26 Септември, 2024 23:45 824 29

Реджеп Ердоган: Турция в БРИКС не означава, че ще се откажем от НАТО

  • турция-
  • нато-
  • брикс-
  • асеан-
  • реджеп ердоган

Държавният глава посочи още, че според него ООН е загубила способността да изпълнява мисията си да предотвратява войни и не може да защити собствените си служители

Реджеп Ердоган: Турция в БРИКС не означава, че ще се откажем от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Присъединяване на Турция към БРИКС или АСЕАН не означава, че страната се отказва от НАТО. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии, пише БТА.

Президентът говори пред журналисти в самолета си на връщане от Ню Йорк, където участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Той отговори на въпроси на журналистите по различни въпроси.

Само защото сме страна членка на НАТО, не можем да прекъснем връзките си с тюркския и ислямския свят. Групата на нововъзникващите пазарни икономики БРИКС и АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия) са структури, които ни предлагат възможности за развитие на икономическото ни сътрудничество. Участието в тези структури не означава да се откажем от НАТО. Не смятаме, че тези съюзи и сътрудничества са алтернативни една на друга, изтъкна турският президент, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

По думите му присъединяването на Турция към БРИКС и АСЕАН „ще промени аритметиката на регионите“.

Турският лидер добави, че страната му „не може да пренебрегне факта, че наред с връзките с Европа и Америка, тя има отношения с Централна Азия, Русия, Далечния изток, със страните от Персийския залив, с Африка“.

„Турция не може да прекъсне тези връзки само защото е член на НАТО“, подчерта Ердоган.

Турският държавен глава говори и за проблема, свързан с войната в Украйна.

Казахме на украинската страна, че сме готови да участваме в мирната конференция, предложена от украинския президент Володимир Зеленски, посочи Ердоган.

Министърът на външните работи Хакан Фидан и нашето разузнаване ще бъдат в контакт с Украйна по този въпрос. Бихме искали страната ни да се включи в този процес в името на постигането на мир в региона. Тази война може да бъде прекратена чрез дипломация и диалог, каза турският лидер.

Президентът обаче добави, че в момента страните не са близо до постигане на решение за мир.

Ердоган посочи още, че според него ООН е загубила способността да изпълнява мисията си да предотвратява войни и не може да защити собствените си служители.

ООН се намира в положение, в което не може да изпълнява мисията си да предотвратява войни, не може да защити дори собствените си служители и не може да потърси отговорност от Израел за извършеното от него, каза Ердоган, цитира от Анадолската агенция.

Той заяви, че е „изненадан“ от цифрата на загиналите служители на ООН в рамките на конфликта между Израел и палестинците.

По отношение на връзките между Анкара и Вашингтон Ердоган посочи, че трудностите в отношенията между страните остават независимо от личността на президента. Той изрази желание за промяна в това отношение след изборите в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен-_ Язовец

    16 14 Отговор
    НАТО след СВО ше се разпадне и да иска Реджеп вече няма да бъде в НАТО. Руската армия денацифицирва в момента и НАТО, не се заблуждавайте овце сороски това е реалноста.

    Коментиран от #7, #17, #20, #25

  • 2 ТаУмВзе

    5 9 Отговор
    Султана е превъртел флипера от Раз! ХАХАХХАХА
  • 3 Добре

    10 6 Отговор
    вижда бъдещето. И прави вятър на миналото- Кравария
  • 4 Гост 2

    14 8 Отговор
    НАТО е съюз на аутсайдери. След края на операцията по денацификация на О.крайна ми е мн интересно какво ще обясняват.

    Коментиран от #13

  • 5 Реджеп Ердоган:

    9 7 Отговор
    Ние сме като сърбите - и тако и вако...
  • 6 Хайо

    17 3 Отговор
    Турция няма да бъде приета в БРИКС членувайки в НАТО .Ердоган се опитва да играе игра която няма да му бъде позволено да играе ,за сега Русия я оставя защото има интерес ,но задкулисно Китай ,Индия и Бразилия ще се против .Когато Турция стане член на Брикс членувайки в НАТО елате и ми кажете ,че е влезнала .Преди години започвайки работа ,спорих с нов бивш шеф който вече не е нужди живите ,че Турция никога няма да бъде приета в ЕС ,той ми се смееше .Сега ще е същото ,никой няма доверие на Турция ,дори самите Сащ нямат доверие в Турция .Просто и позволяват някои неща от Сащ заради интереси ,нищо повече .
  • 7 Атина Палада

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Дали руската армия денацифицира НАТО или Зеленски/ На мен ми се струва,че Зеленски е натоварен с тази задача ..На Русия задачата е глобална и далеч надхвърля това ,като денацификация на НАТО...

    Коментиран от #8

  • 8 Бесен-_ Язовец

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Атина Палада":

    НАТО в момента е обградено от руски ядрени субмарини и само чакат да получат заповед ако Зеления хайвер получи заповед да се пробва с ракета която лети над 400км.

    Коментиран от #10, #21

  • 9 Хохо Бохо

    5 4 Отговор
    А дали НАТО няма да се откаже от Вас?...
  • 10 Хохо Бохо

    8 10 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен-_ Язовец":

    Много си готин бре, брато!
    Русия от три години боксува в Укрйна, но щяла да завладее света...

    Коментиран от #11, #18

  • 11 Реалист

    12 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хохо Бохо":

    Добре боксува Русия НАТО е на колене загуби Украйна, Грузия, Сирия, Ирак, Афганистан цяла Северна Африка само за 2 години. Ти май не виждаш голямата картинка!

    Коментиран от #19

  • 12 Отстрани

    7 6 Отговор
    Турция реално е една много слаба държава и въздух под налягане в сравнение с Иран, който е два пъти по-силен и могъщ от Турция при едно и също население и територия, като разликата идва основно от интелекта, а той генетически е различен , защото са от различна мая.
    Освен това, Иран е държава в която науката и образованието са издигнати в култ. Произвеждат всичко и имат собствена космическа програма.
    Допреди двадесет години България беше пет пъти по-развита държава от Турция във всяко отношение.
  • 13 Хахахаха

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост 2":

    Ще кажат, че са победители, защото са опазили България от Русия, примерно! Обаче, генералатанасов и останалата гнус, никога няма да спят спокойно и постоянно ще проверяват под леглата си за скрити руснаци! Това ще продължи докато не бъдат денацифицирани и тогава кошмарите име отпаднат от самосебе си!
  • 14 Ърлстърски доброволец

    5 5 Отговор
    Тоя глуупак ще запише Турция и в клуба на анонимните алкохолици...
  • 15 Уса

    5 5 Отговор
    Нато е на лгбт обдишване и също много оска в Брикс
  • 16 Ейййй

    6 6 Отговор
    Копейките така се надяваха,че Турция ще напусне НАТО
  • 17 Яхве

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Ееее, 70 години го разпадате тва НАТО и все фалирате долара, бе галоши рушляшки!!!
  • 18 Мдааа

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хохо Бохо":

    Две поколения нацисти, бяха денацифицирани и процесът продължава! На това нищо ли не му казваш? НАТО на практика е унищожено и е въпрос на политическо решение, докъде да се спре денацификацията! Естествено, че с лидер като либералът Путин доникъде няма да се стигне, но в Русия има трезви хора, които могат да променят нещата! Ще се наложи пак да си сменяш пола и да ти присаждат топки!

    Коментиран от #23

  • 19 Хохо Бохо

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Защо пишеш глупости?
    Как може НАТО да загуби "Украйна, Грузия, Сирия, Ирак, Афганистан и цяла Северна Африка"?
    След като всичко изброено от тебе "Украйна, Грузия, Сирия, Ирак, Афганистан цяла Северна Африка" НИКОГА не било част от НАТО...
  • 20 Ще се разпадне

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    това, в кратуната ти, което го нямаш...значи нищо
  • 21 А ти си

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен-_ Язовец":

    обграден с хапчета...пий ги
  • 22 Коркорбашията

    2 5 Отговор
    Турският Ахмед Доган кара последния си мандат и след него Турция ще се върне към политиката на Ататюрк и прозападните ценности. Наследниците на Ердоган няма да искат да имат нищо общи с БРИКС, тъй, че това са последните поразил на СултанЯ
  • 23 Смях в блатото

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Мдааа":

    На какво си....сигурно на пърцуца
  • 24 зевзек

    1 0 Отговор
    този пък не се наигра
  • 25 АУУУУУ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    ЗВУЧИШ ОТЧАЯН....... ЗНАЧИ РУСИЯ ЩЕ УНИЩОЖИ НАТО .....НО МАЛКА УКРАЙНА ВОЮВА НА РУСКА ТЕРИТОРИЯ .......РУСИЯ ПЛАШИ НАТО СЪС САРМАТ КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПОЛЕТИ И СЕ ВЗРИВЯВА НА СТАРТА ......НО ГИ Е СТРАХ ОТ ATACMS .... И .... STORM SHADOW ....... И ГЛЕДАМЕ ЧЕ ОТ НАТО СЕ УПЛАШИХА ......ОПРЕДЕЛЕНО СИ ОТЧАЯН 😭😭😭😭😭😭😭🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 26 ишкембе чооорба

    1 0 Отговор
    Няма как, ефенди.
    Вашите анадолски мурафети вървят само в близкия изток.
    Или ще сте плашилото на нато, или васал на Русия.
    И двете, не може.
  • 27 Ако всички в НАТО

    1 2 Отговор
    Бяха като Турция, това щеше да бъде един много хубав съюз
  • 28 Турция е в НАТО

    0 0 Отговор
    За да се пази от самото НАТО.
  • 29 Уса

    0 0 Отговор
    И нато иска в БРИКС, ама с тия две меки китки,кой ще ги вземе за нищо не стават
Новини по държави: