли е прочита на ВВС? А нещо за издънките при посещението му в Китай? Ето това е пример за дезинформация и фейк новина,ако изобщо може да се нарече новина.
  • 39 Ку-Кулеба Психопата

    28 1 Отговор
    Просто се опитва да отърве кожата преди края. Зеления го тъпчат денонощно с всякакви стимуланти за да го ползват до изборите в САЩ и после ще го приключат набързо.

    Коментиран от #44

  • 40 Русофил- Обичам Зеле на фурна

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бягат":

    Мазепа , предал Петъ р 1 при битката със Карл 12 в последствие е умрял от болезни и въшки. В буквалния смисъл.
  • 41 М3 голд

    17 0 Отговор
    Кулеба засенчваше донякъде зеления. Беше напорист, нахален, с висок принос Ив оръжейните доставки. Може в един момент шутът да се притеснява, че може да бъде сменен с него. И го махна, както оня в Лондон. Кулеба няма да остане безработен. По скоро зад граница. За издръжка вероятно е помислил отдавна, на да не се "притесняваме".
  • 42 Гай Турий

    22 2 Отговор
    Кулибата ще си смени адреса някъде в топли дестинации за пожизнена отпуска. Откраднал е и той милиончета в зелено, освен заплатата от МИ-6 и ЦРУ. Всеки ден загубите наукравермахта са към 2000, т.е. убити и осакатени, които са невъзвратими загуби. за Месец = 60000, за 3 месеца 180 000 = 1/3 от укравермахта. Започна буен пожар на хаймарси и подобни МЛРС, на новопоявили се Ф-ки, ТЕЦ, ВЕЦ почти унищожени и сглобката на нова техника, дронове, ремонти и т.н. особено в идващата зима ще замре, плюс недоволството на населението от студа и в съпровод болестите... Смяната на караула в Белия дом като домино ще промени пейзажа на либерал продажниците в Еврейския съюз, (у нас също) към отдръпване от самоубийствената си политика... Перспективата е тотал аут на киевския райх.
  • 43 ха ха

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ний ша Ва упрайм":

    Значи, украински националист е зле? А руски? А български? Или българският си е руски по правило?
  • 44 Айгър Асан

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ку-Кулеба Психопата":

    Аз пък тъпча леля ти е едни готини стимуланти,имам и за теб.

    Коментиран от #52

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аха верно

    14 1 Отговор
    ."... струва да си припомним психопрофила на Зеленски. За никого не е тайна, че той е емоционален човек и за него ползотворното сътрудничество е много важно, дори и да звучи ирационално."

    Написано на разбираем български
    киийюфската хунта е съставена от психопати националисти, които редовно се дрогират
  • 47 Перо

    14 1 Отговор
    Само ционисткия шут е несменяем и не подлежи на избиране! Направи от тази държава султанат, начело с вечен султан! Ако Конституцията допуска това, означава, че Украйна не е европейска държава и ЕС трябва да преустанови всякаква помощ към диктатора! Русия винаги ще се съгласи на краткотраен мир, подобно на Газа за провеждането на президентски избори и войната не е причина превратаджийте да са вечни. Явно ционисткия режим устройва джендърията в ЕС и САЩ и ционистката доктрина налага тази политика, против вечния враг!

    Коментиран от #48

  • 48 Айгър Асан

    3 7 Отговор

    До коментар #47 от "Перо":

    И теб скоро ще те правим булка...

    Коментиран от #53

  • 49 Кулиба сега

    15 1 Отговор
    на фронта на първа линия в окопите на Покровск!
  • 50 Много разтягане на локуми!

    10 1 Отговор
    А може да се каже съвсем кратко и ясно!
    Зеленски губи популярност и започна да гори бушоните!
  • 51 Кулеба освен, чее Нацист е и Реалист!!

    8 1 Отговор
    Вижда, че кораба Потъва, и трябва да се бяга Навреме!!
  • 52 смотань бандерець..

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Айгър Асан":

    Асанка делиорманка..станала булгурьистанска булька.
  • 53 дедо..

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Айгър Асан":

    Къв айгър си..бе,катърь асановь..
  • 54 ЕЛИ

    10 0 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ Е КУКЛА ,КОМАНДИТЕ ИДВАТ ОТ АМЕРИКА
  • 55 Гоце Делчев

    6 0 Отговор
    Истината е че Коледа му пука за украинците които вече са дефицит в Украйна, а на Зеленски му дреме само за евреите и техните интереси.
  • 56 Мнение

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Продължава нашта съпротива !":

    От Съпротива срещу поети с цървули и промити мозъци няма смисъл защото след всяка промяна , всяка власт и всяка смяна на същите с други натях подобните си остават в помийната яма ….
  • 57 Перо

    7 1 Отговор
    След посещението на Шорош-младши, започва изпълнение на протоколната програма за новите “демократични” държави: прочистване и зомбиране на държавната администрация и специализации в САЩ за зомбирането им, “демократизация” и разлагане на образователната система, чрез анти-руска заплаха и нов прочит на историята, удар по системата на културата и обществените прояви и поставяне на удобни хора, прочистване на държавния апарат, лансиране на унтерменшите с джендърски ценности, криминална приватизация и разграбване на остатъчния капитал, създаване и укрепване на послушни ционистки олигарси! За всеки бранш си има под-програма и отговорни хора, ръководени от център! Вече минахме по програмата и сме последни по всички показатели в Европа и на много места по света! Сега и Украйна е на ред! Там сложиха ционистки шут за Президент, тук Драгалевския мургавелко изпълни тази роля!
  • 58 Ники

    11 1 Отговор
    Проблем за Куклена е че ако ЦРУ не му дадат закрила и нова самоличност, няма да доживее да харчи откраднатото. Войната ще свърши , фокуса ще се премести другаде, всички нацисти ще бъдат намерени и наказани , същото важи и за нашите арлантици.
  • 59 дедо

    10 1 Отговор
    плъховете започнаха да напускат потъващият кораб
  • 60 Смешник

    8 1 Отговор
    Зеленски де факто е нелегитимен и не може да сменя който и да е
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Мнение

    2 0 Отговор
    Пардон, Кулеба!
  • 63 Ццц

    1 0 Отговор
    Ще пия по-малко Деган сутрин без снимките и статиите за този грозник. Остава само главната гад да се разкара.
  • 64 От страни

    3 1 Отговор
    Ама тия се опитват да търсят логика в действията на нашмъркания Зельо? Ква логика, там играят роля количеството пътечки а не държавни мисли.
  • 65 ти си дойде на думата,

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да знаят":

    защото си скрит путинист. Не се притеснявай, признай си, че се възхищаваш от силата на РУСИЯ и Путин.
    Руснаците се опитваха да играят джентълменски със страните от СССР и сателитите от ВД докато не им стана ясно, че НАТО ги прави на глупаци и съвсем методично се възползва от наивността им.
    Е, сега този розов период за отношенията НАТО/Русия е вече в миналото. Като искат война, имат я. Засега в прокси формат: от НАТО оръжията, от Украйна пушечното месо.
  • 66 Факт

    1 0 Отговор
    Не можаха да пречупят Моди нито да купят Ердоган.
  • 67 Омбре

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да знаят":

    И като стане световна и се използват и от двете страни ЯО и земята изчезне или поне живота на планетата, кой какво и къде ще налива бре? Задай си този елементарен въпрос.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: